perjantai 6. heinäkuuta 2012

Liikkenne uutisia


Tässä You Tube videossa kerroataan Rooman metrolinjoista ja uusista suunnitteilla olevista linjoista. Mutta kukaan ei usko että uudet linjat tulee pian, sillä Roomassa kestää metrolinjojen rakntaminen erittäin kauan. On kaksi syytä siihen, varojen puute ja suuret vaikeudet kaivaa  maan alla,  kun siellä maan alla on paikak paikoittain kymen metriä  'roinaa' ja antiikin aikasia hajooneita rakennsukia ja paljon esineitä, mitkä argeologien on kaiken aikaa otettava ensin käsittelyyn.

Huom! Palasin  päivittämään tilannetta.
Tämä posatus alkaa olla jo vanha, joten on varauduttava muutoksiin. Automaatista ostetan Rooma-taskussa-kortti ja se  maksetaan joko kännykällä tai pankki-tai luottokortilla. 


Lippuautomaatit MEB

Uusien automattien myöntämiä kortteja kutsutaan nimellä "Rooma  taskussa". Ne myönnetään tavallisen paperilipun sijasta ja niiden avulla voit tallentaa ostetut liput yhdelle välineelle. Nämä uudet kortit voidaan todella ladata, kuten myös uusissa lippuautomaateissa, myös Atacin lipunmyynnissä ja yli tuhannessa myyntipisteessä eri puolilla aluetta (tupakkakaupat, baarit, kioskit ja turistipisteet). Joten mene vaikka lähinpään tupakkakauppaan, niin siellä neuvotaan ja avustetaan!

Maksun voi suorittaa pankkikortilla eikä vain käteisellä. (Italiassa ja Ruotsissa on tavallisin maksukortti pankkikortti. Luottokorttia käyttää vain määrätty ryhmä ihmisiä.

Uudet lippuautomaatit löytyvät metron kaikilta asemilla, ne ovat punaisia, varustettu kosketusnäytöllä ja mahdollistavat maksamisen luotto-, pankki- ja käteiskorteilla. Roma-kortti on saatavana yksinomaan uusissa lippuautomaateissa, joissa samanaikaisesti ladataan jokin aikaisemmin ostetuista matkalippuista.
 
Käy Atacin sivuilla kollaamassa tilannetta !


Metrolinja B 1 on avattu käyttöön. Samalla muuttuu useiden busslinjojen reitit, mitkä on aikaisemmin johdettu metroasemille. Seitsemän uutta bussilinjaa on lisätty. Kokonaan lakkautettuja linjoja ovat 36, 80L, 90D, 342F, 345 ja 630.


Largo Torre Argentina, raitiovaunu 8:n päätepysäkki. Raitiovaunulinja vedetään Piazza Venezialle saakka, noin 250 metriä länteen. Liikenne Piazza Venezialta lasketaan alkavaksi vuoden 2013 alussa.


Matkalippuautomaatit voivat näyttää vaikka tällaiselta. Vanhempiakin malleja löytyy mutt periaate on sama. Helppoja käyttää.



Useimmissa leimauslaitteissa lippu syöteään laitteenyläpäästä, kone imaisee lipun koneen sisään, ja sen jälkeen lippu kulkee laitteen lävitse ja tulee esiin laiteen alta. Ei pidä siis luulla ettei kone hvyäksynyt lippua. Voit hetin tarkistaa lipun voimassa olon lipusta!

Bussissa ja raitiovaunussa on lippu leimattava leimauskoneessa. Koneita on useammanlaisia. Jos ostaa usemman päivän tai viikon lipun niin sen tarvitsee leimata vain ensimmäisellä käyttökerralla. Lippuun tulee aika jolloin se on leimattu ja aika mihinkä saakka se on voimassa. Kellonaikakin näkyy lipussa.

Junaan noustaessa on lippu leimattava laiturilla ennen kuin nousee junaan.



Rooman viralliset taksit ovat valkoisia ja auton kyljessä on Rooman kunnan merkki ja taksinumero. Katolla taksikyltti. Kannattaa katsoa tarkkaan että ottaa virallisen taksin. 

Lentokentiltä on ollut kiinteä hinta kaupunginmuurin sisäpuolelle. Nyt niitä hintoja on nostettu kesäkuun 11.päivä 2012.  Fiumicinon kentältä maksaa kyyti 48 euroa yhteensuuntaan ja Ciampinon kentältä on sama maksu kuin ennenkin, siis 30 euroa per suunta.

Taksimaksut muuten taksamittarin mukaan arkisin on korotettu 3 euroon, pyhäpäivinä 4,50 euroa ja öisin kello 22.00-06.00 6.50 euroa. Koperatiivii taksifirma nimeltä Smarcanda aikoo pitää entisen taksan kaupungin muurin sisälle, siis 45 euroa.

Busseissa ja raitiovaunuissa on on usein myös lippu-atomaatit. Nykyään kertalipunhinta BIT on 1.50 euroa. Voimassa 100 minuuttia. Nämä lippuautimamatit ovat vain kertalipun ostoa varten. Muut liput voi ostaa isommista autommateista kuten kuvassa ylenpänä. Automaatteja on joillakin bussipysäkeillä kuten Piazza Venezialla, rautaieasemilla sekä metroasemilla. Lehtikioskit myy lippuja. Lippuja voi ostaa myös tupakkakaupoista jotka löytyy isosta T-kirjaimesta kaupan oven ulkopuolella. Jotkut kahvilat myyvät myös kertalippuja. 


Matkalipun tarkastus- leimauslaite. Nämä tullaan pian vaihtaman moderniin laitteisiin.

Matkalipun leimauslaite bussissa tai raitiovanussa sekä metroasemilla. Leimasulaite antaa päivämäärän ja kelloajan mihinkä saakka lippu on voimassa, olipa sitten kyse vuorokausilipusta tai kolmen vuorokauden tai viikon lipusta. Kätevää.

Vuorokausilippu BIG maksaa 6.50 euroa ja se on parasta leimata niin aikaisin aamulla kuin mahdollista sillä se on voimassa vain kello 24.00 keskiyöhön saakka. Kolmen vuorokauden turistilippu BTI maksaa 16 euroa ja se on myös parasta leimata ensimmäisenä käyttöpäivänä ajoissa aamulla jotta siitä saa hyötyä eniten. Viikkolippu CIS maksaa 24 euroa. Kaikkien lippujen  voimassaolo alkaa ensimmäisellä matkalla. Lippuihin tulee aina leima siitä mihinkä saakka lippu on voimassa, päivä ja kelloaika.

Nykyään Roomassa on monennäköistä lippuatomaattia ja lipunliemauskonetta. Matkan voi maksaa myös puhelimella ja jatkossa jopa luotto-tai pankkikortilla.



Tupakkakauppa lähellä Vatikaania. Tupakkakaupoista ja lehtikioskeista saa ostaa matkalippuja.