perjantai 6. heinäkuuta 2012

Liikkenne uutisiaMetrolinja B 1 on avattu käyttöön. Samalla muuttuu useiden busslinjojen reitit jotka on johdettu metroasemille. Seitsemän uutta bussilinjaa on lisätty. Kokonaan lakkautettuja linjoja ovat 36, 80L, 90D, 342F, 345 ja 630.


Largo Torre Argentina, raitiovaunu 8:n päätepysäkki. Raitiovaunulinja vedetään Piazza Venezialle saakka, noin 250 metriä länteen. Liikenne Piazza Venezialta lasketaan alkavaksi vuoden 2013 alussa.


Matkalippuautomaatit voivat näyttää vaikka tällaiselta. Vanhempiakin malleja löytyy mutt periaate on sama. Helppoja käyttää.
Bussissa ja raitiovaunussa on lippu leimattava leimauskoneessa. Jos ostaa usemman päivän tai viikon lipun niin sen tarvitsee leimata vain ensimmäisellä käyttökerralla. Lippun tulee aika jolloin se on leimattu ja aika mihinkä saakka se on voimassa. Kelloaikakin näkyy lipussa.

Junaan noustaessa on lippu leimattava laiturilla ennen kuin nousee junaan.Rooman viralliset taksit ovat valkoisia ja auton kyljessä on Rooman kunnan merkki ja taksinumero. Katolla taksikyltti. Kannttaa katsoa tarkkaan että ottaa virallisen taksin. 

Lentokentiltä on ollut kiinteä hinta kaupunginmuurin sisäpuolelle. Nyt niitä hintoja on nostettu kesäkuun 11.pv 2012.  Fiumicinon kentältä maksaa kyyti  48 euroa yhteensuuntaan ja Ciampinon kentältä on sama maksu kuin ennenkin, siis 30 euroa per suunta.

Taksimaksut muuten taksamittarin mukaan arkisin on korotettu 3 euroon, pyhäpäivinä 4,50 euroa ja öisin kello 22.00-06.00 6.50 euroa. Koperatiivii taksifirma nimeltä Smarcanda aikoo pitää entisen taksan kaupungin muurin sisälle, siis 45 euroa.Busseissa ja  raitiovaunuissa sijaitsevat lippuuatomaatit. Tuossa lukee 1 euro mutta nykyään kertalipunhinta BIT on 1.50 euroa. Voimassa 100 minuuttia. Nämä lippuautimamatit ovat vain kertalipun ostoa varten. Muut liput voi ostaa isommista autommateista kuten kuvassa ylenpänä. Automaatteja on joillakin bussipysäkeillä kuten Piazza Venezialla, rautaieasemilla sekä metroasemilla. Lippuja voi ostaa myös tupakkakaupoista jotka löytyy isosta T kirjaimesta kaupan oven ulkopuolella. Jotkut kavilat myyvät myös kertalippuja. 

Matkalipun leimauslaite bussissa tai raitiovanussa sekä metroasemilla. Leimasulaite antaa päivämäärän ja kelloajan mihinkä saakka lippu on voimassa, olipa sitten kyse vuorokausilipusta tai kolmen vuorokauden tai viikon lipusta. Kätevää.

Vuorokausilippu BIG maksaa 6.50 euroa ja se on parasta leimata niin aikaisin aamulla kuin mahdollista sillä se on voimassa vain kello 24.00 keskiyöhön saakka. Kolmen vuorokauden turistilippu BTI maksaa 16 euroa ja se on myös parasta leimata ensimmäisenä käyttöpäivänä ajoissa aamulla jotta siitä saa hyötyä eniten. Viikkolippu CIS maksaa 24 euroa. Kaikkien lippujen  voimassaolo alkaa ensimmäisellä matkalla. Lippuihin tulee aina leima siitä mihinkä saakka lippu on voimassa, päivä ja kelloaika.

Nykyään Roomassa on monennäköistä lippuatomaattia ja lipunliemauskonetta. Matkan voi maksaa myös puhelimella.


Tupakkakauppa lähellä Vatikaania