perjantai 29. elokuuta 2014

Tarquinia


Tyypillinen etruskien hautakammio freskomaalus

Tarquinia on yksi parhaimmista kohteista etruskeista ja historiasta kiinnostuneille. Etruskeja pidetään Apenniinien niemimaan vanhinpana kulttuurikansana. Tarquinia on Unescon maailmanperinne kohde.Ara della Regina Tarquinia on arkeloginen kaivausalue etruskien asuinalueella. Tärkeimmät etruskiset arkelogiset löydöt on tehty juuri täällä. Peter Romanelli johti kaivauksia ja ne päättyivät vuonna 1938. Arkelogiset löydöt on esillä Tarquinian kansallismuseossa.Etruskit olivat vanha antiikinaikainen kansakunta Apenniinien niemimaalla. Heidän kielensä on kreikankielellä tyrrhenoi, josta sitten on Italian länsipuolella sijaitseva merialue saanut nimensä, Tyrrhenian meri. Latinan kielellä etruskeja nimitettiin nimillä etrusci tai tusci. Etruskien asuinaleutta nimitettiin nimellä Etruria, suurin piirtein nykyinen sama kuin nykyinen Toscana.

Etruskien kulttuuri kukoisti noin vuodesta 1000 eaa tuonne jonnekin 200-luvulle eaa, jolloin se jo oli alkanut sulaa yhteen roomalaisen kulttuurin kanssa. Toki roomalainen kulttuurikin sai paljon vaikutteita etruskien kulttuurista. 

Rooman kuningaskunnan viides kuningas, Lucius Tarquinius Priscus, oli eteruskilainen ja kotoisin juuri Tarquiniasta. Priscius oli samalla ensimmäinen etruskilainen kuningas ja hän vallitsi vuosina 616 -578 eaa. Myös Rooman ensimmäinen konsuli Lucius Junius Brutus oli etruskilaista alkuperää. 

Välimeren ympäristössä vallitsi neljä suurta kulttuuria rinta rinnan 500-luvun molemmin puolin eaa, nimittäin etruskit, kreikkalaiset, roomalaiset ja kartagolaiset. Etruskeilla oli erittäin vilkasta kaupankäyntiä näitten kolmen muun kuttuurialueen kanssa.

Roomastakin löytyy erittäin mielenkiintoinen etruskimuseo, Villa Giulia, josta olen kertonut täällä.Etruskien kultakolikko 200-luvulla eaa

Tutkijoiden mukaan etruskien kulttuuri on suoraan Villanova kulttuurista periytyvä kulttuuri, joka sitten suli yhteen roomalaisen kulttuurin kanssa. Villanova kulttuurilla tarkoitetaan juuri tämän alueen rautakautista kulttuuria vuosina 900-700 eaa. Tämä pitkä kultuurillinen assimilaatio sai alkunsa kun roomalaiset valloittivat Veii'n vuonna 396 ea. Veii sijaitsi noin 16 kilometriä Roomasta pohjoiseen päin, suurin piirtein paikalta jossa nykyään sijaitsee Isola Farnese. Veii oli etruskien eteläisin kaupunki. Hieman pohjoisenpana Etruskien alueella sijaitsee ihastuttava ja valtavan iso luonnonpusitoalue Parco di Veio.

Täällä on neuvot kuinka löytää Veii:n arkeologiselle kaivausalueelle Isola Farnesessa. Sisäänpääsymaksu 2€. Aukioloajat kannattaa tarkistaa ennen kuin lähtee matkaan. Roomasta Saxa Rubra'lta (Via Falminian verrelta) Cotral'in paikallisbussilla Formello'on ja siitä loppumatka kävellen. Saxa Rubraan kulkee useampikin Rooman kaupungin paikallisliikenteen Atac'in busseista.


Roomalaiset kutsuivat etruskeja nimellä etrusci tai tusci. Kreikkalaiset nimittivät etruskeja tyrrhenoi nimellä. Heidän asuinaluetta nimitettiin nimellä Etruria, joka sitten historian varrella kehittyi nimeksi Tuscia, josta moderni nimi Toscana tulee. Etruskeja asui suurin piirtein koko nykyisessä Viterbon provinssissa, osassa nykyistä Toscanaa ja myös jonkin verran Umbrian puolella.


Etruskien muotia


Tarquinian ja Cerveterin etruskiset hautausmaat kuuluvat Unescon maailmanperinnelistaan. Tarquiniassa sijaitsee etruskien hautausmaa Monterozzi, jonne on myös sisäänpääsymaksu 6 €. Samalla  lipulla pääsee myös museoon. Kannattaa tarkistaa aukioloajat ensin.

Fil: Tar0318.jpg

Tarquinia sijaitsee Lazion maakunnassa, Rooman ja Viterbon provinssien rajamailla. Roomasta Tarquiniaan pääsee junalla tunnissa. Tarquinian rautatieasema sijaitsee kolmen kilometrin päässä Tarquinian keskustasta. Tarquiniasta on noin viisi kilomteriä Lido di Tarquiniaan, Tarquinian omalle uimarannalle.


Omalla autolla Via Aureliaa pitkin mieluiten, vaikka ehkä nompeammin pääsee E 80 tai autostradaa pitkin. Matka vie noin tunnin. Fiumicinon lentokentälle ja Viterbo'kaan ei ole kovinkaan pitkä matka.
Kun Rooman kuningaskunta hajosi vuonna 509 eaa pakeni Rooman keisari Superbus perheineen Tarquiniaan ja asettui asumaan Caere'een, nykyiseen Cerveteriin, joka sijaitsee Rooman provinssin puolella, noin puolivälissä matkaa Roomasta Tarquiniaan. Cerveteri on yhdessä Taquinian kanssa kaksi tärkeintä Etruskien asuinaluetta. Cerveteristä ole tehynyt postauksen täällä.Tarquinialaiset joutuivat sotimaan roomalaisia vastaan useammankin kerran, mutta lopulta Tarquinia joutui roomalaisten haltuun, vaikka roomalaisilla ei oikeastaan ollut mitään hyötyä Tarquiniasta. 

Mutta toisaalta...Italiasta on hyvin vaikea löytää paikkakuntaa josta ei historia paista läpi. Tarquiniassa on vielä tänäkin päivänä vahvasti keskiaikainen tunnelma.

Tarquiniassa viljellään korketasoisia viinejä. Alue on myös erittäin suotuisaa maanviljelylle.

Fil: Tarquinia - mura 1180381.JPG

Vanha kapunginmuuri on säilynyt erittäin hyvin

Tarquinian vanhimmat kaupunginosat sijaitsevat ylemmällä tasanteella jota kutsuttiin aikoinaan nimellä civita. Civita nimityksestä tulee sana sivilisaatio, jolla aikoinaan tarkoitettiin kulttuuriyhteisöä, asuntoaluetta. Tarquinia on myös kantanut nimeä Corneto. Vasta vuonna 1922 fasismin ajalla muutettiin nimi historiallisesta suuruudesta kalskahtavaksi Tarquiniaksi.


Fantastiset näköalat merelle


Lido di Tarquinia, yleinen ilmainen ranta, jossa on aina tungosta kesäaikaan.


Ranta on noin 2,5 kilometriä pitkä ja suurelta osin maksullinen. Hotelleilla on omat osuutensa rannasta aurinkotuoleineen ja palveluineen. Puolessa välissä rantaa on leirintäalue, joka on erinomainen, niin kuin italialaiset leirialueet bruukaa olla. Perimmäisenä on koirien oma ranta.

Tarquinialla on oma merenranta vajaan viiden kilometrin päässä. Tarquinian rautatieasema sijaitsee puolessa välissä kapunkia ja rantaa. Rannalla pidetään Tarquinian festivaaleja elokuussa. Paljon musiikkia, ruokaa, juomaa, teatteriesityksiä, cabareeta, muotiesityksiä... Kaikki ovat tervetulleita ja sisäänpääsymaksua ei ole. Vain ruuasta ja juomasta joutuu maksamaan. Festivaaleja vietetään kokonaista kaksi viikkoa. Tarquiniassa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman aivan mainiosti. Hotellit ovat täällä halpoja. Kallein aika on heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun.


Torrione di Matilde de Canossa

Matilde da Canossa tai Matilde de Toscana (1046-1115) oli Toskanan markiisi, joka aatelisskaalassa asettuu herttuaan ja kreivin välimaastoon. Matilda lahjoitti vanhoila päivillään kaikki maa-alueensa Kirkkovaltiolle. Matilde peri isältään Reggion, Modenan, Mantuan, Brescian ja Ferraran herttuaskunnat, joiden herttuas Matildan isä oli.


Tarquiniassa on erittäin "aito" tunnelma. Paikalliset ovat ystävällisiä ja rauhaa rakastavia. Täällä ei ole lainkaan samanlaista hässäkkää kuin Rooman keskustassa jossa liikenne on paikka paikoin melkein sietämätöntä. Tarquiniassa paikalliset auttavat ja opastavat mielellään turisteja.


Tarquinian vanhassa kaupungin osassa Via Vitelleschi 9 löytyy pieni ihana ravintola Pane Pelle Vino erittäin kapean ja rauhallisen kujan reunalta. Siinä on joitakin pöytiä kujallakin.

Hän joka haluaa asua recidenssissä niin niitäkin löytyy Tarquinian ulkopuolelta, kuten tämä Tre Portali. Omalla autolla tai taksilla noin 6 km rautatieasemalta.

 Piazza Giacomo MatteoPiazza Matteotti on Tarquinian historiallien keskusta. Torin reunalla sijaitsee kaupungintalo ja kansallismuseo. Giacomo Matteotti oli Italian sosialistipuolueen PSU:n johtaja vuosina 1885-1924. Matteotti murhattiin Roomassa. Ollaan melko varmoja siitä että syyllinen löytyy fasistipuolueesta. Mussolinia syytettiin murhasta jonka johdosta hän ottii vallan omiin käsiinsä ja teki vuonna 1924 Italiasta diktatuurivaltion.

Piazza Matteotti on yksi kauneimmista keskiaikaisista toreista jonka olen nähnyt. Tarquinia on erittäin soma kaupunki, kaikin puolin.


Perinteistä pakallista juhlintaa kapungintalon edustalla. Perinteet juontuvat yhdeksänneltä vuosisadalta ennen ajan alkua. Etruskien korkeakultuuri aika sijoittui Villannovan kultturuin jatkeeksi joka sijoittuu ajalle 900-100 eaa. Etruskit eivät koskaan perustaneet yhtenäistä valtiota vaan etruskiyhteiskunta perustui kaupunkivaltioille.

Fil: Tarquinia - pal Comunale e Suffragio 1180366.JPG

Piazza Giocamo Matteo on Tarquinian keskustaa, jossa sijaitsee vanha ja uudenmpi kunnantalo, Suffraggion kirkko, mikä ei ole sen kummempi nähtävyys, Tarquinian Kansallismuseo, joka sijaitsee Piazza Cavourin reunalla ja kadun varella sijaitsee kaikki tarvittavat palvelut.

Piazza Cavour sijaitsee osittain kaupunginmuurin sisäpuolella ja myös sen ulkopuolella. Ulkopuolella sijaitsee turisti-info, bussiasema, parkkipaikka ja bensiiniasemia sekä tupakkakauppa, josta saa bussilippuja.

Portin sisäpuolella sijaitsee kahviloita ja useampikin jäätelöbaari ja kioksi.


Tarquiniassa on ihmeen paljon penkkejä joilla voi levähtää. Roomassa ja Tukholmassakin on tottunut ettei penkkejä ole enää.

Fil: Tarquinia - s Francesco 1180369.JPG

San Francescon kirkko ja sen luostari


  San Salvatore


San Martino
San Agostino

Fil: Tarquinia - via delle Torri 1180309.JPG

Santo Spirito kyrkan kapungin muurissa

Fil: Palazzo Vitelleschi Museo Archeologico Nazionale - Tarquinia 03.JPG

Museo Archeologico Nazionale Tarquiniense/
Tarquinian etruskinen kansallismuseo

Museo sijaitsee upeassa Palazzo Vitellechissä jonka on omistanut kardinaali Giovanni Maria Vitelleschi 1400-luvulla. Museo on täynnä etruskien kulttuuria ja historiaa, ja varsinkin sargofageja ja keramiikkaa vaikka millä mitalla.
Linnan sisäpiha kuuluu myös museoon
Santa Maria in Castello on Tarquinian kirkoista kaikista upein, vaikka uuskorjausten jälkeen se menentti Traguinian katedraalin virkansa. Alun perin kirko oli nimeltään Santa Maria ad rupes 1100-luvulta. Kirkko on romaaninen tyyliltään. Nykyinen kirkko on 1400-luvulta ja uudesti korjattu vastikään. Tänne löytää kun kävelee Porta di Castellon kaupunginmuurin portista ulos ja kulkee muurien reunustamaa kujaa pitkin suoraan kirkon luokse.

 Ciborio pääalttarilla


Santa Maria in Castello

Giovanni di Guittonen valmistama ambone/saarnastuoli 1300-luvulta.
Kasteastia/kastevesiallas
Aivan mahtavan upea cosmaattisesti kuvioitu lattia


Santa Maria in CastelloPiazza San MartinoFil: Tarquinia - Acquedotto dei Monterozzi (XVIII) 1180286.JPG

Monterozzin akvedukti 1800-luvulta

Etruskiska begravnings på Tarquinia, Montarozzi

Necropoli dei Etrusca Menterozzi


Tämä on Unescon maailmanperinne kohde. Via Ripatgrettan kadun molemmin puolin on ikivanhoja etruskihautoja vaikka millä mitalla. Luultavasti tällä alueella on noin 6000 hautaa. Haudat rakennettiin maan alle ikään kuin huoneiksi, joiden seinät koristeltiin upeilla freskomaalauksilla. Etruskit uskoivat kuoleman jälkeiseen elämään, joten tämä maailma maan alla oli todellinen negropoli, kuoleitten kaupunki.

Tien toisella puolella aluetta nimiteään nimellä Etruscopoli.
Fil: Etruskischer Meister 002.jpg

A15 etruskisk grav väggmålning, Tarquinia

Tomb of the lionessmedlemmar, Tarquinia


Estrucian Necropolis Tarquinia vid Monterozzi