lauantai 23. elokuuta 2014

Ihana Kööpenhamina ja Malmö

Huom! Minun tietokoneessa on tanskalaiset näppäimetkin ihan silmin nähden, mutta en muista kuinka niitä käytetään. Olisi kai mentävä asetuksiin ja vaihdettava kieli siellä jotta nuo tanskalaiset kirjaimet toimisivat minun kirjoituspöydälläni, mutta en mene söhlimään...Joten käytän ruotsalaisia sen sijaan.

HUOM! Tukhomasta pääsee viidessä tunnissa suoraan Käöpenhaminaan seitsemän kertaa päivässä! Hyvää matkaa!Wonderful Copenhagen

 Maailman ihanin kaupunki

Kuten kerroin jo aikaisemmin niin kesäkuun alulle oli matka suunniteltu Malmö'seen, Köpenhaminaan ja Tukholmaan. Joten tuumasta toiseen. Ensin tulla tupsahdettiin Malmö'seen. Malmö on tosi ihana kaupunki ja kooltaan ihan minulle sopiva. Malmö on kuin Köpenhaminan pikkusisko. Paljon on yhteistä ja tyyli sama. Malmötä ja Köpenhaminaa yhdistää kymmenen kilmeteriä pitkä Öresundsbro, Juutianrauman silta. Öresund/Juutinrauma oli Malmö'seen tulopäivänä melko sumuinen. Välimatka Helsingborgin (Ruotsi) ja Helsingörin (Tanska) välillä on vain neljä kilometriä, mutta se väli on kuljettava lautalla joka tosin kulkee viidentoistaminuutin välein molempiin suuntiin.

Vuosi sitten olin Köpenhaminassa viimeksi. Köpenhamina on Wonderful kuten laulussakin kerrotaan. Tai deijlig kuten kööpenhaminalaiset itse sanovat. Dejlig tarkoittaa kaunista, ihanaa, viihtyisää, vierasystävällistä...Amalieborgin linnan lähettyvillä saattaa tavata kuinkaallisia pyöräajelulla. Tässä prinssi Joachim poikansa kanssa.


  Prinssi Joachim, prinsessan Marie ja heidän jälkeläisensä


  Kruununprinsessa Mary matkalla päiväkotiin 

  
Kruununprinssi Frederik kuskaamassa lapsiaan päiväkotiin

 Kuvassa  siis kaksi tulevaa kuningasta...ja yksi prinsessaAmalienborg, kuninkaallinen linna, joka on oikeastaan neljä melkein samanlaista linnaa pyöreän torin ympärllä. Tori on erittäin rauhallinen. Amalienborg sijaitsee Köpenhaminan keskustassa, Inre bye, kuten tanskalaiset sanovat. Tuossa merenpuolella on pieni ihana puisto, jossa on kaunsi suihkulähde ja joitakin penkkejä istua.

Kuningatar Marghrete ja pinssi Henrik asuvat tuossa oikeanpuoleiesessa linnassa meren äärellä ja kruununprinssi perheensä kanssa vasemmassa puoleisessa. Kuingattaren sisko prinsessa Benedikte asuu josskain noista linnoista ja prinssi Joackim perheineen on myös muuttanut linnaan.

Amalienborg and Marble Church view.jpg

Denmark. Capital Region. Copenhagen 051.JPG

Denmark. Capital Region. Copenhagen 280.JPG

Amaliehaven (Copenhagen).jpg

Amaliehaven - DSC07122.JPG

Copenhagen opera house - panoramio.jpg

 Köpenhaminan uusi Oopperatalo vastapäätä linnaa


Tivoli on nimeltään Köpenhaminan huvipuisto joka sijaitsee keskellä kaupunkia, hyvin lähellä rautatieasemaa. Tivoli avattiin vuonna 1843. Yli neljä miljoonaa henkilöä vierailee vuosittain Tivolissa, vaikka Köpenhaminasta löytyy toinekin huvipuisto, Djurehavsbakken, jonne on ilmainen sisäänpääsy.


Nyhavn on jo kauan ollut Köpenhaminan yksi suosituimmista paikoista rentoutua, tavata ystäviä ja tuttavia. Nyhavn sijaitsee Slotsholmenin ja Amalieborgin linnan välisellä aueella.  Nyhamn on kadun pätkä kanavan reunalla keskellä Köpenhaminaa. Rantakatua reunustaa erivärisiä rakennuksia joissa on firmoja ja asuntoja. Pohjakerroksissa on ravintoloita, baareja ja kahviloita vieri vieressä. Mukava paikka kertakaikkiaan, mutta melko kallis. Nyhavn'in kadunpätkä alkaa Kungens Nytorv nimiseltä isolta torilta, josta lähtee myös Köpehaminan kuuluisa shoppinkatu Ströget pohjoiseen päin.


Kanavan eteläisellä rannalla, heti Kungens Nytorv torin reunalla seisoo Kuninkaallinen Taideakademia ja siitä seuraavana Nyhavnin puolella, Taideakademian takana, on sisäpiha jolta löytyy rauhallien ravintola/kahvila nimeltä Café Charlottenburg. Kesäaikaan voi istua  kauniilla idyllisellä sisäpihalla kaikessa rauhassa. Kahvila sijaitsee Charlottenborgin taidehallin kanssa samassa rakennuksessa.


Café Chalottenburgin kahvila pihanpuolella


Kuinkaalinen Taideakademia takaapäin, Charlottenburgin kahvilan pihalta nähtynä. Sisäänkäynti kahvilaan Nyhavn kadulta tuon oikella sijaitsevan portikon lävitse.


Kungens  Nytorv, Ströget lähtee tuosta vasemmalla seisovan opperatalon vierestä, ptasaan takaa, etelään päin kohti raatihuonetta.  Ströget on noin 800 metriä pitkä katu, joka koostuu oikeastaan muista yhteenliittyneistä kadunpätkistä, joilla on oma nimensäkin.

Köpehmanissa on todellakin paljon toreja jotka ovat toinen toistaan mukavamapia. Torien reunoilla on kahviloita ja myymälöitä joka lähtöön. Ei ihme että köpenhaminalaiset oleskelevat paljon ulkona kaupungilla. 

Köpenhaminalla on kaikille jotain  tarjottavana. Köpenhaminassa on useitakin ravintoloita jotka on palkittu maailman ensiluokkaisimmiksi ravintoloiksi. Köpenhaminassa on paljon kaunista arkkitehtuuria, vanhenpaa ja moderninpaakin, jotka on myös palkintoja saaneita luomuksia. Tanskalainen luovuus on myös saanut monet kerrat palkintoja. Köpenhaminalaisten uniikki erittän vapaamielinen elämäntyyli ja avoimuus sekä vieraanvaraisuus lyövät kaikki muut kansat laudalta. 

Köpenhamina on melko tasaiseen rakennettu kaupunki. Ei löydy montakaan korkeata rakennusta. Kaupunki vaikuttaa erittäin ilmavalta sillä väliin on jätetty paljon yleisiä puistoalueita ja vettä on joka puolella. Köpenhamina kaupunkina on maailman kärkiluokkaa niin viihtyvyytensä kuin suunnitelunsakin puolesta. Useat kerrat peräjäkeen on Köpenhamina mainittu maailman viihtyisinpänä kaupunkina elää ja asua. Eikä suotta. Köpenhamina on myös polkypyöräilykaupunkin numero uno. Reilusti puolet köpenhaminalaisista kulkevat polkupyörillä työ-, ja koulumatkansa sekä vapaa-ajallaan pyöräilevät pitkin kaupunkia.


Raatihuone

Köpenhaminan keskustassa, inre by, on paljon historiallisia rakennuksia ja kapeita kujia. Kaupungin vallimuurit hajoitettiin 1800-luvn keskivaiheessa. Vallit ympäröivät keskikaupungin, tai "inre by" kuten tanskalaiset sitä kutsuvat. Keskikaupungin kujat varsinkin Ströget on vieri vieressä butiikkeja ja kahviloita. Kahvilakulttuuri on  aina ollut hyvin suosittua Köpenhaminassa. He juovat kylläkin yhtä usein olutta kahviloissaan. Inre by:n itäinen puoli on täynnä hallinnollisia ja kuninkaallisia rakennuksia sekä museoita. Köpenhaminan pohjoisosissa ja koko sillä rannikolla on sataman jälkeen rikkaiden asuialuetta. Norrebro lännessä ja osa Christianshavn saarta ovat melko boheemia seutua. Köpenhamina on avoin syleilevä kaupunki jossa kaikki viihtyvät. 


Modernista arkkitehtuurista kiinnostuneiden kannattaa matkustaa Amagerin kaupunginosaan. Siellä on vaikka millä mitalla uusia moderneja rakennuksia. Varsinkin Amagerin läntisellä puolella, yliopiston alueella, Amager bulevardin etelä puolella on näitä morderneja rakennuksia kymmenittäin. Örestadissa, Amagerin eteläpuolella on rakennuksia lisää. Mitä merkillisiempiä rakennuksia. Alueelle kulkee metrojuna parissa minuutissa Norreportilta ja  Nytorvin asemalta.

Kuninkaallinen kirjasto

Östersundin merivesi virtaa Köpenhamnin keskustan lävitse, kanava on noin 6 kilometriä  pitkä. Kanavan varrella seisoo niin vanhoja kuin uusiakin rakennuksia, suuri osa hallinollisia rakennuksia, kastelli ja Amalienborgin linna sekä Köpenhaminan satama. Kanvassa sijaiste myös avoin uimala. 

Kanavan itäisellä puolella sijaitsee Christienhavn kaupunginosa, joka on joutunut mediaan Chirstianian korttelistosta, joka on ollut eräänlainen vapaa kaupunginosa. Chistiania on tullut kuuluksi hippieistään ja narkoortikasta. Turistit käyvät alueella utelaisuudestaan. Muuten Christienhavn on ihan tavallinen kaupunginosa, mutta boheemi. 

Kanavan varrella sijaitsee myös useita ultramoderneja rakennuksia, kuten yllä kuvassa oleva Kuninkaallinen kirjasto.


Mukava kävelyreitti sijaitsee myös Christienhavnin puolella, vastapäätä Amalienborgin linnaa. Sille puolelle kanavaa pääsee kävellen Knippelsbron sillan kautta. Täällä on mukava kävellä pitkin kanavanrantoja. Kanavaan on rakennettu pieniä saaria, joilla sijaitsee joitakin virastoja. Arkkitehtuurikeskus sijaitsee täällä myös. Köpenhaminan uusi Ooperarakennus sijaitsee myös tällä puolella kanavaa. Täällä sijaitsee myös nuoremman väen kokoontumispaikka Steet Food Papiroen, Kristianholmilla. Valtavan iso pikaruokapaikka missä on ohjelmaakin silloin tällöin. Tänne löytää kanavlaivoilla 991 ja 992. Bussi 9A pysähtyy melko lähellä.  Papiroen on uhattu hajoittaa.

Kristianhavniin pääsee metrolla. Täälllä sijaitsee paljon halpoja ruokapaikkoja.Papiroen


Amagerin alueella, Köpenhaminan kesksutan eteläpuolella, on silminkantamattomiin moderneja rakennuksia. Amagerissa on myös ihana hiekkaranta.

Norman Foster, Zaha Hadid ja Daniel Liebeskind ovat tämän hetken suurnimiä arkitehtuuripiireissä. He ovat luoneet moderneja ja innovatiivisia rakennuksia Köpenhaminaan. Köpenhamina on erittäin avoin ja luokseenottava kaupunki jota on helppo kierrellä ja tutkia. Paikalliset pyöräilevät liikkuessaan kaupungilla, vaikka paikallisliikkenne on yksi maailman parhaista. Eikä siinä vielä kaikki. Rakenteilla on uusi metron kehälinja joka tulee kulkemaan useimpien nähtävyyksien ohitse. Pyörällä pääsee helposti ja nopeasti kaupungin laidasta laitaan. Köpenhaminalaiset ja tanskalaiset yleensäkin pysähtyvät ja alkavat jutella jos seisoskelee paikallaan. Kysyvät että voisinko jotenkin auttaa tai neuvoa. Ystävllisenpää väkeä saa etsiä tältä maapallolta.

Smørrebrød

Perinteinen tanskalainen smörrebröd on tullut takaisin muotiin. Öster Farimagsgade 10 löytyy näitä perinteisiä herkkuja. Ravintolan nimi on Aamanns ja se on saanut Michelinin kunniamaininnan. Keskihintainen. Hyvää ekologisesti tuotettua olutta on myös  tarjolla. Mahtava paikka kertakaikkiaan. Heillä on myös mymälä josta voi ostaa herkullisia voileipiä tai liha- tai kalaruokia  ja salaatteja mukaansa.

Köpenhamina on myös Pohjolan gastronominen metropoli. Heillä on jopa 13 Michelintähteä. Ravintola NOMA on kaksi vuotta peräjälkeen kruunattu parhaaksi ravintolaksi San Pellegrino Award, joka listaa maailaman parhaat ravintolat joka vuosi. Mutta Köpenhaminassa on paljon muutakin kuin vaan Michelin-ruokaa. Kahvilat ja ravintolat tarjoavat kaikkia traditionaalisia tansakalaisia ruokalajeja, kuten smörrebröd, sekä muita ekologisesti tuotettuista raaka-aineista valmistettuja herkkuja.

Heti kun aurinko alkaa paistamaan niin Inre Byen vastarannalla, Norrebron puoleisella rantakadulla, alkaa väki lisääntyä kahviloihin. Yksi erittäin suosituista kahviloista on Ranskalainen kahvila, Sortedam Dossering 101.


Toinen suosittu kahvila samalla rannalla on Sörnes Bar, Sortedam Dossering 83. Tältä rannalta minä haluaisin mielelläni asunnon.

Torvehallerne, on suuri kauppa-myymälä-revintola keskus, joka sijaitsee Norreportin Metroaseman ympärillä. Torvehallerne tarkoittaa torihalleja, siis meidän kielellä kauppahelleja. Torvehallernen kahvila kuluu The Coffee Collective nimiseen kahvilaketjuun, joka jo sinäänsä takaa hyvän kahvin laadun.


Torvhallerne, kauppahalli

 

Kauppa-torihalleilta löytyy tyypillistä tanskalaista syötävää, smörrebröd


Torvehallerne, kapuppahalleilta, löytyy myös köpenhaminalainen pikaruokaketju Palaeo, jonka omistaja tähtää korkealle. Hän tähtää ruokavallankumoukseen. Hän haluaa tehdä ruokaketjustaan vähintäin yhtä suositun kuin mitä Mac Donnalds on ollut. Täällä saa ns kivikauden ruokaa, jolloin ei juuri syöty paljon viljaa. Siis moderni "low carb diet", joka sopii  aivan erinomaisesti minulle jolla on diabetes 2.


Amagertorv - Strøget.jpg

Ströget on pitkä kapea shoppingkuja keskellä Köpenhaminaa. Se saa alkunsa Stadshustorget, kaupungintalon edustalta, ja päätyy Kongens Nytorv nimiselle torille. Tämän kujan varrelta löytyy useimmat merkkiliikkeet. Niitten lisäksi halpoja putiikkeja kuten Hennes ja Mauriz sekä luxusubutiikkeja kuten Gucci ja Armani. 

Suosittelen kuitenkin poiketa poikkikujille ja käydä ns Latinalaisessa korettelistossa, Köpenhaminan yliopiston ympäristössä, josta löytyy vintagemyymälöitä vieri vieressä. Strögetin kävelykadun varrelta löytyy myös kaksi Köpenhaminan suurta tavarataloa Illum ja Magasin du Nord. Krystlagaden'in varrella sijaitsee joitakin exlusiivisia butikkeeja, kuten Wood Wood, Henrik Vibskov ja Times upp. Halvenpaa vaatetusta löytyy Vesterbron ja Norrebron alueelta. Näiltäkin alueilta löytyy nuorten tanskalaisten luomia asusteita. Vesterbron alue on Köpenhaminan trendikkäin alue, ei toki korkeatasoisin, vaan modernein.


Rosenborgsslott, Rosenborgin linna, Kongens Have/Kuninkaan Puutarha

Tämä linna ja sen puutarha sijaitsee aivan keeskellä Köpenhaminaa, Indre By:ssä, kuten köpenhaminalaiset kutsuvat keskustaa. Puisto on avoin puisto kaikille ja se toimiikin köpenhaminalaisten yhteisenä olohuoneena kesät talvet.


Kongens Have - fountain.jpg

 Rosenborgin linna puistoalue on ihana keidas

Rosenborgsslott, Rosenborgin linna, on rensanssilinna jota ympäröi vallihauta ja joitakin sivurakennuksia. Linnassa on erittäin mielenkiintoinen museo jossa on esillä kallisarvoisia kuinkaallisia esineitä, huonekaluja ja koruja sun muuta 1600-luvulta lähtien. Suosittelen!

Kongens Have - perennial flower beds.jpg

Linna on alunperin toiminut ns lusthus/huvimajana, se on rakennettu tiilestä ja siinä on kaksi kerrosta.Myöhemmin linna rakennettiin kolmaskin kerros jotta saattiin upea ritarisali linnaan. Linna kuuluu Tanskan kuningashuoneelle.
  
Fil:Stemningsbillede fra Kongens Have.jpg

Kongens Have/Kuninkaan Puutarha, aivan keskellä kaupunkia


Ravintola Maven, Nikolaj Plads 10

Aivan ihana ravintola keskellä kaupunkia. Maven sijaitsee fanstastisessa ympäristössä. Kalliinpuoleinen, mutta täydellinen. Saa täydet pisteet. Ravintola sijaitsee samassa rakennuksessa Nikolaj Konsthall/Nikolaj taidehallin kanssa.

Alunperin rakennus on ollut Pyhän Nikolain kirkko, mutta koska tanskalaiset ovat erittäin sekularioistuneita, on monet kirkot myyty pois. Nikolain kirkko myytin vuonna 2006. Hyvin harvassa kirkossa Köpenhaminassa on kirkollista toimintaa jäljellä.


 Maven


Maven

Köpenhamina ja koko Tanska on eräänlainen taivasten valtakunta. Sen paremmin voivaa yhteiskuntaa on vaikea löytää. Tanska on maapallon vanhin monarkia ja nykyinen kuningatar on suoraa sukua ensimmäiselle kuninkaalle noin reilut tuhat vuotta sitten. Nimitys tanskalainen esiintyi ensimmäistä kertaa 500-luvulla. Harald Blåtand/Harald Sinihammas perusti Tanskan valtion vuonna 980 ja Sinihampaasta  tuli Tanskan ja Norjan ensimmäinen kuningas. Vain 19 vuotta myöhemmin sai Ruotsi/Svearike ensimmäisen varman kuinkaansa, Olof Skötkonung.

Tanskalla ja Köpenhamilla on historiaa yllin kyllin, vaikka toisillekin jakaa. Tanska on tyypillien "maalaisyhteisunta", jossa maanviljely ja kalastus ovat aina olleet ensi sijalla. Siitä huolimatta Tanskasta on kehittynyt yksi maapallon kuuluismmista ja arvostetuimmista moderneista kultturivaltioista, joissa luovuus ja suunnittelu on korkeaa tasoa.Varsinkin arkkitehtuuri ja huonekalusuunniitelu sekä puutarhasuunnittelu ovat tanskalaisten alaa.

Tanskassa on vain yksi heikko puoli, alkoholi. Alkoholia ei käsitellä kuin viisasten juomaa, vaan sitä litkitään aamusta iltaan ihan julkisesti. Roomassa on kahviloita joissa juodaan kahvia, kiten Tukholmassakin, Köpenhaminassa on vastaavasti baareja, joissa juodaan alkoholia. Tanskalaisilla on hieman samanlainen ote alkoholiin kuin suomalaisilla. Suomessa istutaan bensiiniaseman baarissa ja nuokutaan kaljan ääressä jo aamusta alkaen. Köpenhaminan katukuvassa nuorilla tytöillä on sex-pack olutta käsilaukun sijaan.

Kun taas ruotsalaisilla on enempi italialainen suhde alkoholliin. Ollaan selvin päin päivälliseen saakka. Onneksi ei ole edes bensiaseman baareja Ruotsissa. Vähempikin tissuttelu alkoholin kanssa riittäisi, jotta voisi tavata joskus tanskalaisen, joka on selvin päin.H C Andersenin patsas


Östre Anlaeg, on aivan ihana puisto joka sijaitsee Indre By:n luoteisessa kolkassa. Puisto kuului Köpenhaminan kaupunkivalleihin aikoinaan. Puiston jatkeena on myös kaksi muuta puistoa, Botaaninen puutarha ja Örstedsparken. Örstedsparken puistokin antaa elämälle laatua

Köpenhaminasta löytyy useita kymmeniä muita puistojakin. Amalieborgin kuninkaan tai kuningattaren linnan yhteydessä on myös pieni puistoalue. Amalieborg on oikesataan on neljä pientä linnaa pyöreän torin ympärillä. Tanskan kuingashuoneella on seitsemäntoista linnaa ja useita pienmpiä rakennuksia. Ruotsi on toiseksi vanhin monarkia maapallolla. Melkein yhtä vanha kuin Tanskan. Ruotsin hovilla toki on vain kymmenen linnaa.
Östre Anlaag puistossa sijaitsee Statens Museum for Kunst, valtion taidemuseo, joka on Tanskan eniten vierailtu museo. Eikä ihme sillä tämä on todella käymisen arvoinen aarreaitta. Täältä löytyy jopa Michelangelon David patsas, kopio siitä aidosta patsaasta, joka löytyy Firenzen Galleria dell'Accademica'sta. Tämä patsas kuuluu kuinkaalliseen kokoelmaan. 

Museon edustalla oli menossa korjaus- tia uusrakennustyöt. Museo sijaitsee kahdessa yhteen rakennetussa rakennuksessa, joihin on kerätty taidetta jo seisemänsataa vuotta. Vanhimmat osat ovat 1800-luvun lopulta. Museon sijainti on keskeinen. Sisäänpäsy pysyviin näyttelyihin on ilmainen. Yhteis-sisäänpääsylipulla  pääsee kuuteen museoon Köpenhaminassa.Modernimman museorakennuksen takapuolelta pääsee kulkemaan tuosta seinustan vierestä. Museohan sijaitsee aivan ihanan Klastrertae nimisen puistoalueen lkulmauskessa. Museon moderni kahvila sijaitsee noitten lasi-ikkunoiden takana. Kahvilassa tarjoillan buffeta kaikkien muitten herkkujen lisäksi. Melko kallis paikka, kuten museokahvilat ovat yleensäkin. Mutta aaaaaah miten ihana museo tämä onkaan.

Tämän museon eteläpuolella sijaitsee yhtä ihana puistoalue Botaanien puisto, jossa sijaitsee useita luonnontieteellisiä museoita. Pusiton viressä sijaistee Rosenbrogin linan ja sen puisto ja sen vierssä puisto nimeltä Kungens havre. Kaikille puistoaleuille on lukuisia sisäänkäyntejä. Puistoalueiden välissä kulkee pitkä suora katu nimellä Öster Folgade, jota pitkin kulkee bussi 26. Bussi kulkee Norreportin  ja Österportin metroasemien välillä. Köpenhaminan paikalisiliikenne on mailman paras. Kuten moni muukin asia Köpenhamminassa. Paikllinen sähköjunaliikenne on erittäin hyvä.E i metrossakaan ole moittimista.

Tanskan kuingashuone  omistaa (tai noh valtiohan ne omistaa nykyään) aivan mahdottomat määrät linnoja ja huviloita joten ne rakennukset jo itsestään ovat todellisia museoita. Mutta näitten lisäksi on myös erillismuseoita joihin on kerätty ne arvokkaimmat kuninkaalliset esineet talteen. Rosenborgin linnassa on paljon kallisarvoisia kuninkaallisia esineitä nähtävänä.


Kannattaa mennä Slottholmenin saarelle, vaika saareksi sitä ei huomaa helposti. Saarella sijaitsee esimerkiksi kuninkaallinen hevostalli. Hevosia ulkoilultetaan Christiansborgin linnan pihalla useampi kerta päivässä. Jos sattuu olemaan tuuria niin saattaa nähdä hevoset aivan "livenä". Linnan pihalla näkee kuitenklin hevosten kavioiden jäljet kuinka hevoset ovat tallanneet koko pihan ulkoillessaan.

Kuinkaallinen hevostalli sijaitsee tuossa oikealla ja tuolla linnan pihalla hevoset ulkoilutetaan. Hevostalleille pääsee myös käymään mutta sinne on sisäänpääsymaksu. Slottsholmenillle pääsee pienen sillan yli. Kun Christiansborgin linnan takaa jatkaa matkaa kiven heiton verran niin saapuukin sitten nykyiseen kuiningasperheen asuninrakennuksiin, Amalieborgiin, joka on oikeastaan neljä melkein identtistä pienenpää linnaa pyöreän torin ympärillä. 

Tanskan Folketinget, eduskunta, sijaitsee myös Slottholmenilla, tuossa kuvassa ylinnä oikealla. Ylinnä vasemmalla sijaitsee Thorvaldsenin museo ja Christiansborgin linnan kuninkaallien kappeli ja samassa rakennuksessa sijaitsee kuinkaalliset gobelengit, joita myös pääsee katsomaan sisäänpääsymaksua vastaan.


Itse Christiansborgin linna on aivan mahtava ja sen tiloissa osittain sijaitsee Folketinget, siis Tanskan eduskunta. Sen yhteydessä sijaitsee valtionarkisto. 


Kuninkaallisen kirjaston vanha rakennus

Siinä eduskuntaa vastapätää sijaitsee ihana puistoalue jonka ympärillä sijaitsee kuinkaallinen kirjasto ja sen takana tanskalais-juutalinen museo. Puiston reunalla sijaitsee myös Töjhusmuseet.

Tøjhusmuseet


Kuninkaallinen uusi kirjasto


Kuninkaallien kirjasto

Christiansborgin linna on paljon suurempi kuin nykyien Amalieborgin linna joka sijaitsee siinä aivan lähellä, ja jossa niin kuningatar kuin kruununprinssikin asuvat. Tässä linnassa viimeistään valkeaa kuinka paljon arvokasta omaisuutta Tanskan kuningashuone on omistanut. Linnaan on useammanlaisia sisäänpääsymaksuja riippuen siitä mitä haluaa käydä katsomssa. Linnassa järjestetään päivittäin kiertokäyntejä eri kohteisiin. Linnasta löytyy myös linnanmyymälä, ravintola ja kaksikin kahvilaa, joista toinen sijaitsee kuninkaallisen kirjaston yhteydessä.


Cristiansborgin linnakirkko on harvoin avoinna. Kirkko on enimmäkseen kuingashuoneen yksityiskäytössä ja kirkkoon on haudattu usempia kymmeniä kuninkaita ja kuningattaria.

Kirkkoa on usemman kerran tulipalot vaurioittanut, viimeksi vuonna 1992 karnevaalien yhteydessä. Se kesti viisi vuotta kunnostaa kirkko. Ei siis ihme että kirkko pidetään lukittuna.Gammel Stranden, "vanha ranta"

Slottsholmenin ympärillä kulkee kapea Holmen kanava ja sen toisella puolella, vastapäätä Slottholmenia, sijaitsee kadun pätkä nimeltä Gammel Strand. Tämä katu on ollut  myös yksi  Köpenhaminan mansikkapaikoista. Kadun varrella sijaitsee trendikkäitä baareja. Jo keskiajalla tällä "vanhalla rannalla", kuten sen nimi kuuluu tanskaksi, oli kaupankäyntiä. 

Tanskalaiset sanovat että aurinko paistaa kauemmin Gammel Strandille, joten ei kun kahville Kahvila Diamanten'iin. Kahvila/oluthalli Diamanten jopa mainostaa itseään että tämä on ainoa kahvila Köpenhaminassa, johon aurinko paistaa koko päivän. Muuten tämä kahvila ei ole mitenkään erikoinen,  sisätiloissa jopa tunkkainen, mutta suosittu. Parempiakin paikkoja löytyy. Mutta hyvällä säällä voi istua ulkona ja nauttia kahvistaan.Rannalla on olllut myyntipöytiä joista on myytyy antiikkia ja muuta melko korkeatasoista tavaraa ja kodintarvikkeita. Nyt tälle paikalle rakennetaan uutta metroasemaa joten myyntipöytiä ei tällä haava ole rantakadulla.


Amelienborgin linna on neljä pientä linnaa pyöreän torin reunalla. Ylhäällä oikealla asuu kruununprinssi Fredrik ja hänen perheensä, oikealla alhaalla asuu itse kuningatar ja prinssi Henrik. Jossain noista rakennuksista asuu myös kuingattaren sisko. Vastapäisellä rannalla seisoo moderni oopperatalo.


Opperatalon puolelta Amalienborgin liina näyttäää tältä. Linnan takana häämöttää Marmorikirkon iso kuoli.

Sitten vielä haluan mainita Kahvila Europan, Amagertorv 1, Stroget'in shoppinkujan varrella. Tällä alueella on tiheään kahviloita mutta ihastuin tähän Eurooppakahvilaan kovasti. Vaikka omasta mielestäni join  kyllä parhaat kahvit Malmössä.Calrsbergin Glyptoteekki on Carslbergin oluttehtaan omistajan Carl Jacobsenin avaama taidemuseo. Jacobsenin taidekokoelma oli aikansa suurinpia yksityisiä taidekokoelmia. Hän oli koonnut etenkin patsaita ja siitä nimi Glyptoteekki. Jacobsen lahjoitti kokoelmansa Köpenhaminan kunnalle ja valtiolle. Täältä löytyy myös maailmankuulujen ranskalaisten impressionistien töitä. 


Köpenhaminan ehkä elegantein kahvila löytyy täältä Carlsbergens Glyptotekistä, Dantes Blaed 7, Tivolin takaa.  Rakennuksessa on erittäin kaunis talvipuutarha ja sen terassilla sijaitsee Glyptotekin kahvilaItse rakennus on yksi Köpenhaminan kauneimpia rakennuksia.TalvipuutarhaGlyptotekin seremoniahalli
Talvipuutarhan lasikatto ja-kupoli


Östedsparken on niiiiin ihana kun voi vaan ollakin. Puisto sijaitsee Botaanisen puiston pohjoispuolella. Puiston ympäristö on siistiä asuinaluetta.p1190051

København

Oikeastaan katselin Köpenhaminaa sillä silmällä että löytäsikö sieltä asunnon. Nämä entiset armeijan parakit ovat nykyään asuntoja. Rakennukset ovat kulttuuri-merkattuja. Rakennuksia on toistakymmentä ja useimmat niistä ovat tosi pitkiä. Turha toivo, ei meikäläisellä ole mitään mahdollisuuksia saada asuntoa noista rakennuksista.
Sankt Pauls kirke, Pyhän Paavalin kirkko, joka ei ole koskaan avoinna. Köäpehanminassa on myyty pois kirkkoja yksityisille koska kävijöitä ei juuri ole. Tämän kirkon ympäristössä voisin ajatella asuvani. Sijaitsee keskeisellä paikalla. 

Kuvaan sattui myös tytär Sofia, joka pakeni suurta hyttysparvea. Hyttyset olivat tosi agressiivisiä. Itselläni oli kova vessahätä ja mistä sen kahvilan löytää, jossa on vessakin. Viime tingassa se löytyi.

Öresundsbro, Juutinrauman silta

Minun täytyy tunnustaa etten ikinä ole kuullut tämän sillan nimeä suomeksi jotan oli pakko googlettaa.


Kungsparken, Malmö

Malmö on suhtkoht sopivan kokoinen kaupunki meikäläiselle. Malmössa asuu noin 312 000 asukasta. Malmön perustivat tanskalaiset 1200-luvulla. Malmö, koko Skåne ja myös Blekinge, kuului Tanskaan vuoteen 1652 saakka. Malmö oli teollisuuskaupunki jossa oli useita tehtaita ja suuri laivavarustamo, kunnes tehtaat ja varustamo suljettiin 1970-luvulla. Malmöläiset kuitenkin taistelivat olemassa olostaan ja päästä maasta jaloilleen ja Malmösta on kehittynyt esimerkillinen kaupunki, jossa vaalitaan ympäristöä ja tuotteita. Malmö on ns Fair Trade City sitten vuodesta 2006 lähtien. Malmösta on kehittynt mini-metropoli, joka on osaksi ruotsalainen ja osaksi kontinentaalinen yhteisö, kreatiivinen, utelias ja avoin uusille innovaatioille.

Malmössa on Skandinavian vanhin renesanssilinna, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä modernisoidusta satama-alueesta. Västra Hamnen seisoo yksi Euroopan korkeimmista asuinrakennuksista, Turning Torso.

Uusrakennetussa satamassa on useita moderneja kahviloita, gallerioita ja clubeja. Alueen uudet asunnot ovat menneet kuin kuumille kiville. Uusia korkeakouluja on perustettu ja  uusia työpaikkoja syntyy kuin sieniä sateella. Kaupunki huutaa oikein työvoiman perään. Varsinkin siaraanhoitajista on pulaa.

Keskellä Malmöta sijaitsee kaksi kilometriä pitkä hiekkaranta. Samalla rannalla on myös kylpylä jossa on saunakin.

Malmö on kuuluisa kauniista puistoistaan ja todellakin, Kungasparken ja Slottsparekn ovat kuin paratiiseja maan päällä. Piladmmsparken'issa on avoimia ruohomattoja, kaksi isonpaa järveä ja paljon lintuja.

Möllevågstorget on luonnollinen kohtauspaikka Malmössä. Möllan kuten paikalliset toriaan nimittävät, tarjoaa kaikkea mitä maapallo päällään kantaa, mitä tulee ruokatarvikkeisiin. Torilta saa myös ostettua valmiita ruokaleja. Torin ympärillä ja sen välittömässä läheisyydessä malmöläiset ruokailevat päivittäin. Täältä löytyy ruokaa joka makuun ja lähtöön, ympäri maapalloa.

Malmössä on rikas ja korkeatasoinen kulttuurielämä. On gallerioita ja museoita ja teatteriesityksiä, konsertteja jne. Vaikka Köpenhamina onkin suunnittelun mekka niin silti uskallan väittää, että Malmö on ehkä vähintäin yhtä suuri. Malmössä esitetään skandinaavista ja ulkomaalaista suunnittelua, huonekaluja, sisustusta, koruja ja tekstiilejä. Disagne myymälät sijaitsevat Stortorget'in ympäristössä, Södergatan, Skomakargatan ja Balzargatanilla. Gustav Adolfin torilta Södertulliin ja siitä Södra Förstadsgatania pitkin Triangelin  torille ja Möllevångeniin. Ajokielto koko alueella. Malmössä on kaksi uutta suurta areenaa, Malmö Arena ja Swedbankstadion joissa pidetään konsertteja ja urheilutapahtumia vuodet ympäri.

Malmössä on erittäin näppärä ja nopea paikallisliikenne. Citytunneli avattiin neljä vuotta sitten. Se ei ole metro vaan eräänlainen maanalla kulkeva sähköjuna. Junalinja on 17 kilometriä pitkä josta 6 kilometriä kulkee maanalla. Linja lähtee Malmön keskuasemalta maanalitse Triangelin asemalle, siitä edelleen Hyllien asemalle, josta sitten on tanskalainen yhteys Kastrupin lentokentälle ja edelleen Köpehaminaan. Malmön keskusasemalta kulkee ruotsalainen juna kahdenkymmenen minuutin välein kaikkina viikonpäivinä suoraan Köpenhaminaan. Tukholmasta tulevista erittäin nopeista X-2000 junistakin seitsemän ajaa suoraan Köpenhaminaan. Matka kestää viisi tuntia.

Malmö palvelee myös turistejaan Fair Trade City mallin mukaan. Hotellit ovat ympäristömerkattuja, kahvilat ja ravintolat tarjoavat ekologisia tuotteita, jopa kahviakin. Malmössä kuljetaan melkein yhtä paljon polkupyörillä kuin Köpenhaminassakin, tai kävellään tai ajellaan biokaasubuseilla

Köpenhaminalaiset ovat mailmanmestareita kaupunkipyöräilyssäkin. Malmössä melkein kaikki mukava sijaitsee kävelymatkan päässä. Miksi ei piipahtaa Davidshall'ssa tai tehdä päiväkävely Stroa Nygatan'lla. Lilla Torget on erinomainen paikka juoda kahvit iltapäivällä.
Pyhän Pietarin kirkko

Kirkko on 1300-luvulta. Kirkko on pyhitetty niin Pyhälle Pietarille kuin Pyhälle Paulukselle. Vaikka Malmöstä löytyy erittäin upea Pyhän Pauluksen kirkkokin, Sankt Pauli.


Sankt Johannes


Triangelin asema


Sankt Pauli


 Slottsparken, takana näkyy Turning Torso


Turning Torso on asuinrakennus.


Parkkanalen
Malmöön synagoga