tiistai 22. lokakuuta 2019

San Giacomo in AugustaSan Giancomo in Augusta, Via del Corso 499, Trevi

Avoinna kaikkina viikon päivinä 8.00-12.00 ja 16.30-19-00.

Messu ajat:

Maanantaista perjantaihin klo 8:30 ja 17:30
Lauantaisin klo 17:30
Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä
klo 8:30, 10:30, 11:30, 17:30, 18:30

Via del Coson katu on melkein kaksi kilometriä pitkä, suora ja yksitoikkoinen, mutta paras Rooman kaduista siirtyä nopeasti eteenpäin kaupungilla ja siltä on kaikista helpointa suunnistautua. Katu halkaisee keskikaupungin kahtia itäiseen ja läntiseen alueeseen. Se lähtee Piazza Venezialta ja päätyy Piazza del Popololle. Kadun varrella sijaitsee enimmäkseen myymälöitä ja joitakin mielenkiintoisia kirkkoja sopivin välimatkoin. Puoleen väliin matkaa on kadulla kaksisuuntainen liikenne, mutta loppupäässä vain yksisuuntainen, ajolupa vain etelään päin. Täällä kadun loppupäässä ei ole juuri liikennettä lainkaan, joten siellä voi aivan hyvin kävellä vaikka keskellä katuakian.


San Giovanni in Augustan kirkko on siis joutunut ahtaalle katujen ja rakennsuten väliin. Kirkko on suuri koltaan joten se vie kokonaisen korttelin verran tilaa. Alue kuuluu Campo Marzion kaupunginosaan, jossa on on runsaasti muotihuoneita, asustemyymälöitä, kenkä-ja laukkukauppoja, taidegallerioita, hyviä tilavia hienosto hotelleja ja erinomaisia ravintoloita.  


Aluetta on kutsuttu nimelltä Tridente, kolmion muotoista aluetta, jossa kolmion muodostaa kolme katua, Via di Ripetta, Via dei Corso ja Via del Babuino. Alue on rakennettu suurelta osin 1600-luvulla. Aunperin alue oli sotilaiden harjoittelu alue.

Via del Croson kanssa samassa suunnassa kulkee Via del Babuinon ja Via Marguttan kadut, joiden varrelta löytyy lisää luksustavaraa. Alueen ehkä kuuluisin katu on kuitenkin Via dei Condotti, joka lähtee Via Corsolta itään päin suoraan kohti Piazza di Spagnaa ja Espanjalaisia portaita. Tämä katu on 'muodin mekka' Roomassa.


San Giovanni in Auguston kirkko sijaitsee melkein vastapäätä Gesú e Marian kirkkoa. San Giovanni in Auguston vieressä sijaitsee vanha apteekki Antica Farmacia in San Giacomo, joka toimii kuin mikä tahaansa apteekki. Italiassa on kahdenlaisia apteekeja, 'ns oikeita /reale apteekkeja', kuten he apteekkejaan kutsuvat ja sitten apteekkeja, joissa myydään lääkkeiden lisäksi vaikka vallan mitä, jopa kenkiä ja kylpytakkeja ja tervyskappojen tuotteita ja kosmeettikaa. Mutta ei pidä mennä ostamaan mitään, mitä ei halua ostaa. 

Italiassa useimmat apteekit omistaa lääkärit ja siinä tapauksessa apteekin julkisivussa lukee lääkärin nimi isoilla kirjaimilla. Lääkäreillä on huonot palkat, mutta Italiasssa on silti erinomainen ja halpa, melkein ilmainen, terveydenhoito. Lääkärin ja sairaanhoitajan ammatti on Italiassa vieläkin kutsumusammatti ja liitetty kiintästi hyväntekeväisyyteen, kuten se on alunperin jo ollut. Tämän apteekin omistaa luultavasti luostari tai uskonnollien järjestö, mutta apteekista pitää pitää lääkärin vastuuta. Tästä apteekista vastaa Dr.a Giuseppina Tomadini. Dr.a tarkoittaa dottoressa, ja se tarkoittaa naispuolista lääkäriä.San Giacomo = Pyhä Jaakob, Jeesuksen veli

Ortodoksisessa kirkossa on Pyhä Jaakob nostettu omaan arvoonsa, mutta katollisessa kirkossa on, varsinkin myöhemmällä ajalla oltu epävarmoja Jaakobin henkilöllisyydestä. 

Apostoli Paavali sanoo Jaakobia "seurakunnan tukipilariksi" yhdessä Simon Pietarin ja apostoli Johanneksen kanssa. Joskus häntä on pidetty samana henkilönä kuin Jaakob nuorempi, Jeesuksen opetuslapsi.

Vuonna 1338 kardinaali Pietro Colonna perusti San Giacomon sairaalan  Augustuksen mausoleumin raunioiden läheisyyteen. Colonnan aatelissuku kustansi kirkon rakentamisen. Keskiajalla kaikki kirkot rakennettiin aatelisten käskystä ja heidän varoillaan. Näin he saivat sukukappelin kirkosta ja  papin rukoilemaan suvun puolesta. Vuonna 1529 sairaala oli uskottu kaupukkiini munkielle, jotka vuonna 1561 laajensivat sen. Kirkko aloitettiin rakentaa vuonna 1592 Francesco Caprini da Volterran hankkeen mukaisesti, jonka Carlo Maderno valmisti Pyhänä vuonna 1600. 

Francesco da Volterraja Carlo Maderno tekivät julkivut. Sisustus koostuu alkuperäisestä elliptisestä suunnitelmasta, jota peittää elliptinen kupoli. Sivuilla on kolme kappelia, joiden teokset ovat 1500-1800-luvilta.Kirkko on pyhietty Pyhälle Jaakobille.


Alunperin kirkon nimi oli San Giacomo degli Incurabili, San Giacomo parantumaton. Nimitystä käyteään vieläkin joissakin julkaisuissa.

Paavi Leo X rakennutti hospitsin  1500-luvulla kirkon viereen.  Hospitsi sai nimekseen Archispedale dei Poveri Incurabili, joka tarkoittaa 'köyhät parantumattomat'. Olisiko sitten Pyhä Jaakob ollut sairas, vai mihinkä tässä viitataan. Hospitsist kuitenkin tomivat sairaskoteina, ennen kuin sairaaloita keksittiin. Ensin nunnat hoitivat sairaita luostareissaan. Lähemmin asiaa tuntevat sanovat että kyse olisi ollut syfiliksestä.


Pyhä Camillo Lellis toimi hospistin pomona. Pyhä Camillo de Lellis (1560-1614) on sairaalalaitoksen perustaja. Hän perusti myös oman sääntökunnan nimeltä kamiliaanit. 

Kardinaali Salviati kustansi sairaalarakennuksen rakentamisen. Sairaala valmistui 1600-luvulla. Samaan aikaan saatiin myös kirkon peruskorjaukset valmiiksi. Sairaalan tiloissa sijaitsee nykyään lombardilainen veljeskunta Arciconfraternita Ss Ambrogio E Carlo Della Nazione Lombarda.

Sata Maria Miracolin kirkosta tuotiin tämä ikooni tänne kirkkoon ja sen avulla toivottiin sairaiden parantuva. Onhan Madonna ihmeitä aikaan saava Madonna. Kerrotan että Santa Maria in Miracolin kirkossa on nyt tämän alkuperäisen Madonna ikoonin kopia.