maanantai 22. syyskuuta 2014

Nomentano, Quartiere V



Nomentanon korttelisto sijaitsee Rooman koillisessa osassa hyvin lähellä Terminin rautatieasemaa. Kortteliston rajoina kulkee Via Nomentanan katu, Circonvallazione Nomentana, Via Tiburtinan, Via dell'Univercitàn ja Viale Castro Pretorion kadut.

Täällä alueella asuu noin 42 000 asukasta. Aluetta alettiin rakentamaan 1800-luvulla oikein toden teolla ja lisää on rakennettu vielä 2000-luvullakin. Nomentanon alueesta tuli asuinalue fasistisella kaudella ja toisen maailmansodan päätyttyä. Toisessa maailmansodassa aluetta pommitettiin pahasti ja samaan aikaan alueen juutalaisia ​​alettiin vainomaan. Piazza Bolognan ympäristössä asui ja asuu vieläkin melko runsaasti juutalaisia ​​ja heidän synagogansa sijaitsi Via Padovan varessa.

Rooman ghetto  on suurin ja myös vanhin, noin 2000 vuotta vanha, juutalaisten asuinalueista Roomassa. Täällä Via Nomentanan varrella asuu myös joukko Libyasta toisen maailmansodan aikana tulleita juutalaisia. Rikkaimmat libyalaiset juutalaiset muuttivat Israeliin. Libyalaiset juutalaiset menettivät kaiken omaisuuteensa, jotkut jopa elämänsäkin. Heistä jäljelle jääneet asuvat Piazza Bologna ympäristössä ja heidän tärkein synagogansa on Beth el, Via Padova 92. Vain he joilla on lupa saavat mennä sisään synagogaan turvallisuussyistä. 

Juutalaisilla on Roomassa omat peruskoulut, korkeakoulut, sairaalat, terveyskeskukset, kirjastot, kuttuurikeskukset, ravintolat, pikaruokapaikat, leipomot, supermercatot, sekä omat päivä- ja viikkolehtensäkin.


Shilo, Via di Santa Maria del Pianto 63

Mainitsenpahan tässä samalla...
Yksi näistä erittäin suosituista juutalaisista kosher pikaruokapaikoista Shilo sijaitsee Via di Santa Maria del Pianto 63, Rooman ghettossa. 


Shilo ja sen vieressä sijaitseva Chagat ovat kahden veljeksen omistuksessa ja ne ovat ns kosher ravintoloita. Kerrotaan että vain Shilo olisi jäljellä. Chagat on siis ehkä suljettu, tai vain tilapäisesti suljettu peruskorjauksien takia. Nämä rakennukset ovat erittäin vanhoja joten kunnostusta tarvitaan. Chagat oli ehkä kaikista parhain ja halvin ruokapaikka mitä Roomasta saattoi löytää. Shilo on ollut olemassa jo kauan jonkun toisen omistuksessa. Erittäin hyvä lounaspaikka, suosittelen lämpimästi! Joidenkin mielestä Rooman pikaruokapaikoista paras. Vilkaskaapas tämä video. Avoinna kello 12.00-15.00 ja 19.00-23.30.

Tänne löytää parhaiten kun lähtee Via Arenula'lta Via di Santa Maria del Piantoa pitkin. Shilo on siinä meko heti vasemmalla. Siinä kadun pätkällä on muitakin pikaruokapaikkoja vieri vieressä. Katu jatkuukin sitten melko heti Via del Portico d'Ottavian nimellä ja se on Rooman ghetton pääkatu, mikä kulkee koko ghetton lävitse.

Aperitivoa tarjoillaan kello 17.00 lähtien. Aperitivo tarkoittaa sitä että maksetaan juomasta ja sitten saa hakea buffesta pikkusyötävää kuinka paljon haluaa. Täällä buffe maksaa nykyään 7,50 € jos nyt ei olisi nostettu hintaa...

Samtida israeliska OCH Italienska Rätter in Ba 'Ghetto MILKY.  Foto: Ba 'Ghetto


Via del Portico dell'Ottavialla sijaitseva Ba Ghetto. Kaksi muuta saman nimistä ravintolaa sijaistee Via Livorno 10, Piazza Bologna ja Via del Portico dell'Ottavia 2, siis saman kadun varrella kuin kuvassa olevakin. Ba Ghetto ravintolat ovat perinteisä juutalais-roomalaisia ravintoloita, joissa on perinteiset ruokalajit ja taso korkeahko. Kalliin puoleinen.

Paljon halvempiakin ruokapaikkoja löytyy aivan tämän Ba Ghetton ympäristöstä. Kuten Yesh Sheni, Via Santa Maria del Pianto 64, joka on eräänlainen juutalainen hampurilaisravintola, pikaruokapaikka. Erittäin suosittu ja tunnettu hyvästä laadustaan sekin. Avoinna kello 10.00-23.00. Kaikki nämä ruokapaikat ovat suljettuja perjantaisin, jolloin juutalaiset pitävät lepopäiväänsä.

Kerronpahan nyt samalla muistakin juutalaisista ravintoloista ja ruokapaikoista Ghetton alueella. 


Ja saman kadun varrella numerossa yhdeksän saa erinomaisen aamiaisen tai iltapäiväkahvit kahvilassa nimeltä Beppe ei suoi formaggio (Beppe ja hänen juustonsa). Alunperin tämä oli vain juusto-, viini- ja leipäkauppa, mutta nykyään siellä saa nauttia myös aamiaista ja miksi ei lounastakin. Rauhallinen ja viihtyisä paikka.



Täällä ei tarjoilla cornettoja, kuten muisssa roomalaisissa kahviloissa aamiaiseksi, vaan maukasta tuoretta vastaleivottua ruisleipää ja ricottajuustoa kahvin kera. Lounaaksi saa suuren salaatin, tuoretta leipää ja juustoja ja viinejäkin löytyy joka lähtöön. 

Tämä ei ole kahvila eikä ravintola, vaan herkkukauppa, joten ei pidä odottaa että he alkavat tarjoilemaan heti paikalla kun astuu sisään myymälään. Suurin osa asiakkaista tulee vieläkin vain ostoksille. Tämä paikka on erittäin kotoisa ja kaikki on ensiluokkaista. Oikea paikka juustojen ystäville. Miksi ei ostaa mukaan evästä, leipää, juustoja ja salamia ...

Takaisin Nomentanoon.

Fil: Q05 - piazza Bologna 1000729.JPG

Piazza Bologna, Italian postin pääkonttori


Piazzalle pääsee metrolla, mikä haaraantuu kahteen linjaa Piazza Bolognalla, joista toinen kulkee Laurentini-Jonion väliä ja toinen Laurentino-Rebibbian väliä. Piazzalta lähtee katuja kuuteen suuntaan. Bussit 61 ja 62 kulkevat Piazza Bolognan kautta, joista 62 kulkee Tiburtinan rauatieasemalle. Bussi 310 kulkee Terminin rautatiesemalle ja bussi 542 Veranon hautausmaalle.


Piazza Bologna on Nomentanon kortteliston keskeisin paikka, jonne tullaan tekemään ostoksia ja tapaamaan tuttuja tai vaan oleskelemaan. Keskellä toria on pieni puistoalue, joka tomii yhteisenä olohuoneena. 

Nomentanon alue osoittautuu olemaan täynnä erittäin upeita rakennuksia. Toinen toistaan ​​upeampia isoja huviloita. Joten silmänruokaa täältä löytyy yltäkyllin. Mitä lähemmäksi Via Nomentanaa menee sitä kauniimmaksi alue muuttuu, varsinkin alue Viale XXI Aprile'n ja Via Nomentana'n välisellä alueella, jossa on mm suurläehtystöjä,suurlähettiläiden asuntoja, uskonnolliisia instituutteja...



Meeting Place, Piazza Bolongnalla, vaikuttaa olevan kohtauspaikka, punto di ritrovo.  Erittäin suosittu kahvila/baari. Täällä  saa shusin lisäksi syödä buffeesta. Heidän kahvi ja cornetto ovat niin kuuluisat että roomalaiset matkustaa kaupungin toiselta puolelta tänne cornetton takia. Varsinkin lähellä sijaitsevan yliopiton väki  käy täällä ahkerasti. Iltaisin täällä istutaan viinilasin ääressä, seurustellaan ja rentoudutaan. Mielestäni kotoisa paikka. Avoinna kello 7.00-03.00 joka päivä.


Meeting Place buffé

Torin reunalla taitaa olla ainakin neljä metron alaskäyntiä ja lukuisia myymälöitä, pankkeja ja kahviloita. Täältä ei oikeastaan ​​puutu mitään. Torin reunalta löytyy myös pari ihan mukavaa hotellia. Ja koska tänne pääsee muutamssa minuutissa metrolla keskustasta niin tämä on kätevä paikka yöpyäkin. Tämä alue on enempi myös sitä todellista paikallista Roomaa, jos niin voisi sanoa. Bussejakin kulkee joka suuntaan. Terminille bussi 90, Piazza Venezialle bussi 60 Via Nomentanalta linnuntietä on  Terminin rautatieasemalle kaksi kilometriä. Alue on kuin oma pieni kaupunkinsa kaupungin sisällä.

Itse en ole henkilökohtaisesti tutustunut tarkemmin tähän alueeseen. Olen enimmäkseen liikkunut Via Nomentanan pohjoispuolella ja sen välittömässä läheisyydessä sen eteläpuolella. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.



Useimmat alueen torit, Piazza della Provincie, Piazza Salerno, Piazza Galeno, Piazza Sassari, Piazza Massa Garrara on rakennettu saman mallin mukaan kuin Piazza Bolognakin. Melko iso puistoalue penkkeineen ja kukkaistutuksineen torin keskellä ja sen ympäriltä sitten lähtee katuja moneen suuntaan.


Rooman kaupunginmuuri kulkee pitkin Via del Policlinicon vierustaa ja edelleen melkein Via dell 'Univercità'lle saakka. Kadun toisella reunalla sijaitsee erittäin kauniin Policlinico dell'Umberton sairaalan klinikoita ja lääketieteellisen yliopiston rakennuksia.

Suuret tuhatvuotiset puistolehmukset varjostavat katua. Sairaala-alueen itäpuolella kulkee Viale Regina Elenan katu, mitä pitkin kulkee kolme raitiovaunua numerot 2  mikä näyttää olevan bussi nykyään, 3 ja 19, sekä muitakin busseja. Viale Regina Elena päätyy Piazza San Lorenzo fuori del Muralle ja Campo Verano'n upealle hautausmaalle. Piazza San Lorenzo fuori le muran torin reunalla sijaitsee erittäin vanha basilika joka on San Lorenzon, Pyhan Laurentinuksen hautapaikka.


 
Tänne pääsee metrolla ja monella bussilla ja pitkänlinjan bussitkin seisoo täällä laiturissa. Bussit mitkä kulkee ulospäin kaupungista lähtevät myös täältä. Bussi 71 on kätevä. Bussi kulkee hieman eri katuja toiseen suuntaan kulksiessaan ja tekee useita pieniä rinkejä keskellä kapungia.
Se ajaa Tiburtina rautatieaseman ja S. Claudion/Largo Chigin pysäkien väliä.
Bussi 492 on yksi minun lempibusseistani, mikä käy kääntymässä Tiburtinan rautatieasemalla ja toisessa linjan päässä se käy kääntymässä Cipron metroasemalla, Vatikaanin takana.

Aivan perimmäisenä korttelistossa sijaitsee Tiburtinan rautatieasema mikä on uudesti rakennettu valtava moderni kolossi. Tarkoitus on siirtää ajan kanssa rauatatieliikenne kokonaan pois Terminin rautatieasemalta tänne Tiburtinaan. 

Termini rakennettaisiin uudestaan uudeksi bussiasemaksi, liikkeet, myymälät ja kahvilat ja ravintolat siirettäisiin maanalta ylös kerroksiin joissa olisi lasiseinät, ja katolle laitettaisiin iso parkkipaikka. Varojen puutteen takia ja sponsoreita odotellessa, ei vielä  ole  voitu  muuttoa toteuttaa. 

Tiburtinan rautatieasema oli alkuun avoinna ympäri vuorokaudet, mutta nykyään se on suljettu yöllä kello 01.00-04.30 välisenä aikana. Syys lukitsemiseen perustuu kaiketi siihen, että asemalla alkoi asuskella kodittomia. Siellä on paljon paremmat olot, kuin nukkua Terminin ratapihalla. Asemarakennuksessa on jopa kirkko, elokuvateatteri, kampaamo ja tietysti paljon myymälöitä, hotelleja jne. Pitkänlinjan bussiliikenne lähtee myös täältä Tiburtinasta pitkin Italiaa ja Eurooppaa.

Piazza Bolognalta on Tiburtinan rautatieasemalle noin puoli kilometriä suoraa tietä Via Lorenzio Il Magnificoa pitkin. Roma Terminin rauatieasemalla on kuitenkin paljon mukavamapi shoppailla. Ainakin omasta mielestäni.

Fil: Santagnese 00241.JPG

Santa Agnese fuori le Mura'n basilika, Via Nomentana 349 
Toinen sisäänkäynti Via Nomentana 315

Sant'Angnese fuori le Mura ja Santa Costanzan Mausoleumi, joissa käyn molemmissa melko usein, ovat alueen ehdottomasti suurimmista nähtävyyksistä. Oikeastaan uskallan väittää että nämä  molemmat kuuluvat jopa Rooman suurinpiin historiallisiin nähtävyyksiin. 


Molemmat sijaitsevat hyvin pitkän ja suoran valtaväylän Via Nomentanan pohjoispuolella, siis oikeastaan ​​Quartiere Nomentanan ulkopuolella, Quartiere Triesten puolella. Bussi numero 60 (Piazza Venezialta) esimerkiksi pysähtyy aivan luostarin edustalla, pysäkillä nimeltä Nomentana-Sant'Agnese. 


Olen aikaisemmin kirjoittanut useammankin kerran näistä kahdesta kohteesta. Minulle käynti näissä molemmissa on kuin tulla kotiin. Sunnuntaisin on messussa melkein aina niin paljon porukkaaa ettei kaikille aina riitä istumapaikat. Mieluiten käynkin siellä jonakin arkipäivänä kun siellä on rauhallisenpaa. Kirkossa on erittäin aktiivista seurakuntatoimintaa. Messu arkipäivinä kello 8.00 ja 19.00, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 8.00, 10.00, 11.00, 12.00 ja 19.00 talvikaudella. Kesäaikaan ei messuja ole yhtä tiheään sunnuntaisin.


Sant'Agnesen basilikan alla sijaitsee katakombit joita voi käydä katsomassa ketä ne kiinnostaa. Avoinna joka päivä kello 9.00-12.00 ja 16.00-18.00 paitsi sunnuntaina ja pyhäpävinä aamupäivällä jolloin katakombit ovat suljettuna. Sisäänpääsymaksu 8€.

Santa Costanzan mausoleumissa käynti on ilmainen. Se on avoinna joka päivä kello 9.00-12.00 ja 16.00-18.00. Mausoleumissa pidetään usein vihkiäisiä joten se on otettava huomioon.

Fil: Villa-torlonia.jpg

Casino Nobile, Villa Torlonia'n puisto

Villa Torlonian puiston olen maininnut useammankin kerran. Puisto oli erittäin rikkaan Torlonian aatelissuvun koti aikoinaan. Alueella sijaitsee useammpia rakennuksia. Tämä alue on myös minulle tuttu. 


Casino Nobile

Villa Torlonia alueen juutalaiset katakombit



Fil: 091CasaCivette.jpg

Museo Casina delle Civette

Fil: Villa Torlonia3.JPG

Casino dei Principi


La Limonaia, Villa Torlonian kahvila/ravintola

Tästä kahvilasta kehkeytyi minun mansikkapaikkani. Osittain siksi että  me asuttiin niin lähellä tätä kahvilaa. Via Lazzarro Spallanzzanilta on kaksi siäänkäyntiä ja yksi siäänkäynti Via Siracusalta  Villa Torlonian alueelle ja Via Nomentanolta on pääsiäänkäynti.  Puistoalue on yleinen virkistysalue.


 Ravintola La Limonaia
Fil: Nomentano - Sant'Ippolito.JPG

Sant'Ippolito, Via di San Ippolito 56

Fil: Nomentano - Sant'Angela Merici.JPG

Sant'Angela Merici, Via di Sant'Angela Merici 57

Fil: Q05 - s Angela Merici interno 1150059-60-61.JPG

Sant'Angela Mericin kirkkosali


Nostra Signora del Santissimo Sacramento e dei Santi Martiri Canadesi,
Via GB De Rossi 46
Roomassa asuvien kanadalaisten kotikirkko


Santa Francesca Gabrini,  Piazza Massa Garrara 15



Fil: Nomentano - Santi Sette Fondatori.JPG

Santi Sette Fondatori,  Piazza Salerno

Fil: Nomentano - Corpus Domini.JPG

Corpus Domini,  Via Nomentana 8

Tämän kirkon omistaa ransakalainen uskonnollinen nunnajärjestö RE, jonka perusti Anna de Meeus Belgiassa 1800-luvulla jesuiittien avustamana. Aikaisempi  nimi tälle nunnajärjetsölle oli Adorazione Perpetua del Santissimo Sacramento. Institutiolla on vain kolme luostaria kirkkoinen, kaksi Blegiassa ja sitten tämä täällä Roomassa.



 San Giuseppen basilikan pääalttari

Fil: M03 Q05 Policlinico 1270523.JPG

Policlinico Umberto I sairaala on levinnyt laajalle alueelle. Kliniikka on Rooman yliopiston Sapienzan sairaalarakennus joka valmistui 1800-luvun lopulla. Sairaala on Italian toiseksi suurin yleinen sairaala ja sellaisenaan ensimmäinen laatuaan.


Villa Mirafiori, yliopiston omistuksessa



Via Nomentanan katu, tai tie paremminkin, alkaa tältä portilta, Porta Pia. Tässä kohtaa kulkee myös Aurelianuksen kaupunginmuurin itäinen osa. Muurissa on kyllä useitakin aukkoja siellä täällä, mutta melko hyvin se silti on säilynyt. Kuten kuvasta näkyy niin nykyään ei saa ajaa portin läpi vaan liikkenne kulkee portin molemmin puolin.

Portti on Michelangelo Buonarotin viimeinen työ ja upea työ se onkin.



Porta Pia nyttää tältä kapunginmuurin sisäpuolella. Rakennuksen sisällä on museo jolla on mielenkiintoinen historiansa, Museo Storico dei Bersaglieri.



Porta Pia 



Porta Pian ulkopuoella seisoo tämä patsas, bersaglierien muistoksi. Bersaglieeri tarkoittaa suurin piirtein tarkka-ampujia. Bersaglierejä ovat vieläkin olemassa mutta nyt modernilla ajalla he toimivat rauhanpuolustustöissä.

Millään muulla alueella Roomassa ei sijaitse niin paljon katakombeja kuin Nomentanon alueella. Täällä katakombeja vaan ei olla kaiveltu paljokaan esille. Nomentanon alueella sijatsee myös hyvin paljon kauniita huviloita, villoja ja villinejä.


Saksan valtion akademia sijaitsee tuon portin takana Villa Maassimo'ssa


Villa Massimo





Sant'Agnesen basilikalla on  perinne kerran vuoteen 21, tammikuuta, jolloin siunataan kaksi lammasta, jotka kannetaan kirkon päälalttarille korissa. Lampaat haetaan Tre Fontanen luostarista. Sen jälkeen matka jatkuu San Giovanni in Lateranon basilikan kautta Santa Cecilian luostariin ja sieltä tänne Sant'Agnesen basilikaan. Paavi siunaa nämä kaksi lammasta jo San Giovanni in Lateranon basilikassa.

Nämä kaksi lammasta ovat varmasti kaksi maailman parhaiten hoivatut ja hoidetut lampaat. Lampaiden villasta perinteisesti valmistetaan palliumi, messuviitta piispoille, mutta edesmennyt paavi Johannes Paulus II kielsi piispojen oikeuden kantaa palliumia. Nykyään vain paavi ja San Giovanni in Lateranon piispa, joka on korkea-arvosin piispa paavin jälken katollisessa kirkossa, saavat kantaa palliumia päällään juhlapyhinä.