sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Casa della Memoria e della Storia


Casa della Memoria e della Storia, Via San Fransesco Sales 5


Tämä erikoinen kirjasto sijaitsee lyhyen ja erittäin rauhallisen San Fransesco di Sales kadun varrella. Tuolla kuvassa ylhäällä näkyy Suomen valtion omistama kulttuuri-instituutti Villa Lante


 Sacro Cuoren luostari

Kadun loppupäässä harjun alapuolella sijaitsee luostari nimeltä Villa Lante delle Suore Sacro del Cuore (kuvassa pääportti), jossa myös on erikoinen kirjasto. Villa Lanten nimi kulkee vieläkin luostarin nimessä mukana sillä alunperin luostarin perusti Villa Lanten omistaja. Tässä luostarissa on  tarjollla yöpymispaikkoja mutta heillä ei tietääkseni ole kotisivua, joten on joko soitettava numeroon 0039 06 68806032 tai mentävä portille ja soitettava ovikelloa jotta portti aukeaa. E-postiosoite löytyi: lucianel@libero.it


Viereisellä kadulla, Via dei Riari, sijaitsee Villa Riari, joka on luostariasuntola, Hieman modernimpi ja kalliimpi kuin tämä perinteisempi Suore Sacro del Cuore. 


Villa Riari'ssa on kaunis ja rauhallinen sisäpiha, jossa voi syödä aamiaista kesäaikaan tai vaan istuskella ja nauttia olostaan. Villa Riari sijaitsee vieretysten Orto Botanico/Botaanisen puutarhan kanssa.


Orsa Maggiore, Via di San Franseco di Sales 1a

Tämä on asuntola vain naisille. Yksityihuoneita mutta myös dormitorioita, joissa maksaa vain sänkymapaikasta. Halpa ja hyvä majoitus keskellä kaupunkia. Ihana iso sisäpiha jossa voi istuskella.


Tämä  Casa Memoria on eräänalainen kunnallinen kirjasto jossa voi etsiä tietoa koskien Romaa, 1900-luvun historiaa ja muistikuvia. Ennen kaikkea aiheet täällä ovat vakavia, kuten fasismi ja antifasismi, vastarintaliike, partisaaniliike, vapaussota jne. Tapahtumia joista ei olla juuri enää haluttu puhua tai kirjoittaa mutta joista ehkä moni, niin nuorempi kuin vanhempikin, haluaa ottaa lähemmin selvää. Kuuluuhan nämä tapahtumat yhteiskuntahistoriaan ja historia on meidän jokaisen syntylähde, ainakin henkisessä mielessä.

Nämä historilalliset asiat ovat erittäin traumaattisia tapahtumia monelle roomalaiselle. Monella on "jakomielinen" suhde tapahtumiin ja aihetta siihen oli todellakin. Ollako vaiko eikö olla. 

Tosiaalta toisen maailmansodan alkuvaiheessa Italia kimppaantui (Mussolini ja fasistit) enempi tai vähempi Hitlerin kanssa, mutta kun kansalaiset ottivat Mussoliniltä hengen ja halusi tainnuttaa fasismin niin liittoutuneet valtiot haluttiin auttamaan asiassa. Italia  oli jakautunut kahteen leiriin, puolesta ja vastaan. 

Vielä tänäkin päivänä tästä jakautuneesta ilmapiiristä on selviä oireita joten moni ei uskalla olla mitään mielipidettä peläten henkeään. Toisaalta osa italialaisia on avoimempia kuin koskan aikaisemmin.

Seuraavat järejstöt ovat asettuneet tiloihin:

A.N.E.D.
Associazione Nazionale Ex Deportati Politici
A.N.E.I.
Associazione Nazionale ex Internati
A.N.P.I.
Associazione Nazionale Partigiani d'Italia
A.N.P.P.I.A.
Associazione Nazionale Perseguitati Politici Italiani Antifascisti
F.I.V.L./A.P.C.
Associazione Partigiani Cristiani
CIRCOLO "GIANNI BOSIO"
F.I.A.P.
Federazione Italiana delle Associazioni Partigiane
I.R.S.I.F.A.R.
Istituto romano per la storia d'Italia dal fascismo alla Resistenza


Primo  Levi: Se questo e' un uomo

Voi che vivete sicuri
Nelle vostre tiepide case,
voi che trovate tornando a sera
Il cibo caldo e visi amici:
Considerate se questo è un uomo
Che lavora nel fango
Che non conosce pace
Che lotta per un pezzo di pane
Che muore per un sì o per un no.
Considerate se questa è una donna,
Senza capelli e senza nome
Senza più forza di ricordare
Vuoti gli occhi e freddo il grembo
Come una rana d'inverno.
Meditate che questo è stato:
Vi comando queste parole.
Scolpitele nel vostro cuore
Stando in casa andando per via,
Coricandovi alzandovi;
Ripetetele ai vostri figli.
O vi si sfaccia la casa,
La malattia vi impedisca,
I vostri nati torcano il viso da voi.

Primo Levi kirjoitti tämän runon Auschwitzin keskitysleiriillä vuonna 1945-1947. Runon nimi on "jos tämä on mies".