sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Munkkeja ja nunnia liikenteessä


Roomassa asuu paljon nunnia ja munkkeja, ja sen lisäksi myös nunnia ja munkkeja jotka tulevat pyhiinvaellusmatkalle Vatikaaniin ja samalla katollisen kirkon "pääkaupunkiin" Roomaan. On aivan mahdottomuus sanoa tarkalelen kuinka monta luostaria tai uskonnollista yhdyskuntaa Roomasta löytyy, mutta niitä luullaan olevan reilut tuhat.

Katollisen kirkon kotisivuilla, Vicariatus Urbis, on lista  Roomassa asuvista nunnista, luultavasti vain abbedissoista ja luostarin vastaavista. Tässä on lista nunnaluostareista ja sisaryhteisöistä Roomassa. Joukossa on joitakin ulkomaalaisiakin ja muualla Italiassa sijaitsevia yhteisöjä, luultavasti siksi ettei niillä ole lainkaan "pääkonttoria" Roomassa. Yleensä jokaisen luostarin tai sisaryhteisön kohdalla on kaikkien nunnien ja sisarien nimetkin. Samoin veljeskuntien kohdalla.

Lista munkkiluostareista.

Munkit ja nunnat katollisessa kirkossa ovat alinpana hierarkiassa. He eivät ole tavallisia maallikkoja mutta he eivät kuulu pappiskastiinkaan. Heitä voi kutsua "vihityiksi uskonnollisiksi". Munkit ja nunnat ovat järjestätyneet omiin yhteisöihinsä, joissa oman sääntökunnan tavat ja tottumukset ovat ohjenuorana. Jokaisella usealla sadalla tällaisella yhteisöllä on tai on ollut oma perustajansa ja johtohenkilönsä. Jotkut sääntökunnat tai yhteisöt keskittyvät koulujen ylläpitoon ja toiset taas sairaiden ja vanhusten hoitoon. Useimmilla on paljon aktiivista toimintaa, kun taas jotkut yhteisöt ovat enempi sisäänpäinkääntyneitä ja käyttävät paljon aikaa meditatioon, rukouksiin ja hiljenemiseen.

Italialaiset nunnat ei ole suinkaan enemmistö roomalaisissa luostareissa vaan nunnia on tullut Roomaan ympäri maapalloa. Erikoisen paljon on filippiiniläisiä nunnia, sekä ukrainalaisia, intialaisi ja, nunnia Sri Lankasta. Myös afrikkalaisia ja eteläamerikkalaisia nunnia on melko runsaasti. Vähemmän nykyään eurooppalaisista maista. Sen sijaan munkkien parissa on melko runsaasti saksalaisia miehiä. 

Koska Roomassa on useita uskonnollisia korkeakouluja niin Roomassa on myös paljon ympäri maapalloa Rooman tulleita papiksi opiskelevia.  Munkkeja ja pappiskokelaita on joskus vaikea erottaa toisistaan pukeutumisen perusteella, enkä ole siihen sen kummemmin perehtynytkään.

Munkit ja nunnat elävät yhteisössään samojen sääntöjen vallitessa. Syövät yhdessä, tekevät työt yhdessä ja osallistuvat yhdessä hartaushetkiin. Vain öisin ja määrättyinä lepotunteina he saavat olla omissa oloissaan. Kukaan ei omista mitään vaan kaikki on yhteistä, patsi että jokainen omistaa omat vaatteensa.

Nunnat ja munkit asuvat luostareissa, latinaksi claustrumeissa, joka trakoittaa suljettua yhteisöä. Monissa luostareissa on vierashuoneita joita voi maksua vastaan vuokrata. Nunnien tai munkkien sukulaiset voivat saada yöpyä ilmaiseksikin mutta tapana on antaa jonkinlainen korvaus yöpymisestään.

Conventiksi nimitetään luostaria jossa asuu nunnia jotka käyvät töissä esimerkiksi koulussa, sairaaassa tai hoitokodissa. Tällaisia nunnia ei kutsuta tavallisesti nunniksi vaan siskoiksi. Koska alunperin uskonnolliset siskot hoitivat sairaita niin sairaanhoitajiakin alettiin sitten luonnostaan kutsumaan siskoiksi. Sairaanhoitajia kutsutaan vieläkin Ruotsissa nimellä syeter/sisko. Ruotsissa opettajia (naisopettajia) kutsutaan neideiksi, fröken nimityksellä. Miesopettajia nimellä magister.

Frate tai friar tarkoittaa veljeskuntaa, jossa munkkeja kutsutaan vejiksi. Jotkut näistä veljistä käy luostarin ulkopuolella töissä. Useat toimivat pappeina. He lupautuvat asumaan köyhinä veljeksinä yhdessä lopun ikäänsä.

Munkit jakautuvat kahteen ryhmään. Suurin ryhmä on ns kerjäläismunkit johon kuuluu dominikaanit, fransiskaanit, karmeliitat ja augustinolaiset. Loput sitten kuuluvat pinempiin ryhmiin kuten trinitaarit, serviitit, minimit, merkantiinit, "paljasjalka" karmeliitit jne.

Fransikaanit kantavat ruskeita asuja, dominikaanit valkoisia, bendiktiinit mustia ja missionäärit valkoisia asuja joissa on sinisiä raitoja. Kaikki nunnat eivät käytä huntua mutta heillä voi olla oman sääntökuntansa liina tai myssy.

Roomassa törmää hyvin helposti kadulla  nunniin, mutta munkkeja näkee paljon harvemmin. Tavallisin paikka kohdata nunnia on jäätelömyymälöiden edessä. Munkeista en tiedä mutta nunnien kanssa voi aivan hyvin jutella ihan mistä aiheesta tahaansa. Nunnat elävät tässä samassa yhteiskunnassa aivan kuten mekin ja seuraavat lehdistä ja netin kautta maailman menoa. Nunnat osallistuvat usein erilaisiin menoihin, seminaareihin ja komouksiin, pitävät luentoja ja osallisituvat keskusteluihin. Hyvin monet nunnat ikään katsomatta opiskelevat, jopa korkeakoulutasolla.Nunnat matkustelevat siinä missä muutkin ihmiset. 

Vain karmeliittanunnat elävät melko eristettyä elämää kun taas esimerkiksi salesiaanit, jotka ovat yksi suurimmista luostariyhteisöistä, elävät hyvin paljon keskellä yhteiskuntaa ja ovat aktiiviesti mukaana sosiaalisessa yhteiskuntatyössä.







 Nämä nuoret miehet ovat luultavasti pappiskokelaita

Blue Nun

Nuance

Roma

Nuns

Nuns, near Forum Romanum, Rome

nuns

Happy Nuns

Nuns eating ice cream

A nun climbing stairs near the Vatican

_DSC0453-2

Desperate Nuns in San Lorenzo


1 nuns in piazza s pantaleo

DSC09916

Nuns - DSC 3106 ep

Nun - DSC 3111 ep

Nun pitstop

IMG_4966.JPG

Nuns on the Run

18.22 Nuns in  circo massimo

beggar and nuns

nuns

Worship

Must be on the right track...









 Nunnia näkee hyvin usein jäätelökioskien edustalla


  Lentokentällä




Pause/Siesta

Palazzo delle Esposizioni


Palazzo delle Esposizione, Via Nazionale 194


Sisäänpääsymaksu 8 €, alennettu hinta 6 € (alle 26-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat)
Joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona on ilmainen sisäänpääsy kaikille alle 30-vuotiaille  kello 14.00-19.00

 Palatsi ja näyttelyt ovat avoinna 
tiistaina, keskiviikkona ja torstaina kello 10.00-20.00
perjantaina ja lauantaina kello 10.00-22.30
sunnuntaina kello 10.00-20.00

Ravintola Open Colonna, Via Milano 9a,
avoinna kello 12.30-15.30 ja 20.00-23.00 
Ravintola on sunnuntai ja maanantai iltaisin suljettu

Cinema ja Auditorium sisäänkäynti  myös Via Milano 9a

Kirjasto, Via Milano 15,
 avoinna tiistaina, keskiviikkona ja torstaina kello 10.00-20.00
perjantaina ja launataina kello 10.00-22.30
sunnuntaina kello 10.00-20.00
maanantaisin suljettu

Art Workshop ja Forum, sisäänkäynti Via Milano 13

Kahvila PalombiniVia Nazionale 9 a ja Via Milano  15
avoinna tiistaina, keskiviikkona ja torstaina kello 10.00-20.00
perjataina ja lauantaina kello 10.00-20.00
perjantaina ja lauantaina kello 10.00-22.30
sunnuntaina kello 10.00-20.00
maanantaina suljettu


Via Nazionale on yksi Rooman pääkatuja, erittäin vilkkaasti liikenneöity katu jonne turistitkin melkein ihan väkisin joutuvat ennemmin tai myöhemmin. Via Nazionalea pitkin pääsee mukavasti suoraan Piazza Venezialle, Rooman keskustaan Piazza della Repubblican ja Terminin ratuatieaseman tienoilta. Toinen ahkeraan käytetty katu, joka kulkee samaa linjaa, on Via Cavour, joka lähtee Terminin rautatieasemalta ja päätyy Via dei Fori Imperialille, Rooman sydämeen.

Tämä palatsi Esposizioni on neoklassisen tyylin mukaan rakenenttu taidehalli, kulttuuritalo, näyttelyhalli, jonka omistaaa Rooman kunta. Kunnan oma toimisto nimeltä Palaexpo pitää huolen rakennuksesta ja toiminnasta. Nimi esposizioni tarkoittaa juuri näyttelyjä. 

Arkkitehti Pio Piacentini suunnitteli tämän palatsin. Hän sai koulutuksensa arvovaltaisessa Accademia di San Luca'ssa Roomassa. Luca tuossa akatemian niemssä viittaa evankelista San Luca'aan, Luukkaaseen, joka legendan tai uskomuksen mukaan maalasi joitakin Maria ikooneja. Pio Piacentini oli mm mukana suunnitelemassa Vittoriano monumenttia arkkiethtien Manfredo Manfredi'n ja  Gaetano Koch'in kanssa.

Palazzo delle Esposizioni valmistui vuonna 1883. Fasismin ajalla palatissa oli fasismipropagada näyttelyitä. 

Rakennuksessa sijaitsee elokuvateatteri, auditoriumi, kahvila, ravintola ja kirjasto sekä näyttelytiloja. Kaiken kaikkiaan näyttelytiloja on 10000 neliömetriä, kolmessa kerroksessa. Sen lisäki elokuvateatteri, Auditorium, Forum (oleskelutila) kahvila, ravintola ja kirjasto. Koululaisille on järjestetty omat tilat jossa he voivat luoda taidetta ja askarrella, ja muuta aktivitettiä kesäloman ajaksi.



Auditorium

Elokuvateatteri

Auditorium

Auditorium


Auditorium

Forum

Monti - Palazzo delle esposizioni 1120311.JPG

Monti - Palazzo delle esposizioni scalinata 1120306.JPG




Tuo iso lasi-ikkuna kuuluu ravintolaan Open Colonna


 Open Colonnan baaritiski


 Open Colonna


Open Colonna


 Mahtava  ensiluokkainen buffebrunch noin 30 €, johon ei sisälly ruokajuomat


 Open Colonnan istuskelunurkkaus


Cafféteria Palombini, Via Nazionale 9 a ja Via Milano  15

Kahvilaan pääsee näyttelyjen ja myös kirjaston kautta. Täällä voi nauttia aperitivon, juoda kahvit tai syödä kevyen lounaan. Pieni ulkoilmaterassi josta näkee San Vitalen kirkon. Aukioloajat tuolla ylenpänä.


Kahvila on melko steriili, mutta valoisa, siisti ja hyvä paikka istua hieman kauemmin vaikka syventyen keskusteluun. Tuolla kuvassa perimmäisensä on mukava nojatuoliryhmä ja sohvia joissa voi myös istua ja lueskella lehtiä.


 Ulkoilmaterassi


David La Chapelle näyttely, Dopo il Diluvio,  "Vedenpaisumuksen jälkeen"

Näyttely on avoinna 13. syyskuuta 2015 saakka