perjantai 22. marraskuuta 2013

Santa Maria della Pace Santa Maria della Pace, Piazza della Pace


Santa Maria della Pace

Avoinna maanantaina, keksiviikkona ja lauantaina kello 9.00-12.00

Paavi Sixtus IV della Rovere rakennutti tämän hyvin erikoisen kirkkorakennuksen,  jonka  suunnitteli Baccio Pontelli. Hän toimi paavi Sixtus IV:n "kaupunginuudistajana". Baccio Pontelli oli mukana monessa uusrakennusprojektissa 1400-luvulla. Hänen arkkitehtuurisena erikoisuutenaan oli linnoitukset. Hän valmisti myös huonekaluja.


Pohjapiirros josta näkee neliön ja ympyrän sekä vieressä sijaitsevan luostarin ja luostarin sisäpihan, chiostron.

Kirkkosali on rakennettu kahdesta eri osasta. Pohjapiirros on erikoinen. Ensin on neliönmuotoinen osio ja sen takana ympyränmuotoinen osio jonka on Bramante suunnitellut. Kirkkosali on yllättävän pieni. Luostari on rakennettu vinottain kirkkorakennuksen päädyn viereen. Santa Maria della Animan kirkko ja Santa Maria della Pacen välillä on hyvin kapea kuja.

Kirkosta tuli hyvin suosittu alkuun. Luostarin suunnitteli Bramante, Raffaello Sanzo maalsi Chigikappelin upeat freskot ja Pietrro da Cortona on uuskorjannut ja muokannut kirkkorakennusta. Santa Maria della Pacen kirkko oli ensimmäinen kirkko jossa alettiin pitämään messuja keskellä kirkasta arkipäivää. 

HUOM! Pariolin kaupunginosassa sijaitsee samanniminen kirkkorakennus, jonka omistaa Opus Dei järjestö. Kirkossa on Opus Dei järjestön perustaja Josemaria Escriva de Balaquer haudattuna.


Pääalttari


Madonna della Pace pääalttarilla

Erikoinen kupoli

File:S M della Pace - tribuna 1270960.JPG

File:S M della Pace - altare del Crocifisso (scuola Bregno) 1270964.JPG

File:S M della Pace - cappella Ponzetti madonna, s Brigida e il cardinale (Peruzzi) 1270955.jpg

File:S M della Pace - tomba delle bambine Ponzetti 1270956.JPG

File:S M della Pace - cappella Cesi 1270958.JPG


Alkuperäinen kirkko oli nimeltään Sant'Andrea de Aquarixariis kunnes Pietro Cortona rakensi kirkolle uuden julkisivun vuonna 1482.Sant'Andrea de Aquarixariis oli aquarellarien kirkko, siis vedenkantajien oma kirkko. Siihen aikaan ei ollut vesijohtoja vaan vesi kannettiin Teveren joesta. Aquarellarit olivat vedenkantajia ja myyjiä. Luostari rakennettiin vuosina 1500-1504 kardinaali Oliviero Carafan toimesta. Luostarista tuli Bramanten ensimmäinen työ jonka hän teki aivan yksin.

File: S Maria della Pace 005.jpg

File:Santa Maria del Popolo, Chigi chapel.jpg

Cappella Chigi

Fil :2013-06 till 01 ROMA S. Maria della PACE.JPG

Raffaellon upeaakin upeampi maalaus Sibylloista. Voisin uskaltaa väittää että tämä on  Rooman kaunein kirkkomaalaus. Raffaello  maalasi Sibylla freskot sienalaisen pankkiiri Agostino  Chigin sukuhaudan ympärille vuonna 1514. 

File:Raffaello Sanzio - Sibyls and Prophets - WGA18807.jpg

Fil :2013-06 till 02 ROMA S. Maria della PACE.JPG

Fil :2013-06 till 03 ROMA S. Maria della PACE.JPG


Fil :2013-06 till 04 ROMA S. Maria della PACE.JPG

Kattokupoli on kaunis kuin täytekakku

Fil :2013-06-05 ROMA S. Maria della PACE.JPG

Fil :2013-06-06 ROMA S. Maria della PACE.JPG

Francesca Carduli Cesin hautamuistomerkki

File:S M della Pace - cripta Rivaldi con stemma 1270965.JPG


Kardinaali Flaminio Tajan muistomerkki

File: Chiostro SM della Pace.jpg

Chiostro del Bramante  nimellä kulkee tämä kirkon vieressä sijaitseva luostari, joka sai nimensä arkkitehti Bramanten mukaan. Luostari on kulttirakennus ja itse kirkko on jäänyt luostarin varjoon. Bramante loi tämän harmoonisen luostarin aivan omitoimisesti ilman apumiehiä. 

Luostari ja khvila/bistro ovat avoinna kelllo 10-20, launatian ja sunnuntaina suljetaan vasta kello 21. Koska täällä on erilaisia tapahtumia, kokouskia, nöyttelyjä ja tilaisuuksia myöhemminkin niin ulko-ovi saatta olla avoin mutta rakennus on ehkä suljettu yksityistilaisuutta varten.

Nykyään luostari on monitoimitalo jossa on kahvila, ravintola, taidenäyttelyitä, kulttuuritapahtumia, kokoushuoneita, juhlahuoneisto, kirjasto, myymälä ja kolme huoneistoakin vuokralla turisteille. Lapsille on ruuanlaittokursseja ja aikusille jogakursseja. 

Bilder från Caffe del Chiostro del Bramante, Rom

Suosittelen luostarin kahvilaa levähtämispaikaksi. Kahvila sijaitsee luostarin sisäpihan "parvekkeella". Moni roomalainen istuu kahvilassa tiekoneensa kanssa. 

Kahvila on tunnettu yhtenä parhainpana Rooman "langattomista kahviloista". Ystävällinen henkilökunta ja hyvää ruokaa sekä ympäristö ensiluokkainen. Rauhallinen paikka. Tätä ei voi jättää väliin. Mielummin istun tässä ympäristössä kuin Piazza della Pacen kalliissa kahviloissa. Kahvilalla on myös sisätilat.

Kahvila on avoinna kello 10.00-19.30, suljettu maanantaisin.


Tämä luostarin kahvila on viileä paikka keäskuumalla
Fil: Santa Maria della Pace, Chiostro del bramante 05.JPG

File: RomaChiostroBramante-Affresco-17.jpg

File: RomaChiostroBramante-Affresco-11.jpg

File: RomaChiostroBramante-Affresco-05.jpg

File: RomaChiostroBramante-Affresco-03.jpg

File: RomaChiostroBramante-Affresco-04.jpg

Tämä kapea kuja kulkee kirkon oikealta puolen.
Foto di La Focaccia, Roma

 La Focaccia , TripAdvisor.

La Focaccia, Piazza della Pace, omistaa puillalämmiettävän pizzauunin.

Foto di La Focaccia, Roma

Osteria del Gallo, Vicolo di Montevecchio 27