tiistai 7. joulukuuta 2021

Italian koronatilanne


Aloitin tämän postauksen 10.11.2021 ja jäi kesken...jatkan tästä...

PS.15.12.2021. Palasin takaisin kertomaan että Italia jatkaa covid-hätätilaa 31.3.2022 asti.

Kaikkien EU-maista Italiaan matkustavien on läpäistävä covid-testi ennen lähtöä, myös rokotettujen. Uudet matkustussäännöt, jotka ovat voimassa 16.12.-31.1. sisältävät myös EU-maista tulevien rokottamattomien vierailijoiden velvollisuuden olla viiden päivän karanteenin saapuessa.

Uudet matkustussäännöt, jotka ovat voimassa 16.12.-31.1. sisältävät myös EU-maista tulevien rokottamattomien vierailijoiden velvollisuuden olla viiden päivän karanteenin saapuessa.


Italiassa, ainakin Roomassa, poliisit valvovat koronarajoituksia. Ruotsissa poliisit ei saa puuttua koronaan lainkaan.

7.12.2021.
EU- ja Schengen-maista matkustavien tulee esittää rokotustodistus, minkä mukaan viimeisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 14 päivää, tai lääkärintodistus siitä, että matkustaja on jo sairastunut ja toipunut koronaviruksesta. Vaihtoehtoisesti on mahdollista näyttää negatiivinen koronatestitulos 48 tunnin sisällä ennen lähtöä.

Pääsääntö Italiassa on maskipakko ja koronapassi melkein menipä mihin tahaansa, jopa työpaikallekin.


Nyt on hotellit erittäin halpoja ja sää kohtalainen, vaikka aurinko ei tahdo paistaa Roomassa tähän aikaan vuodesta. Satelee harva se päivä. Lämpötilat siinä +10-14 astetta. Säätilat heittelee sinne sun tänne. 


Erittäin ihastuttava hotelli nimeltä Garden sijaitsee Via Nomentanan varrella, lähellä meidän viimeistä asuntoa. Hotelli on neljän tähden hotelli mutta hinta juuri nyt on hyvin alhainen. Suosittelen!

Italia alkoi jo hyvin varhaisessa vaihessaa pandemian ajalla houkutella turisteja maahansa. Italia on kärsinyt erittäin kovasti koronatartunnoista ja samalla menettäneet paljon turismituloja, mikä on suuri tulonlähde Italiassa. 

En oikein ole halunnut blogata Italiasta ja houkutella ketään sinne matkustamaan, mutta kun kerta Italian valtio toivoo turisteja maahansa niin ei minun kannata kantaa huonoa omaatuntoa. Ja lopultahan vastuu on jokaisella matkalaisella itsellään. Mutta pandemia on vakava asia niin italialaisille kuin turisteillekin.


Circo Massimo

Italia on yksi Euroopan suosituimmista matkailukohteista, mikä  tunnetaan historiallisista taidekaupungeistaan, kuten Firenzestä,  Venetsiasta ja Roomasta, mikä on katollisen kirkon kotipaikka, vaikkakin Vatikaani on oma itsenäinen valtionsa Rooman sisällä.

Korona ei ole ainoa syy miksi massaturismi ei ole suositeltavaa, sillä ympäristö kärsii turismista. Ihmiset lentelee edes takaisin maapallolla vaikka maapallo huutaa apua. Onko meillä todellakin varaa matkustella lentäen tai omalla autolla. Tämäkin on vakava kysysmys.

Tässä yritän laittaa Italian tämän hetkiestä kronatilanteesta jonkinlaista raporttia. Koko maassa on suurinpiirtein sama koronatilanne. Maaseudulla luonnnollisestikin vähemmän tartuntoja. Rooma sijaitsee Lazion maakunnassa, missä asuu melkein 6 miljoona asukasta. Ja noin vajaa puolet Lazion maakunnan asukkaista asuu Rooman kunnassa. Italiassa on tällä hetkellä lähes 12 740 uutta tartuntaa vuorokaudessa ja Lazion maakunnassa noin 1400, mutta tartunnat ovat nousussa kaikissa maakunnissa.


Romulus ja Remus

Italiassa on otettu käyttöön niin sanoattu Green Pass. Green Pass sertifikaatti todistaa, että haltija on rokotettu covidia vastaan, toipunut viruksesta viimeisen puolen vuoden aikana tai testin tulos on negatiivinen muutaman viime päivän aikana. Muun muassa poliisit valvovat että kaikilla julkisiin kulkuneuvoihin nousevilla on Green Pass. Elokuvateatterit, teatterit ja konserttisalit ovat "avoinna 100 prosentin kapasiteetilla". Uusien määräysten tullessa voimaan rokottamattomat eivät myöskään pääse enää sisäravintoloihin, baareihin tai urheiluareenoihin.

Italia on ottanut käyttöön myös superkoronapassin. Tämän viikon maanantaista alkaen se on tarkoittanut tiukempia rajoitustoimia rokottamattomille ihmisille. Tästä viikosta eteenpäin Italiassa on siis käytössä kaksi erilaista koronapassia: niin sanottu peruspassi sekä uusi superpassi.

Peruspassin voi hankkia itselleen negatiivisella koronatestituloksella. Superpassiin sen sijaan vaaditaan rokotus tai kuuden kuukauden sisällä sairastettu koronatauti. Uutta superkoronapassia vaaditaan ainakin elokuvateattereissa, musiikki- ja urheilutapahtumissa, ravintoloissa sekä baareissa. 

Peruskoronapassilla pääsee edelleen töihin, ja uudessa linjauksessa se hyväksytään myös julkisessa liikenteessä. Italian poliiseille on annettu valtuudet tarkastaa esimerkiksi ravintoloiden ja baarien asiakkailta, että heillä on uusi superpassi. Kerrotaan että Roomassa bussissa ilman peruspassia matkustaville langetettaan 400 euron sakko.

Jos aiot matkustaa Italiaan, on otettava etukäteen selville, mitä sinun tulee tietää ja odottaa, jos haluat vierailla Covid-19-pandemian aikana. Tietoja saa kunkin maan suurlähtyistöistä.


Farmer Market on taas avattu Circus Maximuksen lähettyvillä, Via di San Teodoro 74. Täällä mydään kaikenlaisia herkkuja mitä maanviljelijät tarjoaa tai valmistaa. Tämä on Rooman paras Farmer Market. Täällä myydään maanvileijöiden itse valmistamia tuotteitakin, hilloista soseisiin, ruokaoljyjä, leipomatuotteita, juustoja, oluita, viinejä...

Täällä voi myös ruokailla halvalla. Toistaiseksi avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin kello 8-15 (normaalisti 9-18). Täällä hurahtaa useampi tunti maistellessa tuotteita. Täällä on tungokseen asti väkeä viikonloppuisin.

Campagna Amicalla on kokki Lazion maatilalta, joka laatii ruokalistan sesongin raaka-aineista ja klassisista italialaisista mauista. Aina löytyy antipasti, primo (yleensä pastaruoka), secondo (liha tai proteiini), contorno (lisukkeet) ja dolci (jälkiruoka). Ruokalajien hinnat vaihtelee 3-5 euron välillä.

Tilaat menemällä tiskille, sillä ruuat valmistetaan tuoreena. Saat kuitin ja odottaessasi voit katsoa suuresta ikkunasta kun kokit valmistaa aterioita.

Monet myyjät antavat mielellään kaikki ostokset itse terveys- ja turvallisuussyistä, mutta hyvä merkki siitä, että voit valita tuotteet itse, on se, että pusseja tuotteiden edustalla. Voit vahvistaa sanomalla "Posso?" (Saanko?) Ja olet valmis. Mutta jos sinua käsketään olemaan käsittelemättä ruokaa, älä pelkää, myyjä arvioi kypsimmät ja parhaat palat puolestasi. Koska et välttämättä voi itse koskettaa ja pakata tuotteita, sinun pitäisi osata sanoa numerot 1-10 italiaksi. Ruokaa ostetaan yleensä kiloa kohti tai grammoina pienellä määrällä.

Avain hyvän tarjouksen saamiseen markkinoilla on uskollisuus. Sinun on palattava saman palveluntarjoajan puoleen yhä uudelleen ja uudelleen. Myyjät alkavat tunnistaa sinut ja pyöristää laskua ja/tai heittää lisätuotteita tai ilmaisia ​​yrttejä ruuanlaittoon. Mutta ruokamarkkinoilla ei tingitä.

Hinnat näkyvät selkeästi ja saat lopuksi kuitin. Italiassa on parasta säilyttää kuitit, sillä koska vaan sattuu tulemaan poliisit tarkastamaan että ostokset lyödään kassaan ja kuitti annetaan asiakkaille. Jos ei ole kuittia näytää niin asiakas voi joutua maksamaan isot sakot. 

Joten vaadi aina kuitti! Tämä useammastakin syystä. Laki sanoo että kuitti on annettava aina. Jos ei ole kuittia niin poliisit tulkitsee että tavara on myyty laittomasti tai se on varastettua tavaraa. Älkää koskaan ostako mitään kadulta, muuten kuin myyntikojuista. Joten muistakaa aina pyytää kuittii sanomalla ricevuta tai receipt prego!. Roomassa maksetaan kahviloissa ostoksista yleensä kassalla ja sitten mennään kuitin kanssa baristan luokse. Barista repäisee hiemen kuittia ja antaa sen takaisin asiakkaalle.


Campagna Amica pitää yllä näitä Lazion maakunnan maanviljeliöiden  markkinoita. Suosittelen käydä maistelemassa herkkuja.

Italia on tällä hetkellä hätätilassa pandemian vuoksi. Vaikka maa on selvinnyt kolmannesta aallosta, tapausten määrää seurataan kaiken aikaa, ja yksittäiset alueet voivat peruuttaa rajoitukset milloin tahansa.Säännöt vaihtelevat matkustajan rokotustilanteen ja sen mukaan, onko hän äskettäin toipunut Covidista. Italian rajat ovat olleet avoinna vierailijoille suurimman osan 2021, tiettyjen rajoitusten mukaan. Kaikilla pohjoismaalaisilla on lupa matkustaa Italian koronapssin kanssa.

Italiassa on Euroopan toiseksi korkein kuolonuhrien määrä (Ison-Britannian jälkeen), ja se ylitti 100 000 kuolemantapauksen 8. maaliskuuta. Mutta Italiassa asuu 60 miljoona asukasta. Tartuntatiheyden nopean lisääntymisen jälkeen heinäkuussa, elokuun luvut pysyivät ennallaan, mutta tällä hetkellä ne ovat jälleen nousussa. Lokakuun 28. päivään edeltäneellä viikolla havaittiin 26 481 uutta tartuntaa, kun niitä edellisellä viikolla oli 19 000. Uusia tapauksia ilmoitettiin viikon aikana syyskuun puolivälissä 32 214. Noin 80 % väestöstä on nyt täysin rokotettu.

Suurin osa rajoituksista on poistettu, mutta maskia suositellaan yleisissä kulkuneuvoissa ja siellä missä tungeksii paljon ihmisiä. Italiassa on käytännössä katsoen maskipakko. Museot on avattu ja muutkin nähtävyydet Roomassa. Valtion omistamiin museoihin ja muutamiin yksityisiinkin, on ilmainen sisäänspääsy ainakin toistaiseksi.  Parasta on kuitenkin kantaa maskia kaikissa tilanteissa. Vatikaanissa on ollut 27 tartuntaa vuosi sitten syksyllä. Vatikaanikin vaatii maskin ja coronapassin.


 Rintasyöpä kampanja Roomassa

Elämä jatkuu kuten ennenkin. Tapahtumia pidetään aivan kuten ennen pandemiaakin. Ei italialaisia saa millään pysymään neljän seinän sisällä, varsinkaan roomalaisia, jotka ovat aina menossa.