sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Pizzaaa...


 Pizzarium Bonci, Via della Meloria 43, Trionfale, Vaikaanin takana

Lähellä Cipron metroasemaa.


Ihan alkuunsa haluan sanoa että Rooamssa ruuan taso on hyvä, eikä niissä ole suuria eroja, söipä missä tahaansa. Hinnassa ja lukaalissa on eroja.



Pizzarium Bonci

Gabriele Bonci on tuttu Italian televisiosta ja häntä pidetään Italian parhaana pizza- ja focazzia leivän leipurina.


Mestarileipuri leipoo focacciaa.



Pizzaa myydään kaikkialla Roomassa. Palapizzoina kilohintaan tai ihan tavallisia pizzoja ravintoloissa. Palapizzat ovat hyvin suosittuja lounas- ja välipalaruokia nuoremman väen keskuudessa Roomassa. En kuitenkaan suosittelisi syödä pizzaa joka päivä, sillä terveellistä ei pizzan syönti ole, ihan niin kuin ei pastankaan. Vehnäjauhoa ei kannata syödä liikoja. Mutta silloin tällöin se on ihan OK terveyden kannalta.

Vatikaanin lähellä sijaitsee tämä hyvä palapizzapaikka Pizzarium Bonci, Via della Meloria 26. Tämä on jo kymmenen vuotta vanha pizzamyymälä. Se sijaitsee Vatikaanin museosta vasemalle noin sata metriä, sitten portaita pitkin alas Via Candialle, kadun ylitse, kirkon pihan poikki kunnes tulee tunneli vastaan. Metro Cipron kävelytunnelia pitkin noin 100 mertä ja siinä heti tunnelin aukon edustalla sijaitsee Bonci. Tai Metro Cipron asemalta Via Ciproa pitkin reilut kymmenen metriä. 

En mene takaaman ettäkö se tunneli on siinä enää. Aluetta kirkon vieressä on kunnostettu. Kaiken kaikkiaan Vatikaanin museolta on noin 300 metriä tänne Bonciin. Harvempi turisti tänne eksyy, mutta jos sattuu olemaan hotellihuone varattu kulmilta, niin tänne vaan syömään palapizzaa. Täällä Vatikaanin takana on ihan hyviä ja halpoja hotelleja ja useita luostareitakin, joissa on mukava yöpyä. Tältä alueelta pääsee keskikaupungille metrolla Cipron asemlta tai bussilla 492 keskustan lävitse kaupungin toiselle puolelle. Tämä bussi 492 on tois kätevä bussi.


Pizzerium Bonci

Pizzarium Bonci'ssa saa pizzapaloja joiden päällä on runsaasti pällystä. Valinnan varaa on vaikka millä mitalla. Sitä paitsi täällä leikataan pizzapalat pinemmiksi paloiksi ja palat pannaan pienellle tarjottimelle. Joten aivan hyvin voi ostaa usenpaakin sorttia pizzaa koska saa pinempiä paloja. Tavallisia pyörietä pizzoja ei täällä myydä lainkaan. 



Pizza myydään kilohintaan. Taululla lukee kilohinta. Tuo Bianca tuossa ensimmäisenä on pelkkä pizzapalaleipä ilman päällystä. Salmone lohipizza tai Salame naturale pizza ovat kalleimmasta päästä. Cecina de Leonon kallein, mikä on ohuita siivuja kuivattua suolalihaa. 


Pizzeria del Teatro, Via di San Simone, Ponten kaupunginosassa

Tämä pizzeria on avoinna puoleen yöhön saakka. Se on tottumattomalle hieman vaikea löytää, mutta kun kävelee Via del Coronarin kujaa pitkin ja näkee nuo portaat kapella  kujalla, niin sieltä kujan päästä pizzeria löytyy.

Via dei Coronari on Rooman suosituimpia kävelykatuja, kapea kuja oikeastana, mikä on ainakin kerran käveltävä päästä päähän.


Gelateria del Teatro sijaisee siinä kulman takana, Via dei Coronarin kujan puolella. Monessa roomalaisessa gelateriassa/jäätelömyymälässä valmisteaanan jäätelö paikan päällä. Täällä valmisteaan jäätelöt hedelmistä, juureksista, pähkinöistä, kukista ja vihenneksista.






Mestarileipuri Gabriele Bonci'illa on leipomo nimeltä Panificio Bonci, Via Trionfale 36, hieman Vatikaanista pohjoiseen, siis lähellä sitä Poncin ensimmäistä pizzaleipomoa ja -myymälää. Ja täällä leipomossakin myydään pizzaa.


Perunapizzaa Boncin leipomossa


Pizza a Taglio, palapitsaa, Pizzeria Sfizi, Via Genova 15

Avoinna maanantaista perjantaihin kello 8.30-16.30 ja lauantaisin kello 9.00-16.00. Sunnuntaisin suljettu. Pikaruokapaikka, pikalounas ja selkäreppuväelle sopiva paikka. Löytyyhän niitä vastaavia monia muitakin Roomasta...mutta Sfizin ruoka on ensiluokkaista ja ennen kaikkea halpaa! Via Genova on Via Nazionalen poikkikatu, vasemmalle keskustaa kohti kulkiessa.



Valmiita salaatteja

Tosin täällä myydään muutakin kuin vain palapizzaa, monenmoista tyypillistä roomalaista pikaruokaa kuten Filetti di Baccalaa, Suppli pomodoro e mozzarella jne. Löytyy myös etnisiä ruokia kuten Cous-cousta monella eri höysteillä sekä salaatteja.


Hostaria/Pizzeria Pizza Più, Piazzetta Monte Gaudio 29, Montemario

Hieman liian kaukana turisteille, mutta jos sattuu tiet kulkemaan joskus siihen suuntaan niin kannattaa käydä maistelemassa. Kaksi veljestä pyörittävät tätä pizzeria/hosteriaa, jossa on muutakin tarjolla, eikä vaan pizzaa. He panevat kaikkensa ruuan eteen.

Italialainen tomaattikastike on yksi suurista nautinnoista. Tomaatteista pois kuoret ja siemenet, suolaa, mustaapippuria, oreganoa, basilikaa, oliiviöljyä ja eikun keitellään vähintäin kaksi tuntia.


Pizza Diavola/Pizza Paholainen on yksi omista suosikeistani

Diavola pizzaan tulee pepperonia, salami piccante, mikä tekee siitä erittäin maukkaan. Ja tietysti mozzarellaa ja hyvää tomaattikastiketta. Salami Picante pizzakin on toinen erinomaisen hyvä pizza, minun makuuni. Salami pizzaa saa joskus myös nimellä Pizza Roma. 

Salami piccantesta voi tehdä 'makkarapullat' ja laittaa ne kypsymään tomaattikastikkeeseen tai Salami piccantea voi laittaa jauhelihan joukkoon ja tehdä siitä lihapullat tai jauhelihapihvit. Taikinan joukkoon voi laittaa yrttejä. Salami Piccanta myydään monessa eri muodossa, ja sitä käytetään vain ruuanlaittoon, ei leivän päälle. Mutta siitä saa erinomaisia lämpimiä voileipiä!

Italiassa on varmaan ainakin lähemmäs viisikymmentä erilaista salamilajiketta, on milanolaista, palermolaista, napolilaista jne. Bolognalainen salami on tunnetusti arvostetuin, kuten muutkin bolognalaiset ruokatarvikkeet, varsinkin makakrat ja kinkut.

Pepperoni on vahvemmin maustettu salamimakkara ja sitäkin käytetään melkein vain pizzan täytteenä. Erittäin maukasta. Oma suosikkimakkarani!



Maukkaan Pizza Diavolan saa esimerkiksi Cantina e Cucina, Via del Coverno Vecchio 87. 

Cantina e Cucina on yksi Rooman parhaista ravintoloista. Kohtuuhintainen. Avoinna kello 7.00-02.00, kaikkina viikon päivinä. 

Tiloissa on myös kahvila ja sen lisäksi aperitivopöytä ennen päivällistarjoilua. Ainoa miinuspuoli ettei hosteriaa ole uuskorjattu aikoihin. Onhan niitä hyviä ruokapaikkoja Roomassa, mutta tämä on ainakin kerran elämässään käytävä testaamassa. Täysosuma omasta mielestäni.


 Cantina e Cucina


Cantina e Cucina, löytyy jokaiselle jotakin syötävää


Dar Poeta, Vicolo del Bologna 45, Trastevere

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 12.00 keskiyöhön. Tämä entinen pappila oli aikoinaan minun suosikkipaikkani, varsinkin kun asuin Monteverdessä. Täällä pizzaa paistetaan puulämmitteisessä uunissa. Jos haluat erittäin tulisen pitsan niin valitse Lingua de Foco/tulinen kieli, niminen pitsa. Pitsat täällä ovat rapeita mutta melko kuivia. 

Dar Poeta on paikallisten suosima ennen kaikkea, mutta nykyään turistitkin ovat löytäneet tämän erinomiasen pizzerian. 


Toinen paikallisten erityisesti suosima kahvila ja ruokapaikka on Caffe degli Angeli, aivan Il Gesù kirkon vieressä sijaitsevassa Altierin palatsissa, Via del Gesù 94.

Kahvila sijaitsee kadun kulmassa ja on ehkä vaikea huomata. Täältä löytyy oikeastaan ihan kaikkea, eikä kenenkään tarvitse jäädä nälkäiseksi. On pizzaa, pastaa, salaatteja, voileipiä, kahvia, juomia joka lähtöön, jäätelöä, jälkiruokia... halvat hinnat. Ruokalista vaihtuu viikonpäivästä riippuen. 

Tiistaisin ja perjantaisin kalaa esimerkiksi, torstaisin gnocchi alla romana ja baccala alla romana, ja muina päivinä enimmäkseen liharuokia. Lapsille saa lasten annokset.

giovediamoci - Picture of Bar Caffe Degli Angeli, Rome

Bar Caffe Degli Angeli, Via del Gesù 94

Iltaisin katetaan aperitivopöytä, kello 18.30-22.00, jolloin buffeesta saa noutaa syötävää niin paljon kuin jaksaa syödä ja maksu tulee vain juomista.

Joko kylmä ta lämmin buffee lounas valittavana. Aamiaista, lounasta, välipalaa ja päivällistä. Henkilökunta osaa englantia ja auttaa mielellään. 

Kaksikerroksisessa ravintola/kahvilassa on kolme huonetta, kahvila/baari osio, buffeehuone ja itse ruokasali, jossa on 120 istumapaikkaa. Vessat yläkerrassa. Rooman paras Tiramisu jälkiruuaksi. 

Siinä kello 13.00-15.00 aikoihin on ruokajono pitkä kun paikalliset jonottavat lounaalle. Mutta kärsivällisyyttä, sillä tämä ruokapaikka on sen arvoinen. Uskallan väittää että henkilkökunta on Rooman ystävällisintä. 

Tänne voi aivan hyvin poiketa vain juomaan kupin kahvia, joka maistuu erittäin hyvältä. Tai miksi ei vaan baarin tiskille roikkumaan. Avoinna maanantaista keskiviikkoon kello 6.30-21.00 ja torstaista sunnuntaihin kello 6.30-02.00. Valokuvassa torstai-illan erikoinen buffee, buffe+juoma+tiramisu 15 €.
Ilmainen Wi-Fi-palvelu. 


La Gatta Mangiona, Via F. Ozanam 30-32

Rooman yksi ehdottomasti parhaista ja kotoisimmista pizzerioista sijaitsee Gianicolossa, Via F. Ozanam 30-32. Avoinna vain iltaisin kello 19.45-23.30, suljettu maanantaisin. Tämä pizzeria vaatii etukäteisvarauksen, sen verran suosittu se on. Täällä on puillalämmitettävä pizzauunikin.

Tänne löytää helpoiten raitiovaunulla numero 8 . Jää pois Piazza San Giovanni di Dio'lla ja kävele muutama askel Via F. Ozanam'aa pitkin.


 La Gatta Mangiona


La Gallina Bianca, Via a Rosmini 9, lähellä Terminin rautatieasemaa

Tämä on yksi Terminin rautatieaseman alueen parhaista ruokapaikoista. Täällä voi tilata isoja pizzoja, kahdelle, kolmelle tai neljälle hengelle. Täällä löytyy jokaiselle jotakin ja isoja annoksia. Ruoka on kuin kotitekoista. Ainoa miinuspuoli on että hinnat ovat ehkä liian korkeat, mutta laatu on hyvä ja annokset isoja. Ruokasali on perinteinen ruokalatyyppinen mutta pöydillä on kuitenkin liinat. Tunnelma on kotoinen ja täällä käykin paljon lapsiperheitä ruokailemassa. Jos käy täällä kerran ei voi ola palaamatta uudestaan.


Mahtava pizza neljälle. Ehkäpä täällä saa Rooman parhaat pizzat.


La Gallina Bianca

Avoinna:
maanantaista-sunnuntaihin lounas kello 12-00-15.00 
maanantaista-sunnuntaihin päivällinen kello 18.00-24.00

Tietääkseni ravintola on avoinna tuon väliajankin, jolloin voi tilata esimerkiksi pizzaa. Tykkään tämmöisestä perinteisestä roomalaisesta lukaalista.


Pizzeria  Baffetto, Via Governo Vecchio 114

Avoinna:
 kello 12.00-15.30 ja 18.30-01.00

Toinen Pizzeria Baffetto on avattu Via Teatro di Pompeo 18, joka on suljettu tiistaisin. Baffetto on Rooman pizzamekka, ehdottomasti suosituin pizzeria. Aina pitkät jonot. Suosittu myös roomalaisten keskuudessa. Suurin tungos on kello 20-21.



  Talon viini tarjoillaan sööteissä kannuissa




  Da Remo, Piazza Santa Maria Liberatrice, Testaccio

Tämä pizzeria on jo klassinen ja tunnettu. Täällä saa semmoistakin erikoisuutta kuin lohipizzaa.



 Ai Marmi, Viale Trastvere 53

Pizzeriaa kutsutaan lempinimellä Panattoni, ruumishuone. Pizzeriassa on pitkät marmoripöydät ja siitä nimi ruumishuone.



 Aina paljon porukkaa sisällä ja ulkona.


Li Rioni e Santiquattro, Via S Quattro 24, 
Celion kaupunginosassa, lähellä Colosseumia

Tämä on hauska ravintola jossa ruokasali on rakennettu sisäpihalle. Ulkona on pieni terassi.


Vaikka tämä alue on turistialuetta niin tämä ruokapaikka ei toki ole turistirysä vaan paikallisetkin tätä suosivat.