perjantai 25. maaliskuuta 2022

Våffveldagen/Vårfrudagen/Maria Annunciazione/Neitsyt Marian ilmestyspäivä

Leonardo da Vincin maalaus Annunciazione/ilmoitus/ilmestys, Ufficin taidegalleria Firenze. Tämä on yksi maailman kauneimpia maalauksia omasta mielestäni.

Tänään 25 maaliskuuta vietetään katollisessa kirkossa Giorno dell'Annunciazione della Vergine Marian päivää, ruotsiksi Jungfru Marie bebådelsedag,  suomeksi Neitsyt Marian ilmestyspäivää.


Maria tuo Jeesuksen näytille kirkkoon myös bysanttilaisessa menologiassa.

Kirkkovuosi sisältää sarjan päiviä, jotka on omistettu erityisesti Neitsyt Marialle hänen ominaisuudessaan Jumalanäitinä. Santa Maria on tärkeä henkilö katolisessa kirkossa ja  häntä varten on kehitetty oma katolinen teologinen suuntaus, Marialogia, mitä tutkitaan varsinkin USA:ssa erittäin suurella mielenkiinnolla. Marialta voidaan rukoilla vain esirukouksia, mutta ei suorastaan rukoilla häntä.

Tunnetuimpia rukouksia ovat Ave Maria-rukous sekä Marialle omistettu rosarium/ruusukkorukous. Katolisen kirkon tapauksessa Vatikaanin II kirkolliskokouksessa 1962-1965 vahvistettiin joitakin mariologisia dogmeja Lumen Gentiumin yhteyteen. Lumen gentium/kirkon dogmaattinen perustuslaki, on yksi Vatikaanin kirkolliskokouksen toiseksi tärkeimmistä asiakirjoista. 

Immaculate Concept/tahraton sikiäminen, jonka paavi Pius IX perusti vuonna 1854 Ineffabilis Deus/sanomaton Jumala, on yksi tällainen dogma. Marianum, Viale Trenta Aprile 6, Trasteveressä, on katolinen yliopisto Roomassa, jonka Gabriel Roschini perusti vuonna 1950 yksinomaan mariologiaa varten.

Vuonna 1684 katolinen kirkko otti käyttöön perinteen, että kun maaliskuun 25. päivä osuu hiljaiselle viikkolle, juhlitaan Neitsyt Marian ilmestyspäivää palmusunnuntaita edeltävänä lauantaina tai, mikä on nykyään normaalia, pääsiäisen jälkeisenä maanantaina eli pääsiäisen toisen päivän jälkeisenä maanantaina. Jos 25. maaliskuuta on sunnuntai, ilmoitusta vietetään maanantaina 26. maaliskuuta. 

Vuodesta 1953 lähtien Ruotsin kirkko on viettänyt päivää sunnuntaina, mikä osuu 22.–28. maaliskuulle, ellei palmusunnuntai ole tähän aikaan tai aikaisemmin, niin sitten tämä päivä korvaa viidennen paaston sunnuntain. 

Alkuperäisistä Marianpäivistä Ruotsin kirkko on säilyttänyt kaksi. Kyndelmässodagen/Kynttilänpäivää vietetään lähimpänä helmikuun 2. päivää olevana sunnuntaina sen muistoksi, kuinka Maria esitteli Jumalalle Jeesuksen temppelissä ja tätä päivää vietetään Maria annunciazione/ Marian ilmestyspäivänä sunnuntaina 25. maaliskuuta. Maria annunciazione päivä osuu päivälle yhdeksän kuukautta ennen joulua, mutta se liittyy myös läheisesti kevätpäiväntasaukseen.

Aikaisemmin tätä päivää, mikä oli vapaapäivä Ruotsissa, kutsuttiin nimellä Vårfrudagen, Vår Fru/Neitsyt Marian nimen mukaan.

Ruotsissa Vårfru-dagen/Maria ilmestyspäivä on muutettu vohvelipäiväksi, mikä on synnyttänyt tavan syödä vohveleita juuri tänä päivänä. Makeita ja suolaisia vohveleita syödään kaikkialla,  kouluissa, työpaikoilla, sairaaloissa, vanhainkodeissa ja useimmissa kodeissakin. Vohvelipäivä on siis edelleen 25. maaliskuuta huolimatta siitä, että Ruotsin kirkkovuoden juhlapyhä on siirretty läheiselle sunnuntaille.