sunnuntai 23. elokuuta 2009

Aurelianuksenmuuri, Rooman kaupunginmuuriPorta Maggiore on antiikin aikainen suurin kaupunginportti Aurelianuksen kaupunginmuurissa, joka rakennettiin vuonna 52 ja  jonka päälle rakennettiin myöhemmin Aqua Caludian akvedukti. Portin kautta kulki kaksi tietä, Via Praenestina ja Via Labicana. Via Praesnestina johti Praenesteen ja Via Labicana Tusculumiin.


Porta Cavalleggeri, Piazza del Sant'Uffizio, ja kuten nimi kertoo niin katollisen kirkon pääkonttori ja virastot sijaitsevat tämän torin reunalla. Pääsisäänkäynti Vatikaaniin on myös tältä torilta. Vasemmalla oleva muuri on osa Vatikaanin muuria, Mura Leonine. Muurin seinässä sijaitsee vanha sargofagi joka toimii vesialtaana kahden vesikraanan alla. Kraanasta juokseva vesi on ihan juotavaa vettä, jääkylmää ja hyvän makuista. Samaa vettä mitä Roomassa saa asuinnoissakin kraanoista. Jopa ehkä maailman parasta kraanavettä! Heti vesilähteen jälkeen onkin pussipysäkit jolle suurin osa turisteista joutuu enemmin tai myöhemmin. 


Porta San Pellegrino oli aikoinaan sisäänpääsyportti Vatikaaniin mutta nykyään se on suljettu. Sveitsinkardistit asuvat tuon portin takana jossa heillä on aivan oma kirkkonsakin, SS Martino e Sebastiano degli Svizzeri, jonka Paavi Pius V rakennutti sveitsinkardisteille vuonna 1568. Pyhä Martino ja Sebastiano ovat seveitsinkardistien suojeluspyhimyksiä. Sveitsinkardistit ovat sveitsiläisiä nuoria miehiä jotka palvelevat muutaman vuoden kukin Vatikaanin vartiomiehinä. Pyhän Pietarin toria valvovat Italian valtion poliisit joilla ei ole Vatikaanin sisään mitään asiaa.Porta Santo Spirito, Piazza della Rovere, Santo Spiriton sairaalan takana sijaitseva portti. Vatikaanin ympärillä kulkeva muuri on nimeltään Mura Leonine, joka on rakennettu kolmeen kertaan. Porta San Sirito oli aikoian ainoa portii Rooman ja Kirkkovaltion välillä. Parhaan käsityksen Aurelianuksen kaupunginmuurista saa ehkä jos lähtee Vatikaanista kävelemään Via delle Mura Aurelieta pitkin kohti Gianicoloa. Muuri kulkee osittan Gianicolon harjun päällä. Vatikaanista etelään päin ei kulje busseja muurin ulkopuolella, Muurin sisäpuolella kulkee bussi 115 ja 870.


Porta Santo Spirito muurin sisäpuolelta, Via dei Penitenzierin katu, Ettore Roesler Franzin maalaus 1800-luvun lopulla.


Porta Latina, Via Porta Latina joka alkaa Caracallan Termiltä ja päätyy Aurelianuksen kaupunginmuuriin, Porta Latianaan. Via Porta Latina on yksi Rooman viihtyisimmistä kujista kävellä. Juuri ennen porttia on portti vasemmalle Parco degli Scipioniin, puistoon jossa on 16000 neliömetriä virkistysaluetta, lapsille leikkipaikkoja, penkkejä lepuutta jalkojaan... Puiston portti on avoinna kello 19 asti. Puistoa alueella on myös hautakammioita jotka kuuluvat Vatikaanille ja joihin on sisäänpääsymaksu. Hautakammioissa käynti on varattava ja hintaan kuuluu opastus.


Castrensen Amphiteatteri Aurelianuksen muurissa, Piazza Santa Croce in Gerusalemme


Porta Pia, Castro Pretorion kaupuginosassa, Via Nomentana alkaa tästä


Piazza Fiume, pohjoisen kaupunginmuurin kupeessa, josta Via Salaria lähtee koillisen suuntaan. Portti onkin nimeltään Porta Salaria. Piazza Fiume on minulle tuttu paikka, sillä tämä tori on melkein ainoa keino päästä keskikaupungilta kotiin kaupunginmuurin ulkopuolelle.

Tässä kohtaa kulkee leveä ajotie Corso d'Italian pääydstä maan alle ja kulkee Piazza Roce Rossalle/ Punaisen Ristin torille saakka maan alla.

Porta Salarian ja Piazza Alexandrian alueella ja siitä eteenpäinkin suosittelen vuokrta hotellihuoneen. Tälltä alueelta ei puutu mitään, on mercato ja kauppahalli Piazza Alessansdrialla, Rinascimenton tavaratalo Piazza Fiumella, ihania ruhallisia ravintoloita ja ruokaa maan ja taivaan väliltä. Via Nizzan ja Via Nomentanon välisellä alueella, voileipäkauppoja...

Hotelleista voisi suositella vaikkapa Hotel Fiumea, jonka välittömässä läheisyydessä sijaistsee mercato,  ihana couscous ruokapaikka, hampurilaispaikka, skandinaavinen ravintoa Smor Cucina, vegetaarien ravintola, pizzeria, leipomo, räätäli, viinibaari/viinimyymälä, kahviloita...

Tavola calda Molisani, lämpimiä ruokia halvalla noutopöydästä...ehdoton suosikkiruokapaikka. Facebook! Tänne vaan heti syömään, empimättä!


 Porta Salaria


Porta Metronia, Porta Latinasta hieman itään päin


Muuri Porta Metronian lähellä


Via della Ferratella, San Giovanni in Lateranon lähettyvillä


Porta San Paulo, on parhaiten säilynyt portti Aurelianuksen muurissa. Via Ostiense alkaa tästä portista.


Porta San Paulo Pyramidi Cestian vieressä


Porta Asinaria, rakennettu toisella vuosisadalla. Antiikin aikainen tie Via Asinaria läksi tältä portilta ja osittain kulkee keskiajalla rakennetun Via Tuscolanan reittiä.


Porta Tiburtinalla on ollut monta nimeä kuten Porta San Lorenzo, Capo de Bove ja Porta Taurina. Portti sijaitsee Terminin rautatieaseman takana. Alkuun portti oli pelkkä kaari jonka Augustus rakennutti muuriin, paikalla jossa kolme akveduktia kulki Tiburtinan tien poikki. Kuva on otettu muurin sisäpuolelta. Valkoinen marmoriosuus on se kaari jonka Augustus valmistutti.


Porta Asinaria, kuva otettu vuonna 1900, vain muutaman metrin päässä Porta San Giovannista. Keisari Aurelianus rakennutti portin vuonna 270-273. Kaksi tornia jotka ovat 20 metriä korkeita ovat vieläkin jäljellä. Antiikin aikainen tie Via Asinaria kulki suurin piirtein samaa reittiä kuin nykyinen Tuscolanan tie.Porta Clausa, Castro Pretorion kaupunginosan eteläisin portti, Via Monzambano, rakennutti toisella vuosisadalla . Porttti on muurattu umpeen. Sen löytää osoitteesta Via Monzambano 4-6.


Porta San Giovanni avattiin kuudennellatoista vuosisadalla ja siitä lähtee Via Appia Nuovan tie etelään. Portti on rakennettu vasta 1574 aikana jolloin Lateranin kirkon ja palatsin ympärillä olevaa aluetta rakenettiin uuteen uskoon. Portin ulkopuolisista aluetta Appio-Latina kortteleita siistittiin vuonna 1926. Vanhat rähjäiset rakennukset, viinitarhat ja majatalot purettiin ja uusia asuinrakennuksia ja liiketaloja rakennettin tilalle.San Sebastianon portin lähellä muuri on tämän näköinen.


Porta San Sebastiano, jonka läpi johtaa tie Via Appia Anticalle ja joka alunperin oli nimeltään Porta Appia.


Muro delle Torto, Pincion puistossa, mahtava vaikutuksen tekevä muuri

Muro delle Torto on tie joka kulkee valtavien kallion jyrkänteiden välissä. Ei ainuttakaan rakennusta sen vierellä. Tämä on toisaaltaerittäin kaunis tie mutta myös järkyttävä. Muro della Torton ympärillä liikkuu paljon legendoja. Siellä kummittelee. Jopa kurjista kurjin keisari Nerokin kummittelee kallioiden välissä. Täällä on monta henkilöä päässyt hengestään tavalla tai toisella. Jotkut on hirtetty ja toiset syösty alas kallionseinämiltä. 

Nykyään on vuoren seinämässä hissi jota käytetään hätätilanteissa. Yhdessä kohtaa on rakennettu vahvoja tukipilareita tukemaan vuorenreunamaa. Paavin vallan aikana haudattiin rikolliset, murhamiehet, ilotytöt, varkaat ja kaikki joutoväki Muro delle Torton alueelle. Kallionseinämistä tuli luonnollinen suojamuuri estämään pohjoisesta päin tunkeutuvia vihollisia.

Mura del Torton yli kulkee yksi kävelysilta Pinacion puistossta Via delle Magnolielle, jota pitkin sitten pääsee Broghesen puistoon saakka.


Aikaisempi kaupungin suojamuuri oli Serviuksenmuuri vuodelta 387 eaa. Siitä on jälkiä vieläkin paikka paikoin, varsinkin Esquilinon alueella. Muuri oli noin 11 kilometriä pitkä, noin 10 metriä korkea ja 4 metriä paksu.
Aurelianuksenmuuri rakennettiin keisari Aurelianuksen päätöksestä vuonna 271 jaa. Muuri piiritti kaupungin täysin kaikilta puolin ja mittaa sille tuli noin 20 kilometriä. Muuriin rakenettiin 380 vartiotornia ja 14 suurta porttia. Myöhemmin muurin korkeutta lisättiin. Suurin osa muurista on jäljellä vielä tänäkin päivänä. Vatikaanin ympärille rakennettu muuri on nimeltään Le Mura Leonine. Se rakennettiin 800-luvulla ja on noin 3 kilometriä pitkä.