maanantai 11. helmikuuta 2013

Domenico Fontana

File:Domenico Fontana.png

Domenico Fontana 1543-1607

Domenico Fontana matkusti Roomaan luultavsti vuonna 1580 ja alkoi rakentamaan kardinaali Felice Peretti di Montaldo'lle Sikstiiniläistä kappelia Santa Maria Maggioren basilikaan. Kun Perettistä tuli paavi Sixtus V tuli hänestä myös Fontanan suojelija, joka sia paljontöitä Roomassa. Hän suunnnitteli Lateraani palastin vuonna 1588 ja osan Vatikaanin palatsia, varsinkin kirjaston.

Fil: Moses Acqua Felice Roma.jpg

Acqua Felicen suihkulähde, ns Mooseksen suihkulähde

Veljensä Giovannin kanssa hän rakensi Acqua Felicen akveduktin suihkulähteen vunna 1587 ja hänen neuvojen mukaan nostettiin obeliski Pyhän Pietarin torille. Yhdesä Giacamo della Portan kanssa he valmistelivat lopullisesti PYhän Piatrin basikikan kupolin. Paavin kuoltua Domenico muutti Napoliin jossa hän oli syntynyt. Toisten tietojen mukaan hän olisi syntynyt Sveitsissä. Napolissa hän rakensi melkein yhtä monta rakennsuta kuin Roomassakin.

Fil: RomaFontanaAcquaFelicePiazzaSanBernardo.JPG

Acqua Felicen suhkulähde kokonaisuudessaan
Piazza di San Bernardo


Akvedukti Felice sai nimen paavi Sixtus V:n mukaan sillä hänen etunimensä oli juuri Felice. Paavin mukan sai myös suihkulähde nimensä, Acqua Felice. 
Domenico Fontana rakensi lukemattomia suihkulähteitä Roomaan. Suihklulähde on italiaksi la fontana siis sai nimen Domenicon mukaan. Jos lasketaan kaiken malliset suihkulähteet ja vesipostit lukuun mukaan niin Roomasta löytyy noin 2500 suihikähdettä. Suurin osa suihkulähteistä rakennettiin renesanssin ja barokin aikakaudella. Fontana del Prigione, Via Goffredo Mameli, Trastevere

Domenico Fontanan ja Paavi Sixtus V:n suunnitteelma kaupunki oli onnistunut projekti. Katuja suoristeltiin, obeliskeja oystytettiin ja suihkulähteitä ranennettiin toreille. Rooma sai kaiken antiikkisen päälle sipaisun renesanssin hienoutta ja barokin mahtavuutta. Kaupungista tuli viihtyisämpi.

File:Santa Maria Maggiore, cappella sistina cupola.JPG

Santa Maria Maggioren basilkan Sikstiiniläisen kappelin kupoli on Domenico Fontanan luomusSixtiiniläinen kappeli Santa Maria Maggioren basilikassa


Paavi Sixtus V on haudattu kappeliin jonka seinillä on feskoja, koristeita ja  veistoksia jotka kertovat paavin elämästä. Keskellä lattiiaa on puhä reliikkiarkku joka tuotiin Pyhältä maalta kristittyjen pakolaisten mukana Roomaan seistemännellä vuosisadalla. 

Fil: Rom sommaren 2012 122.JPG

Sixstiiniläinen kappeli Santa Maria Maggioren basilikassa

Fil: Santa Maria Maggiore (Rom) 06.jpg

File:Lateran-north.jpg

Lateraanin palatsi on upea näyte Fonatanan arkkitehuurisista taidoista

Fil: Sixtijnse kapel.jpg

Sikstiiniläinen kappeli Vatikaanissa

File:Cappella sistina, ricostruzione dell'interno prima degli interventi di Michelangelo, stampa del XIX secolo.jpg

Sikstiiniläisen kappelin peruskorjaus suunnitelma

Fil: Quirinale Cortile Interno.jpg

Palazzo Qurinalen  paraatisiäänkäyni on Domenico Fonatanan suunnittelema

Fil: San Luigi dei Francesi - Facade.jpg

San Luigi Francesin kirkko on della Portan suunnittelema mutta Domenico Fontanan rakentama
.


Palazzo Massimo alla Terme

Paavi Sixtus tarvitsi vettä palatsiinsa ja sen puutarghaan jossa oli 27 suihkulähdettä. Asqua Felicen akvedukti päätyi Qurinallen kukkualle ja paavi tarvitsi vettä  Palatsiinsa joten akvedukti jatkettiin ja sen uudeksi päätöskohdaksi tuli Mooseksen suihkulähde Piazza San Bernardolla.

Fil: Domenico Fontana.jpg

Domenico Fontanan hautamuistomerkki Napolissa