keskiviikko 24. lokakuuta 2012

San Lorenzo in Lucina


Piazza San Lorenzo in Lucina


San Lorenzo in Lucina, Piazza San Lorenzo in Lucina

San Lorenzo in Lucinan kirkko on vuodelta 366 jaa. Lucina oli naishenkilö jonka kirkon paikalla sijainneessa kodissa alkuun kokoonnuttiin kristinuskon alkuaikoina. Sitä kutsuttiin nimellä Titulus  Sant Laurentii in Lucina. Kirkko on yksi maailman vanhimmista kristityistä kirkoista. 

Titulukset/alkukristillisen ajan kokoontumis- ja rukouspaikat sijaitsivat ykistyishenkilöiden kodeissa. Titulus Lucinae on yksi 25:stä roomalaisesta Titulosta. Titulus oli alunperin marmorista, puusta tai metallista valmistettu laatta joka asettiin alkuseurakunna kokoontusmipaikan oven ulkopuolelle. Laatassa luki tituluksen nimi. 

Tituli taas puolestaan tarkoittaa ensimmäisiä kirkkoja jotka rakennettiin tituluksen päälle tai sen ympärille. Toisin sanoen on yhtä oikein sanoa tituli kuin titulus.

Tästä samasta nimityskestä on sitten väännetty titoli/tituli joka tarkoittaa kardinaalielle jaettuja tittelikirkkoja, joista heillä on vastuu. Paavi jakaa kullekin kirkolle oman kardinaalin, joka sitten saa oman tittelikrikon vastuulleen.

Saksalaiset arkeologit löysivät vuonna 1983 kirkon alta 23x20 metriä ison salin joka on aikoinaan sijainnut katutasolla. Se on  toiselta vuosisdalta ja näin  ollen vanhin kristillinen kirkko. Samalla löydettiin myös baptistero, kastekappeli, myös se vanhin kaikista. Kaikkien näiden Tituloiden päälle rakenenttiin sittemmin kirkkorakennus kun kristinusko sallittiin Rooman valtakunnassa vuodesta 325 jaa eteenpäin.


San Lorenzo in Lucina, Piazza San Lorenzo in Lucina, Via del Corson sivukatu

 Avoinna kello 8.00-20.00 kaikkina viikonpäivinä.

Tähän basilikaan on haudattu monta arvovaltaista henkilöä, kuten la principessa Elvina Pallavicni, tyttö nimeltään Medici es Vascello. Tämä rouva Elvina Pallavicini oli elinaikanaan ns Balck Nobility/musta aateli, korkea-arvoisin aatelisrouva koko maapallolla. Tähän korkea-arvoiseen aatliskaartiin kuului ja kuuluu vieläkin aatelissuvut kuten mm Colonna, Massimo, Orsini, Pallavicini, Borghese, Odelscalchi, Ludovisi, Savelli, Caetani, Aldobrandini ja Conti. Elvina tytär ja kaksi hänen poikaansa asuvat täällä viinitilallaan nykyään,vaikka Marialla on oma asuntoja toimisto Roomassa silloin kun hän on siellä käymässä. Maria on erittäin aktiivinen yhteiskunnassa ja tekee paljon hyväntekeväisyys työtä.

Nämä mustaan aateliin kuuluvat ovat ikkänkuin ruhtinaita arvoltaan sillä heillä on ollut omia ruhtiaskuntia ympäri Italiaa. He kaikki ovat Italian kansalisuuden lisäksi myös Vatikaanin kansalaisia.


Kirkon esihalliin, portikkoon, on kerätty löytöjä alueelta


Gabriele Fonsecan pysty jonka on Bernini valmistanut


Kirkko on pyhitetty Pyhälle Laurille/Sant Lorenzolle. Hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 258. 

Inredning San Lorenzo i Lucina 02.jpg

Ranskalainen taidemaalari barokin ajalta Simon Vouet muutti Roomaan vuonna 1613. Hän on koristellut kirkkoa kauniilla maalauksillaan. 

Simon vouet, volta con vita di maria, 10 sposalizio 2.JPG

Simon Vouet, en gång med livet maria, 01.jpg

Simon vouet, volta con vita di maria, 06 angeli.JPG

Simon vouet, volta con vita di maria, 10 sposalizio2 visitazione.JPG

Simon Vouet, en gång med livet maria, 03 födelse - copia.jpg

Simon vouet, volta con vita di maria, 09 san luca.JPG

Inredning San Lorenzo i Lucina 03.jpg


File:SanLorenzoLucina-Altare02-SteO153.jpg

Pääalttarin taulu on Guido Renin kuuluisa maaalaus "Kristus ristillä". Alttarin alla lepää useampien pyhimysten reliikkejä kuten paavi Pontianuksen jälkeenjäännökset.Kirkon julkisivu on peitetty korjauksia varten. Tältä se näytti marraskuussa 2011. Ruotsalaiset arkeologit ovat Svenska Institutet'in laskuun tutkineet kirkon alla olevia tiloja jo usemman vuoden ajan. Sitä ennen italialaiset ja saksalaiset arkelogit olivat jo löytäneet Titulus Lucinae'n, sen asunnon joka kuului Lucinalle.


Kirkon vahtimestari kuvassa mukana. Kirkon vahtimestarit eivät aina ole kovin ystävällisiä herroja mutta tämä vahtimestari on lempeä mies.


San Lorenzon/ Pyhän Laurin halstari, jossa hänet poltettiin roviolla. Täältä voit lukea lisää.Madonna delle grazie, xvi secolo.JPG

San Lorenzo in Lucina, inre 01.jpg


File:Colonna - san Lorenzo in Lucina - tomba di Poussin 01014.JPG

Ranskalainen taidemaaalari Nicolas Poussin on haudattu kirkkoon

File:ReliefSLorLuc.JPG

Pietro Teneranin valmistama hautamusitomerkki Clelia Severinin muistoksi vuonna 1825. Clelia kuuluin ns famiglia nobili romagnole, roomalaisen korkea aateliin jonka useita jäseniä on haudattu juuri tähän kirkkoon.Pyhää Laurentinusta juhlitaan 10 päivä syyskuuta. Kuvassa oleva Laurentiuksen reliikki pidetään esillä Sant'Annan kirkossa Vatikaanissa joka vuosi Laurentinuksen muistopäivänä.Ciampini ja lähinnä kuvassa Antico Caffé Vitti.

Kahvila baari Ciampini on Rooman suosituimpia kahviloita. Täällä istuu niin ministerejä kuin muitakin virkamiehiä ja varakaampias roomalaisia, tavallisia roomalaisia turistein joukossa. Lähettyvillä sijaitseva Italian parlamentti aiheuttaa sen että tänne tulee parlamentin jäseniä ja virkamiehiä pitämään pausea iltapäivällä.

Hieman kallis paikka mutta jäätelö on erittäin hyvää ja hintansa väärti. Ciampinissä on aina tungokseen asti väkeä, varsinkin kello 18 jälkeen kun täällä tarjoillaan aperitivoa, mikä on tyypillinen tapa Roomassa ja muuallakin päin Italiaa ennen päivällistä tarjoilla aperitivoa. Se toimii niin että ostetaan juoma ja sitten siihen samaan hintaan saa syödä buffeesta. mitä talo tarjoaa. Täällä Ciampinissa tulee tarjoilija pöytiin lautaset täynnä herkkuja. Juoman hinta on luonnollisestikin hieman korkeampi kuin mitä se olisi ilman buffeeta. 


Louis Vuitton Rome Etoile
Vuitton löytyy myös Via Condottin varrelta.

Piazza San Lorenzo in Lucinan torin reunalta löytyy joitakin kalliita kenkäkauppoja ja myös muotihuone Saint Laurent'in myymälä. Christian Loubotinilla on myös myymälä täällä.

Lähettyviltä löytyy paljon vaatetusalan liikkeitä ja tunnettujen muotihuoneiden myymälöitä. Melkein kulman takaa Via dei Corson ja Largo Goldonin kulmalla sijaitsee Italian tunnetuimman muotihuoneen Fendin suuri myymälä. Pidän Fendin erikoisesta  tyylistä. 

Aluelta löytyy  mm Hennes & Mauriz, jonka myymälöitä löytyy vähän sieltä sun täältä ympäri Roomaa.  Toinen samantyyppinen liike, espanjalainen Sara löytyy myös nurkilta.

Muita tunnettuja muotihuoneita on Michael Kors ja Dolce & Gabbana. Via dei Condottin kadun varressa ja sen ympäristössä on vain muotihuoneita vi eri vieressä.Kirkon alla on arkeologit kaivelleet monet vuodet.