maanantai 16. maaliskuuta 2009

Roesler Franz

Ettore Roesler Franz by Giacomo Balla.jpg

Roesler Franz 

Roesler Franz eli vuosisadan vaihteessa ja maalasi noin 120 akvarellimaalausta jossa hän kuvasi näkymiä Roomassa. Kokoelma tunnetaan nimellä Roma sparita ja siihen voi tutustua Palazzo Braschissa sijaitsevassa Museo di Roma. Museo sijaitsee Piazza San Pantaleolla ja se on avoinna 9-19, maanataisin suljettu. Museossa on luonnollisestikkin paljon muutakin nähtävää.

IlTevereDaPonteSistoByRoeslerFranz.jpg

SantoStefanoRotondoByRoeslerFranz.jpg

PiazzaBarberiniByRoeslerFranz.jpg

PortoDiRipettaByRoeslerFranz.jpg

PortodiRipettaEMonteBrianzoByRoeslerFranz.jpg

PosterulaDiViaGiuliaByRoeslerFranz.jpg

PratiDiCastelloPressoSanSalvatoreInLauro.jpg

Ettore Roesler Franz ViaDellaFiumaraAllagata.jpg

PiazzaDelleAzimelleInGhettoByRoeslerFranz.jpg

ViaRuaInGhettoByRoeslerFranz.jpg

VicoloCapocciutoInGhettoByRoeslerFranz.jpg

BorgoAngelicoByRoeslerFranz.jpg

PortaAngelicaByRoeslerFranz.jpg

ViaDeiPenitenzieriByRoeslerFranz.jpg

PortaSanPaoloByRoeslerFranz.jpg

IPratiDiCastelloByRoeslerFranz.jpgPasseggiata/kävelyllä
Sanan passeggiata voi kääntää suomeksi sanalla päiväkävely. Italialaiseen tapaan päiväkävelylle lähdetään ennen päivällistä. Sunnuntaisin lähdetään koko perheen tai suvun voimin päiväkävelylle tai mennään yhteisiin rientoihin. Siinä sitten on mahdollisuus samalla jutella naapureiden ja tuttavien kanssa, ja miksi ei ihan tuntemattomienkin, päivän tapahtumista ja tunnelmista.

Rooma on kuin tehty kävelyä varten.Suuri osa kaduista on suljettu autoliikenteeltä ja jos välttää vilkkaasti liikennöityjä katuja niin Roomassa voi maleksia melkein yksikseen. Roomalaiset eivät istu mielellään sisällä vaan lähteveät mielellään ulos maleksimaan. Eläkeläismiehet kävelevät hitaasti kädet selän takana ja eläkeläis rouvat kantaa usein miten kassia jossa on päviän ruokaostokset. Kaikki vastaantulijat eivät todellakaan ole asialla johonkin menossa vaan he ovat vaan kävelyllä.  He jotka eivät jaksa kävellä he ottavat tuolin ulos kujalle ja istuvat siinä. 
Roomassa on noin 900 kirkkoa ja yli tuhat luostaria. Roomassa on kolme valtiollista yliopistoa, kaksi amerikkalaista ja useampia yksityisiä korkeakouluja sekä monien eri maiden kulttuuri-instituutteja. Uskonnollisia korkeakouluja löytyy myös joka lähtöön ja moen eri uskontokunnan. Sen huomaa katukuvassa että Roomassa asustelee paljon nuorta väkeä ympäri maailmaa.

Rooman yöelämä ei ole kovin kummoista. Roomassa ollaan tarkkoja siitä että hijaisuus tulee siinä kello 23 viimeistään eikä naapureita häiritä. Se tietääkseni nykyään on sääntö ettei ravintoloita saa pitää auki myöhään yöhön, ei edes kebabkioskeja, joten ne harvat  klubit ja yökerhot joita Roomassa on, sijaitsevat alueilla joissa ei ole asutusta lähettyvillä. Turistit ovat iltaisin lopen väsyneitä käveltyään päivän Rooman katuja ja kujia ristiin rastiin jottei he ainakaan yökerhoihin jaksa lähteä enää.


Alla valokuvia joita olen napsinut joskus omilla kävelyretkilläni