keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Galleria Nazionale d'Arte Moderna


Galleria Nazionale D'Arte Moderna

Galleria Nazionale d'Arte Moderna sisältää Italian suurimman kokoelman italialaista modernia taidetta. Mutta toki täällä on muun maalaisten taiteilijoidenkin töitä.

Kaiken kaikkiaan noin 4000 maalausta ja veistosta sekä 14000 piirrosta ja graaffista teosta. Museossa on 55 huonetta. Gallerian omistaa Italian valtio.

Tätä museo/galleriaa ei pidä sotkea toisen taidegalleria/museon kanssa, Galleria d'Arte Moderna Roma Capitale, joka sijaitsee Via Francesco Crispin varrella numerossa 24. Tämän museon omistaa Rooman kunta.

Eikä tätä Galleriaa pidä sotkea myöskään Accademia di Belle Arti di Roma'n kanssa, joka sijaitsee Via Ripertta 222. Akatemia on Italian valtion opetusministeriön alainen taidekorkeakoulu.


Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Viale delle Belle Arti 131

Belle arti tarkoittaa kuvaamataidetta. Ruotsiksi tuo sanotaan melkein samalla tavalla, fin konst, ja vapaasti käännettynä suomeksi voi käntää ihana taide tai ihanaa taidetta. Suomessa ehkä tämä perinteinen eurooppalien akateeminen nimitys Fine Art on outo ilmiö. Ruotsissa nimitys kuuluu perinteisesti de fria konsterna, vapaat taidot. Erinomainen nimi tällä kadulla, tai noh, katuhan on tehty Galleriaa varten joten eihän se ole ihme.

Merkillistä ettei tänne ole voitu järjestää kulkemaan järkevää ja kätevää yleistä kulkuneuvoa. Alue jossa galleria sijaitsee on sinällään kaunis ja rauhallinen mutta kyllähän sinne pitäisi päästä helpommin. Roomassa haluaa säästää jalkavoimia. Muuten voi aivan hyvin kävellä Pincion puiston lävitse tai Via Flaminialta Etruski museon kautta Taidegalleriaan, tai päinvastoin. Tämä on kaunista ja rauhallista aluetta maleksia. Via Bruno Buozzilla pysähtyy bussi 982 ja  siitä on portaat alas museoiden tasolle. Kyytiin voi nousta Vatikaanin eusdtalta.

Galleriaan pääsee kävellen Pincion puistosta käsin. Galleria sijaitsee Pincion puiston takaosissa. Tänne pääsee raitiovaunuilla 3 ja 19, jotka tekee kiertoreitin alueella. Raitiovaunulla on helpoin löytää tänne tai sitten kävelleen lähimmältä metroasemalta, mikä on on Metro Flaminio ja jonne on noin 600 metriä matkaa. 

Samallahan voi käydä myös Etruskimuseossa, Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia'ssa, Piazzale di Villa Giulia 9, joka on nähtävyys aivan vertaansa vailla. Tänne pääsee myös raitiovaunuilla 2 ja 19.

across the street from Galleria Nazionale d'Arte Moderna. turned out to be steps leading up to the borghese gardens.

Nämä portaat sijaitsevat museota vastapäätä, kadun toisella puolella. Portaita pitkin pääsee Villa Borgheseen, Pincion puistoon ja Porta Popololle ja Flaminion metroasemalle.

Nämä portaat tekee minuun ainakin valtavan vaikutuksen. Sehän se oli tarkoituskin fasistisella arkkitehtuurilla. Tuolla ylätasangolla on kaksi kaunista suihkulähdettä, jotka olisivat kyllä putsausta vailla.Rome 252

Arkkitehti Cesare Bazzani (1873-1939) suunniiteli tämän rakennuksen vuonna 1991. Hän on suunitellut Italiassa ja ulkomaillakin useita gallerioita, museoita ja julkisia rakennuksia. Bazzani eli ja vaikutti fasismin ajalla, joten hän suunnitteli Italiassa monumentaalisia rakennuksia valtaapitävien maun ja toivomuksen mukaan.P8036773

Opening hours of Galleria Nazionale d'Arte Moderna.jpg

Gnam båten stranded 11 000304.jpg

Vene pihalla

Merado Rosso

Medaro Rosso

Giacometti

Giacometti


Gustav Klimt

de Chirico

De Chirico

Claude Monet - näckrosor (Rom) .jpg

Claude Monet

Giacomo Balla - Pessimismo e ottimismo

Giacomo Balla

Paul Cézanne - Le Cabanon de Jourdan.jpg

Paul Cézanne

Andy Warhol - Hammer and Sickle

Andy Wahrhol

Van Gogh - L 'Arlesienne (Madame Ginoux) 1.jpeg

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh - The gardener

Vincent van Gogh

Alberto Magnelli - La jarre orange

Alberto Magnelli

Alberto Burri - Grande Sacco

Alberto Burri

Piero Manzoni - Achrome Bianco

Piero Manzoni

Mimmo Rotella - Up Tempo

Mimmo Rotella

Jannis Kounellis - Pireo

Jannis Kounellis

Afro Basaldella - Colorado

Afro Basaldella

Tommaso Minardi - Vår Fru av Rosenkransen - WGA15699.jpg

Tommaso Minardi

Terrace Cafe at the Galleria Nazionale d'Arte Moderna

Caffe delle Arti, Via Antonio Gramchi 73, museon vasemmassa päädyssä. Kahvila on jaettu kahteen, kahvila ja ravintola osioon. Täällä voi istua sisä- ja ulkotiloissa. Kallis paikka. Avoinna: kello 6.00-20.30.

Raitiovanun 3:n päätepysäkin Valle Giulian luota kävellen noin 100 metriä kahvilaan. Bussi 982 Pontesta tai Vatikaanista pysäkille Buozzo/Monti Parioli ja siitä portaat alas Via delle Belle Artille. Rautiovaununpysäkin toisella puolella sijaitsee Ruotsin, Tanskan, Belgian, Hollannin ja Egyptin kulttuuri-instituutit. Toisella puolella Etruski musoeta sijaitsee Japanin ja Australian kulttuuri-institunit. 

Ruotsin kuttuuri-institutiin kustantaa ruotsalainen Rausingin upporikas suku, maapallon 17. rikkain suku. Sukuun kuuluu ueieta erittän rikkaita jäseniä, jotka panaee paljon varoja kuttuuriin ja hyväntekeväisyyteen.