tiistai 2. huhtikuuta 2013

Santa Prisca



Santa Priscan kirkko sijaitsee Aventinossa, Via di Santa Prisca 

Avoinna:

 Kaikkina viikonpäivinä kello 7.00-12.00 ja  17.00-18.30.

Messuajat:

Arkisin:
 lokakuusta toukokuuhun kello 8.00 ja 18.00
 kesäkuussa kello 8.00 ja 19.00
heinäkuusta syyskuulle kello 8.00

 Pyhäpäivinä ja sunnuntaina: 
 lokakuusta toukokuuhun kello 8.00 ja 10.30, 12.00 ja 18.00
kesäkuusta syyskuuhun kello 8.00, 11.00 ja 19.00

 HUOM! Messun alettua ei saa mennä enää sisään kirkkoon!

Aivan heti ensiksi haluan sanoa, että Aventino on ehdottomasti yksi omista suosikkialueistani, ehkäpä se kaikista suosituin. Aventio on erittäin rauhallinen alue, sillä täällä ei ole myymälöitä, ja vain pari rasvintolaa. Myymlät ja ravintolat löytyy Viale Aventinon kadun varrelta.

Aventinossa kulkee vain yksi bussi 715, mikä ajaa Via delle Terme Decianen katua pitkin, millä pääse melko lähelle Santa Priscaa, kun jää pois kyydistä Terme Deciane/S. Priscan pysäkillä. Siinä pysäkin luona sijaitsee irlantilainen luostari, missä on ainakin aikaisemmin ollut luostariasuntola turisteille.

Toinen vaihtoehto on metro B, jää pois Circo Massimolla ja kävele siitä loppumatka. Viale Aventinolla kulkee raitiovaunu, mikä nykyään taita olla bussi 8BUS. Tässä Viale Aventinolla pytsäöhtyy myös usiet busseja, kuten 75 ja 3NAV. Nämä NAV-bussit on jotain uutta, luultavasti tilapäisiä, joista en osaa sanoa ikvä kyllä mitään.


 Santa Prisca 1700-luvulla


Kolmas vaihtoehto on ottaa raitiovaunu tai bussi ja jäädä pois pysäkillä Aventono-Albania, Via Aventinolla, Via di Santa Priscan kadun päässä. Raitiovaunu linja 3 on bussilinja nykyään Pyramidien ja Trasteveren aseman välillä. 

Aventino on yksi Rooman kauneimmista ja rauhallisimmista kaupunginosista ajatellen päiväkävelyä. Erittäin rauhallinen myös iltaisin ja öisin. Suosittelen!

227SPrisca.JPG

Santa Priscan kirkko rakennettiin paavi Onorio I:n ajalla 400-luvun lopulla tai 500-luvun alkuvuosina. Kirkko mainitaan Vatikaanin synodissa vuonna 499. Kirkkoa voi kutsua basilikaksi kirkkosalin muodon mukaan. Kirkkosalissa on kolme laivaa ja joita tukeee 14 pilaria jotka ovat korinttilaisen pylväsjärjestelmän mukaiset.


Korinttilianen pylväskapiteeli

Santa Prisca.jpg

Pyhä Prisca oli roomalainen nuori neito joka kieltätyi uhraamasta roomalaiselle Apollo jumalalle. Prisca kuoli marttyyrikuoleman siinä 200-300-lukujen vaihteessa. Hänet ruoskittiin ja heitettiin leijonille Circo Massimolla. Kerrotaan että hänet haudattiin Via Ostiensen varteen ja tuotiin myöhemmin sieltä tänne Aventinoon. 

Pyhästä Priscasta on hyvin vähän varmaa tietoa. Luullaan jopa että Pyhän Priscan ympärille on kasaantunut tietoa kolmesta eri henkilöstä.

Olipa miten oli, niin jos Pyhä Prsica ylipäätään on ollut olemassa, niin siinä tapauksessa hän oli ensimmäinen nainen, joka kuoli marttyyrikuoleman Roomassa. Nimi Prisca tarkoittaa primitiivistä (tai ensimmäistä, alkuperäistä).

Toisen tarinan mukaan Pyhä Prisca haudattiin Piscillan katakombeihin Via Salarian varteen. 


Titulus aquilae et Priscae mainitaan ensimmäisen kerran roomalaisessa synoodissa vuonna 499. Santa Priscan kirkon alla olevan mithreumin päälle rakennettiin ensin titulus, joka oli esikristillisen ajan rukoushuone, ennen kuin kirkkosalia alettiin rakentamaan samalle paikalle.


Kirkko on valmistunut vuonna 772 paavi Adrianon toimesta. Normadit saapuivat Roomaan ja he saivat aikaan paljon tuhoa. Niinpä he hajoittivta tämän kirkonkin vuonna 1084. Tätä tapausta kutsutaan nimellä sacco di roma.

Paavi Pasquale II käski rakentaa kirkon uudestaan. Paavi Callisto III antoi kirkon dominikaanimunekille ja se oli heidän hallussaan 600 vuotta. Vuonna 1935 muutti augustiiniläismunkit luostariin.





Tämä kasteastia on historiallinen. Kirkon alla oli lähde jonka vedellä Pyhä Pietari kastoi ensimmäisellä vuosisdalla Pyhän Priscan.Tämä tapahtuma on luonnollisestikin nostanut niin Pyhän Priscan kuin itse kirkon erikoiseen asemaan. Kaiken tämän lisäksi on kirkon alla Mithreum, joka on säilynyt melko hyvin vielä nykypäivään saakka.


Alttaritaulu

Kirkon alttaritaulun on maalannut Domenico Cresti. Hän kuvaa alttaritaulussa juuri tätä tapahtumaa kun Pyhä Pietari kastaa Pyhän Prisca kristinuskoon.

Arkkitehti Carlo Lombardo (1545-1619) suunnitteli neljänneltä ja viidenneltä vuosidalta peräisin olevan vanhan Aquilae et Priscae nimisen titulin uuteen uskoon aikaisen barokintyylin mukaan.

Absidi on Firenzestä Roomaan muuttaneen maalrimestari Anastasio Fontebuonin mestariteos. Arkkitehti Lombadon jälkeen on kirkkoa uuskorjattu ja muokattu jonkin verran ja Napoleonin occupation ajalla kirkko ja luostari olivat suljettuima, koska Napoleon halusi hävittää luostarit niin Rankasssa kuin Italiassakin. 


Vieressä sijaitsevassa luostarissa ovat asuneet benediktiini-, fransiskaani-, domininkaani- ja nyt nykyään 1600-luvulta lähtien augustinimunkit. Luostari asuntolasta on tehty ensiluokaien hotelli, The Sanctuary Urban Retreat. Kaikki Aventinon hotellit ovat ensiluokkaisia, ja sijainnti erinomainen. 



Ripa - s Prisca mittgången rätt 1150965.JPG




Jos haluat käydä mithreumissa niin ota yhteyttä ajoissa etukäteen sopiaksesi ajasta ja hinnasta, pierreci@pierreci.it. Nykyään näytetään mithreumia vain 2. ja 4. lauantai joka kuukausi. Etukäteisvaraus- ja pääsymaksu sekä ilmoittautuminen vaaditaan täällä.

Santa Priscan alla sijaitsee ns Mithreum, Mithra jumalalle pyhitetyn temppelin rauniot. Rauniot löydettiin vasta vuonna 1934 kun Santa Priscan luostarin augustiiniläisveljekset kaivelivat kirkon luona. Hollantilaiset arkeologit tulivat paikalle ja jatkoivat kaivelemista vuoteen 1966 saakka. 

Usein Mithra temppeli tai uhrialttari on löydetty suuressa Rooman valtakunnassa siviilihenkilön kotoa. Santa Priscan mithreumin luullaan olleen keisari Trajanuksen asunnossa, ennen kuin hänestä tuli keisari. Mahdollisesti Mithreumin yhteyteen on yritetty rakentaa titulus, esikristillisten hartauspaikka, jossa kuulema on käynyt myös Pyhä Pietari.

Mithraa palveltiin ennen kristinuskoa Roomassa ja melko kauan mithrakultti vaikutti rinta rinnan kristiuskon kanssa. Jotkut väittävät että Mithra jumalan palvonta tuli entisestä Persiasta, nykyisestä Iranista. Toiset taas väittävät että roomalainen Mithra uskonto oli erilainen kuin persialaisten. Tosin kristinuskonnolla on paljon samoja piirteitä kuin mitrhauskonnollakin, joten ei ihme että näitä uskontoja verrataan toisiinsa. 


Roomassa Mithras jumala uhrasi härän, jota pidettiin pyhänä uhrieläimenä.






Helios Jumala

Helios, Hyperionin ja Theoin poika, on kreikkalaisen mytologian auringonjumala. Vaikka aurinkojumalia mainitaan enemmän kuin Helios, kreikkalaiset palvoivat häntä erityisesti Rodoksella.


Hotel di Santa Prisca puolestaan sijaitsee hieman kauenpana kirkosta, Largo Manlio Gelsomini 25, Aventino. Hotelli sijaitee kauniilla ja rauhallisella paikalla, Buenos Aireslaisen luostarin yhteydessä. Tästä on mahdottoman mukavat kulku-yhteydet kaupungille. Via Marmorantan varrella on Rooman paras kahvila Pasticceria Barberini ja Taverna Volpetti, mitä suosittelen ruokailupaikaksi. 

Tämä on erinomainen hotelli, sijaitsee erinomaisella paikalla ja on kohtuu hintainen. Samassa rakennuksessa sijaitsee Istituto Spirito Santo ja sen nunnaluostari. Luostarissa sijaitsee myös ala-asteen koulu ja päiväkoti.




Mutta jos haluat asua Madonnaa vastapäätä, tarkoitan laulaja Madonnaa, niin vuokraa huone täältä Hotel Major Aventinus, Via dei Sant'Anselmo 10. Madonna tosin saattaa nykyään asustella enimmäkseen USA:ssa.

Jos taas haluat nähdä vilauksen Madonnan puutarhaankin niin voi asua Aventino Sant Anselmossa, Via Santa Melania 19. Ja sen vieressä sijaitsee vielä yksi aivan ihana hotelli nimeltä Hotel Villa San PioJa sitten vielä yksi korkeatasoinen hotelli lisää, Hotelli Sant Anselmo, joka sijaitsee kaksi rakennusta Madonnan taloa korkeamalla, Piazza San Anselmolla.


 Via di Sant'Ansemon kuja

Koko tämä Aventinon kukkula on yksi Rooman ehdottomasti kaunemmista ja rauhallisimmista alueista. Suosittelen!

Aventinossa on 21 erilaista uskonnollista yhteisöä tai seurakuntaa, jos nyt niin voi sanoa.

Augustiinimunkkien lisäksi löytyy dominkaanimunkkiluostari Santa Sabinan basilikan yhteydestä, bendiktiiniläisluostari ja Collegio Sant Anselmon basilikan yhteydessä. Somaschi pappisveljekset Santi Bonifacio e Alession basilikan yhteydestä, Sisterssiläinen oppilaitos Collegio S.Bernardo, Piazza del Tempio di Diana 14.


 Giosafat yhteisön oma kirkko sijaitsee Gianiocolensen harjulla.

San Giosafat yhteisö, Via San Giosafat 8, joka on yksi Roomassa asuvien ukrainalaisten kotikirkoista. Tämä on kreikkalaiskatollinen yhteisö. Ukrainalaisilla on kolme kirkkoa Roomassa, tämän Giosafat kirkon lisäksi Santi Sergio e Bacco ja Santa Sofia a Via Baccio.

Kirkko on osa paavillista ukrainalaista korkeakoulua, jota johtavat Pyhän Josaphatin basilianmunkit. Josafat syntyi valkovenäläiseen aatelisperheeseen, mutta hän ei osoittanut kiinnostusta ylemmän luokan nautintoja kohtaan. 24-vuotiaana hän astui Vilnan Pyhän Kolminaisuuden luostariin, jota johtivat basilianmunkit. Josafat vihittiin papiksi vuonna 1609, ja hänestä tuli pian useiden luostarien apotti.



Giosafat kirkon jumalanpalvelus

San Giusppe nel Messico, meksikolainen lähetystyö-yhteisö, Via di Sant'Alessio 23, Istituto Pio IX, Via di Santa Prisca 8 ja Maltan ritarit, Piazza Cavalieri di Malta 4.

Aventinossa sijaitsee myös yhdeksän nunnaluostaria:

Sant Antonio abaten luostari, Via di Santa Sabina 64, Institute Spirito Santo, Via Acinio Pollione 5.

Casa di Cura Santo Volto, luostari jossa on sairaskoti, Piazza Tempio di Diana 12.

Basiliane nunnat (Suore Basiliane), Via Sant'Alessio 26, jossa asuu kolme nunnaa ja abbedissa. Tässä sijaitsee kolme pientä luostaria vierekkäin saman erittäin kauniin kadun varrella.

Fransiskaani nunnaluostari Sacri Cuori e Gesú e Maria, Via San Alessio 22. Tässä kauniissa pienessä luotarissa asuu myös kolme nunnaa ja abbedissa.

Suore dello Spirito Santo (pyhän hengen nunnat), Via Sant'Alessio 28

Suore della Carita di San Giovanna Antida Thoure, Via di Santa Maria in Cosmedin 5. Täällä asuu 25 nunnaa ja abbedissa.

Beata Vergine Maria di Slesia, Via Iciolio 22.

Dominikaani nunnaluostari Santa Katerina Sienalainen, Via delle Terme Deciane 5. Tässä luostarissa on luostariasuntola Villa Rosa.