lauantai 11. helmikuuta 2023

Rooman paras viini

Cantina, reikä seinässä

Aivan ensi alkuun minun on sanottava, etten ole mikään viinien asiantuntija, en edes juo alkoholia, mutta olen maistanut, saadakseni käsityksen siitä miltä viinit maistuvat. Minulla on diabetes, joten juon vettä tai sitruunavettä.

On olemssa mukava roomalainen sanonta, mikä osoittaa kunnioitusta Frascatille, Rooman kuuluisimmalle viinille, ja Castelli Romanille. Oletko koskaan kuullut, että "lasillinen Frascatia on arvokkaampi kuin Tiberin joen vesi"? Noh, huono vitsi se on paremminkin, vaikka tämä on yleinen sanonta Roomassa.

Roomassa valkoviini virtaa kirkkaana ja petollisen kevyenä kannuista. Yksinkertaisesta naapuri ravintolasta voi silti tilata pienen neljänneslitran kannun 'un quartinon' hintaan 3-4 euroa. Tai tietysti puolikkaan tai litran kannun. Salakavalaa, koska viini ei ole aivan niin kevyttä kuin miltä se näyttää. Voi olla hyvä muistaa, että usein huonommat viinit jäävät pullottamatta.

Muinaisina aikoina viini toimitettiin kärryillä kantiineihin. Cantina on perinteinen viinikellari+ruokala Italiassa. Cantina sana tulee italian kielestä, mikä tarkoittaa kellaria, viinitarhaa tai holvia. Italiassa ja Roomassakin on vieläkin ruokapaikkoja, joita kutsutaan cantina nimellä. Useat roomalaiset ravintolat muistuttavat vieläkin cantinoita.

San Giovannin kaupunginportilla Roomassa oli aikoinaan viinin myynti vilkasta. Antiikin aikana viini tuli saviastioissa/amforoissa myyntipaikoille. Amforat heitettiin pois ja ruukkujen sirpaleet kasvoivat vuosisatojen aikana kokonaiseksi vuoreksi, latinaksi "testae", minkä löytää Roomasta Testaccion kaupungisasta. Näin syntyi Testaccion alue, maailman vanhin kaatopaikka. 

Nykyään Testaccio on suosittu ruokialu-alue, sillä siellä on useita erittän suosittuja ravintoloita, joissa etenkin roomalaiset käy ruokailemassa.Testacciossa on myös suosittu Mercato/kauppahalli ja useita yökerhoja. Täällä sijaitsi aikoinaan valtavan suuri teurastamo, mistä on tehty museo.


Volpetti, Via Marmorata 20

Volpetti  on herkkukauppa, missä on usein viinimaistajaisia juustojen ja leikkeleiden kera. Myymälä suorastaan pursuu herkkuja.

Taas kerran on kehuttava Volpetti Salumeriaa, mikä on maailmankuulu ruokakauppa Via Marmoratalla Testacciossa, ja se tarjoaa joitain kaupungin hienoimmista leikkeleistä ja juustoista. Voit saada palan Pecorino Romano DOP valmiiksi erikoisesti pakattuna vietäväksi  tuliaisena. Paras tapa nauttia Volpettin herkuista on kävellä kulman taakse Volpettin tavernaan, mitä voi myös cantinaksi kutsua.


Volpettin taverna/cantina sijaitsee Volpettin myymälän nurkan takana. Tämä on tavallaan perinteinen cantini, tai Tavola calda/lämmin pöytä. Hinnat on keskitasoa. Täällä on valinnan varaa. Palapizzaakin on tarjolla ja hyviä viinejä. Tavernassa on pitkä tiski mistä voi tutkiskella tarjouksia ja vaikka sormella osoitta sitä mitä haluaa  syödä tai vaan maistella.


Kesäkaudella voi ruokailla ulkona.

Bussit 2330753NAV sekä mutama yöbussikin. Piazza di Porta San Paulon aukiolta, metroasemalta on lyhyt matka  noin 300 metriä kävellä Volpettiin. Tässä kulki aikoinaan raitiovaunukin, mutta se on taidettu lakkauttaa. Bussi 3 NAV kulkee raitiovaunun sijasta. Raitiovaunusta on Roomassa jo kaun yritety päästä eroon. Välillä joillakin raitiovaunulijoilla on kulkenut bussit ja taas jonkin ajan päästä raitiovaunut ovat tulleet takaisin. Tiedä tästä nyt sitten...

Volpetti avoinna:

Maanantaina: 10.00-14.00

tiistaina-perjantaina 10.00-14.00/16.00-20.00

Lauantaina: 09.00-20.00

Volpettin mukava taverna tarjoaa täyden valikoiman moderneja italialaisia ​​ruokia (spagettia raakojen katkarapujen ja limen kanssa). Mutta Volpetti Taverna soveltuu erinomaisesti myös viinibaarina, mikäsattuu saamaan kaikki ainesosensa viereisestä salumeriasta. Parhainta salamia, capocollo/sianniskaa, mikä on ripputettu kuukasia ja kääritty valkoviinillä kostettuun liinaan sekä käsin viipaloitua prosciuttoa, saa täällä lasillisen paikallisen valkoviinin kanssa. Tätä paikkaa ei vaan  ruuan ystävät voi missään nimessä sivuuttaa!

Roomaan viini tulee kaupungin eteläpuolella sijaitsevan Castelli Romanin alueen kukkuloilta sekä Frascatin, Marinon, Albanon ja Velletrin kylistä.

Olen tästä alueesta tehnyt postauksen täällä!  Täällä hallitsee Malvasia-rypäleistä valmistettu valkoviini. Entinen Ruotsin kuningas Gustav III vieraili alueella vuonna 1784 ja kirjailija Gudmund Jöran Adlerbeth, josta tuli myös kansallinen antikvaari, sai paikan Ruotsin kuninkaallsisesta akademiasta ja hän piti matkapäiväkirjaa. Huhtikuun ensimmäisenä viinijuhlat olivat Frascatissa ja hänet kutsuttiin hienolle illalliselle kardinaaliperheen Aldobrandinin huvilaan. "Täällä illallisen aikana joimme Frascativinia, mikä on valkoista, makeaa ja melko maukasta", Adlerbeth huomauttaa päiväkirjassaan.

Makea viini, josta Adlerbeth kirjoittaa, säilyy. Sitä kutsutaan cannellinoksi ja se on makea versio Frascatista, joka on kadonnut lähes kokonaan viime vuosina. Cannellino sopii parhaiten hedelmiin ja kakkuihin, kuten alueelle tyypillisiin kuiviin pretzeleihin "ciambelle", jotka ovat suosittuja 'dopata' makeaan viiniin aterian jälkeen. 

Mutta nykyään cannellino ei ole niin suosittu kuin se oli 1600- ja 1800-luvuilla, mutta kuuluisan Fontana Candida-viinitila Monte Porzio Catone, menee Fontana Candida viini kuin kuumille kiville. Viinitila sijaitsee Porzio Catonessa, minne pääsee Cotralin paikallisbussilla, mitkä kulkee Pantano Borghesen ja Frascatin väliä. Pantano Borghesesta olen kertonut täällä. Frascati on ehdottomasti paras kohde viinin ystäville!


Fontana Candida valkoviini on täyttänyt 55 vuotta, oikeastaan täytti tänä vuonna jo 57 vuotta.

Matka antoi Ruotsin kuingas Gustav III:lle paljon inspiraatiota. Kotiin palattuaan kuningas ryhtyi "italialaistamaan" aluetta Brunnsvikenin ympärillä Tukholmassa. Aluetta Brunnsvikenin itäpuolella Roslagstullin ulkopuolella kutsuttiin ja kutsutan vieläkin Albanoksi. Brunnsvikenissä, vastapäätä Hagan kuninkaallista paviljonkia, kuninkaan suosikki Gustaf Mauritz Armfelt sai tehtäväkseen rakentaa suuren tontin, jonka nimeksi  tuli luonnollisestikin Frascati. Mutta jotain meni pieleen. Siitä tuli Frescati. Mutta ei ole epäilystäkään siitä, että Tukholman yliopistokampus on nimetty kuuluisan viinialueen mukaan Rooman ulkopuolella.

Nykyään sen sijaan kuivavalkoinen Frascativiini, mikä on ollut pitkään bestseller ja parempi valinta ruokaan kuin 'un quartino'. Viininviljely alueet ovat entisten tulivuorten purkausten aluetta. Maa on siis ihanteellinen viininviljelyyn. Kaksi tärkeintä rypälettä ovat Kreetalta kotoisin oleva Malvasia di candia ja paikallinen Malvasia del Lazio.


Malvasia puntinata rypäle

Muita edelleen käytettyjä rypäleitä ovat Bellone, Bombino, Trebbiano toscano ja Grechetto, mutta tuottajat, kuten Fontana Candida, ovat investoineet voimakkaasti uusiin istutuksiin ja nykyään suuri osa tuotannosta tehdään Malvasia puntinatasta. Rypälettä kutsutaan sellaiseksi, koska rypäleen kärkeen kasvaa pieni musta piste.

Tämä paikallinen lajike on paras kaikista Malvasia-rypäleistä ja tuottaa hyvää luonteenomaista viiniä. Se on kuitenkin erittäin herkkä vaurioille ja homeelle ja vaatii ihanteelliset olosuhteet.


Tämä Malvasia Puntinata valkoviini tulee Rooman arvovaltasisimman  aatelisherran prinssi Pallavicinin Marmorelle nimiseltä viinitialta, mikä sijaitsee lähellä Colonna nimistä kylää, mikä on alunperin Colonna aatelisusun aluetta. Viinitila sijaitsee Via Marmorelle 1238, Colle Mattian aseman lähettyvilla. 

Viinitrahan edessä pysähtyy bussi 054, mikä lähtee Colle Mattian juna-asemalta. Pallavicini harjoittaa myös maataloutta ja ravintolatoimintaa. Viinitialle voi mennä käymään kunhan ensin vara käynnin viinitilan nettisivuilta. Tilalle otetaan vastaan enempi väkeä keraallan, ja siellä saa maistella viinejä ja ruokaakin tarjotaan. Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 10-18, paitsi ei lauantaisin eikä sunnuntaisin. Maksu 30 €. 
Colonnan suvulla on viinitarhansa nykyään Toskanassa. Frascatin ja täällä Monte Compatrin aleilla on aatelisten viinitarhoa tiheään.

Frascatia on nykyään yksi maailman tunnetuimmista viinialueista, missä viljellään suhteellisen pienellä alueella. Viljelmät, jotka kattavat noin 1 500 hehtaaria, on jaettu viiden kunnan kesken: Rooma, Frascati, Montecompatri, Grottaferrata ja Monte Porzio Catone.

Fontana Candidan viinitarhat sijaitsevat Albano-vuorten rinteillä Monte Porzio Catonessa. Viiniä on viljelty tällä alueella yli kaksituhatta vuotta. Täällä sijaitsee muinainen Tusculum ja täällä runoilija Horatiuksella oli huvila. Roomalainen valtiomies ja kirjailija Cato (vanhempi) (234-149 eKr.) oli nimeltään Marco Porzio Catone, ja hänen nimestä tuli paikkakunna nimi.

"De Agricoltura" viininviljelijöille tarkoitetussa käsikirjassan Cato kirjoittaa  seuraavsti:"Istuta rypäleet parhaaseen paikkaan ja noudata siten isien perinnettä, jotta rypäleiden kypsyessä ne voivat muuttua viiniksi". Frascativiinellä on pitkä historia myös Ruotsissa, vaikka se ei ulotu Gustaf III:n aikaan asti. Mutta tosiasia on, että Fontana Candidan viini on ollut Ruotsin viinakaupan Systembolagetin hyllyillä vuodesta 1955 lähtien ja sillä on edelleen sama tuotenumero. Se on "viini eläkeläinen", toisin sanoen!



Taverna dello spuntino/"Suussa sulava majatalo", Via Cicerone 20  Grottaferratassa on yhtä viihtyisä kuin se on maalaismainen ja ennen kaikkea uskomattoman kaunis. Ruotsin nykyinen kuningas Carl XVI Gustav ja kuingatar Silvia kävivät täällä syömässä Rooman vierailunsa yhteydessä.  Taivaallisen hyvää ruokaa, suuria annoksia mutta kallista. Ja tiestysti Frascati valkoviiniä sen lisukkeeksi! Tavernalla on myös hotelliosio missä voi yöpyä. 

Olen tehnyt aikaisemmin postauksen Castelli Romanin alueesta  täällä. Suosittelen  ruuan, viinien, roomalaisten huviloiden ja kauniin luonnon ystäville vierailua tällä alueella. Useimmille viinitarhoille pääsee käymäänja maistelemaan ja ostamaan viinejä.

Cantina da Santio, Via Pietro Campana 27, viinitilan cantinaa voin suositella. Se sijaitsee Frascatissa kapean kujan varrella. Kotoisa ja halpa paikka missä sa hyvää viiniä ja kotitekoista ruokaa. Täällä juodaan viini vesilaseista roomalaiseen perinteiseen tapaan.