maanantai 4. huhtikuuta 2022

Paavi matkoilla


Paavi saapui Maltalle ja näin hänen 36. apostolinen matkansa on alkanut. Italian presidentille Sergio Mattarellalle lähettämässään sähkeessä paavi kirjoittaa: "Vierailen loistavan kauneuden maassa, tuhat vuotta vanhassa satamassa, jossa on saapuvia ja lähteviä ihmisiä." Hän kertoi toimittajille puolitoista tuntia kestäneen matkan aikana, että hän saattaa matkustaa Kiovaan. Maltalla on korkeat odotukset tämän 48 tunnin pyhiinvaelluksen suhteen.

Tuskinpa Paavin turvallisuusmiehet antaa Paavin matkustaa Kiovaan. Kerron tässä samalla että tunnettu ruotsalainen laulaja Carola Häggkvist on Kiovassa parhaillaan auttamassa pakolaisia. Hän jakaa muun muassa soppaa pakolaisille ja hoivaa lapsia siinä samalla.

Illalla, kuten jokaista apostolista matkaa edeltäneenä iltana, paavi Franciscus meni roomalaiseen Santa Maria Maggioren basilikaan rukoilemaan Neitsyt Mariaa ja kunnioittamaan pyhää ikonia Salus Populi Romania. Hän uskoo 36. pyhiinvaellusmatkansa Italian ulkopuolelle Jumalanäidin suojelukseen.


Paavi Franciscus rukoili sunnuntaiaamuna Paavalin luolassa Rabatissa, yhdessä Maltan arvostetuimmista paikoista, jossa apostoli Pauluksen uskotaan oleskellleen kolme kuukautta ja kastaneen maan ensimmäiset kristityt. Paavi meni alas luolaan rukoilemaan Pauluksen patsaan eteen, jonka Maltan ritarikunnan suurmestari lahjoitti kirkolle vuonna 1748, joka tuolloin omisti paikan. Paavi rukoili lyhyen rukouksen Paulukselle muistuttaen maltalaisten myötätunnosta ja ystävällisyydestä, kun he toivottivat apostoli Pauluksen tervetulleeksi saarelle.

 

Paavi Franciscus piti pitkän ja rikkaan puheen, maan viranomaisille ja diplomaattikunnalle, josta kerron tässä vain osan. Hän puhui Maltan saarivaltion yli kaikista suunnista puhaltavista tuulista. Paavi pyysi maltalaisia säilyttämään ystävällisyytensä, jonka hän kohtaa tämän Välimeren pääkaupungin La Vallettan sydämessä. 

Myös itätuulet puhaltavat Maltan yllä ja usein aamunkoitteessa, paavi sanoi, ja jota Homerus kutsui euroksi. Paavi käänsi ajatuksensa Itä-Euroopan sotaan: ”Uskoimme, että hyökkäykset muihin maihin, brutaalit katutaistelut ja ydinuhat olivat synkkiä muistoja kaukaisesta menneisyydestä. Mutta sodan kylmät tuulet, jotka johtavat vain kuolemaan, tuhoon ja vihaan, vaikuttavat ylpeänä monien elämään ja kaikkien arkeen. Ja samaan aikaan kun joku voimakas taas… provosoi ja kiihottaa konflikteja, tavalliset ihmiset tuntevat tarvetta rakentaa tulevaisuutta, joka on joko yhdessä elämisen tulevaisuus tai ei sitä ollenkaan. Nyt kun sodan yö on laskeutunut ihmiskunnalle, älkää antako unelman rauhasta haihtua."


Rukouskokous Maltan kansallispyhimyksen Ta’Pinun Neitsyt Marian pyhäkössä. 3000 uskovaista odotti paavia pyhäkön suurella aukiolla. Paavi asetti kultaisen ruusun Neitsyt Marian maalauksen eteen ja rukoili kolme 'Ole tervehdys Maria' rukousta. Paavi kiitti kaikkia saarnaajia, pappeja ja lähetyssaarnaajia, jotka ovat seuranneet Paavalin jalanjälkiä ja levittäneet evankeliumin iloa kaikkialle maailmaan. Hän kertoi maltalaisille uskoville, että he olivat "aarre kirkossa ja kirkosta", ja pyysi heitä vaalimaan tätä perintöä ja todistamaan vastaanotosta, joka on hänen mukaansa maailman kaunein todistus.

Videot ja tekstit olen lainannut  Vatikaanin omilta koistivuilta. Vatikaanin uutisointisivut ovat myös ruotsiksi. Näiltä sivuilta voi seurata mitä Vatikaanissa tapahtuu ja kuunnella Vatikaanin radiota, missä usein soitetaan musiikkia. 

Ruotsin kuingatar Silvia käy silloin tällöin Vatikaanissa puhumassa kardinaaleille lasten avustamisen, auttamisen ja suojelun tärkeydestä. Silviallahan on oma säätiö lapsia varten. Viime kerralla hän puhui lasten suojelusta digitaalisessa maailmassa

Silvia oli alunperin katolinen, mutta Ruotsin perustuslain mukaan hänen oli siirryttävä avioliittonsa myötä luterilaiseen uskoon. Kun Ruotsin valtio erosi kirkosta, niin Silvia saa nyt kuulua mihinkä uskontoon tahaansa tai olla kuulumatta.

Kerronpahan tässä samalla prinsessa Madeleinen, Chrisin ja Leonoren käynnistä Paavin luona vuonna 2015.


Vuonna 2015 oli Silvian mukana myös Madeleine, Chris ja Leonore. Madeleine on pukeutunut myös katolisten naisten asuun kuten Silviakin. Asua eikä huntua saa käyttää muut kuin katoliset naishenkilöt ja hekin vain hautajaisissa ja Paavia tavatessaan.  Muut naiset pukeutuvat aivan tavalliseen asuun Paavia tavatessaan. Joten Madeleine on kääntynyt miehensä uskontoon avioliiton myötä ja he kävivät paavin luona hakemassa siunauksen avioliitolleen.