lauantai 25. tammikuuta 2014

Bella Fra

Fil: Basil Gesu-010.jpg

Sacro Cuore di Gesù en Castro Pretorio,  Sakraalin (=pyhän) sydämen krikko Castro Pretorion kaupunginosassa, Via Marsala, Jesuuttijärjestön kirkko, hyvin lähellä Terminin rautatieasemaa. Paavi Pio XI Mastai Ferretti rakennutti tämän kirkon 1800-luvulla. Arkkitehti Fransesco Vespignani suunnitteli kirkon. Sacro Cuore di Gesù niminen järjestö omistaa kirkon ja sen sisarosasto salesiaanit huseeraavat rakennuksessa. Sacro Cuore tarkoittaa Jeesuken ruumiillista sydäntä joka symbolisoi Jeesuksen inhimillistä rakkautta ihmisiä kohtaan.

Järjestön todellisena perustajana pidetään salesiaaninunnaa Marquerite - Marie Alaquoquea'ta. Tämä kirkko olisi jäänyt keskentekoiseksi jos ei Salesiaanijärejstön perustaja Don Giovanni Bosco painostanut kirkon valmistamista. Kirkon tiloista löytyy Don Boscon huonekin josssa on hänen sänkynsä ja  kaikki maallinen omaisuutensa.

Tämä kirkko ja sen tilat ovat ennen kaikkea asunnottomille, pakolaisille, nuorille joille vapaaehtoiset antavat apua, tukea ja neuvoja.


Muutama päivä sitten saapui Paavi Franesesco Sacro Cuoren kirkkoon ja viipyi siellä neljä tuntia. Ulkona saiteisessa Roomassa ihmiset värjöttelivät ja odottivat Paavia. Ulos asennettiin iso TV-särmi josta ulkona sisäpihalla seisoskelevat saivat katsoa ja kuunnella mitä paavi sanoi kirkossa. TV lähetys näytettiin myös parilla televisiokanavalla ympäri Italiaa.

Kirkon vieressä sijaitsevasta luostarista saa vuokrata huoneita. Sisäänkäynti asuntolaan Via Magnetan puolelta. Paikassa ja sijainnissa ei ole varmaan kenelläkään valittamista mutta hieman tyyristä täällä asuminen on, ollakseen Casa per ferie paikka. Yhdenhegen huone aamiaisen kanssa 55 € ja kahdenhengenhuone 95 €. Halvempiakin ja vähintäin yhtä vihtyisiä luostariasuntoloja löytyy monia Roomasta. Luultavasti rautatieaseman läheisyys tekee tästä kalliimman, ken ties. Asuntolahan sijaitsee myös lentokenttäkuljetuksia vastapäätä. Täällä on 72 huonetta ja sänkypaikkoja kaiken kaikkiaan 144 hengelle.

Paavisai ensin tavata 60 asunnotonta henkilöä, sitten sata pakolaista ja joukon vapaaehtoisia avustajia ja tukihenkilöitä. Paavi sai tavata myös joitakin vauvoja jotka oli kastettu kirkossa juuri äskettäin, vihkipareja jotka oli vihitty vastikään kirkossa ja joitakin lapsiperheitä. Ikävä kyllä Roomassa sataa, sataa ja sataa tähän vuodenaikaan ja luultavasti tulee ennusteen mukaan satamaan viikkoja peräjälkeen. Näin ollen isolla sisäpihalla järjesttetävä tilaisuus häiriintyi sateen takia.


Paavi saapui ja odotus loppui. Paavi vaikuttaa olevan erittäin aktiivinen ja melko hyvässä kunnossa, vaikka hänellä on vain toinen keuhko jäljellä.Bella Fra, "hieno, kiltti, ihana Fra". Kukaan ei voi olla tykkäämättä hänestä.
Sacre Cuoren kirkon pääalttari

Fil: Basil Gesu-037.jpg


 Giovanni Bosco 1815-1888

Don Bosco kuten häntä nimitetään on modernin ajan uskonnollisia suuruuksia. Hän on todella suosittu persoona ja hänen perustamansa järjestö Salesiani  di Don Bosco on yksi katolisen kirkon suosituimmista.

Salesiaanijärjestö sai alkunsa siten että seitsemäntoista nuorta miestä kokoontui Boscon ympärile ja he halusivat kulkea Boscon ohjaamalla tiellä.

Barnens sovrum i den aktuella konfigurationen: notera det som återstår av skiljevägg mellan sovrummet och studiet av den heliga

Don Boscon huone, joka laitettiin valmiiksi Don Boscon kahdettakymmentä Rooman vierailua varten. Samalla hän tuli Roomaan vihkimään Sacre Cuoren kirkkorakkennuksen. 
Salesiaanijärjestö on ehkä  Rooman vilkkain uskonnollinen aktivitettikeskus. Hyväntekeväisyyttä, pakolaisapua, nuorisotoimintaa, majapaikka... monikultturitalo, kuultturikeskus...hengellistä toimintaa.

Don Boscon järjestön päämaja sijaitsee juuri tässä rakennuskompleksissa, Via Marsalan varrella.

Kauniilla alueella, Via Guicciardni 4, sijaitsee myös salesiaanien luostarimajoitus.

Salesiaanien paavillinen yliopisto sijaitsee Piazza dell'Ateneo Salesiano, Rooman koillisessa osassa.

Salesiaaneilla on myös aivan tavallien yliopisto Cinnecitassa, Rooman eteläisellä alueella.