maanantai 7. elokuuta 2017

Celimontana




Villa Celimontanan joka kesäisistä Jazzimusiikin illoista vastaa Associazzione Culturale Villa Celimontana. Ympäri maailmaa saapuu jazzmuusikoita ja -yhtyeitä puistoon. Jazzi-iltoja 1.7- 4.9 välisenä aikana joka ilta pitkälle yöhön. Sisäänpääsy jazz tapahtumiin on  Salita di S. Gregorio'lta (Clivo di Scauroa pitkin) ja siitten portista Piazza SS.Giovanni e Paolo'lta.

Rooman kunta on yrittänyt vähentää näitä kesäisiä festivaaleja koska koko puistoalue siitä kärsii. Kunnalle maksaa suuri summia siivota puistoaletta, korjata ja huoltaa tallatut nurmikot ja kasvillisuuus. Joinakin kesinä on jopa kielletty pitämästä festareita.


Via della Navicella 12, pääsisäänkäynti

Kaksi muuta sisäänkäyntiä on puiston pohjoispuolelta Colosseumin kulmilta, Via Caludialta ja Viale di Parco del Celiolta.  Siinä on mukava kahvila ja ruokapaikka lähettyvillä, Cafe Cafe, Via de SS Quattro 44.


Lasten leikkipuisto puistoalueen perukoilta. Piazza del Colosseolta voi ottaa ravintola raitiovaunun joka kulkee pitkin Viale del Parco del Celiota. Tässä esitellään koko se ravintola raitiovaunulinja jasen varrella olevat nähtävyydet. Lipunmyyynti alkaa kello 21, konsertti alkaa kello 22.00. Lipun hinta 8-22 euro.

















Pääsisäänkäynti Celimontanan puistoon, Vai della Navicella 10

 Bussi 81 pysähtyy pääportin edustalla.


Puiston pääsiäänkäynnin oikealla puolella seisoo vuonna 678 valmistunut Santa Maria alla Navicellan kirkko, jonka toinen nimi on Santa Maria in Domica. Kirkko oli alunperin titulus Santa Mariae in Domnica.Kannattaa käydä sisällä katsomassa kaunista absdimosaiikkia.


Kirkon edustalla keskellä katua on pieni ruohokenttä kuten kuvasta näkyy. Siinä seisoo suihkulähde nimeltä Fontana della Navicella. Suhkulähteen viereen on rakenteilla C-linjan metrolinja, joten rakennustöiden aikana kirkko on suljettu. Kirkko on avoinna vain messuja varten arkena kello 7.00 ja suunutaina ja pyhäpäivinä kello 9.30, 11.30 ja 19.00.





Societa Geografica  Italiana sijatsee huvilassa puiston keskellä. Rakennus oli aikoinaan nimeltään Palazzetto Mattei, Mattein aatelissuvun kesäasunto.


Palazetto Mattei

 Ciriaco Mattei oli 1600-luvulla suuri taiteenkeräilijä. Hänellä oli kakksi veljeä jotka molemmat olivat Kardinaaleja Vatikaanissa. Ciriacon vanhin veli kardinaali Asdrubale Mattei oli Giovan markiisi, , joka oli innokas taiteen keräilijähänkin Talviaikan suku ausi Roomasan keksuatssa paalzzo Mattei dei Giove'ssa, joka on ehkä yksi Rooman upeimmista palstesiat. matteit omistivat kookonaisen kortteliston tai kaksikin palatrsin ympärltä ja isoan alueen myös Tevren joen länsiipuolelta. Palatsi sijaitsee Via Michelangelo Caetani 23.


Tänne palatsin ensimmäiselle sisäpihalle pääsee käymään. Portti on aina päiväs aikaan avoinna ja paljon turisteja käy ihailmessa sisäpihoja. Portilla on vartija kopissaan, mutta häntä ei tarvitse pelätä. Palatsissa sijaitsee mm Italian Valtion Kultuuriperimävirasto, Historiallinen kirjasto, jossa voi kuka vaan käydä lukemassa kirjoja. Paltsissa sjaitsee myös Amerikan tutkimuskeskus.





Takaisin Celimontanaan...


Ciriaco Mattei teki viinitarhasta puistoalueen 1600-luvulla ja hänen poikansa Gian Battista Mattei asui huvilassa aikansa.








Boulevardi nimeltä Cardinal Spellmann. Näillä pusiton poluillakin on nimet ja kyltit, joten on helpompi suunnistaa.




Ramses II:n obeliski


Basilika Hilarianan rauniot








Villa Celimontana, Villa Mattei

Huvilan omisti alkuunsa Paluzzellin perhe, jotka viljelivät viiniä kukkulalla. Mattein perhe menetti huvilan, joka joutui bayerilaiselle baroonille ja lopulta joutui Rooman kunnan omistukseen vuonna 1926. Nykyään rakennuksessa oleskelee Geographic Society ja puistoalue on yleinen ja avoinna kaikille.


Palazzo Mattei