lauantai 8. joulukuuta 2012

Tivoli
Tivoli sijaitsee Roomasta koilliseen päin noin 30 kilometriä Via Tiburtinan tietä. Tivoli on useita vuosisatoja jo ollut suosittu turistikohde ja lomanviettopaikka. Rooman ylimystö matkusti mielellään Tivoliin kesäkuumalla. Tivolissa ovat asustelleet niin keisarit kuin paavitkin. Tivoli on harvinaisen erikoinen, mielenkiintoinen ja kaunis paikkakunta. Tivolissa voi aivan hyvin viettää vaikka koko loman. Kevät ja syksy ovat erinomaista aikaa oleskella täällä.
Tivoli on suurelta osin uudesti rakennettua aluetta koska noin puolet Tivolin alueen rakennuksista hajosivat toisen maailmansodan aikaisissa pommituksissa. Kaikesta huolimatta Tivoli on yksi Italian kauneimmista ja mielenkiintoisimmista kunnista.

Tivoli tai Tibur kuten Tivolin kaupungin nimi kuuluu latinaksi, on nykyään melko moderni noin 50 000 asukkaan kaupunki. Tivolin kuntaan kuuluu myös Campolimbido, Favale, Tivoli Terme, Villa Adriana ja Arci. Tivoli sijaitsee Tiburtinin vuorten kupeessa, Monte Catillo nimisen luonnonreservaatin kupeessa. Patikkaretki tässä reservaatissa on ikimuistettava. Luonto Tivolin ympärillä on dramaattista. Jyrkkiä rotkoja ja vesiputouksia.


Villa Gregoriana, Largo Sant'Angelo, Tivoli

Tivolin alueella on ollut asutusta jo ammoisista ajoista lähtien. Tivolissa oli oikein oma akropolinsakin, Tibur Acropoli, jonka alueella sijaitsee nykyään Villa Gregorianan puisto. Puiston ja huvilan rakennutti paavi Gregorius XVI itseleen kesäasunnoksi 1800-luvulla.

Helpoin ja halvin tapa matkustaa Tivoliin on ottaa metro B ja ajaa sillä Ponte Mammolon asemalle ja vaihtaa siinä Cotralin bussiin. Busseja kulkee yhtenään. Bussipysäkit löytyy Metroaseman edustalta. Tivolissa Cotralin bussien psyäkki sijaitsee Piazzale delle Nazioni Unite'lla. 


Jos haluaa käydä vain Villa Adriana/Hadrianusken huvila aluetta katsomassa niin parasta pyytää bussikuskia jättämään huvilan pysäkillä pois kyydistä. Luultavasti Cotralin bussi pyähtyy aina huvilan pysäkillä automaattisesti. Bussipysäkiltä on huvilaan matkaa 1,5 kilometriä. Heti bussipysäkistä seuraava kuja Via di Lago di Leisi johtaa huvilaan. Huvilan alue sijaitsee hieman sivussa, ja se on laaja alue, joten siihen tarvitsee varata aikaa. Kokonaien päivä vierhtää helposti. Joten evästä  mukaan. Todellakin käymisen arvoinen paikka! Tämä on tsi ihan paikka hyvällä säällä. Kouuluikäiset lapstekin varmasti tykkäävät. Kerron lisää alenpana.

Varsinaien huvila-alueen sisäänpäsy sijaitsee Largo Margherita Yourcenarilla, jonne paikallisbussikin kulkee. Täällä sijaitsee myös parkkipaikka, lipunmyynti ja vessat. Tivolin paikallisbussi Cat lähtee Tivolin rautatieasemalta ja ajaa noin 300 metrin päähän Hadrianuksen huvilaa. Rautatiesemalta lähtee nyös bussi Rooma Tiburtinan rautatieasemalle, josta pääsee mukavasti vaikka Fiumicinon lentokentällekin.

Pääsyliput netistä! Omalle autollae löytyy parkkipaikka alueen eteläiseltä reunalta.
Katso aikataulua
He jotka hauluavat matkustaa Tivolin keskustaan ja nähdä muutakin voivat ajaa perille saakka tai ottaa Tiburtinan asemalta paikallisjunan Tivoliin. Tiburtinan asemalle pääsee metrolla B. Sitten vaikka kävellä alas Hadrianuksen huvilalle jonne on noin kaksi kilometriä Ponte Gregorianalta laskien. 

Cotral on koko Lazion maakunnan (=Rooman, Viterbon, Latinan, Frosinonen ja Rietin provinssit) paikallisliikenteen bussifirma. Cotralbussit ovat helppo ja halpa tapa liikkua suurellakin alueella ympäri Roomaa. Cotralin sivuilla voi napsautta paikkakunnan mimeä ja sieltä löytyy heti aikataulu juuri sille paikkakunnalle. 

Cotralin bussiin saa matkalippuja kioskeista, tupakkakaupoista ja joistakin kahviloistakin. Bussikuskiltakin saa usein miten matkalippuja ja joissakin Cotralin busseissa on jopa lipunmyyjä erikseen mukana. Esimerkiksi Ciampinon lentokentän ja Anagninan metroaseman väliä kulkevassa bussissa olen aina saanut matkalipun kuskilta.


Villa Gregoriana, jonne on kaksi sisäänkäyntiä. Toinen osoitteessa Piazza Tempio di Vesta ja toinen Largo Sant'Angelo. Tämä oli Tiburin akropolis aikoinaan. 

Avoinna huhtikuusta-lokakuun puoleen väliin kello 10.00-18.30. Lokakuun puolesta välistä marraskuun loppuun kello 10.00-14.30 ja sunnuntaisin kello 10.00-16.00. Sisäänpääsymaksu  5 € ja 2,50 €. Pyydä kartta lipunmyynnistä. Puistoon suoistellana kumipohjakenkiä sillä paikka paikoin voi olla liukasta.

Aniene on Tavere joen sivuhaara Rooman itäpuolella. Aniene kiemurtelee Tivolin ympäri. Tivolin kohdalla jyrkimmällä kallionkiellekkeeltä Aniene laskee alas korkean putouksen Sabine vuorilta. Nämä vesiputoukset aiheuttivat aikoinaan tulvia alempana laakossa ja siksi oli rakennettava aukko vuoren kylkeen ja johdettava vesi toisella tapaa. Tivolin koillisella kulmalla sijaitsee suuri luonnonreservaatti nimeltä Riserva Naturale Monta Catillo. Tivolin ja reservaatin välillä juoksee Anienen joki. Anienen vesiputoukset voi nähdä Villa Gregorianasta parhaiten. Kaunis kävelytie Via di Palombara johtaa Porta Gregorianalta saman nimisen huvilan ohitse ja muutamien pienempien vesiputousten luokse sekä Horatiuksen huvilan raunioille. Villa Gregorianan puistossa on aivan hurjia rotkoja ja luolia. 

Tämä puisto on melkein tyystin luonnonvarainen verrattuna keinotekoiseen Villa d'Esten puistoon. En voi olla suosittelematta käyntiä puistossa. Alueella on polkuja ja portaita sekä levähdyspaikkoja. Silti se vaatii hieman kuntoa ja aikaa.


Paavi Gregorius XVI, Alberto Cappellari, 1765-1846 rakennutti Villa Gregoriuksen huvilan. Hän oli ennen kaikkea poliitikko sillä tuohon aikaan oli levotonta ja Kirkkovaltion talous kehno. Hän ei ollut piispa vaan munkki alunperin. Mutta hän aivan vakavissaan suunnitteli erottaa kirkon valtiosta. Hän oli erittäin vanhoillien. Hän ei pitänyt mistään modernista. Tivoli kuului Kirkkovaltioon. Paavi Gregorius otti tehtäväkseen tehdä jotain jatkuviin tulviin Tiburissa kuten Tivolia siihen aikaan nimitettiin. Vuonna 1826 oli yksi pahimmista tulvista kun Aniene tulvi reunojensa yli ja peitti Tiburin kadut ja kirkot veden alle. Vasta rakennettu pato oli murtunut ja veden voima oli niin valtava että se hajoitti suuren osan rakennuksista.


Gregoriuksen huvila sijaitsee kohdalla jossa Aniene tekee mutkan ja sen viereiset rinteet ovat erittäin jyrkät. Täällä ovat monet taidemaalarit istuneet puiston paratiisimaisessa tunnelmassa ja maalannet kauniita "vedutoja". Myös monet tunnetut eurooppalaiset kirjailijat ovat vierailleet puistossa.

Kuvassa Tiburin akropoli aikoinaan ja Vestan temppeli. Temppeli on ensimmäiseltä vuosisadalta ennen ajan alkua. Temppelin vieressä sijaitsee Sibylla temppelin rauniot.


Tempio della Sibilla sijaitsee lähellä Villa Gregoriaan puistsoaluetta, Anienen joen pohjoisrannalla. 


Tivolin alueella on lukuisia vesiputousksia

Rocca Pian linnake jonka paavi Pius II Piccolomini  rakennutti vuonna 1461 vain siitä syystä että se ehkä rauhoittasi huolestunaita kansalaisia. Luonnollisestikin Rocca Pia on symbooli paavin vallasta.

Tivoli oli olemassa jo 338 eaa mutta asutusta suuremmassa mittakaavassa alkoi kehittymään vasta 1300-luvulla. Se on nähtävästi ollut Alba Longan kolonia. Alba Longa perustettiin jo 700-luvulla eaa ja sijaitsi noin 20 kilomteriä Roomasta Albano vuorten kukkuloilla, Albano järven lähellä. Rooman perustajahahmot, Romulus ja Remus, kerrotaan periytyneen Alba Longan kuninkaallisesta suvusta. Tivolin kunta on noin 65 neliökilometriä pinta-alaltaan ja siellä asuu vakituisesti noin 53 000 asukasta.Tivolin keskustassa on vanhempaa keskiaikaista asutusta joka säilyi melko hyvin tulvissa ja pommitukissa. Piazza Plespicitolla  on torimyyntiä ja mukava kahvila keskellä toria.Piazza Garibaldilta lähtee bussi numero 4 Villa Adrianaan, keisari Hadrianuksen huvilalle, jonne on noin kuusi kilomteriä Tivolista.


Villa Adriana, Hadrianuksen huvila, kaikkien aikojen upein huvila-alue

Vatikaanin museossa on oma osasto Hadrianuksen huvillalle.

Villa Adriananaan on melkein parasta ottaa paikallisbussi Tivolista. Alue on noin kolme neliökilometriä laaja, joten kävelyä tulee joka tapauksessa. 

Hadrianuksen huvilan alue on laaja eikä kaikkea ole vieläkään kaivettu esille. Hadrianuksen huvilan alue on Unescon maailman perinnelistalla. Rooman keisari Hadrianus rakennutti sen toisella vuosisadalla. Keisari ei viihtunut Palatinon huvulassaan. Sitä paitsi Hadrianus matkusti pitkin Rooman impeeriumia ja otti matkoiltaan mallia rakennustöihin. Rooman valtakunnan hajottua Villa Adriano jäi myös unholaan. Vasta 1600-luvulla kardinaali Ippolito d'Este haki marmoria ja patsaita rakennuttaessaan omaa huvilaansa Villa d'Esteä. Villa d'Este oli alunperin nunnaluostari mutta Ippolito d'Este uuskorjautti luostarin omaan käyttöönsä ja rakennutti yhden maailman kauneimman puiston sen yhteyteen.
Villa Este, Piazza Trento 5

Avoinna kello 8.30 auringonlaskuun saakka. Maanantaisin suljettu. Vesiurut suihkulähde toiminnassa  kello 10.30 ja sen jälkeen joka toinen tunti. Fontana della Civeta toimii kello 10.00 ja sen jälkeen joka toinen tunti. Sisäänpääsymaksuun sisältyy huvila, näyttely ja puutarha 11 € ja 8 €. Erillisiä sisäänpääsymaksuja ei ole olemassa. Marraskuun 5. päivästä toukokuun 15. päivään sisäänpääsy puoleen hintaan.

File:VdE fontana della civetta 1020077.JPG

Fontana della CivettaFontana dell'Organo, vesiurut jotka soivat, ihan oikeasti
Sata suihkulähdettä riveissäFile:Villa d'Este fountain and pools.jpg

File:VdE Diana efesina 1020103.JPG

Npn puolessa välissä Roomaa ja Tivolia, Via Tiburtinan tien varressa, sijaitsee ns Tivoli Terme, Tivolin kylpylä. Rautatieaseman nimi on Bagni di Tivoli.  Kerron siitä lisää toisessa postauksessa.