sunnuntai 11. elokuuta 2013

Santi Cosma e DamianoCosma ja Damiano olivat lääkäriveljekset Syyriassa 300-luvulla. Keisari Diolectianus antoi vangita heidät ja myöhemmin heidät hirtettiin koska he uskoivat Kirstukseen vaikka kristinusko oli kielletty Rooman valtakunnassa. Kuusisataaluvulla heidän jälkeenjäännöksensä tuotiin Rooman ja ne asetteiin heitä varten raknnettuun kirkkon, Santi Cosma e Damianoon.

File:Ss Cosma e Damiano (LT) and its fraction Ventosa.JPG

Santi Cosma e Damianon kylä, joka sijaitsee Lazion maakunnassa, Latinan provinssissa. 

File:Ss Cosma e Damiano main church.JPG

Santi Cosma e Damiaon kirkko Santi Cosma e Damianon kylässä

File: Fra Angelico 061.jpg

Tämän maalauksen on tehnyt mestari ja munkki Fra Angelico Firenzessä. Hän oli munkki dominkaanisessa San Marcon luostarissa. Tämä maalaus löytyy San Marcon museosta ja se kuvaa Cosman ja Damianon hautajaisia. Cosma ja Damiano olivat sen ajan maailman rikkaimman ja vaikutusvaltasimman suvun, Medici suvun, suojelupyhimyksiä.

File: Angelico, Predella dei santi Cosma e Damiano da pala di San Marco, healing.jpg

Tässä toinen maalaus samasta museosta ja myös Fra Angelicon maalaama. Maalaus esittää kuinka lääkäriveljekset hoitavat keisari Justinianusta.

File:Campitelli - Santi Cosma e Damiano 01052.JPG

Sisäänkäynti SS Cosma e Damianon kirkkoon Via Fori Imperialin puolelta. Luostariin pääsee saman sisäänkäynnin kautta.

Kirkko avoinna kello 9.00-13.00 ja 15.00-19.00. 
Messu talviaikaan kello 7.15 ja kesäaikaan kello 8.00.
 Sunnuntaisin kello 8.00 ja 11.30.

Kirkon rakennutti paavi Felice IV.


Kuvassa ylinnä Via Foro Imperiali, vasemmalla Romuluksen pyöreä temppeli ja sen takana Santi Cosma e Daminaon kirkko ja vasemmalla luostari. Oikealla puolella seisoo Basilica di Mezzenzio, tai oikeamalta nimeltään Konstaninuksen basilika.Pääalttarin bysanttinen Maria ikooniFreskomaalaus sisäpihalta


Munkkiluostari Casa dell’Istituto Religioso Maschile, Via Miranda, Foro Romano

Tämä luostari kuuluu "fransiskaanien perheeseen". Fransiskaanit  kuuluvat kolmiosaiseen isonpaan järjestöön, Primo ordine, Secondo ordine ja Terzo ordine. Esimmäsieen järjestöön OMF kuuluvat kaikki Frati Minori järjestön munkit. Toiseen OSC kuuluvat Santa Chiara ja klarissajärejstön nunnat.  Kolmannet TOF kuuluvat sitten loput sekularisoituneet franseskaani nunnat ja munkit, kuten cappuccinit ym.

Luostarin entinen ja alkuperäienn sisäänkäynti on Via Mirandan puolelta.
SS Cosma E Damion luostari löytyy myös osoitteesta Via Ambrogio Contarini 10. Kaunis moderni rosanvärinen rakennus kauniilla ja rauhallisella alueella Pyramidien metroasemalta hieman itään päin.


Via Fori Imperiali/ SS Costa e Damianon luostari, Sandro Vallocchia

Kuva vuodelta 1550Santi Cosma e Damiano, mahdollisesti Rooman vanhin kirkko, sijaitsee Foro Romanolla. Vaikka useat muutkin roomalaiset kirkot pitävät omaa kirkkoaan vanhinpana. Todellisuudessa kyseessä on  kaksi kirkkoa jotka syntyi kun kirkon lattiaa korotteiin usemman metrin vuoden 1633 korjauksissa. 

Kuvan kupolikirkko on Divus Romulus, Romulustemppeli, jonka voi nähdä Santi Cosma Damianon puolelta lasi-ikkuan läpi. Romulustemppeli on vihitty keisari Maxentinuksen pojan kuoleman kunniaksi. Pojan nimi oli Valerius  Romulus ja hän kuoli vuonna 309 jaa. Romulustemppelin pronssiovet ovat tuotu jostain muusta rakennuskesta ja ovat peräisin toiselta vuosisadalta jaa. Korinttiset pylväät oven molemmin puolin on myös tuotu myöhemmin jostain muualta.

Romuluksen temppelin ovea Foro Romanon puoella pidetään joskus ainakin avoinna kävijöille.

File:06 tempio di romolo dentro ss cosma e damiano.JPG

Romulustemppeli lasikikkunan läpi nähtynä

File:Rome Mausoleum van Romulus 13-01-2011 12-44-07.jpg

Villa Maxentus, Via Appia
Valerius Romulus on haudattu Via Appian varteen, Romuluksen mausoleumiin.

Fil: 130 25 mm Romulus ext.jpg

Valerius Romulus

Mikään muu kirkko ei kuitenkaan voi  kilpailla historiallisemmasta ympäristöstä Cosma e Daminaon kanssa. Kirkko on vanhin kirkko Foro Romanolla. Kirkkorakennus oli ns tituli nimeltä Titulus Ss. Cosmae et Damiani. Kirkon voi nähdä lasiseinän läpi uudemmasta Cosma e Daminaon basilikasta käsin.

Pyhä Pietari ja Pyhä Damiano


Pääalttarin ympärillä  kaunista mosaiikkia


Vasemmalta paavi Felice IV, jonka paikalla oli alunalkaen Gregorius Suuren kuva, mutta hänen kuvansa päälle maalattiin myöhemmin paavi Felice IV:n kuva. Hänen vieressään on Cosma, Paavali, keskellä Jeesus, Pietari, Damiano ja Teodorus.

File:Mosaic of Felix IV (III) in Santi Cosma e Damiano, Rome, Italy (527–530).jpg

Paavi Felice IV kuvassa mukana


File:Pope Felix presents church to Cosmas and Damian.jpg

Tässä Paavi Felice IV esittelee Romuluksen temppeliä Cosmalle ja Daminaolle.

Cappella Baclione

Ylinpänä on muutamia fransiskaaneja kuvattu, vasemmala miehiä ja oikealla naishenkilöitä. Pyhä Birgitta on mukana kuvassa vaikka hän ei ollut fransikaani.


Kaunis kattokasetti jossa Barberinin suvun vaakunat

Fil: Cosmasdamiankrypt.JPG


Santissima Trinita dei Monti


File:Spanish Steps, Rome.JPG

Santissima Trinita dei Monti on ranskalaisten omistama kirkko Espanjalaisten portaiden yläpäässä. Espanjalaiset portaat kulkevat Piazza Santa Trinita dei Montin ja Piazza di Spagna välillä. Arkkitehti Francesco  de Sanctis suunnitteli ja rakensi portaat vuosien 1723-1715 välisenä aikana. Portaat hyväksyi niin silloinen paavi kuin Ranskan kuningaskin ja Ranskan valtio kustansi portaiden rakentamisen. 


Espanjalaiset portaat ja Santissima Trinita dei Montin kirkko eivät kuulu tärkeinpiin nähtävyyksiin Roomassa, mutta harva haluaa välttyä silti käymästä portailla. Alue on muuten kallis alue. Hotellit maksavat maltaita ja alueella on vain luksusluokan tavaraa myynnissä. Kaikilla suurimmilla muotitaloilla on lähistöllä oma myymälänsä, Dior ensimmäisenä vasemmalla, Via Condotti 1. Koko alue jotekin vaikuttaa  kovasti ranskalaiselta.

Spanish steps Rome Italy.jpg

Fontana di Barcaccia, venettä kuvaava suihkulähde, jonka suunniteli Pietro Bernini, Giovanni Lorenzo Berninin isä. Siihen aikaa Teveren joki tulvi joka vuosi ja sattui että veneet lainehti Rooman kaduille silloin tällöin tulvien mukana. Siitä idea suihkulähteelle.

Kukkulalle pääsee myös kaksia muita portaita pitkin, jotka kulkevat molemmilta sivuilta, mutta eivät näy torille. Hissikin löytyy portaiden vasemmalta puolen, Metroon johtavan kujan päästä.


Piazza Trinita dei Monti, Trinita dei Montin kirkko ja sen takana Villa Medici. Obeliski tuossa torilla on nimeltään Sallustiano. Nimensä obeliski sai siitä että se alunperin seisoi Sallustianon puutarhassa/Horti Sallustiani.

Portaat omistaa siis Ranskan valtio niin kuin se omistaa kirkonkin ja alueen sen ympärillä sekä hieman kauenpana sijaitsevan Villa Medicin ja huvilan suuren puutarhan. Portaat saivat nimen espanjalaisen Vatikaanin suurlähetystön mukaan, joka sijaitsee lähellä portaita Piazza di Spagnalla, sen eteläisellä reunalla.

Huhtikuussa aseteteaan joka vuosi kukkaisistutuksia portaille ja italialaiset ja ranskalaiset muotihuoneet pitävät muotiesityksiä portailla.

File:Roma-piazza di spagna.jpg

Näkymä ylhäältä Piazza Trinita dei Montilta Piazza di Spagnalle. Katu suoraan etenpäin on  "muotikatu" Via Condotti.

File:Campo Marzio - Babington a p di Spagna 1230765.JPG

Piazza di Spagnalla, aivan portaiden vieressä vasemmala, sijaitsee kuuluisa Babington's Tea Rooms. Kaksi rikasta englantilaista donnaa perusti tämän teahousen vuonna 1893. Siihen aikaan teetä nyytiin vain apteekeissa. Teahouse on vieläkin Cargill  suvun omistuksessa.


Pääalttari


File:TrinitàMontiAltare2-SteO153.JPG

Santissima Trinita dei Monti'n pääalttari


Trinita dei Montin kirkon yhteydessä sijaitsee  luostari nimeltä Fraternita Monastica Delle Sorelle Di Gerusalemmejossa asuu niin munkkeja kuin nunniakin samassa yhteisössä. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Istituto Sacro Cuoren instituutti , joka pitää yllä alakoulua ja päiväkotia.  Chiostro 

Luostaria näytetään silloin tällöin oppaan mukana. Luostarissa on runsaasti upeita kalkkimaalauksia seinillä.

File:Trinitadeimonti12.jpg
Giovanni Battista Falda: kuvaus vuodelta 1669, Trinita dei Monti, sen vieressä luostari ja vasemmalla Villa Medici. Siihen aikaan luostari kuului fransiskaani nunnajärjestölle nimeltä Minimi. Vuonna 2006 luostarin sai ranskalainen Societe du Sacre-Coeur de Jesus haltuunsa. 

Luostarissa kuitenkin asuu nykyään niin nunnia kuin munkkejakin ja he kuuluvat järjestöön nimeltä Les Fraternies Monastiques de Jerusalem. Tämä järjestö on nuori. Sen perusti vuonna 1975 Pierre-Marie Delfieux. Hän opiskeli teologiaa, filosofiaa ja sosiologiaa Pariisissa. Hän eli eremiittielämää kaksi vuotta Algeriassa. Vuonna 1979 hän kirjoitti kirjan nimeltä Livre de vie, elämän kirja, josta tuli järjestön opaskirja. Hän kuoli 21.helmikuuta tänä vuonna.

Luostari on yksi Rooman suurinpia. Luostaria ovat olleet suunnittelmassa niin Michelangelo, Bramante kuin Rafaellokin.


Trinita dei Monti
Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 6.30-20.00
torstaisin kello 6.30-24.00
maanantaisin suljettu

Messuajat:
tiistaista perjantaihin kello 18.00
lauantaisin kello 12.30
sunnuntaisin kello 11.00


Bussi 117 pysähtyy aivan kirkon portaiden edessä, josta on vain muutama porras sisään kirkkoon. Hyvä tietää jos sattuu olemaan vaikea kiivetä noita korkeita portaita ylös. Bussi kulkee Piazza del Popolon ja Piazza San Giovanni Lateranon väliä. Kätevä bussi, joka pysähtyy mm myös Cavourin metroaseman ja Colosseumin luona. Bussi on pieni sähköbussi. Yhteen aikaan uhattiin lakkauttaa nämä Rooman muutamat sähköbussit, mutta ei näköjään ainakaan vielä. Kovin tiheään se ei kulje.

Luostari valmistui jo vuonna 1494 ja kirkkoa rakennettiin vuosien 1503-1587 välillä. Kirkko uuskorjattiin vuonna 1816. 


Trinita dei Montin kirkko on melko pieni mutta kaunis ja harmooninen.

File:S.Trinita deimonti (4).JPG

Daniele da Volterran maalaus

File:Pablo de Céspedes, Decorazione della volta, 1570 c., trinità dei monti.jpg

File:S.Trinita deimonti (10).jpg

Kirkon vanhin osa on rakennettu 1500-luvun alkuvuosina ja se osa on eristetty raita-aitauksella. Kyllä sinne voi mennä silti.

File:Trinita dei Monti Rome interior nave.jpg

File:Trinita dei Monti assumption of the virgin.jpg

Daniele da Volterran maalaus

Cappella Borghese

File:STdM 1804.JPG

Arkiv:. Roma villamedici (15) jpg

Villa Medici

Täällä olen aikaisemmin kertonut Villa Medicistä.

Trinita dei Montin kirkon lähellä sijaitseva Villa Medici ja se ja sen ympäristö kuuluu myös Ranskan valtiolle. Villa Medicissä sijaitsee Ranskan akademia.


Piazza di Spagnan eteläisessä osassa, joka on oikeastaan oma torinsa tai ainakin jatke Piazza di Spagnalle, on nimeltään Piazza Mignanelli. Torilla seisoo kaunis Colonna dell'Immacolata ja sen takana näkyy Espanjan Vatikaanin suurlähetystö. Kuvan oikealta puolen löytyy ne toiset portaat jotka johtavat ylös Piazza Trinita dei Montille. Joka vuosi 8. joulukuuta juhlitaan madonnaa ja hänen päänsä päälle asetetaan kukkaisseppele. Palokunta kukittaa madonnan ja paavi on paikalla joka vuosi seppelöintiä juhlistamassa.

Piazza Mignanellillä sijaitsee ravintola nimeltä alla Rampa joka on tyypillinen turistiravintola. Avoinna 12-15 ja 18-23. Tämä ravintola tarjoaa vaihtoehtoja joka lähtöön, aamiaista, lounasta, välipalaa ja päivällistä. Ruokaa löytyy jokaisen makuun. Useimmat vaikuttavat olleen tyytyväisiä ruokaansa. Henkilökohtaisesti en oikein viihdy noin isoissa ja "meluisissa" ravintoloissa. Mutta makunsa kullakin. Hintansa väärti se ainakin on, ajatellen että tällä alueella maksaa kaikki...Tässä ympäristössä on suuri vaara että törmää amerikkalaisiin filmitähtiin tai miksi ei italialaisiinkin.

Piazza Mignanellillä, Via dei Due Macellin alkupäässä, sijaitseee Euroopan isoin McDonnalds ja McCafé.File:Campo Marzio - palazzo Mignanelli 1150599.JPG

Palazzo Gabrielli-Mignanelli Piazza Spagna

Ravintola alla Rampan vieressä seisoo tämä upea palatsi jonka omistaa muotimoguli Valentino Garavani nykyään. Rakennuksessa sijaitsee Valentinon asunnon lisäksi Accademia Valentino. Palatsin sisäpihalla on nykyään Igor Mitoraj'n valmistama patsas.