perjantai 23. heinäkuuta 2010

Campitellin kaupunginosa



Via Fori Imperiali 1/ Sandro Vallocchia/ Chi Era Costui?


Campitellin kaupunginosa, Rione numero I

Campitellin kapunginosa on melko pieni pinta-alataan, mutta siitä on aivan  paljon kerrottavaa, joten niistä olisi parasta kertoa omina osinaan. Campitelli on Rooman vanhinta aluetta.  Joten sipaisen tässä vain hieman päältä. Täällä asuu vain noin 500-600 asukasta.


Piazza d'Aracoeli joka sijaitsee Piazza Venezian torin jatkeena.

Tori seisoo Rooman historiallisen antiikin aikaisen Kapitoolisen triadin temeppialueella joska sijsiti torin yläpuolella Capitoliumin kukkulalla, tai Campidogliolla, kuten roomaaiset kukkulaa kutsuuvat.


 Kolme jumalaa yhdessä, Juno,  Jupiter ja Minerva

Kapitoolinen triadi koski kolmea sen ajan tärkeintä Jumalaa, Jupiteria, Junoa ja Minervaa. Näitä kolmea jumalaa palvottiin yhteisenä kolminaisuutena. Suuri temppeli Campidogliolla oli pyhitetty heille yhdessä. Siitä ei ole kuin raunioita jäljellä. Alue on lukittu. Mutta jos menee Cafffarellin terassille ja kahvillaan niin siletä ylhäältä voi nähdä alueen. 


 Portti Caffarellin terassille ja kahvilaan

Treassille löytää kun nousee ylös Campidogiolle ja kääntyy heti oikealle, menee kauniin portin lävitse. Ensin on näköalaterassi ja kulman takana  Cafafrellin kahvila/ravintola.

Toinen vaihtoehto on (oikenapuoleisen) Kapitolisen museon kahvilasta  ja sen terassilta katsella alas kaupupungille.

Jos on aikaa ja voimia ja hyvä sää niin aivan hyvin voi tehdä 500 metriä pitkän kiertokäynnin Campidoglion ympäri. Ensin Caffarellin terassille Via delle Tre Pileä pitkin ja siitä edelleen Via di Villa Caffarellille, edelleen Via del Tempio di Giove, jolta voi nähdä jonkin verran auetta, jolla temppeli seisoi. Jatkaa kävelyä ja kääntyä lopulta ylös Campidogliolle takaisin. Täältä on upeat näköalat. Rauhallinen kävelytie ja penkkejäkin löytyy, joilla voi istahtaa. Matkan varrella sijaitsee joitakin kunnan tiloja.

Kuningas Lucius Tarquinius Supurbus (kuoli vuonna 495 eaa) rakennutti temppelin vuonna 400-luvulla eaa. Supurbus oli seitsemäs ja viimeinen Rooman kuningaskunnan kuninkaista. Kerrotan että kuninkaan poika raiskasi rikkaan avioliitossa elävän rouvan nimeltä Lucretsia, ja hän häpeän takia teki itsemurhan. Tämä johti kansannousuun kuningasta vastaan, Superbus syöstettiin vallasta ja näin Roomasta tuli tasavalta, joka merkataan vieläkin kirjaimilla SPQR= Senatus Populusque Romanus/Rooman senaatti ja kansa. Nämä neljä kirjainta ovat vieläkin Rooman kunnan käytössä.

Etruskeilla oli myös kolmiyhteinen jumala, Uni, Menrva Ja Tinia, kaksi naispuolista ja yksi miespuolen jumala. Jupiter oli miespuolein ja Juno ja Minerva olivat naispuolisia jumlattaria.


 Piazza d'Aracoeli ja Giacomo della Portan suunittelema suihkulähde.

Piazza d'Aracoeli, Rooman keskeisin paikka, Capitoliumin kukkulan edustalla. Capitolium on aina ollut Rooman hallinollinen keskus. Piazza d'Aracoeli on kasvanut yhteen Piazza Venezian kanssa. Piazza d'Aracoeli sijaistee Vittorianon/Monumneto Nazionale  a Vittorio Emanuele II:n ja Altare Patrian läntisellä puolella, kun Piazza Venezian tori sijatstee sen edustalla. Vittorianon monumentti trrvitsee oman postauksen.

Capitoliumin kukkula oli alun perin myös Rooman hengllinen keskus pakanallisella ajalla. Ja vieressä sijaitsi poliitinen keskus, Foro Romano. 


Piazza Venezia ja Palazzo Venezia. Täällä olen kertonut Palazzo Veneziasta joka on nykyään museo.


Piazza Venzia ja Vittoriano, oikealla Palazzo Venezia

Piazza d'Aracoeli, Piazza San Marco ja Piazza Venezia ovat kasvaneet yhteen. Piazza Venazia on valtavan suuri aukea jonka keskellä on ovaalin muotoinen nurmikko ja jonka keskeltä voi jalankukijat ylittää torin. Nurmikolle meinattiin rakentaa metron alaskulku mutta eihän siitä mitään tullut sillä maan alta löytyi niin paljon antiikin aikaisia esineitä joten monttu peitetiin. Roomassa käy melkin joka kertasamoin, kun metroasemia aletaan kaivamaan, että kaivamien on lopettava, koska esineitä löytyy valtavasti. Rooman katujen ja raknnusten alla on useita metrejä roinaa, luurankoja ja ties mitä kaikkea, enimmillään kuulema jopa 10 metriä.

Piazza Venezia on bussien kohtauspaikka ja useat roomalaiset vaihtaa bussia juuri tässä päivittäin. Vittorianon edustalla ja ympärillä hyörii päivät pitkät turisteja laumoittain. Bussipysäkjejä on ympäri torinaukion.


Tämä pieni alue tässä Piazza Venezian ja Piazza d'Aracoelin välissä on nimeltään Piazza di San Marco,viressä sijaitsevan kirkon mukaan. Taustalla näkyy Victor Emanuele Monumnetti. Noitten pinjapuitten takana sijaistee bussipysäkkejä ja lippuautomaatti. Jos jatkaa vielä 50 metriä eteenpäin niin sieltä löytyy Trastevereen kuljevan rauitiovaunun päätepysäkki.

Kuvassa vasemmalle kulman taka löytyy bussipysäkki jossa pysähtyy valtava  märä busseja. Mutta Piazza d'Aracolein reunalla pysähtyy kaiksita eniten busseja, noin 20 bussia.

Piazza Marco on pieni söötti ja rauhallinen tori San Marcon kirkon edustalla. Nurkan takaa lähtee nykyään Trastevereen kulkeva raitiovaunu. Tuossa puitten katveessa on joitakin bussilaitureitakin ja busslippujen automaatti.

Piazza Venezialta itään päin sijaitsee Auditorio di Adriano ja Foro Trajano. Auditorio on arkelogien kaivausalue koska tähänkin kohtaan aiottin rakentaa metroasema maan alle, mutta sekäön ei onnistunut, ainakaan vielä. 



 Auditorio Adriano on ollut kauan arkelogista kaivausaleutta


Foro Trajano on arkeologit kaivelleet valmiiksi ja se on saanut valaistuksen ja turvalaitteita, joten siellä voi käydä tutustumassa. Fori Imperiali on  nimeltään koko foorumien alue, jonne on sisäänpääsy Via dei Fori Impaerialilta. Kun maksaa sisäänpääsymaksun niin saa nähdä usemman Foorumin ja museonkin, joka sijaitsee toisessa osoitteessa, Via IV Novembre 94, portaat ylös Via Novembren kadulle. Museoon siis pääsee samalla lipulla, eikä sinne tarvitse varata aikaa etukäteen. Täältä voi varata ajan kiertokäyntiin foorumeilla ja ostaa pääsyliput useampiinkiin kunnan kohteisiin.






Piazza Venezian itäpuolelta lähtee Via dei Fori Imperiali, Mussolinin valmistittama paraatikatu, joka on nykyään kävelykatu, enimmäkseen. 



Portaat Campidoglolle/Capitoliumille ja portaat Santa Maria in Aracoelin basilikaan. Basilikaan pääsee myös takakautta. Nuo vasemman puoleiset jyrkät portaat johtaa Santa Maria in Ara Coelin kirkkoon. 

Roma Palazzo Venezia.jpg

 Palazzo Venezia ja San Marcon basilika Piazza Venezialla

Täällä olen tehnyt postauksen Palazzo Veneziasta ja täällä San Marcon kirkosta. San Marcosta on toinekin postaus täällä.


Piazza del Campidoglio/Capitoliumin kukkula, kaupungintalo

Se on tältä kukkulalta kun Roomaa on aina johdettu. Aikoinaan kukkulan eteläisessä osassa sijaitsi Jupiterille, Junolle ja Minervalle pyhitetty Capitolinuksen temppeli. Foro Romano sijaitsee aivan kukkulan edustalla. Kukkulan pohjoisella alueella sijaitsee Santa Maria in Aracoelin kirkko.

Campitellin kaupunginosa on keskeisintä Roomaa ja erittäin historiallista aluetta. Tällä alueella ei asu montakaan asukasta. Campitellin kaupunginosa houkuttelee paljon turisteja sillä näthävää riittää vaikka millä mitalla.


Piazza del Campidoglio ylhäällä Campidoglion kukkulan päällä kaupungintalon/tabulariumin edustalla. Torin reunoilla toisiaan vastapäätä seisoo kaksi Kapitoliumin museota, Musei Capiolini.

Täällä on postaus Campidogliosta.


Dea Roma, kuningatar Roma/Äiti Rooma, kaupungintalon portaiden alla.


 Dea Roma, jonka voisi kääntää suomeksi Äiti Rooma

Dea Roma pitelee Victoriaa/voitton jumalatarta kädessään. Victoria vastasi kreikkalaisten Nike jumalatarta. Victorialla oli suuret siivet kuten enkeleillä. Ehkäpä kristityt enkelit saivatkin esikuvan Victoriasta.

Mutta Dea Roma käsityksellä on kansallinen ja uskonnollinen merkitys. Roma oli roomalaisessa mytologiassa joka persofinioi Rooman kaupungin ja Rooman valtion, niin merkilliseltä kuin se kuullostaakin. 

Siihen aikaan liitettiin kansalaisuus (maskuliini) ja uskonto (feminiini) yhteen, gens(suku/sukupuoli/isänmaa) ja dea (uskonto, yhteisö/yhteiskunta/kaupunki). Ei siis ihme että Pyhä Maria on niin tärkeä henkilö roomalaiskatollisessa kirkossa. Marialla on erittäin tärkeä osuus, varsinkin perheyhteisöissä. Kodeissa on melkein aina Maria alttari. 


Piazza del Popololla on iso patsasryhmä jossa Dea Roma seisoo keskellä.


 Vatikaanin museossa

Tässä kuvassa Dea Roma istuu oikealla ja ottaa vastaan Victoria kuningattaren. Vasemmalla Campo Marzio kuvaa geniusta (isänmaata), joka pitele käsissään Montesitorion obeliskia. Tämä on Antonius Piuksen kolonnan alusta. Obeliski seisoo nykyään Piazza Montecitorilla, Italian parlamentin edustalla.

Roomalaiset pitivät itseään erittäin uskonnollisena kansana. He uskoivat että roomalaisten kollketiiviseeen pietas/hurskauteen ja he uskoivat että uskollisuus Jumaliin teki heistä vallanpitäjiä. Oikeastaan sen ajan jumalat olivat suurelta osin jumalattaria, siis naispuolisia.


Foro Olitorio/Forum Holitorium, Pietas jumalalle pyhitetyn temppelin rauniot. Piatas oli hurskauden jumala, jonka tehtävänä oli johdatella ihmiset noudattamaan Jumalan käskyjä ja elää kuuliaista ja pyhää elämää. Sana hurskaus on saannut hieman eri merkityksen nykypäivän elämässä. Nöyryys ja hiljaisuus olivat uskonnollisia hyveitä siihen aikaan. Pietas kuvattiin usein kolikoissa ja usein lapsi sylissään. Niinpä Michelangelo Buonnaroti veisti patsaan jonka nimi on Pietà patsas sijaitsee Pyhän Pietarin basilikassa.


Pietà

Piatas temppelin rauniot sijaitsevat Via Luigi Petrocellin ja Via Jugarion katujen risteyksessä, täällä Campitellin kaupunginosassa. Pyhään alueeseen/Area Sacraan, kuului siihen aikaan useampiakin Forumeja, kaikki siis Campitellin alueella. Kaikki Foorumit rakennettiin puunilaisten sotien ajalla, Rooman tasavallan ja Rooman suurvallan ajalla, noin vuosina 264-146 eaa.

Roma mainittiin ensimmäisen kerran kolikossa vuonna 269 eaa. Samaan aikaan syntyi käsitys Dea Romasta.


Michelangelo Buonnaroti suunnitteli 1500-luvulla nämä kauniit portaat, jotka ovat nimeltään Cordonata. Portaat johtaa ylös Campidogliolle ja kaupungintaloon Palazzo Senatorioon, jossa Rooman kunnanvaltuusto kokoontuu. Sen alla sjaitsee Tabularium jossa sijatstee valtionarkisto. Tälltä kukkulalta on Roomaa johdettu ikuiset ajat. Tällä kukkulalla on seisonut lähemmäs parikymmnetä eri jumalille pyhitettyä temppeliä ja alenpana Foro Romanolla lisää.







Marforio on yksi ns puhuvista patsaista Roomassa. Roomassa on joitakin patsiat joille voi puhua, kertoa murheensa ja purkaa pahaa oloaan ja ratkoa ongelmiaan. Usein nykyään roomaaiste kirjoitteele lappuja joita sitten toiset lukevat, mikä voi johtaa yhteydenottoihin.

Tämä kuvassa oleva patsas sijaitsee Palazzo Senatorion, kaupupungintalon edustalla Capitoliumin kukkulalla.



Marcus Aurelianuksen patsas keskellä Campidoglion toria, taustalla Dea Roman patsas.


Piazza Campidoglio kaupungintalon edustalla. Torin molemmin puolin sijaitsee Kapitoolinen museo, joka on kaksi eri rakennusta, ja joihin on yhteinen sisäänpääsylippu. Tämä on aivan mahtava museo, kertakaikkiaan. Molemmat rakennukset ovat tipaten täynnä tavaraa.



 Tässä rakennuksessa sijaitsee luostari



Ilmainen sisäänpääsy seuraaviin musoeihin:

Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco
Museo delle Mura
Villa di Massenzio
Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina
Museo Napoleonico
Museo Carlo Bilotti
Museo Pietro Canonica
Museo di Casal de' Pazzi




Rooma on platsien kapunkin. Täällä sijaitsee jotain noin 300 palatsia. Useimmat niistä ovat ykistyisomistuksessa, osa palatseista on juhlahuoneistoja, luksushotelleja, museoita tai gallerioita. Rooman kuntakin omistaa useita palatseja ja jopa sairaaloita ja muita laitoksia sijaitsee palatseissa. Nämä kaksi Kapitoolista museotakin sijaitsee palatseissa, samoin Rooman kunnanvaltuusto kokoontuu palasissa. Täällä Campitellin kaupunginosassa palatseja on vieri vieressä, ja loput alueesta ovat melkein rauniota.


Santa Francesca Romanan kirkko ja luostari

Täällä on postaus tästä kirkosta.

Kirkko on toiselta nimeltään Santa Maria Nova. Rakennettu jo yhdeksännellä vuosisadalla. Huom! Trasteveressä sijaitsee samanniminen (entinen) luostari joka nykyään toimii hotellina. Erinomaisen viihtyisä hotelli.


Santi Cosma e Damianon basilika,
 Via dei Fori Imperiali/ Via Miranda 1-10


Il Tempio del Divo Romolo, Romuluksen ja Remuksen temppeli tai nykyiseltä nimeltään Santi Cosma e Damianon basilika, pyhitetty kahdelle kreikkalaiselle veljekselle Cosma ja Damiano, jotka olivat lääkäreitä. Sitä ennen se oli nimeltään Tempio della Pace, rauhantemppeli. Vuonna 1947 rakennettiin uusi sisäänkäynti Foro Imperialilta käsin. Pääalttarilla on erittäin upea ja värikäs freskomaalaus.

SsCosmas Damian.jpg

Santi Cosma e Damiano, Via dei Fori Imperiali

 Täällä on erillinen postaus kirkosta.


Santi Cosma e Damiano

Rom, Kirche Santi Cosma e Damiano, Innenansicht, Bild 2.JPG

Santi Cosma ei Damiano


Tarpeian kallionkieleke josta heitettiin vangit alas varmaan kuolemaan.


Sant'Omobono, Vico Jugario

Pyhälle Homobonukselle pyhitetty kirkko 1500-luvulta. Homobonus on räätäleiden suojeluspyhimys. Alunperin kirkon nimi oli San Salvatore in PorticoOlen tehnyt oman postauksen tästä kirkosta.


Santa Maria della Concolazione, Piazza Consolazione

Avoinna:
joka päivä kello 6.30-18.30
sunnuntaina kello 10.00-18.30

Messu:
 arkisin kello 6.30
sunnuntaisin kello 11.00



Baari nimeltä Normale

Tori on viihtyisä ja rauhallinen. Ainoa ongelma on autoparkki. Torin reunalla sijaitsee erinomainen hotelli Foro Romano entisessä luostarissa (rakennus kirkon oikealla puolella), tupakkakauppa, ravintola In Roma, kahvila ja baari. Jos haluaa päästä omiin oloihin ja levähtää niin suosittelen käydä täällä lounaalla tai kahvilla ja levähtää. Ja samalla käydä kirkossa jos ovi on avoinna. Ei tarvitse nousta portaita ylös kokeilemaan ovea, sillä Roomassa on tapana jättää kirkon ovi selälleen, jos kirkko on avoinna. 

Siinä torin reunalla on vieläkin luostari joka kuulu kapukkiineille. Kuten Facebookista voi lukea, niin kirkossa pidetään usein konsertteja. Suosittelen sillä yleensä nämä kirkkokonseritit ovat ilmaisia.

Kun lähte tuosta rakennuksen kulmalta Via dei Fieniliä pitkin niin  sieltä löytyy ruokapaikkoja ja yöpymispaikkojakin, ruokatavara myymläkin. Ennen vanhaan pääsi tältä alueelta kulkemaan Foro Romanon raunioalueen lävitse Colosseumille, mutta kun Foro Romanolle laitettiin sisäänpääsymaksu, niin tämä portti täällä lukittiin. Kirkon edestä vasemalle voi nousta polkua pitkin ylös Campodogliolle/Cpitoliumin kukkulalle. Täällä on erillinen postaus kirkosta.

  
Kirkon absidipääty, jossa on kirkon seinään liitetty entinen nunnien hospitsi, myöhemmin sairaala ja nyttemmin poliisien tilat.


 Roomasta löytyy yllin kyllin silämänruokaa.


 Rupe Tarpea, Piazza Consolazione

Kirkko sijaistee aivan Tarpean kallionkillekkeen/Rupe Tarpea alapuolella. Tarpean kallion päältä syöstettiin alas varmaan kuolemaan aikoinaan turmeltuneet politkot ja virkamiehet, murhaajat ja petturit heittiin alas kalliolta. Tarpeus on luultavasti ollut aikoinaan Capitoliumin kukkulan suojelusjumalatar.


Santa Maria della Consolazionen kirkko/lohdutuksen kirkko valmistui vuonna 1606. Kirkon tehtävänä oli lohduttaa kuolemaantuomittuja jotka oli tuomittu syöstettäviksi Tarpeian kallionkielekkeeltä varmaan kuolemaan. Kirkossa on kauniita freskoja ja ihmeitä tekevä Maria ikooni alttarilla.

Tietääkseni vain aatelisia syöstettiin Tarpeian kallionkielekkeltä, sillä Campidoglion vankilassa istui vain aatelisia vangittuina.


Ihmeitä tekevä Maria ikooni oli aikoinaan pääalttarilla. Nyt siinä on Madonnan kuva, jonka on maalannut kuuluisa Antoniazzo Romano.


Ikooni on nykyään laitettu kiinni painavaan kaappiin sivuseinustalle. Kaappikin on ehkä muurattu lattiaan kiinni, ettei van varkat vie ikpnia mennssään. 

Aatelisrouva Giordanello Albertini istui vangittuna Campidoglion vankilassa 1300-luvulla. Hän kirjoitti testamenttinsä vankilassa ja siinä luki että Santa Maria Grazien kirkkoon on maalattava Madonna ikooni. Hänen vanhin poikansa Giacomo maalasi Madonnan kuvan Mattein suvun viljamagasiinin seinälle. Magasiini sijaisti Tapeijan kallionkilekken alla. Siinä seinällä' se Madoanna kuva sitten oli 80 vuotta, kunnes magasiini hajoitettiin. Madonna della Grazie ikoonit ovat kaikista yleisimpiä ikooneja Italiassa. Madonna della Gazielle pyhitettyjä kirkkoja on varmaa ainakin sata Italiassa. Roomassa vähintäin kolme. 

Kuolemaan tuomituilla vangeilla oli tapana huutaa Madonnaa apuun kun heidät vietiin Tarpeian kielekkeelle syöstettäviksi alas varmaan kuolemaan. 1400-luvulla veljeskunta confaternita di Santa Maria delle Grazie, joka vaati että Madonna delle Consolazione'lle on rakennettava oma kirkko Tarpeian kallionkielekken alle.  Veljeskunnalla oli oma krikko Santa Maria delel Grazie Foro Romanolla.Se kirkko syntyi bysanttisen Madonna ikoonin kunniaksi 600-luvulla. Silloinen paavi oli saanut ikoonin lahjaksi Bysantin keisari Konstans II:lta. 800-luvulla paavi käytti ikoonia apunaan hävyttääkseen islamsilaiset piirait pis Rioomasta. 100-luvulla niin kirko kuin sen viressä siajinnut siaraala paloi. Ikooni löytyi tulipalon raunioista ja se vietiin Lateraani basilikan saksiriaan.

Consolazione tarkoittaa lohdutusta. Kirkon viereen avattiin sairaala. Giacomo della Porta suunnitteli sairaalarakennuksen, josta tuli erittäin suosittu, varsinkin lähistöllä asuvien aatelisten parissa. Vuonna 1936 sairaala suljettiin. Kapusiinimunkit saivat sairaalan omakseen. Nykyään se on Lazion porvinssin poliitikkojen kokoontumispaikka.


Cappella Mattei, Taddeo Zuccarinon maalaus

Santa Maria delle Conselazionen kirkkoa ei olla juuri korjailtu tai putsattu. Rakennus on huonossa kunnossa, ajan patina näkyy kaikialla ja kattokin on alkanut vuotamaan. On vain ajan kysymys, kun kirkko tullaan sulkemaan.


Sairaala, Ospedale della Concelazione, Santa Maria della Concelazionen kirkon takana. Sairaalarakennuksen sisällä sijaitsee veljeskunnan pieni kirkko Santa Maria delle Grazie.


 Kirkon absidipäädyssä sijaitseva katualttari.



Trajanuksen markkinat, sisäänkäynti Via IV Novenmbre 94

Pitkän odotuksen jälken saatiin Trajanuksen markkinat siihen kuntoon että se voitiina vata veirailijoiulle. Tulos oli hyvä.  Lpasetkin varmaan tykkäävät tutustua tähän rakennuskompleksiin. Suosittelen!

Fil: Santa Maria in Aracoeli.JPG

Santa Maria in Aracoeli kirkon korkeat rappuset. Kirkkoon pääsee myös parista muustakin suunnasta, joten noita portaita ei ole pakko kävellä. Omasta mielestäni nämä portaat ovat kamalan jyrkät ja varsinkin seisoessa niitten ylpäässä saan huimausta. Onkohan nämä portaat ihan kiusalla tehty näin jyrkiksi. 


Toiset paljon loivemmat portaat kirkkoon on luostarin portaat Piazza Campidoglion torilta.


 Näin kamalan jyrkät ovat portaat ylhäältä päin katsottuna.

Tälle samalle paikalle, Juno Moneta jumalan temppelin paikalle, rakennettiin luostari 500-luvulla. Luostari jouduttiin kuitenkin purkamaan ja muuttamaan muualle myöhemmin. Sibylla ennusti Kristuksen ilmestymisen keisari Augustukselle juuri ennen kuin hän ehti kuolla. Aracoelin kirkko on kaikista rakkain kirkko roomalaisille.




 Santa Maria in Aracoelin kirkko




Pyhän Helenan alttari ja hautamuistomerkki, Keisari Konstantinus Suuren äiti.


Aracoelin Madonnan ikooni pääalttarilla


Santa Maria in Aracoelin kirkon pääalttari jolla ihmeitä tekevä Madonnaikooni

Santa Maria in Aracoelin kirkko, Dormitio Mariae. Dormitio Mariae juhlaa vietetään 15. elokuuta, Pyhän Marian taivaaseen astumisen muistoksi. Tarinan mukaan Maria nukahti mystisellä tavalla juuri ennen taivaaseen astumistaan.


 Piazza di Campitelli

Piazza di Campitellin luulisi olevan Campitellin kaupunginosan päätori, mutta tori tämä ei oikein enää ole, vaan leveä katu. Troi ei edes enää sijaitse Campitellin kapunginosassa vaan puoliksi Sant'Angelon kaupuninosassa. Torin reunoilla seisoo useita aatelsipalatseja, Santa Maria in Portico in Campitelli tai vaan Santa Maria in Campitellin kirkko. Torin reunalla sijaitsee myös osa Rooman kunna n virastoista kuten maahanmuutovirasto.



Palazzo Capizucchi Piazza Campitelillä on ollut museo, mutta sen on kai Hotelli Hilton ostanut ja kunnostaa palatsista hotelllia. 
Capizucchit olivat yksi Rooman vanhimmista aatelisuvuista. He omistivat noin 30 rakennusta Roomassa. Toria kutsuttiinkin alunperin nimellä Piazza Capizucchi.

Torin jatkona Via Cavallettin kadun kulmauksessa sijaitsee Rooman akeologisen viraston haaraosasto. Näissä tiloissa ei sentään ole koko Rooman Arkeologien laitos, vaan ainoastaa Viterbon kunnan arkkitehtuurinen osio, joka suurelta osin käsittää etruskien kulttuuriperimää. Rooman kunta nimittäin teki muutama vuosi sitten sopimuksen esitellä Viterbon kunnan arkkitehtuurin helmiä ja niitä on paljon. En mene vannomaan etteikö tässä Palazzo Patrizi Celmentissä olisi esillä muittenkin Rooman ulkopuolisten alueiden historiallista arkkitehtuuria.



Tällä erittäin rahallisella Campitellin torilla sijaitsee myös yski Rooman kuuluisimmista Trattorioista, nimittäin Vecchia Roma. Kesäaikaan voi istua ulkona torilla. Täällä tarjotaan perinteisä ruokia. Pitää msiata että Italiss ausienmiten pitää maksa akaikesta erikseen, mutta mikään palkko ei ole syödä alkuriuokaa, eikä syödä leipää, eikä jällkiruokaakaan, jos ei niitä halua. Vettä tai mineraalivettä voi aivan hyvin juoda ruuan kanssa. Tämä on keskihintainen ja on aina saanut korekeat arvosanat. Todellakin hintansa väärti. Trattoria on avoinna lounaan ja päivällisen ajan, siis noin 12.30-15.00 ja 19.00-23.00. Suuri vaara että joutuu jonottamaan, joten etukäteisvaraus on paikallaan.

Trattoria Vecchia Roma - Roma, Italien

Vecchia Roma,  Facebook!

Campitellin kaupunginosa on Rooman turistikeskeisintä aluetta, jossa on valatavan paljon nähtävää ja koettavaa. Tämä trattoria on ikimuistoinen ja kuuluu melkein niinhin pakollisiin ruokapaikkoighin Roomassa. Syökää ja nauttikaa!


Luca e Martinan kirkko, kirkko pyhitetty apostoli Luukakselle ja Martinalle. Tämä barokkikirkko on rakennettu 1588 paavi Sixtus V:n käskystä. Apostoli Luukas on taiteilijoiden suojelija joten kirkko kuuluu Accademia San Lucalle, Rooman taideakatemialle. Kirkko on alkujaan peräisin jo 500-luvulta ja se rakennettiin entisen Secretarium Senatus, tuomioistuimen paikalle. Pietro da Cortona aloitti kirkon uudelleenrakentamisen vuonna 1634. Samalla löydettiin Pyhän Martinan jälkeenjäännökset ja näin kirkolle löytyi enempi rahoittajia.

Interior Luca e Martina 04.JPG

Santi Luca e Martinan kirkon kupoli


Kuvassa taka-alalla Palazzo Senatorio, Rooman senaatin rakennus, San Giuseppe dei Falegnami ja vasemmalla Luca e Martinan kirkko.


San Giuseppe Falegnami e Mamertinum, vankila ja kirkko. Vankila rakennettiin vuonna 386 eaa ja ajan kuluesssa syntyi vankilan yläpuolelle kaksi kirkkoa, San Pietro in Carcere ja San Giuseppe in Falegnami.

Falegnami interno 05.JPG

San Giuseppe dei Felegnami 

Domus-flavia-3.jpg

Domus Flavia. Täällä asui keisarit aikoinaan. 

Domus Augustana, Rome, Italy.jpg

 Domus Augustana



Domus Severianassa sijainneen kylpylän raunioita

RomaPalatinoOrtiFarnesianiUccelliera.jpg

Farnesen puutarha

Domus augustana - stadium.jpg

Palatonin stadioni


Insula romana, ensimmäiset asunnot Roomassa sijaitsevat aivan Campidoglion kukkulan alla, tai paremminkin Santa Maria Aracoelin kirkon alla. Asunnot ovat peräisin toiselta vuosisadalta. Asunnot muistuttavat Ostian asuntoja jotka ovat samalta aikakaudelta. San Biago dei Mercato niminen pieni kirkko sijaitsi aikoinaan tällä paikalla.


Ensimmäisen kerroksen asuntoja, Insula Aracoeli.


San Biagio di Mercato kirkon alttaritaulusta on tämä jäljellä. Sen näkee jalkakäytävältä käsin.


Palazzo di Domizianon alue jakautuu kolmeen osaan: Domus Flavia, Domus Augustana sekä Stadio Palatino. Domus Flavialla sijaitsi Aula Regia, hallitsijan, siis keisarin asuinpaikka. Domus Augustana syntyi kun keisari Augustus rakennutti itselleen asunnon paikalle. Hän rakennutti asunnon myös vaimolleen Livialle siihen oman asuntonsa viereen. Stadion oli luonnollisestikin urheilukenttä.


Tempio di Antonio e Faustina, Antoniuksen ja Faustinan temppeli Keisari Antonius Pius rakennutti temppelin vaimonsa Faustinan kunniaksi. Myöhemmin 700-luvulla se muutettiin San Lorenzo in Mirandan kirkoksi koska Pyhä Laurentius oli tuomittu kuolemaan juuri tällä paikalla. Kirkko sai barokkijulkisivun niin myöhään kuin vuonna 1602 ja sen rakensi Orazzio Torriani.



Tempio de Divo Giulio, Julius Caesarin temppeli. Historian hulluimpia hetkiä vietettiin kun Keisari Julius nimitettiin senaatin puolesta Jumalaksi vuonna 42 eaa. Totta kai Jumlan kunniaksi on rakennettava temppeli. Suurin piirtein temppelin paikalle kuitenki Julius poltettiin vuonna 44 eaa ja hänen tuhkansa ripoteltiin temppelin päätyyn, tuohon kohtaan jossa on katoksen tapaista.



Tämän katoksen alla ja muurin takana on Julius Caesarin hautakumpu johon hänen tuhkansa ripoteltiin. 


Julius Caesarin vaatimaton hautakumpu

Caesare syntyi vuonna 100 eaa ja kuoli vuonna 44 eaa. Hän syntyi Suburrassa, sisi nykyisessä MOntin kapunginosassa, joka oli maailman ensimmäinen esikaupunki/lähiö, josta  englantilainen nimitys suburb on saanut alkunsa.


Tempio Venere e Roma, Veenusken ja Rooman temppeli on keisari Hadrianuksen rakennuttama vuonna 121. Venus Felix ja Roma Aeterna olivat Rooman jumalia ja suojelijoita.

Temppelin alusta ja jalusta oli 145 kertaa 100 metriä suuruudeltaan. Maxentiuksen käskystä temppeliä kunnostettiin 300-luvulla. Keskiajalla temppelin sisään rakennettiin Santa
Francesca Romanan kirkko ja sen luostari. Pyhä Francesca on autoilijoiden pyhimuys ja suojelija ja hänet kanonisoitiin vuonna 1608. Pyhän Francescana pyhät jälkenjäännökset sijaitsevat kirkon kryptassa. Tempio Venere e Roma on lumoava yövalaistuksessaan. 



Basilica Massenzio, Maxentiuksen basilika tai Konstantinusken basilika ja vielä kolmannelta nimeltään Basilica Nova. Basilikan rauniot sijaitsevat Foro Romanolla, toisella puolen Via Imperialia. Se on rakennettu vuosina 306-310 eaa. Basilica Massenzio on aivan enimmäinen basilika mitä koskaan on rakennettu. Kristinuskonto oli sitä ennen kielletty koko Rooman valtakunnassa. Maxentius oli Rooman valtakunnan keisari siihen aikaan. 

Vuonna 312 marssi gallialainen keisari Konstantinus kohti Roomaa ja Milvion sillalla hän tappoi Maxentinuksen ja laittoi hänen päänsä kepin nenään ja marssi kohti Roomaa. Siitä basilikan toinen nimi Konstantinuksen basilika. Basilika oli valtavan kokoinen, noin 80 kertaa 25 metriä ja se muistutti roomalaisia kylpylöitä rakennustyyliltään. Korkeuttakin oli 36 metriä korkeimmillaan. Via Sacran katu oli aikaisemmin toinen sisäänkäynti basilikaan. Konstantinus oli arvonsa tunteva keisari ja hän rakennutti valtavan marmoripatsaan itsestään basilikaan. Alunperin patsasta oli alettu valmistella Maxentinukselle mutta Konstantinus otettuaan vallan Roomassa vaihtoi patsaalle oman päänsä kuvan.

Campitelli - p Margana 1080697.JPG

Piazza Margana
Täällä olen kertonut tästä rauhallisesta ja viihtyisästä torista aikaisemmin.Länne löytää helposti kun lähtee Piazza Venezialta Vigolo degli Astallia pitkin ja kävelee suoraan noin 100 metriä. Tai Piazza Aarcoelilta suihkulähteen luota erittäin kapeaa Via di Tor Marganaa pitkin, joka johtaa torille. 

Tämä alue Piazza Venezian länsipuolella,Via Arenualle saakka on ikivanhaa Roomaa, jossa kujat ovat todella kapeita ja rakennukset ikivanhoja. Rooman Ghetto/Rinone Sant'Angelo sijaitsee alueen etelä puolella ja se on samanlaista sokkeloa. Täällä on rauhallista maleskella, koska täällä ei ole juuri myymälöitä eikä autoliikennettä.sTäydellien hiljaisuus vallitsee. Jokuen kirjasto ja kirjakauppa  ja muutama rauhallinen ja viihtyisä ravintola löytyy kuitenkin. Löytyy myös myymälä, josta voi vuokrata vespan sivuvaunun kanssa. Alueella ei ole juuri lainkaan hotelleja mutta yksi löytyy, Hosianum palace, Via dei Polacchi 23. Tämä oli aikisemmin luostari joka kuului viressä sijaistevalle puolalaiselle kirkolle, Santo Stanisalodei Polacchille. Luostari suljettiin ja rakennus uuskorjattiin upeaksi hotelliksi. Sijainti on erittäin hyvä ja keskeinen, hotelli siisti ja viihtyisä, hintakin halpa.

Roma Rione Campitelli Chiesa di Sant Anastasia al Palatino.jpg

Sant'Anastasian kirkko, Piazza Sant'Anastasia

Rom, die Kirche Sant’Anastasia al Palatino, der Altar.JPG

Tämä postauksesta tuli melko sekava, tunnustan sen, mutta aluekin on Rooman  sekavin. Tästä voisi kirjoittaa paksun kirjan, sillä niin paljon olisi alueesta kerrottavaa. 

Kirkkoja, temppeleitä ja historiallisia rakennuksi on ollut puolta enempi mutta ne ovat joko hajonneet itsestään tai ne on hajoitettu. Puolet alueen kirkoistakin on poistettu.