keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Il Tempietto

File:Janiculum.jpg

Janiculumin/Gianicilon kukkulalla, Piazza San Pietro in Montorio: vasemmalla San Pietro in Montorion kirkko, sen vieressä fransiskaaniluostari, jonka pihalla sijaitsee Il Tempietto ja sen vieressä Espanjan kuinkaallinen instituutti, joka osittain sijaitsee toisessa luostarissa ja sen vieressä sijaitsevassa palatsissa. Oikealla näkyy Rooman  ehkä upein suihkulähde, Fontana de'Acqua Paola.


Garibaldino Ossuary Mausoleum/Toisessa maailmansodassa kaatuneiden muistomerkki. Bussi 115 ja jää pois kyydistä pysäkillä Garibaldi/ Iacopucci tulitpa sitten jommasta kummasta suunnasta tahaansa. 

Myös kirkon taakse pääsee bussilla 115. Pysäkiltä on mentävä muutama kymmenen metriä kirkon edustalle. Alue on erittäin luonnonkaunista ja viihtyisää, monen mielestä Rooman idyllisin alue.

Espanjan kuningatar Isabella ja hänen miehensä Ferninad kustansivat luostarin ja kirkon rakentamisen. He halusivat että espanjalaisilla munkeilla on oma koti Roomassa. 

He pyysivät Donato Bramaten suunnittelemaan luostarin pihaelle Il Tempietton, muistokappelin Pyhälle Pietarille joka tarinoiden mukaan olisi kuollut marttyyrikuoleman juuri tällä paikalla. Myöhempien tutkimusten mukaan ei tarinalla ole lainkaan katetta mutta perinteet jatkuvat silti...

File:174SPietroInMontorio.JPG

San Paulo in Montorion basilika'sta olen tehnyt oman sivun aikaisemmin täällä. Kirkon perusti keskiajalla Celestinimunkit Espanjan kuningasperheen varoilla. Sen jälkeen luostarissa on asuneet benediktiinit ja lopulta farnsiskaanit, jotka asuvat vieläkin luostarissa.


File:Tempietto05.jpg

Il Tempietto on Donato Bramanten mestariteos, jota matkustetaan katsomaan toiselta puolen maapalloakin. Se on rakennettu paikalle jossa Pyhä Pietari otettiin hengiltä. Il Tempietto on vain 4,5 metriä läpimitaltaan, joten mikään suuri temppeli se ei ole. 

Aukioloajoista pitää espanjalainen instituutti huolen. Luultavasti nykyiset aukioloajat ovat tiistaista-perjantaihin kello 9.30-12.30 ja 14.00-18.00. Kesäaikaan ehkä suljetaan jo kello  16.00. Joskus temppelissä vihitään myös pareja joten se on otettava huomioon, samoin kirkossa saattaa olla vihkiäiset menossa. Maanantaisin suljettu.

File:Tempietto Inneres.jpg



File:Tempietto San Pierto interior.jpg





Jos lähtee kävellen kiipeämään San Pietro in Montoriolle ja Il Tempiettoon niin Via Goffredo Mamelilta löytyy näin kaunis suihkulähde. Heti sen vasemmalta puolen lähtee portaat ylös Via Garibaldille.



Via Goffredo Mamelilta lähtee portaat ylös Via Garibaldille


Via Garibaldilta sitten nousee portaat ylös San Pietro in Montorion kirkon edustalle. Portaitten reunassa on pitkin matkaa joitakin luuultavasti edesmenneiden munkkien hautakappeleita keskiajalta.


Samat portaat nähtynä portaitten yläpäästä.


Paolan akveduktin suihkulähde sijaitsee aivan Espanjan instituutin takana. Suihkulähteen edustalta on mahtavat näköalat alas kaupungille.