lauantai 7. maaliskuuta 2015

Capranica


Capranica sijaitsee Lago di Vico järven eteläpuolella ja Lago di Braccioanon pohjoispuolella. Capranica on Viterbon provinssin isompia ja eteläisimpiä paikkakuntia. Ei täällä toki asu silti kuin noin vajaat 7000 asukasta vakituisesti mutta kesäaikaan liikkuu alueella runsaasti kesäauskkaita ja ohikulkevia turisteja.

Capranica Italy

Capranicaan pääsee Roomasta Rooman kehätieltä lähtevää moottooritietä Via Cassia Vaientanaa pitkin, joka on Italian valtiontie Via Cassia. Tätä tietä pääsee parhaiten myös Viterbohon. Capranica sijaitsee  melko lähellä Roomaa, noin 55 kilometriä luoteeseen Roomasta. Firenzeen ja Sienaan pääsee Roomasta toki suorinta tietä Autostrada 1 pitkin, mutta aivan hyvin voi kiepauttaa Capranican ja Viterbon kauttakin jos on matkalla Firenzeen ja Sienaan. 


Rautatieasemia alueella on Capranica-Sutri, Vico Matrino ja Madonna del Piano, linjalla Viterbo-Roma Ostiense.
img_9150

Via Cassia kulkee Capranican läpi. Tie kulkee Capranican keskustaan joka sijaitsee kukkulan päällä. Tie on nimeltään Viale Nardini Capranican keskustassa mutta muuttuu SR 2 valtatieksi taas Capranican ulkopuolella. SR 2 Via Cassia ei ole toki kolmikaistainen moottoritie kuin vain Monterosiin saakka, josta voi kääntyä Civita Castellanaan ja siitä edelleen Autostrada del Sole'lle A 1, jos niin haluaa.

Capranica-20080728_009.jpg

Capranica kuuluu Ciminin vuoriston yhteisöön, johon useimmat kylät tällä alueella kuuluvat.  Monte Ciminin vulkaninen alue sijaitsee Lago di Vicon järven ympärillä. Toki alueella maa järisee vieläkin mutta sitä ei juuri huomaa. Alueella on syviä rotkoja joissa kapeat joet juoksuttavat vettä eteenpäin. Kylät sijaitsevat raaviinien reunoilla. Vuoret eivät ole kovinkaan korkeita, vain noin reilut puoli kilomteriä korkeimmat huiput. Capranica-20080808_317.jpgCastello degli Anquillara e Torre Orologio

Legenda kertoo että lähellä nykyistä Capreraa eli 800-luvulla Caprera niminen suku jotka pakenivat tälle paikalle, ihastuivat siihen ja rakensivat kuukkualle asuntonsa. Mutta todellisuudessa asutusta alkoi syntymään tälle paikalle etruskien myötä siinä vuonna 1000 ja sen jälkeen.

Aquillaran aatelissuku piti valtaa täällä keskiajalla. Aquillarat hallitsi monessa kylässä Lago di Bolsenan ympäristössä. Aquillarat veljeilivät toisen paikallisen attelissuvun kanssa, nimittäin di Vico. Vicot olivat saksalaista alkuperää. He omistivat suuret maa-alueet Lago di Vicon ympäriltä, kuten jo nimikin kertoo. Di Vico herrat toimivat prefect urbis sijaisena, joka tarkoittaa Pyhää roomalaisen keisarin sijaisuutta. Vuonna 1437 menettivät di Vicot virkansa taistellessa kardinaali Giovanni Vitelleschin kanssa Vetrallassa. Vitelleschi oli kotoisin Tarquiniasta.

Capranica-20080805_249.jpg

Via Francigenan pyhiivaellusreitti kulkee Capranican läpi. Olen aikaisemmin kirjoittanut La Francigena'sta täällä. Capranica kartalla.

Bicentenario Maria SS delle Grazie

Maria SS delle Graziaa juhlitaan vuosittain toukokuun toinen sunnuntai. Aivan mahtavat juhlallisuudet johon panostetaan paljon joka vuosi. 

Capranica-20080808_312.jpg


Trenton kirkolliskokouksessa 1545-1563 johon kokoonnuttiin kahdeksantoista vuoden ajalla, ja jona aikana ehti paavin istuimella istua useampiakin paavia. Kirkolliskokousken tarkoituskena oli vahvistaa katolisen kirkon oppeja protesatnttisen reformation vastareaktiona. Protestantit kutsuttiin kokouksiin mutta kukaan heistä ei hallunut osallistua. Trenton kirkolliskokous oli jo yhdeksästoista katollisen kirkon kirkolliskokouksista ja kolmanneksi viimeinen. Vain kaksi kirkolliskokousta pidettiin Trenton kokouksen jälkeen ja ne molemmat pidettiin Vatikaanissa.

Trenton kirkolliskokouksen jälkeen oli suositeltavaa perustaa ns confernitas, uskonollisia veljeskuntia joiden tarkoituksena oli vaalia ja luoda yhteenkuuluvaisuutta, hurskautta,  hyväntekeväisyyttä ja lojaalisuutta katollista kirkkoa kohtaan. Varsinkin keskiaikaisissa kylissä näillä veljeskunnilla oli suuri merkitys kyläläisten yhteenkuuluvaisuden takia ja yhteenkuuluvaisuus myös vahvisti uskoa. Capranican uskonnoliset Madonna della Grazia juhlallisuudet ovat peräisin siltä ajalta, noin viisisataa vuotta takaperin ajassa. Useimmissa italialaisissa kylissä vietetään jonkinlaista uskonnllista perinnejuhlaa vielä tänäkin päivänä. Näitä juhlia nimitetään nimellä sagre.  Nyt modernilla ajalla voi näitä juhlallisuuksia kutsua festivaaleiksikin. Juhlissa valmistetaan paikallisia herkkuja paikallisista tuotteista. Katetaan pitkät pöydät ulkosalle, jollekin torille kirkon edustalle. Ennen sitä kannetaan Madonnapatsasta pitkin kujia. Ilta päättyy keksiyöllä laulun ja tanssin merkeissä nautiskellen ruuuan painikkeeksi paikallisia viinejä.

Capranicassa veietään toistakin juhlaa Terenziano di Todin kunniaksi. Englantilaiset kutsuvat häntä nimellä terentian ja saksalsiet nimellä Terentianus Maurus. Ternziano on Capranican sujelsupyhimys jota juhlitaan 1. syyskuuta. San Terenzianon kunniaksi on olemassa kyläkin nimeltä San Terenzinao. Se sijaistee Todin maaseudulla. Luultavsti Terenzinao syntyi siinä kylässä. Sant Terenziano toimi piispaan Todissa ja kuoli siellä. San Terenzinaossa asuu vain noin tuhat henekeä.

Bicentenario Maria SS delle Grazie

Kerrotaan että kirjailija ja Italian kansallisrunoilija Fransesco Petrarca olisi asunut aikansa Capranicassa 1300-luvulla.

Paavi Paulus II asetti kuvernantin suojelemaan Capranicaa,koska capranicalaiset tasitelivat yhtenään di Vicon sukua vastsaan. Kardinaalikuvernöörin ajalla rakennettiin tärkeimmät rakennukset Capranicaan. Eikä ihme että täällä on monta kirkkoa.

Bicentenario Maria SS delle Grazie

img_9152

img_9142


Capranica - Glimpse 1.JPG

Capranica - Glimpse 2.JPG

Capranica - Portale dell'Ospedale S. Sebastiano 2.JPG


San Fransescon kirkko


Madonna del Cerreton krikko


 Madonna del Pianton kirkko ja luostari


Madonna delle Grazien kirkko, tämän kirkon Madonnaa juhlitaan toukokuun toinen sunnuntai.San Roccon kirkko

Madonna di Loreto (Capranica) .JPG

Madonna di Loreton kirkko

Madonna della Grazia juhlallisuudet, toukokuun toinen sunnuntai joka vuosi