maanantai 6. lokakuuta 2014

Via Cassia ja Via Francigena


Via Cassia lähtee Ponte Milvion sillalta, Rooman pohjoisosista, kohti luodetta. Melko heti lähteen Via Flaminia oikealle, Via Cassia melkein suoraan pohjoiseen.


Via Cassian itäpuolella kulkee tie nimeltä Via Casssia Veientana, mikä  lähtee Rooman kehätieltä GRA, ja mikä on saanut nimensä tien vieressä sijaitsevan Veion puistoalueen mukaan. Tien luokitus on paikallinen valtatie numero 2.

Varsinainen antiikin aikainen Via Cassia saa alkunsa kun ensin yliteään Teveren joki Ponte Milvion sillan yli. Noin sata metriä Ponte Milvion sillan jäkeen sijaitsee Piazzale di Ponte Milvio ja siinä  suuren Gran Madre di Dion kirkon edustalta lähtee Via Cassia kirkon oikeaa kuvetta kohti pohjoista ja Via Flaminia itään päin. 

Samalta torilta lähtee myös vasemmalle Via della Farnesina mikä sitten sadan metrin päästä jakautuu, vasemmalle Via della Frangesina ja oikealle Via degli Orti Farnesina. Molemmat tiet ovat erittäin ihastuttavia ajella.  Minä voisin kuvitella asuvani näillä seuduin... Alue on Farnesen aatelissuvun "värittämä" monella tavalla. Täällä sijaitsee esikaupunkialueen asutustaajama niemltä Farnesina. Alueella sijaitseee muutamia suurlähetystöjä, kouluja joissa puhutaan englantia ja ranskaa ja muistakin opinahjoja. Ylipäänsä melko korkeatasoinen taajama.


Ponte Milvio on kävelysilta, mutta aivan lähellä sen itäisellä puolen kulkee Teveren yli Corso di Francian moootoritie ja silta mikä on enemmänkin leveä moderni tie kuin silta. Sitä pitkin pääsee niin Via Flavinia Nuovolle kuin Via Cassia Nuovolle, siis kaksi uudenpaa tietä, uusi Flavinia ja uusi Cassian tie. Via Cassia ja Via Cassia Nuova yhtyvät noin 1,5 kilometrin päässä, Tomba di Neronen asuinalueen lähettyvillä.

Vanhaan Via Cassiaan yhtyy lännen puolelta hieman myöhemmin La Giustianan asuinaluen kohdalla Via Trionfale. La Giustianssa on Ostienseen, Braccianoon Cesanoon kulkevan paikallisjunan FL 3:n pysäkki. Täällä Rooman pohjoispuolella on todella paljon teitä ja valtavia teiden risteyksiä, rodelleja joissa on olta silmä tarkkana jotta  osuu oikealle kaistalle ja muistettava mihin oltiin menossa.

File:Campo nel Parco di Veio.JPG

Parco di Veio 

Via Cassia on idyllien kapea tie kun taas tuo Nuovo "uusi" Cassia on hieman leveämpi, mutta kaunis sekin. Via Cassia Nuovan alkupäässä on moderneja kerrostaloja, mutta niitten takana 15000 hehtaaria laaja viherealue nimeltä Parco di Veio. Vanha Cassiakin kulkee viheralueen viertä. Metsäalue muuttuu melko villiksi melko pian. Parco di Veio on historiallinen alue, ehkä Rooman tärkein puisto- ja virkistysalue. Suosittelen lämpimästi kaikille luonnosta ja arkeologiasta kiinnostuneille. Veio oli etruskien kaupunki, noin 15 kilometriä Roomasta. Tämä oli Roomaa lähin etruskinen asuinpaikka. Roomalaiset sotivat yksitoista vuotta kunnes he onnistuivat valloittamaan Veion. Voiton ansiosta roomalaiset saivat alueet Viterbohon saakka.

File:Isola Farnese 2006.jpg

Isola Farnese

Parco di Veion alueella on useita golfkenttiä, ravintoloita, majoituspaikkoja ja kesäaikaan erilaisia tapahtumia. Jos nyt antasin jonkin kiinnekohteen alueelta voisi olla vaikka Isola Farnese, joka on omalla autolla liikkuvielle Braccianon järven alueelle päin matkaaville erinomainen pysähdys- tai yöpymsikohde. 

Farnesen aatelissuku omisti suuren alueen Isola Farnesen ympäristöstä. Heillä on täällä oma Castello'nsakin. Isola Farnesen aluetta vastapäätä Via Cassian toisella puolen sijaitsee Olgiata, ns Rooman Beverly Hills. Täällä asuu useimmat erittäin rikkaat henkilöt. Alue on vartioitu eikä alueelle pääse ajamaan autollakan muuta kuin luvan saatua.


Via Francigena on ikivanaha pyhiinvaleluskävelyreitti jota pitkin käveltiin Euroopasta Roomaan. Kävelyreitti on tunnettu 1300-luvulta lähtien. Ensimmäinen pyhiinvaeltaja oli Canterburyn arkkipiispa Sigerico joka teki pyhiinvalelusmatkan vuonna 990 Rooman. Matkan hän raportoi tarkalleen kaikki noin 80 etappia matkallaan. Matkaa tuli 1600 kilometriä. Hän teki matkan neljä vuotta ennen kuolemaansa, suurimman osan patkasta kävellen. Hänen raportoinnistaan on olemassa kirjakin.


Roomasta Via Francigena kulkee vanhaa Via Cassiaa Sutrin kautta Viterbo'hon. Pyhiinvaeltajat kulkivat luostarista luostariin, joissa he saivat yösijaa ja päivällistä. Reitti on merkattu patikoijille, ja sitä voi kulkea lyhempiäkin matkoja, ihan oman mielensä mukaan. Nykyään ei ole enää luostareita, joissa voi yöpyä reitinvarella kovinkaan monta, mutta reitin välittömässä läheisyydessä ehkä. Internettisivuilla on vinkkejä ja majoitusehdotuksia. Loppumtaka noin 18 kilomteriä ennen Roomaa kulkee vilkkaasti likennöityä reittiä suurelta osin, joten sen voi vaikka kulkea paikallisjunalla.


Rooma nähtynä Monte Marion mäeltä

File:RN Insugherata 1.JPG

Vasemmalle puolelle vanhaa Via Cassiaa jää luonnonreservaatti Riserva Naturale dell'Insugherata. Alue on 740 hehtaaria laaja.


Via Cassia 1, Helena Serrano


Via Cassio 32, Helena Serrano


Via Cassia 735, Helena Serrano

File:Tomba di Nerone.jpg

Tomba di Nerone, on Via Cassian vieressä sijaitseva hauta kolmannelta vuosisadalta. Se on saanut nimensä aivan väärän luulon mukaan. Tämä on sargofagi, mutta sillä ei ole mitään tekemistä keisari Neron kanssa kuten keksiajalla luultiin. Sargofagin ympärille on kuitenkin syntynyt samanniminen asutuskeskus. Tässä kohtaa aikoinaan Via Cassia kohtasi Via Veientana nimisen tien, mikä yhdisti etruskien pääkaupungin Veiin Teveren jokeen.

Tomba di Nerone on myös nimeltään Agro Romanolla sijaitseva asuinalue. Agro Romano tarkoittaa roomalaista viljelymaata ja se on antiikin aikainen nimitys tälle alueelle. Modernin jaottelun mukaan Tomba di Nerone on viideskymmenesneljäs Zona di Roma, Z.LIII. 

Tämä Rooman kaupungin aluejako on eritäin sekavaa. Alueet voi kuulua kahteen tai kolmeenkin erilaiseen aluejakoon. 


Oswald Archenbachin maalaus Pyhiinvaeltajia Via Cassialla. Taustalla häämöttää Pyhän Pietarin basilika.


Gran Madre di Dio, Via Cassia 1

Ensimmäisenä Via Cassian varrella seisoo mahtava Gran Madre di Dion, Jumalan Äidin kirkko.


Gran Madre di Dio on moderni kirkkorakennus Pohjois-Roomassa, omistettu Neitsyt Marialle ja sijaitsee lähellä Ponte Milviuksen siltaa.

Kirkko perustettiin vuonna 1931 paavi Pius XI:n toimesta Efesoksen kirkolliskokouksen 16. vuosipäivän muistoksi. Kirkko vuonna 431 totesi Neitsyt Marian olevan Jumalan, Theotokosin, äiti. Kirkko rakennettiin Cesare Bazzanin ja Clemente Busiri Vicin piirustusten mukaan ja vihittiin käyttöön vuonna 1937. Kirkon pohjapiirros on kreikkalainen risti.

Omasta mielestäni kirkko on kaunis ulkoa päin mutta  erittäin kolkko  sisältä päin.





Talvi Veion luonnonpuistossa