lauantai 23. huhtikuuta 2022

Tutti i Santi



Tutti Santi, 
Beato Angelico/Fra Angelicon maalaus Fiesolessa

Fra Angelico, (myös nimeltään Beato Angelico, Fra Giovanni da Fiesole, Guido di Pietro da Mugello), syntynyt noin 1397 Vicchiossa, kuoli vuonna 1455 Roomassa, oli italialiainen munkki ja renessansiajan tademaalari jonka toimipaikka oli Firenze. Hän on yksi maapallon kuuluisimpia taidemaalareista, jonka töitä löytyy ympäri maapalloa.

Fra Angelicosta tuli nuorena, vastakoulutettuna taidemaalarina munkki San Domenicon luostariin lähellä Fiesolea. Firenzestä on noin 10 kilometriä Fiesoleen.

Firenze on maailman korkeatasoisen taiteen ja arkkitehtuurin keskuspaikka, ehdoton kohde kaikille taisteesta ja arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneille. . Matkan varrella Fiesoleen sijaitsee San Domenicon luostari, missä Fra Angelo oli munkkina. Käykää ihmeessä luostarissa ja sen vieressä sijaitsevassa San Domenicon kirkossa. Unohtumaton kokemus!

Bussi numero 7 kulkee Firenzen ja Fiosolen väliä. Fiosolessa voi viettää vaikka koko päviän, sillä tämä on erittäin kaunis ja rauhallinen kylä. Minulla on jo kaun ollut halu tehdä postaus Firenzestä, mutta olen empinyt, koska blogini koskee lähinnä Rooma ja sen ympäristöä. Firenzestä olisi vähintäin yhtä paljon kerrottava kuin Roomasta.

Fra Angelico on haudattu Roomaan Santa Maria Sopra Minervan basilikaan. Hänen erittäin kauniita maalauksia löytyy myös Vatikaanista Cappella Niccolinata. Fra Angelico julistettiin autuaaksi vuonna 1982.

Kaikkien pyhien päivä/Tutti Santi/Ognissanti 1. marraskuuta on Italiassa yleinen vapaapäivä. Italiassa on lopetettu pyhien vietto, ja niistä pävistä on tehty työpäiviä, aivan kuten Ruotsissakin.  Vuonna 2023 kansallispäivä, joka tunnetaan myös nimellä Tutti i Santi, osuu keskiviikolle, jolloin maan koulut ja julkiset toimistot ovat kiinni.

Jotkut italialaiset yritykset pitävät myös muutaman päivän vapaata loman molemmin puolin luodakseen pitkän "ponte"-viikonlopun. Pyhimyksen juhlimista seuraa torstaina 2. marraskuuta katolinen sielunpäivä, joka on kuolleiden surun perinne. Italiassa tämä on erityisen tärkeä päivä, jolloin ihmiset kokoontuvat vierailemaan perheen haudoilla.

Rooman kolme päähautausmaata, Verano, Flaminio ja Prima Porta, ovat avoinna 1. ja 2. marraskuuta klo 7.30-18.00.

Ei-katolinen hautausmaa Testaccion alueella on avoinna molempina päivinä klo 9.00-17.00, viimeinen sisäänpääsy klo 16.30.

Il giorno di tutti i Santi/kaikkien pyhien päivä, mikä tunnetan Italiassa myös nimellä Ognissanti. Pyhien päivällä tarkoitetaan pyhimyksiä, ei pyhäpäiviä. Suomessa päivä on pyhien miesten päivä, ja en osaa sanoa että mihin pyhiin miehiin tässä vedotaan. Ruotsissa tämä päivä on myös Pyhimysten päivä, Alla helgona dagen. Tämä on on joidenkin kristittyjen kirkkojen juhla, jotka yhdessä juhlivat kaikkien pyhien, myös kanonisoimattomien, kunnioitusta