torstai 6. toukokuuta 2010

Näkymiä Trasteverestä


Trastevere on yksi Rooman viihtyisimmistä kaupunginosista jossa on vieläkin keskiaikaista tunnelmaa jäljellä. Trastevere tarkoittaa Teveren joen toisella puolen, tras-Tevere. 

Roomassa ei ole olemassa selvää rajaa sisäisen ja ulkoisen välillä. Ovet ovat usein selkosen selällään, tai oikeastaan koko seinä ja pöydät ja muutkin tavarat usein kujalla. Minun vinkkini onkin että kannattaa kurkkia sisään kaikkialle mihin vaan on ovet tai portit avoinna. Kyllä ne käskee menemään pois jos sattuu menemään sopimattomaan paikkaan. Ei se sen kummenpaa ole.


Trasteveressä on melko hiljaista päiväaikaan, mutta illalla Trasteveren kadut, kujat, kahvilat ja ravintolat täyttyvät niin roomalaisista kuin turisteistakin.


Raitiovaunu numero 8 lähtee Piazza Venezialta ja kulkee Trasteveren rautatieaseman kautta Casalettoon. Raitiovaunu psyähtyy useamman kerran Viale Trasterellä. Harva lähtee kävelemään Vialea pitkin vaan painuu niin pian kuin mahdollista kujille.


Viale Trasteverella liikenne kulkee 'pulsseissa'

Viale Trasteveren leveä suora kaksi kilometriä pitkä katu on vilkkaasti liikennöity katu, joka jakaa Trasteveren kahtia. Sen 'oikean käden puoli'/luoteinen puoli on huomattavasti vilkaanpaa aluetta kuin 'vasemman käden'/ kaakkoinen puoli, sillä koillisella puolella sijaitsee sairaala ja polikliniikka, yliopistoja lähellä, runsaasti ravintoloita ja hotelleja, kauppatori ja Piazza Santa Maria in Trasteveren tori ja Santa Maria in Trasteveren basilika, joka vetää aina puoleensa kävijöitä ja ohikulkijoita.


 Via della Luce/Via della Genovesi

Kaakkoisella puolella on todella hiljaista ja rauhallista. Suosittelen  tekemään päiväkävelyn tälläkin alueella, sillä tämä on nautillollinen alue, josta löytyy mielenkiintoisia erikoisia kirkkojam ikivanhoja keskiaikaisia rakennsuksia ja kujia ja runsaasti silmän iloa. Tämä on Trasteveren vanhinta aluetta, jossa on vieläkin kujat ja rakennukset kuin keskiajalla. Tällä alueella sijaitsee myös muutamia erittäin suosittuja ravintoloja kuten Da Enzo al 29, Roma Sparita, La Cornucopia al Trasetevere, Pizzeria Ai Marmi ja Hostaria Luce. Suositellen!


Piazza dei Mercanti on kaakkoisen puolen keskeisin tori, joka on yksi Rooman vanhimmista toreista. Tänne on vaan jokaisen Roomassa kävijän tultava! Mercanti viittaa kauppiaisiin. Lähellä sijaitsi Porto di Ripan satama, jonne kuskattiin tavaroita pitkin Teveren jokea. Tori on kasvanut yhteen Piazza di Santa Cecilian torin kanssa. Torin ympäristössä sijaitsee viisi mielenkiintoista kirkkoa ja muutama luostarikin. Piazza dei Mercantilla sijaitsee kaksi erittäin suosittua ravontolaa, Da Meo Patacca ja La Taverna dei Mercanti ikivanhoissa keskaikaisissa tiloissa. Piazza di Santa Cecilian reunalla sijaitsee kolmas Rooman suosituimmista ravintoloista Roma Sparita
Santa Cesilian kirkko


San Fransesco a Ripan kirkko

Via della Lucen ja Via Anician kujat päätyvät Piazza di San Francesco a Ripan torille, jonka reunalla sijaitsee San Fransisco a Ripan kirkko ja sen viressä munkkiluostari, jossa aikoinaan itse Pyhä Franciskus Assisilainen asusteli aikansa. 


 Ihastuttava kirkko, joka on avoinna pivät pitkät

Tämä tori on myös rauhallinen. Torilta lähtee Via di San Fransesco a Ripan katu, joka on yksi Trasteveren kätevimmistä kaduista ja joka johtaa suoraan Piazza San Calistolle ja sen vieressä sijaitsevalle Santa Maria in Trastevren torille. Kadun varrella on paljon erilaisia palveluja, kahviloita, viinibaareja, erilaisia pikaruokapaikkoja, laboratorio, apteekki, bancomaatti, butiikkeja, pizzerioita, ja tupakkakauppa josta voi ostaa matkailippuja, minimarketteja ...

Roomassa ei tarvitse hakea ruokapaikkaa, koska niitä on vieri vireessä.  Valinnan varaa löytyy jokaisen makuun. Pikaruokapaikkoja on mielin määrin joka puolella Roomaa.


Via Piscinula


Via della Lungaretta, Trattroia Papa Re

Tyypillien roomalainen erittäin kotoisa trattoria, josta löytyy jokaiselle jotakin syötävää, pizzaakin.


Bacco in Trastevere, Piazza San Giovanni di Malva
 Avoinna kello 11.00-01.30

Tämä osteria on vaihtanut nimeä ja omistajaa äskettäin. Mutta tämä on yhtä suosittu ruokauilupaikka kuin ennenkin. Fantastinen pieni viihtyisä ravintola, joka sijaitsee viihtyisällä pienellä torilla. Tyypillisiä perinteisiä roomalaisia ruokalajeja, esimerkiksi Borchettaa, kuten alla kuvassa näkyy, mutta ei pizzaa. Ruokaa on kovasti kehuttu ja halpaa suhteessa laatuun. Uskallan suositella! 

Muuten...Trasteveressä ei ole turistimenuita vaan vain aitoa roomalaista ruokaa. 


Bacco in Trastevere

Kuvassa tyypillinen roomalainen ruokalaji Porchetta. Se valmistetaan  sian niskalihasta, joka leikataan noin 1,5 cm paksuksi levyksi, niin että se voidaan rullata. Liha sivellään öljyllä ja maustetaan valkosipulilla, rosmarinilla, timjamilla, salvialla, fenkolilla, persiljalla, ripauksella mustaa pippuria, suolataan kevyesti, mutta valkosipuli ja rosmarini ovat tärkeimmät mausteet. Liha kääritään narulla rullalle. Pannan uuniin 150 asteeseen, kunnes sisälämpötila on vähintäin 70 astetta. Sen jälkeen liha voipaperin tai folion sisään hetkeksi lepäämään. 

Porcettaa voi syödä melkein miten vaan, usein sämpylän sisällä välipalaksi. Erityisen hyvää uunissa paistettujen perunalohkojen ja  salaatin kera. Roomalaiset keittää ensin perunat melkein kypsiksi ja paloittelee ne ja sitten hieman öljyä, suolaa ja mieluiten tuoretta rosmarinia päälle ja uuniin, niin että perunapalat saa kauniin värin. Tukholmassa saa valmiiksi maustettua ja rullattua porcetta. Sen kuin uuniin. Kätevää.

Antico Caffe del Moro, Via del Moro 38

Tämä on historiallinen ravintola, jolla on perinteitä. Oikeastaan tämä on perintenen enoteca, viinibaari. Roomalaisissa viinibrareissa tarjotaan myös ruokaa. 

Ennen yhdeksää on coctailbaari avoinna ja tarjolla on seisovassa pöydässä monenlaista syötävää. Tätä nimitetään aperitivon nimellä Roomassa. Maksetaan juomasta ja siihen samaan hintaan saa poimia erilaisia herkkuja seisovasta pöydästä. Kello kahdeksasta lähtien sitten saa istua pöytiin ja tavallinen pöytätarjoilu alkaa ja seisova pöytä kerätään pois. Tämä on erittäin suosittu paikka amerikkalaisten yliopistolaisten parissa. Lähialuella sijaistee nimittäin neljä amerikkalsiat yliopistoa, joihin voi hakeutua kuka vaan ospikelemaan, jos osaa tarpeeksi hyvin englantia.

Trastvereläiset tykkäävät että amerikkalaiset, ja heitä on paljon Roomassa, niin opikelijoita kuin turistejakin,  juopottelee liikaa iltaisin ja juoksee liian aikaisin aamulla. He ärsyyntyvät kun amerikkalaiset eivät tervehdi hisseissä ja että he kävelevät sandaaleissa vuodet ympäri. Amerikkalaiset taas puolestaan tykkäävät että italialaiset nuoret miehet ovat liiankin gay-tyyppiisiä ulkomuodoltaan ja käytökseltään.  

Ja minä henkilökohtaisesti tykkään että italialaiset ovat yhtä rasittavia narisijoita ja arvotelijoita kuin suomlaisetkin. Melkein tasan 50 vuotta maailmalla on tehnyt tehtävänsä. En nää enkä katsele ihmisiä sillä silmällä kuin italialaiset ja useimmat suomalaiset. Erilaisuus ei ole ruotsalaislle mikään ongelma, eikä siihen edes kiinnitetä huomiota. Jos kysyy ruotsalaiselta arvostelua tai mielipidettä niin hän sanoo että 'vem bryr sig', joka tarkoittaa suurin piirtein että 'ei kai kukaan välitä'. Ruotsalainen luulee ettei kukaan välitä  toisten mielipiteistä, mausta tai arvosteluista. Ei ainakaan ruotsalaiset välitä.


Piazza de Mercanti, La Taverna de' Mercanti

Tässä keskiakaisessa rakennuksessa sijaitsee suosittu ravintola on jossa laaja ruokalista. Roomalaiset suosivat tätä ravintolaa ja he tulevat tänne syömään grillattua lihaa ja pizzaa. Ravintola sijatsee kahdessa kerroksessa ja terassi ja kujakin on katettu pöydillä ja tuoleilla kesäaikaan. 


 Tavernan ulkoterassilla tai pihalla on mukava aterioida.Tavernan sisätiloissa on hieman omituinen kalustus.


Toinen hyvin suosittu ja ikivanha ravintola samalla torilla on da Meo Patacca


Tällä Piazza dei Mercantin torilla on ruokailijat levinneet pitkin toria.Via della Scalan katu on jatkuu Via Lungaran kadulle, joka tulee Vatikaanista päin Trastevereen ja katu päätyy Piazza di Sant'Egidiolle. Moni kulkee tätä reittiä Trasteveren sydämeen ja Santa Maria in Trasteveren basilkaan, joka sijaitsee heti Piazza Sant'Egidion takana.

Ponte Siton siltaa pitkin Trastevereen saapuvat ottavat usein miten Vicolo de'Cinquen kujan kohti Santa Maria in Trastervereä.

He jotka tulevat Ponte Garibaldia pitkin joko kävellen, raitiovaunulla tai bussilla Trastevereen, jää usein miten pois kyydistä Sonnio/Gallicanon (ensimmäinen pysäkki sillan jälkeen) pysäkillä ja kävelee siitä Via della Lungarettaa pitkin suoraan Piazza Santa Maria in Trastveren torille.
Kesäksi muuttaa useat roomalaiset ravintolat tarjoilunsa Teveren rannoille kuumuutta pakoon. Jotkut ravintolat muuttavat jopa rannikolle.

Rooman kesäohjelmistoa ja tapahtumia nimitetään Estate Romana, roomalainen  kesä, nimellä. Tällä sivulla tullaan kertomaan tulevan kesän ohjelmistosta. Estate Romana sisältää paljon kulttuuritapahtumia kuten rockia, jazzia, operaa, teatteria. Idea sai alkunsa jo 33 vuotta sitten. Kaikki kesätapahtumat sijoittuvat kesä-syyskuun välille. Suurin osa tapahtumista on ulkoilmassa. Isola della Tiberinan saarella on ulkoilma elokuvaesityksiäkin. 


Jos mennään hieman Trasteveren laitamille... jonne harvempi turisti eksyy... Kuvassa Villa Doria Pamphilin puiston pääsisäänkäynti, Via di San Pancrazio.

011.jpg

Villa Doria Pamphilin puisto on valtavan suuri. Koko puisto on avoinna kaikille.

Melkein jokaisessa suuremmassa puistossa on oma kesäohjelmansa, Villa Doria Pamphilin puistoa myöten. Foro di Augustolla esiinnytään ja Villa Celimontanan perinteiset koko kesän kattavat jazzkonsertit ovat erittäin suosittuja roomalaisten keskuudessa. Jazzmuusikoita ympäri maailmaa tulee joka kesä Roomaan ja saavatpahan samalla tavata toisiaan. Villa Celimontana ja Villa Torlonian puistot ovat omasta mielestäni Rooman viihtyisimpiä puistoalueita. Celimontana sen yksinkertaisuudestaan ja Torlonia sen avarasta 'juhlalliuudesta'. 

HUOM! Jazzfestarit on lakkautettu Celimontanassa. Luonto ei kestä niin suurta ihmispaljoutta. Siivottavaakin tulee kunnalle muutekin ihan tarpeeksi. Kunnalle ei tullut tuloja näistä jazzfestareista. Kunnalla ei ole edes varaa palkata siivoojia lisää, sillä kunnan on ollut jo pakko antaa lopputilejä ja alentaa palkkoja, kun ei ole ollut varaa maksaa palkkoja. Rooman kunnan talous on ollut jo kymmenisen vuotta surkeassa jamassa, eikä valonpilkkua näy missään. Eläkkeistäkin leikattiin.

Kunta tarvitsee ennen kaikkea miehiä, jotka sahaavat vanhoja puita, jotka ovat suuri hengenvaara kaatua ihmisten päälle. Päivittäin kaatuilee korkeita puita jalka-ja ajoteille.

003.jpg

Villa Doria Pamphilin puisto on Rooman suurin. Itse suureen huvilaan ei pääse juuri koskaan sisään, sillä sen omistaa Italian hallitus.


Rooman ensimmäinen synagoga (1035-1116), di Nathan ben Jechiel
Vicolo dell'Atleta 14

Paavi Paulo IV Caraffa siirsi synagogan tästä rakennuksesta vuonna 1555 toiselle puolelle Teveren jokea, jossa nykyinen uudempi synagoga sijaitsee vieläkin.


Vicolo dell'Atletan kuja on lyhyt ja erittäin keskiaikainen tunnelmaltaan vieläkin. Se kulkee Via Genovesin ja Via dei Salumin välillä. Kujalla on aivan hiirenhiljaista. Kuja kulkee osittain kahdella eri tasolla vaikka se on kapea ja hieman kumpareinenkin. Kujan keskellä on muuri jonka päällä voi istua ja katsella vaikka tätä vanhaa synagogaa. Kujalla on seisonut useampikin patsas aikoinaan. Apoxymenoksen patsas on nykyään Vatikaanin museossa. 

Kujaa nimitettiin aikaisemmin Vicolo della Palmeksi, koska synagogan edustalla kasvoi palmuja, jotka paloivat tulipalossa vuonna 1268. Juutalaiset asuivat alkuaan juuri näillä kaduilla, kunnes he muuttivat Sant'Angelon kaupunginosaan, toiselle puolen Tevereä. Vicolo del'Atletan kuja on hyvin keskiaikainen vieläkin, vaikka useimmat rakennukset ovatkin uudemmalta ajalta.

Näillä kulmilla on on mukava maleksia keskiaikaisessa tunnelmissa. Kujilla on hijaista ja rauhallista eikä se haittaa lainkaan, jos vaikka sinne eksyy. Ennemmin tai myöhemmin tulla tupsahtaa kuitenkin Teveren joen rannalle tai Viale Trasteverelle, joka on suora leveä katu joka halkoo Trasteveren kahtia.


Via dei Salumi 13/PL/Chi Era Costui?


Da Augusto, Piazza de'Renzi, Trasteveren pohjoisosassa

Da Augusto, Piazza de' Renzi (Via della Pelliccian ja Vicolo della Renellan risteyksessä) on halpa ja hyvä trattoria, joka on ennen kaikkea paikallisten vakiopaikka. 

Piazza de'Renzillä on filmattu Fredrico Fellinin elokuvaa 'Roma' ja Pasolinin 'Mamma Roma' filmiä. Tori onkin söötti ja viihtyisä. Siinä on useampikin ruokapaikka torin reunalla, jopa pizzeriakin. Trattoria Augusto on trastevereläisten poikamiesten ruokapaikka. Turistit eksyvät aivan varmasti näille kujille, sillä mitään sen kummenpaa järjestystä ei ole, vaan kujat kulkee aivan omia reittejään sikinsokin,sinne sun tänne. 


Da Auguston ruokalista

Da Augusto on halpa ja tarjoaa aina hyvää "kotiruokaa". Da Augusto on niin tyypillinen roomalainen kuin vain voi olla. Se on aina ollut samanlainen sitten kun se avattiin vuonna 1954. 

Tilat ovat ahtaat, melkein sylikkäin kokin kanssa saa istua, ei mitään erikoisuuksia, mutta tunnelma on sitä itseään. Kesäaikaan voi istua ulkona rauhallisella Piazza da'Renzin torilla. 

Tarjolla on pastaa monenlaisen kastikkeen kera luonnollisestikin, mutta Trippan ja Pajatan kanssa voi äkkinäinen olla varovainen. Jälkiruuaksi luonnollisestikin joko Tiramisua tai Torta della Nonnaa, mummon torttua. Suosittelen!Caffe Ombre Rosse, Piazza San Edigio
 Oma suosikkini kahviloiden joukossa.


Piazza Santa Maria in Trastevere

Tämä tori on Rooman suosituin tori iltaisin. Klassinen ravintola torin reunalla on Sabatini. Tunnelma  on kuin Frederico Fellinin elokuvassa konsanaan. 


Luonnollisestikin Santa Maria in Trastevern basilika on nähtävyys ja sen edustalla sijaitseva suihkulähdekin. Basilika kuuluu niihin pakollisiin Rooman nähtävyyksiin. Piazza Callisto nurkan takana on jatke Piazza Santa Maria in Trasteverelle. Tällä alueella on tiheään ravintoloita.


Sitruunapuu parvekkeella

Trasteveressä harva enää puhuu romanescoa vaan useimmin kuultu kieli on englanti, ei edes moderni italian kieli. Trasteveressä on neljän amerikkalaisen yliopiston filiaalit. Kaduilla vastaantulevista on usempi ja useampi amerikkalainen. 

Turistimenut ovat tulleet jäädäkseen ja roomalaiset julkkikset ovat jättäneet Trasteveren ja liikkuvat muualla nykyään. Trasteveressä oli helpompi haihduttaa paparazzit kintereiltään kuin entisessä Dolce Vitan seudulla, Via Venetolla. Kieltämättä Trasteveressäkin on hieman keinotekoinen tuntu nykyään, turistien houkutuksia ja heidän viihtyisyyttä ajatellaan enempi kuin sitä että Trastevere ehkä olisi parasta säilyttää sellaisenaan tuleville sukupolville.
Fontana della Botte, Via della Cisterna

Suhkulähetsitä ei pidä mennä juomaan vettä. Roomassa on ns juomalöhteet erikseen ja niitä on usieta satoja ympäri Roomaa. Rooman juomavesi on erittäin hyvää. Se on lähdevettä, ja aivan takuuvarmasti juomakelpoista. Siitä on eräs suomalainen kirjoittanut jopa kirjan, jonka luin mielenkiinnolla.  Ikävä kyllä en muista nyt hänen nimeään.
Tässä rakennuksessa Via della Lungarettan varrella asuu mies joka valmistaa nukkeja. Hän laittaa nuket roikkumaan ikkunasta kun hän niitä ulkoiluttaa.
Väsynyt "matkamies" Piazza Trilussan suihkulähteen portailla. 

Roomassa näkee erittäin harvoin humalaisia. Ehkä keskellä yötä...


Piazza Trilussalla on vilkasta iltasin ja öisin. Piazzlla tavataan. Ponte Siston silta on suosittu kävelyreitti keskikaupungilta Trastevereen.  Heti sillan jälkeen onkin sitten Piazza Trilussa. Ponte Siston sillalla on ajokielto. 

Heti sillan jälkeen sitten onkin Piazza Cosimato ja sen välittömässä läheisyydesä sijaistevat Trasteveren suosituimmat kujat, joille eksyy ensikertalainen takuu varmasti. Mutta eipä sillä väliä sillä kujilla on erittäin mukava maleksia ja vaikka etsiä päivälliskohdetta. Päiväsaikaan, varsinkin aamupäivisin on kaikkein rauhallisinta Trasteveressä.


Roma Sparita niminen ravintola on erittäin suosittu ja kuulu hyvästä tyypillisestä roomalaisesta ruuastaan. Kuvassa Zuppa di funghi, sienisoppa. Suosittelen! Roma Sparitassa on käytävä ainakin kerran elämässään. Roma Sparita sijaitsee viehättävällä torilla nimeltä Piazza di Santa Cecilia.

Kulman takana sijaitsevat myös La Taverna dei Mercanti ja Da Meo Patacca ravintolat, joista kerroin jo aikiasemmin. Molemmat suosittuja nekin. Lähellä sijaitsee myös intialainen ravintola nimeltä Rajdhani, Via di Santa Cecilia 8. Sen laadusta en osaa sanoa mitään. Rajdhani tarjoaa maukasta ja mastettua intilaista ruokaa. Saanut hyvät arvostelut. Jos tykkää intialaisesta ruuasta, niin eikun sinne. Trasteverestä löytyy ainakin yksi lisää intialaisia ravintoloita, nimeltä Jaipur. Se sijatsee Via San Fransesco a Ripa 56.Grazia&Graziella,  vanhassa pappilassa,
 Largo Maria Domenica Fumasoni Biondi 5


Entinen Artu kahvila on vaihtanut omistajaa. Nyt tämä ruokapaikka on nimeltään Grazia&Graziella. Täällä on valtavan paljon valinnan varaa. Sopii hyvin lounaspaikaksi tai kahvitauoksi. Täällä ei ole mitään erikoisia ruokaikoja. Sen kuin sisään vaan. Avoinna joka päivä kello 11.00-01.00


Viale Trastevere 89/Chi Era Costui?


Piazza Mastai, eläkeläisten ja lasten oleskelupaikka. Tori on siisti ja rauhallinen. Torin reunallla ei ole ravintoloita eikä myymälöitä. Mutta siinä kulmalla on useampikin.

Keskellä toria kaunis suihkulähde. Torin reunalla sijaitsee augustiniläis-nunnaluostari Serve e Gesu Maria, Istituto Teresa Spinelli, Piazza Mastai 16. Ei ole tietoa jos he vuokraavat huoneita. Luostarin tiloissa on ainakin koulu. Samassa korttelissa luostarin kanssa Via della Lucen puolella sijaitsee myös munkkiluostari tai paremminkin pappikollektiivi.Mutta mihinkä päin kiireinen turisti suunnistaisi viettämään iltaa ja seuraamaan paikallista elämää Trasteveressä. Ehkä spontaani vinkki Piazza Santa Maria Trasteveren lisäksi olisi Piazza San Callisto, joka sijaitsee siinä nurkan takana. San Calliston torin sijaintikin aivan keskellä Trastevereä on erinomainen. Jos yöelämä ei olisi niin äänekästä ja vilkasta niin sitä voisi vaikka asua lopun elämäänsä torin vieresssä tai aivan välittömässä läheisyydessä. 


Piazza San Calisto ja San Caliston pieni kirkko.

Huom! Calisto  kirjoitetaan joko Calisto tai Callisto. Kumpaakin muotoa esiintyy. Nimi tulee Pyhästä San Gallistosta, paavi Calixtus I;n nimestä. San Galliston katakombikin löytyy Via Appia Antican varrelta. San Gallisto asui Baaria vastapäätä. Hänet hukutettiin pihalla sijaitsevaan kaivoon. Kaivon ympärille rakennettiin kirkko San Gallistuksen muistoksi. Kirkko seisoo siinä vieläkin ja kuulema se kaivokin löytyy kirkon tiloista. 


 Bar San Callisto, Piazza San Callisto

Avoinna maantaista launataihin kello 6.00-02.00. 

Piazza San Callistolla sijaitsee useita ravintoloja ja tämä Calliston baari. Baari on erittäin suosittu kohde. Ehkä Rooman suosituin kahvila baari.  Se on kulttipaikka jonne vaeltaa kaikenlaiset roomalaiset säätyyn ja kansanluokkaan katsomatta. 

Baarissa istuvat niin rikolliset, katutyöt, mafiosot, professorit, alkoholistit, turistit, poliitikot, taiteilijat, opiskelijat ja taviksetkin vieri vieressä. Poliisit joutuu silloin tällöin sulkemaan baarin kolmeksi vuorokaudeksi, kun tulee ilmi että baarissa käy rikollista porukkaa. Luultavasti narkootiikkan myyjiä. 

Baari on seissyt tällä samalla paikalla jo 70 vuotta. Perjantai-ja lauantai-iltoina on vilkasta menoa. Osa porukasta seisoskelee torilla tilan puutteen takia. Kun minä saavuin ensimmäisen kerran tähän baariin niin barista juoksutti vartta vasten minua varten tuolin kahvilan edustalle.


San Calliston kirkko ja sen vieressä vasemalla Pontifical Council for Laity.Kirkossa on nykyään kodttomien yöpymispaikka. Vieressä sijaitsee Vatikaanin perheiden tukitoiminta konttori. Ikävä kyllä en osaa selittää tätä sen paremmin. Tämä on aivan uusi Paavi Franscikuksen eprusta toimintayksikkö. Siinä sijaitsee myös kansiainvälisen katollisen veljeskunnan kongressisali ja Circolo San Pietro.

Pyhän Caliston torille johtaa monen ohikulkijan tie päivät pitkät ja varsinkin iltaisin. Tällä torilla ollaan oma itsensä niin köyhä kuin rikaskin ja sosiaalinen kanssakäyminen on rentoa ja luonnollista. Puhekaverin löytää helpolla. Muutaman askleen päässä nurkan takana sijaitsee ravintola Arco Di S. Calisto, jossa Paavi Fransicus käy joskus ruokailemassa. Rooman poliisit ovat huolestuneita siitä että paavi lähtee noin vaan extempore kaupungin ravintolohin syömään. Lie käyneen Bar Calistossakin jututtamassa ihmisiä. Bar San Callisto ja Piazza San Caliston tori ja mitäpä sitä enää muuta tarvitseekaan. Tori toimii "teatterinäyttämönä", jonne tullaan kuulumaan ja näkymään. Così è la vita!

Callisto baarin yläpuolella sijaitsee halpa B&B paikka nimeltä Calisto 6. Ei mikään luxuspaikka mutta siisti ja edullinen. Korvatulpat on varamsti ostettava, muuten ei pysty nukkumaan, koska baarissa ja torilla on aina väkeä. Toiset huoneet sijaitsevat torin toisella puolen hiljaisen kujan varrella. Erinomaiset arvosanat saanut yöpymispaikka.

Vicolo San Callisto on kapea ja viihtyisä kuja joka on vain käveltävä päästä päähän. Jo sen varrelta löytyy mukavia ravintoloita päivällistä ajatellen.


Piazza Trilussa voi joskus olla autio ja tyhjä vaikka ei uskoisi jos sattuu tulemaan torille illalla. Porta Portese, jonka ympäristössä pidettään kirpputoria suununtai-aamupäivisin.Santa Cecilian kirkon esipihaVia della GensolaTrattoria Da Enzo al 29, Via de Vascellari 29

Avoinna kello 12.30-15.00 ja 19.30-23.00

Tänne on pakko jonottaa joten viikonloppuisin ovat jonot erityisen pitkät. Da Enzoon vaikuttaa löytävän ihmiset ympäri maapalloa. Tyypillisiä roomalaisia ruokalajeja tarjolla. Ruoka on erinomaisen hyvää. 

Da Enzo on erittäin suosittu roomalaisen nuoremman väen keskuudessa ja meno on sen mukaan. Ehkä liian riehakasta ja äänekästä vanhemman väen mielestä. Täällä syödään melkein sylittäin. Roomalaiset nimittäin seisovat mieluiten  ja keskustelevat, kaikki yhteen ääneen, ainakin kun nautitaan alkoholia. Da Enzo on hyvä paikka jos ei häiriinny ja pode ahtaanpaikankammoa. Ravintolaa ei olla kunnostettu sitten miesmuistiin.  


Kesäaikaan on pari pöytää kujalla ravintolan edustalla.

Pizzeria Panattoni/Ai Marmi, Viale Trastevere 53, on Rooman suosituimpia pizzerioita. Sen edustalla on iltaisin aina pitkät jonot. Paras aika on tulla tänne yöllä, ja ravintola on avoinna kello 02.00 asti.


Hakupizzaakin haetaan toiselta puolen Roomaa. Ai Marmia kutsutaan ruumishuoneeksi, sillä ravintolassa on marmoripöydät ilman pöytäliinoja. Pöydät on asetettu pitkiin jonoihin jotta saadaan mahdutettua niin monta pöytää kuin mahdollista ravintolan sisään. Kesäaikaan on jalkakäytävälläkin pöytiä. Täälläkin on ahdasta mutta ruoka hyvää. Täällä on perinteisiä ruokalajeja pizzan lisäksi, kuten Suppli ja Filetti di Baccala, juustopalloja ja friteerattua ja paneerattua turskaa. Jälkiruuat ovat myös erinomaisia.

Täällä jonottavat kaikki he, jotka eivät ole Da Enzon edustalla jonottamassa. Loput ovat syömässä päivällistä Da Augustossa tai hörppäämässä kahvia Calliston baarissa. 

Roomalaiset "rakastavat" jonottamista ja paikkoja joissa tungeksii väkeä. Roomalaisten suosimat paikat ovat "reikiä seinissä" tyyppiä. Se on sitä sosiaalista kanssakäymistä, tämä on elämää. Jonottaessa ehtii puhua toisten jonottajien kanssa päivän uutiset ja tapahtumat. Ravintolan kalustuksella ei ole väliä, kunhan tuoli pysyyy pystyssä ja kunhan ruoka on hyvää ja paikalla on paljon väkeä. Bella Vita!

Italialaiset tekee ns ilta-passeggiatan ennen päivällistä. Tai noh kaikki he, jotka ei valmista päivällistä. Se toimii niin että lähdetään siinä kello 17-20 ulos kävelemään hissun kissun kaupungin 'pääraitille' tai torille, ja pysähdytään jalkakäytävälle tai joskus jopa ajokaistalle juuttelemaan vastaan tulijan kanssa, aivan kenenkä kanssa tahaansa, joka kävelee yhtä hitaasti, eikä kiirehdi kotiin ruuantekoon. Puhutaan päivän tapahtumista, uutisista tai vaikkapa henkilökohtaisista murheista. Kerrotaan lasten syntymästä, häistä tai vaan näytetään uusia kenkiä vastaantulevalle. Italialaiset nimittäin 'pukeutuvat pyhävaatteisiin' lähtiessään passeggiatalle. 

Firenzessä tämä oli hyvin yleistä varisinkin sunnuntai-iltaisin. Sen huomasi päältä päin, ketkä olivat tekemässä passeggiataa. Iästäkään ei ole väliä. Vanhat ja nuoret voivat aivan hyvin keskustella keskenään. Sunnuntasin lähtee usein koko perhe yhdessä passeggiatalle. Vaimojen ei tarvitse sunnuntaisin laittaa päivällistä, vaan passeggiatan jälkeen mennään ravintolaan syömään, mieluiten ulkona tapaamien henkilöiden kanssa. Erinomainen tapa löytää uusia perheystäviä. Suppli on friteerattuja riisipalloja, joiden sisällä on ihanaa sulavaa Mozzarellaa. Hieman konstikkaita valmistaa kotioloissa. Roomassa saa Suppleja melkein kaikista pikaruokapaikoista lämpiminä ja paperiin käärittyinä.Mercato di Piazza San Cosimato

Kello 6.00-13.30 maanantaista lauantaihin on torimyyntiä Piazza San Cosimatolla. Torimyyntejä on Rooman kunnanvaltuusto yrittänyt lakkauttaa, mutta paikalliset haluavat pitää torimyyntinsä, jossa he aamupäivisin tapaavat toisiaan ja samalla saavat juttutuokion. 

Torilla myydään vähän kaikkea, vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, juustoja, leikkeleitä, vaatteitakin ja kenkiä, astioitakin, kotieläinten ruokaa jne. Torilla on myös usein lapsille leikkipaikka. 

Muuten.. mitään sellaista pyhimystä kuin Cosimato ei ole olemassakaan vaan nimi tulee kahden lääkäriveljesten nimestä, Cosma ja Damiano.
Piazza San Cosimato on trastvereläisten kokoontumispaikka päiväsaikaan. Keskellä toria suuren puun katveessa leikkivät lapset ja vanhukset istuskelevat penkeillä. Torimyynti on vilkasta aamupäivällä sillä myynti lopetetaan kello 13. 

Torin reunalla sijaitsee useita ravintoloita, joista osa on kalliita. Tunnettu ravintola Ai Spaghetteria on ennen kaikkea paikallisten perheiden vakiopaikka. Tämä on jo yli satavuotta vanha ravintola. Tämäkään ei ole mikään hiljainen ravintoa sillä italialaiset perheet saavat aikaan ääntä, naurua  ja meteliä kokoontuessaan. Ravintolalta ei kannata odottaa mitään yllätyksiä. Parasta on syödä sitä mitä roomalaisetkin tilaavat.Trastevereläinen lihakauppa


Roma Sparita, kadonnut Rooma, löytyy ehkä sittenkin, täältä Trasteverestä ainakin. Vaikka kyllä niitä kadonneita katuja ja kujia ja ränsistyneitä rakennuksia löytyy Teveren joen toiseltakin puolen, ihan etsimättäkin, viimeistään silloin, kun joutuu eksyksiin.Santa Maria in Trasteveren basilika
Bar del Cinque, Viacolo del Cinque

Suosittu baari varsinkin illemmalla jolloin kahvin sijasta tiskille ilmestyy drinkkejä ja schotseja. Pitää ottaa huomioon että kahvin hinta nousee tupalasti jos aikoo istua.