maanantai 30. syyskuuta 2013

Piazza della Rotonda


Piazza della Rotondan tori sijaitsee aivan Rooman keskiaikaisessa sydämessä ja tori on erittäin suosittu tori niin paikallisten kuin turistienkin suosima. Tori on saanut nimensä rotondan muotoisesta kirkostaan, Pantheon, Santa Maria Rotonda, Santa Maria ad Martyres. Pantheon on "Tempio di tutti gli dei", kaikkien jumalten temppeli, kaikkien uskontojen yhteinen. 

Pantheon on peräisin keisari Hadrianuksen ajoilta vuosilta 118-128 eaa. Pantheonia voitaisiin pitää Rooman vanhimpana kirkkorakennuksena, jos se ei olisi palanut melkein perinpohjin ja jouduttu rakentamaan uusi sen tilalle. Vasta seitsemännellä vuoisisadalla jaa kirkosta tehtiin kristitty kirkko joten Pantheonia vanhempia kristillisiä kirkkoja löytyy useitakin Roomasta.

Piazza della Rotondan tori ja sen ympäristö kuhisi  keskiajalla myymälöistä ja torikojuista kapeine kujineen. Paavi Eugenius IV Conmulder halusi siivota toria ja sen ympäristöä 1400-luvulla. Tori asfaltoitiin ja useita rakennuksia hajoitettiin Pantheonin ympäriltä ja uusia rakennettiin. Ympäristö on aikamoista labyrinttiä vielä nykyäänkin. Se on juuri tällä alueella Roomassa kun helpoiten eksyy.

Tori on noin 60x40 metriä, josta Pantheon vie puolet ja toisella torin puoliskolla on suihkulähde ja obeliski ja torin reunalla ravintoloita ja kahviloita. Siinä oli McDonnlads'kin vielä muutama vuosi sitten. Pantheonin sisäänkäynti on pohjoiseen päin, siis päinvastoin mitä sen alkuperäisen temppelirakennuksen. Torilta lähtee useita hyvin kapeita kujia erisuuntiin. Siinä torin varella on Rooman vanhin hotelli vuodelta 1467, Albergo del Sole al Pantheon. Tämän paremmaksi ei voi enää hotelli ja sen sijainti tulla. Aito roomalainen.

File:Pantheon-SB.jpg

Pantheon, Santa Maria ad  Martyres, Santa Maria della Rotonda, on Rooman vanhin kirkkorakennus, vaikkakaan alkuperäsiestä Pantheonista ei ole juuri paljoakaan jäljellä. Vanha Pantheon paloi tulipalossa vuonna 20 eaa. Nykyisen kirkkorakennuksen uusrakennutti keisari Hadrianus vuonna 120 jaa. Alkuperäinen temppeli oli vuodelta 7 eaa. Alkuperäinen temppeli oli roomlaisten jumalien temppi, ja vasta 600-luvulla kristitty krikkorakenus jolloin se sai lisänimekseen Santa Maria ad Martyres. Tämä oli ensimmäinen pakanallsien ajan krikkorakennsu josta ethtiin kritillinen kirkko. Katakombeista kuskattiin jokunen hevoslasti marttyyrien luita jotka asetteiin pääalttarin alle.

Paavi Bonifacio IV sai rakennuksen Bysantin keisari Fokas'silta lahjaksi vuonna 609. Renessanssin ajalla kirkkoa käytettiin hautakirkkona ja kirkkoon on haudattu maalarimestari Rafael ja useita Italian kuningassuvun Savoian jäseniä, kuten kuningas Vittorio Emanuele II.

Roomalaiset kutsuvat Pantheoni Rotondaksi pyöreän muotonsa mukaan ja siitä on torikin saanut nimensä, Piazza della Rotonda. Kirkkorakennus on yhtä korkea kuin "rotondan" muotoinen kirkkosali on halkaisijaltaan, siis 43.44 metriä.

Alkuperäsinen temppelin rakennutti keisari Augustuksen poika Agrippa. Arkkitehtina toimi Lucio Cocceio Aucto. 

File:Pantheon roof.JPG

Pantheonion kattokupoli nähtynä ulkoapäin. Ylinnä 6,20 metriä halkaisijaltaan suuri  oculus, pyöreä aukko  katossa. Rakennuksessa ei ole ainoatakaan ikkunaa joten valo tulee kupolin reiästä. Kupoli on muutenkin erikoinen. Kupolin jänneväli on suurempi kuin maapallon suurimman kupolin Firenzen tuomiokirkossa tai Pyhän Pietarin basilikan kupolin jänneväli. Mutta Pantheonin kupoli on latteampi kuin edellä mainittujen kirkkojen kupolit. 

File:Pantheon Rueckseite BW.JPG

Pantheon takaapäin nähtynä

File:Pigna - Piazza della Rotonda dal Pantheon 1018.JPG

Vastapäätä Pantheonia löytyy muutama ravintola ja kahvila, kuten esim Fortunato al Pantheon, joka sijaitsee entisen McDonnaldsin ravintolan paikalla. Sen vieressä sijaitsee ravintola/kahvila nimeltä Claudia.

File:Pantheon by night.jpg

File:Pantheon façana.JPG

Macuteon obeliski

Obeliski on haettu lähellä sijaitsevalta San Maucton torilta. Tämä obeliski on sitä ennen seisonut Isis temppelin luona, Santa Maria della Sopra Minervan kirkon lähettyvillä ja löydettiin sieltä 1300-luvulla. Suihkulähteen valmisti Giacomo della Porta 1500-luvulla. Obeliski litettiin suihkulähteeseen noin kaksiaataavuotta myöhemmin paavi Clemente XI Albanin pyynnöstä.

Vesi suihkulähteeseen virtaa Aqua Virgon akveduktin kautta. Sama akvedukti juoksutti vettä lähellä sijainneeseen Agrippan kylpylään ja Campo Marzion alueelle ylipäänsä. Aqua Virgon akvedukti on nykyään betonista ja se johtaa nykyään vettä vain joihinkin suihkulähteisin kuten Fonatna della Bracacciaan ja Fontana di Treviin.

File:Fontana di piazza della Rotonda.jpg

File:Pantheon innen.JPG

Pantheon sisältä päin ei muistuta kirkkorakennusta millään lailla, paremminkin mausoleumia

File:1469RomaUmbertoIGrave.jpg
 Kuningas Umberto I:n hautamuistomerkki

File:1467RomaVittorioEmanueleIIGrave.jpg

Kuningas  Vittorio Emanuele II:n hautamuistomerkki

File:Rome summer 2012 097.JPG


File:Roma piazza della Rotonda particolare fontana tre.jpg


File:Pigna-S Eustachio-Colonna - Nasone alla Rotonda.JPG

Nasone, vesiposti, Piazza della Rotondalla

File:Roma-piazza della rotonda.jpg

Torin reunalla sijaitsee useita ravintoloita. Kuvassa Hosteria Pantheon.Tämän ravintolan nimi on Da Rienze. Sen yläkerrassa sijaitsee hotelli jossa on jopa huoneistojakin vuokralla. Sen vieressä sijaitsee Pantheon Royal Suite jolla on niin huoneita kuin ravintolakin.

File:Rome (29081807).jpgRafaelin hautamuistomerkkiTazza d'Oron kahvilan jääkahvit vispikerman kanssa
Tazza d'Oron kahvila sijaitsee kulman takana. Joidenkin mielestä Tazza d'Oron kahvi on Rooman parasta.


Tazza d'Oro,  Via degli Orfani 1, Patheonin kulman takana


Antica Salumeria, Piazza della Rotonda 4
Leipää, juustoja, leikkelitä, oliiveja, antipasti, valmiita voileipiä ja monenlaista muuta evästä, kuten voileipiä ja pizzaa.