perjantai 24. elokuuta 2018

Sabaudia ja Sperlonga/Latinan provinssi


Lungomare di Sabaudia/Sabaudian ranta on nimeltään tämä ranta-alue Lazion maakunnan eteläosisssa. Ranta on reilut 20 kilometriä pitkä hiekkaranta/hiekkadyyni, ja sen takana on melkein yhtä pitkä kapea laguuni. Hiekkadyyniä pitkin kulkee paikallisbussi. Dyyneillä on paikka paikoin rantatuoleja, ravintoloita ja jokunen hotellikin. Useita leirialueita löytyy alueelta. Alueen  rantakohteista on Sabaudia ehdottomasti viihtyisin. 


Roomalaisten suosikkirannat sijaitsee Sperlongassa, mutta sinne on pitempi matka (150 km) kuin Sabaudiaan (95km). Sperlongan rannikollaja sen ympristössä sijaitsi aikoinaan ruotsalaisten aammattijärejstön jäsenten kesäpaikat, minne jäsenet pääsi lomille  melko halvalla. Nykyään ei enää taida ammattijärjetsöt tarjota mitään etuuksia.

Sabaudia ei ole mikään suuri paikkakunta. Kunnassa asuu vain noin 121 000 asukasta ja kooltaan se on vain jotain pari kilometriä kanttiinsa. Itse Sabaudian taajama sijaitsee aivan hiekkadyynien takana. Tänne on noin 95 kilometriä Roomasta. 
Rantakdun nimi on Strada Lungomare Pontino ja sen varrella sijaitse lukusia uimarantoja, leirialueita, rvintoloita ja kahviloita, Siinä on jopa kolme hiekkadyyniä ja laguunia peräjälkeen. Terracina ja Abaudian välillä sijaistee nimei, mikä on suosittu patikointialue. Niemen rannalla sijaitsee vartiotorneja ja useita luolia.

Sabaudia sijaitsee ns Agro Pontinon suoalueen kupeessa. Suoalue ojitettiin ja kuivattiin 1920-1930-luvuilla, syystä että hyttyset levittivät malariaa. Suo-alueen kuivaaminen auttoi myös Rooman sään paranemiseen. Alueelle perustettiin sen jälkeen viisi uutta kaupunkia Sabaudia, Littoria, jonka nimi myöhemmin vaihdettiin Latinaksi, Pontinia, Aprilia ja Pomezia. Tai noh, kaupunkeja ne eivät ole, koska Italiassa kuten Ruotsissakin on luovuttu kaupunki nimityksestä. Nämä ovat siis vain kuntia. Kaikki moderneja taajamia.

Ehkä kaikille tuttu antiikin aikainen tie nimeltä Via Appia Roomasta Brindisiin kulki suoalueen lävitse. Tie on nykyään valtion tie SS7, virallisesti  Strada statale 7 Via Appia. SEn tien aj rantatien välisellä alueella kulke erinomanein tie SS148, nimeltä Via Pontina. Latinan ja Borgo Piaven kylissä sijaitsee alueen tienristeykset. Joten minä suosittelen ottaa tämän tien Roomasta Sabaudiaan. 

Sabudia on kolmas laguunialue Roomasta päin ajettaessa. Sabaudia on rannan isoin taajama.  Autolla pääsee joka paikkaan. Aluella kulkee busseja joka lähtöön ja sen lisäski Lazion maakunna paikallisbussifirma Cotral. Rantaa riittää kaikille ja myös yöpymispaikoja, hotelleissa tai leirialueilla. Italialaset leirialueet ovat erinomaisia, mutta tipaten täynnä italialaisia, varsinkin heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun.


Latinan provinssissa on paljon muutakin kuin vaan Sabaudia.

Latinan provinssin turistisivut!

Sabaudian turistisivut!

Roomasta Laurentina metroasemlaat kulkee Cotralin Lazion maakunnan alueen paikallisliikenteen bussi tänne Piazza Oberdanin torille Sabaudiaan. Cotralin busisit ovat hyvä ja halpa tapa päästä rannoille! Cotralin bussit ajaa melkin kaikkiin pikkukyliinkin Lazion maakunnan alueella.

Roomasta Sabaudiaan on vain noin 80-90 kilomteriä. Joten täällä voi käydä aivan hyvin päiväretkelläkin uimassa ja ottamassa aurinkoa. Itse Sabaudia ei tarjoa mitään sen suurempia elämyksiä varsinkaan Rooman jälkeen ajateltuna, vaan se on luonto ja rannat jotka houkuttelevat.


Halvin ja nopein tapa on ottaa bussi Roomasta. Tässä ehkä kaikista halvin tapa. Matka kestää kauemmin, mutta muuten se ei maksa juuri mitään. Tässä on juna-bussi vaihtoehtoja.

Liikkuminen Italiassa on halpaa ja helppoa, mutta silti hieman sekavaaa, koska tarjolla on monia eri vaihtoehtoja ja monia firmoja. Yöbussit ovat halvempia kuin päivällä kulkevat. Mutta jos yksi kyyti jättää niin pian löytyy toinen. Ei hätää.

Tuo viimeksi manittu linkki on erittäin kätevä, sillä sieltä löytyy kaikki mahdolliset kyydit jopa Euroopan ulkopuolellekin. Sen kuin suunnittelemaan matkaa!


Latinan provinssi ei ole vain maa-ja karjatalousalue, vaan myös erittäin suosittu rantaloma-alue. Sabaudia, Circeo, Sperlonga, Gaeta ja Terracina, siinäpä rantakohteita jokaiselle. Alueella on runsaasti keskiaikaisia kyliä. Sabaudia on ihanteelinen, rauhallinen ja hiljainen lapsiperheiden lomakohde, jossa vanhuksetkin viihtyvät. 

Italialaiset itse rakastavat viettää lomaa leirialueilla, ja siitä syystä leirialueita on paljon ja useimmat erittäin hyvin varustettuja. Täällä Latinan provinssin alueella sijaitsevat lerialueet. Home Away vuokraa loma-asuntoja. Booking.com ja monta monta muuta firmaa vuokraa loma-asuntoja.



Sabaudiassa riitttä tilaa kaikille. Täällä saa lainata kärryjä joilla voi viedä liikuntavammaiset mereen.

Velletristä Terracinaan saakka on ollut suoaluetta, Pontiset suot, jota on kuivatettu. Alueelle syntyi ojituksen myötä viisi uutta kaupunkia, Sabaudia, Pontinia, Aprilia, Pomezia ja Littoria, joista viimeksi mainittu vaihtoi nimeä Latinaksi vuonna 1946. 

Siis Rooman ja Napolin välillä sijaitsi tämä pahamaineinen suoalue, minkä hyttyset levittovät malariaa. Antiikin aikainen tie Via Appiakin kulki suoalueen lävitse. Länteen päin rannikolla taas suon sijasta oli hiekkadyynejä, jotka ovat vieläkin jäljellä. 

Roomalainen kirjailija Plinius Vanhemman (23-79 jaa) mukaan oli Pontien aluee hyvää viljelysmaata esihistroiallisella ajalla.  Pliniuksen tunnetuin teos on nimeltään Naturalis Historia, joka on hänen ainoa teoksistaan, joka on säilynyt jälkipolvelle. Täällä sijaitsi 33 maanviljelyskylää. Suuret joukot asukkaista siirrettiin 3000-luvulla pois alueelta kun malaria alkoi riehumaan ja tappaman asukkaita. Fasismin ajalla ojitettiin alue, raknnettiin kaksisataaa kanavaa ja useita pumppuasemia. Vuonna 1932 alkoi paluumuutto alueelle ja nykyään aluetta kustutaan Sagro Pontino, siis Pontinon maanviljelysalue.Italian valtio möi Caetanin aatelissuvulle valtavat maa-alaueet täältä. 

Esihistorialliselta ajalta täällä on vieläkin paljon muinaismuistoja, kuten vanhoja teitä. Yksi niitä on Cisterna di Latina, jonka niminen pieni kuntakin löytyy alueelta. Kunta sijaitsee keskellä entistä suolaluetta ja siitä nimitys Cisterna di Latina. Cisterna on iso allas tai kaivontapainen johon sadevesi kasaantuu. Tällä alueellla siis suovesi. Kylän kautta kulkee Rooman ja Napolin välinen junaliikkenne. 

Perinteisesti alueella on asunut useita vanhoja kulttuureja, kuten volskit, jotka perustivat tänne kaupunkeja 400-luvulla eaa. Alueen pääpaikka on Latina Lazion maakunna mukaan. 

Latinan ja meren välillä sijaitsee ihana melko pieni luonnonpuisto Parco Naturale del Circeo. Se on juuri tämä alue, kun vetää turisteja puoleensa, joten alueella on myös yöpymispaikkoja, josta on lyhyt matka rannalle. Luonnnonpuistoon tehdään koko perheelle tarkoitettuja opastettuja retkiä. Italialaiset rakastaa luontoaan. Italialaiset rakastavat myös leirialueitaan, joista useimmat ovat erinomaisia ja ihan viimeisen päälle suunniteltuja. Myös nuorempi väki käy viettämässä viikonloppuja leirialueilla. Useat italialaiset viettävät lomansa leirialueilla. He ottavat mummot ja ukit mukaansa lomalle. Lämpötila täällä on useamman asteen alhaisempi kuin Roomassa ja mukava pehmeä tuulen vire käy pitkin rantaa ja aluetta, koska tämä on avaraa tasamaata enimmäkseen.

Täällä on yöpymismahdollisuuksia. Lidanda niminen leirialue on tosi viihtyisä, mutta tipaten täynnä italialaisia heinäkuusta elokuun loppun. Leirialue sijaitsee dyyneillä. Camping Sabaudia toinen monipuolinen leirialue, joka sijaitsee mantereen puolella, hieman dyyneistä pohjoiseen. 

Venesatamia ei täällä ole, mutta hieman etelänpänä niemen toisealla puolella sijaitsee taajama nimeltä San Felice Circeo, jossa on vierassatama ja noin 5 kilometriä pitkä ilmainen hiekkaranta. Tänne pässe omalla baatilla, mutta satamamaksu on kallis. Tai sitten ensin junalla Roomasta Terracinaan ja siitä Cotralin bussilla loppumatka.

Tämä San Felice Circeo muistuttaa suuresti Ranskan Rivieeraa, mutta taajama on ikivanhaa verrattuna noihin uusiin taajamiin, mitkä ovat syntyneet suosta. Kylä on kuulema neandertaali-ihmisten ajalta, sillä Guattarin luolasta on löydetty neandertaali-ihmisen luuranko. Luola on suljettu rauta-aidalla, joten sitä ei kannata lähteä etsimään. Keskiajalla San Felice Circeo oli Temppeliritarien hallussa. Tämä on hieman hienostuneempi kohde kuin Sabaudia. Mutta dyyneilläkin sjatsee joitakin luksushotelleja.
  
San Felice Circeo on romanttien ja rauhallinen kohde



San Felice Circeo on oikeastaa asuintaajama, josta on tullut myöhemmin ensiluokkainen lomakohde. Turismi ei ole vielä saannut kovin suurta otetta alueesta. Täällä on yksityinen venesatama, joten monet tulevat vesiteitse tänne. Täällä ei ole juuri muuta aktiviteettiä kuin ranta, ravintolat ja loma-asunto.  Kylä on ihastuttavan kaunis ja omalaatuisensa ja erittäin rauhallinen ja viihtyisä. Läpi koko kylän voi kävellä piazzalta piazzalle. Täällä istuu mielellään ulkona ja nauttii rauhasta ja hyvästä ruuasta. Tänne voisin palata uudestaan.



Terrasinasta hieman eteenpäin samalla rannikolla sijiatsee Sperlonga, mikä on erittäin suosittu roomalaisten rantalomakohde. Sperlonga oli antiikin Rooman matkailukohde. Keisari Tiberius rakensi sinne kuuluisan huvilan.