perjantai 28. tammikuuta 2011

Borgon kaupunginosa


Borgon kaupunginosa

Brogon kaupunginosa sijaitsee Vatikaanin itäpuolella. Alueella asuu vain noin 3500 henkilöä, ns borghiciani, jotka asuvat Pasetton, siis Vatikaanin muurin pohjoispuolella. Vatikaanissa asuvia ei ole laskettu mukaan, luonnollisestikaan.


File:Via della Conciliazione dal cupolone.jpg

Via della Concilazionen katu/sovinnon katu. Kuvassa vasemmalla näkyy myös il Bassetto, muuri linnoituksen ja Vatikaanin välillä.

Vai della Concilazionen katu halkoo Borgon kaupunginosan. Katu johtaa myös Italian valtiosta Vatikaanin valtioon. Katu rakennettiin vuonna 1936-1950.

Nimi viittaa Italian ja Vatikaanivaltion välillä 1929 allekirjoitettuun sopimukseen, joka päätti paavin 60-vuotisen Vatikaanin vankeuden.Vatikaanin vankeus tarkoittaa paavinistuimen riitaa yhdistyneen Italian valtion kanssa vuosina 1870–1929. Vatikaanin vankeuden aikana paavit sulkeutuivat Vatikaanin huoneistoihinsa eivätkä poistuneet Vatikaanin alueelta. Vatikaanin vankeus alkoi paavi Pius IX:n aikana ja päättyi Pius XI:n solmimiin lateraanisopimuksiin Benito Mussolinin kanssa. Vatikaanin vankeuden aikaisia paaveja kutsutaan paikoin "Vatikaanin vangeiksi".

Paavin ja Italian valtion välinen kiista koski Kirkkovaltion liittämistä yhdistyneeseen Italiaan sotilaallisin toimenpitein. Aluksi Pius IX vaati kaikkia Kirkkovaltion alueita luovutettavaksi takaisin paavin hallintaan, mutta lateraanisopimuksessa Pius XI tyytyi vain Pietarinkirkkoon ja sen lähialueisiin.


Castel Sant'Angelo/Enkelilinna/Hadrianuksen mausoleumi.

Täällä olen tehnyt postauksen Castel Sant'Angelosta.

File:Passetto di Borgo from Castel Sant'Angelo 01.jpg

Castel Sant'Angelsota on hienot näköalat kaupungille

Kuvassa Castel Sant'Angelo ja siitä Vatikaaniin päin johtava Leoninen muuri jonka sisällä on kulkuväylä, Il Passeto di Borgo, jota pitkin pääsi kulkemaan salaa linnakkeesta Kirkkovaltioon. Muurin viereinen katu on nimeltään Via dei Corridori Borgo Sant'Angelo. Maalaus pyhiinvaeltajista Roomassa juhlavuotena 1600

File:Passetto2.jpg

Via dei Corridori Borgo Sant'Angelo ja Leoninen muuri jonka sisällä kulkee Il Bassetto di Borgo. Bassetto kuuluu Sant'Angelon museoon joten sitä pitkin pääsee kulkemaan jos maksaa sisäänpääsylipun museoon, Lungotevere Castello 50. 

Rom Passetto natt outside.jpg

 Bassetto di Borgo  yövalaistuksessaan

Castel Sant'Angelo, Enkelilinnoitus, on ehdoton turistikohde Roomassa. Avoinna kello 9.00-19.30 tiistaista sunnuntaihin. Sisäänpääsymaksu 10.50 €. Alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat EU:n kansalaiset pääsevät ilmaiseksi kun näyttävät passin tai henkilöllisyystodistuksen. Sama sääntö pätee melkein kaikkiin museoihin Roomassa. Jos haluaa käydä jossain museossa Rooman matkalla niin tämä on se ensimmäinen jossa suosittelen käydä. Museossa on monta kerrosta joten kannattaa varata aikaa pari tuntia vähintäin. Kannattaa etukäteen lukea linnoituksen historiaa ja perehtyä museon eri osastsoihin, jotta saa vierailustaan irti kaiken mahdollisen. Linnoituksessa on niin monta uepaa paavin asuntoa ja salia että ei kannata pitää kiirettä.

Useammasta paikkaa kastellin ympriltä lähtee portaat alas vallihautaan ja puistoalueelle joka on linnakkeen ja vallihaudan välissä. Siellä saattaa enimmäkseen tulla vastana koirien ulkoiluttajia. Puistoalueella leikkivät myös lapset. Siellä on joitakin patsaitakin katseltavana. Aivan hyvin voi istahtaa vaikka nurmikolle niitten isojen pinjapuiden alle ja nauttia eväitään ja levähtää. Rooma on ihana kaupunki kunhan ei liikaa kiirehdi.


Linnoituksen ympärillä on neljä linnaketta jotka ovat saaneet niemensä neljän evangelistan mukaan. Vanhoja kanuunoita on siellä täällä ja muuta sotamateriaalia. Heti Castel Sant'Angelon sisäänkäynnistä kun lähtee kiertämään oikealle koilliseen  ulkoisen muurin kupeessa sijaitsee pieni kappeli nimeltä Santa Croce, Pyhän ristin kappeli. Tässä kappelissa saivat kuolemaantuomitut käydä tekemässä synninpäästön, ja otta vastaan sakramentit, jos halusivat.


Borgon kaupunginosa on Rooman 14. ja  se sijaitsee Vatikaanin edustalla. Borgo ei kuulu Rooman keskustaan. Ammoisina akoina alue oli kosteaa joten malariahyttyset viihtyivät hyvin alueella. Borgon aluetta käytettiin myös hautauspaikkana. Aikoinaan Borgosta läksi kaksi tietä, Via Cornelia, joka yhtyi myöhemmin Via Aureliaan ja Via Triumphalis, joka yhtyi Via Cassiaan. 

Keisarillisella ajalla alueella sijaitsi joitakin mahtavia keisarillisia huviloita ja puutarhoja. Caligula rakennutti sirkuksen (Circus Gaianus) nykyiselle Pyhän Pietarin torille jonka sitten keisari Nero rakennutti vielä entistäkin suuremmaksi (Circus Neronis). Sirkukseen pääsi portin kautta ja Nero rakennutti kivisillan puusillan sijalle Teveren joen yli. 

File:Castelsantangelo.scorcio.jpg

Keisari Hadrianus rakennutti valtavan mausoleumin, Mausoleo di Adriano/ Castel Sant'Angelo (enkelilinnoitus) itseään varten ja sinne pääsi Pons Aeliuksen siltaa pitkin. Hadrianuksen Muasoleumi/Castel Sant'Angelo on nykyään museo vuodesta 1906 lähtien. Mausoleumia alettiin rakentamaan jo vuonna 139 jaa kun keisari Hadrianus oli vielä elossa. Vuonna 271 mausoleumista tehtiin linnotus.


Mausoleumiin on haudattu Hadrianuksen lisäksi hänen vaimonsa Sabina, keisari Antonius Pius ja hänen vaimonsa Faustina, Lucius Verus, Marcus Aurelio, Commondus, Septimus Servus ja Marcus Aurelius Antonius Bassianus, toiselta nimeltään Caracalla. Haudat sijaitsivat sylinterin muotoisessa säiliössä, 64 m diametriltään x 20 m korkeudeltaan. Sylinteri asetettiin multakumpareen päälle ylinpään kerrokseen. Kaiken sen päälle laitettiin monumentti jossa Aurinkojumalaa  ja Hadrianusta kuskattiin pronssivaunuissa, quadrica, neljän hevosen vetäminä. 


Aurinkojumalan pää löytyy nykyään Sala da Rotunda'sta Vastikaanin  Museosta. Nykyään Castel Sant'Aneglon katolla seisoo paavi Gregorius Suuren näkemän "näyn mukaan" arkkienkeli Mikaelin pronssipatsas, joka asetettiin sinne 1700-luvulla.


Castel Sant'Angelon kahvila


Näköala linnoituksen terassilta on aivan mahtava kokemus. Terassilla on näytelty Buccinin oopperaa Tosca aikoinaan. Nykyään on terassilla silloin tällöin musiikiesityksiä. Linnoituksessa on myös kahvila josta on myös mukavat näköalat jos sattuu saaman pöydän ikkun-aukon edustalta. Kahvilan antimia ei ole kehuttu mutta ympäristö ja näköala on nautinollinen. Ainahan nyt kahvit voi juoda vaikka se maksaisikin maltaita.


Kahvila

File:Castel Sant Angelo 102 2053.jpg

Ponte Sant'Angelo/Pons Aelius

Castel Sant'Angelon edustalla, kun kävellään Ponte Sant'Angelon sillan yli, sijaitseva pieni tori oli teloituspaikka Kirkkovaltion ajalla.


Keisari Hadrianus rakennutti sillan vuonna 134, jonka nimeksi tuli Pons Aelius. Kuudennella vuosisadala Gregorius Suuri vaihtoi nimen niin Hadrianuksen Mausoleumille kuin sillallekin, Castel Sant'Angelo ja Ponte Sant'Angelo. 

Silta hajosi pyhiinvaeltajien painosta ja huonon kuntonsa takia 1400-luvulla ja noin kaksisataa pyhiinvaeltajaa hukkui Teveren jokeen. Paavi oli sitä paitsi pannut maksun sillan ylikulkeville, mutta paavi Clemente VII de'Medici poisti maksun ja laitatutti Pyhän Pietarin ja Paavalin patsaat sillan kaiteelle. Myöhemmin Pyhä Pietari ja Paavali saivat seuraa kymmenestä enkelipatsaasta jotka valmisti  Gian Lorenzo Bernini 1600-luvulla. Nykyiset patsaat sillankaiteilla ovat kopiota. Kaksi alkuperäistä enkelipatsasta ovat Andrea della Fratten kirkossa koristamassa pääalttaria.

File:Borgo 2946.JPG

Borgo Pio on yksi Vatikanin kaduista, joka lähtee Via di Porta Castellolta ja päätyy Pyhän Pietarin basilikan ääreen. Kadun varressa on paljon ruokapiakoja ja kahviloita, sekä hotelleja ja vuokra huoneistoja, jotka ovat entisiä pyhiinvaeltajen asuntoloja. Kadun varrelta löytyy kaikkea mitä turisti tarvitsee. Kadulla tungeksii aika ajoittain ihmisiä ympäri maapalloa.

Vatikaanin kukkulalla pidettiin ensimmäiset kristittyjen vainot vuonna 67, kesari Neron aikana. Vuosi sen jälkeen keisari Nero teki itsemurhan. 

Esikristilliset tiesivät että Pietari haudattiin Vatikaanin kukkualle joten paikasta tuli pyhiinvaelluspaikka heti sillään. Kerrotaan että Paavi Anacletus (kolmas paavi kun/jos Pyhä Pietari luetaan mukaan) rakennutti oratorioumin, rukouskappelin, haudan päälle. Hän jakoi Rooman 25 seurakuntaan mutta siitä ei ole tarkenpaa tieto kuinka monta pappia oli siihen aikaan. Anacletus on haudattu Pyhän Pietarin basilikaan. 

Vasta keisari Konstantinus I Suuri rakennutti kirkon kappelin paikalle vuonna 324. Se vanha Pietarinkirkko hajosi 1600-luvulla ihan käsiin ja sen tilalle rakennettiin uusi, jonka raketamien eksti 20 vuotta, vuosina 1506-1526. Kymmenisen arkkitehtiä tarvittiin rakentamiseen, vaikka Michelangelo Buonarroti teki suurimman homman. Hän kasasi entisestä hajoamaisillaan olevasta rakennuksesta nykyisen basilikan.


Via della Consiliazione, Santa Maria in Traspontinan kirkko


Rosalier Franz: Vicolo del Campanile

968RomaSMariaTraspontina.JPG

Santa Maria in Traspontina, Via Conziliazione

Karmeliittien kirkko joka on tipaten täynnä ihastuttavia kappeleita. Kirkko on luultavasti valmistunut vuonna 772 ja 1500-luvulla karmeliitit saivat sen omistukseensa. Kirkko on erittäin hyvässä kunnossa. Se on tanskalaisten kotikirkko Roomassa. Nimittäin kirkkoon on haudattu tanskalainen kuningas Knut Pyhä ja myöhemmin Tanskan kuningas Christian X kustansi 1900-luvun alussa kirkon korjauksia ja lahjoitti kirkolle uuden rippituolin ja uusia penkkejä, joista 24:ssä penkisssä edestäpäin laskien on merkattu kuninkaan nimimerkillä. Kirkko on todellakin näkemisen arvoinen. Heinäkuun 16. vietetään erikoista karmeliittien juhlaa.

Santa Maria in Traspontina (Rome) - Dome and ceiling.jpg

Santa Maria in Traspontinan kirkon kattokupoli


Santa Barbaran kappeli


Oratorio dell'Annunziata, Lungotevere Vaticano, Via San Borgo Pio X

Pietro Passalacqua suunnitteli oratoriumin 1700-luvulla vastapäätä Borgo Santo Spiriton kirkkoa ja se kuului samalle uskonnolliselle järjestölle Santo Spirito, kuin sairaalakin. 

Mutta kun Via della Consolazionen paraatikatua, sovinnonkatua, alettiin rakentamaan 1940-luvulla, niin kirkko pantiin paloiksi ja kasattiin kasaan uudestaan kymmenen  vuotta myöhemmin, Via di San Borgo Pio X:n varrelle. Kirkko on aivan liian kaunis tyystin hävitettäväksi ja sen jukisivu varsinkin on ihailun arvoinen. Kirkossa sijaitseva Madonna della latte, "maitomadonna" on erittäin arvokas ikooni.


Madonna della Latte, "Maitomadonna", Antoniazzo Romano

Maria annunziata.jpg

Oratorio Santa Maria in Annunziata, Borgo Santo Spirito

Maitomadonna ei ikävä kyllä näy valokuvassa, mutta se sijaitsee tuossa kuvan vasemalla puolella.


Via Nicolo V 24


Santa Monica, Piazza dell Sant'Uffuzio

Augustinuksen äidille pyhitetty kirkko ja toimii augustiiniläis-golleegion kirkkona. Kappelin mosaaikkitöitä.


San Lorenzo in Biscibus, Via Borgo Santo Spirito


San Lorenzo in Biscibus on jäänyt ahtaalle kun on rakennettu asuinrakennuksia sen ympärille. Olen tehnyt oman postauksen tästä mielenkiintoisesta kirkosta.


Porta Cavalleggeri nykyään. Entinen portti on muurattu umpeen ja muurista on hajoitettu suuri pala pois, jotta saatiin leveämpi kulkuväylä Pyhän Pietarin kirkkoon. Katu joka kulkee tästä ohitse on erittäin vilkkaasti liikennöity leveä katu nimeltä Via di Porta Cavalleggeri, jossa on lähin bussipysäkki. Keskustasta tulee esimerkiksi bussi 64 Terminiltä ja bussi 46 Piazza Venezialta ja pysähtyy tässä vasemalla puolen rakennsuekn seiustalla. Oikealla puolen on autotunneli, josta katu nousee ylös Vatikaanin kukkualle.


Porta Cavalleggeri vuonna 1900


Roasler Franz: Porta Cavalleggeri


San Pietro in Borgo, Porta Cavaleggeri

San Pietro in Borgo kuuluu Vatikaanille. Ranskalaiset pyhiinvaeltajat ovat aikoinaan käyttäneet kirkkoa asuntonaan. Kirkko on peruskorjattu vuonna 1923. Tietääkseni se on Vatikaanin hyväntekeväisyysjärjestön Caritaksen käytössä nykyään. Kirkon ovelta jaetaan iltaisin ruokapaketteja kodittomille.


Santa Anna dei Palafrenieri sijaitsee Vatikaanin" sisällä". Kirkossa saa kuitenkin käydä kuka vaan. Täällä on postaus kirkosta.


Via Aurelia 51


Campo Santo Teutonico, Piazza dei Protomatiri Romani

Täällä on oma postaukeni Campo Santo Teutonicosta.

Sijaitsee Vatikaanin muurin ulkopuolella mutta kuuluu silti Vatikaanille. Alueella on kirkko, hautausmaa ja koulu. Alunperin paikalla sijaitsi hospitsi pyyhiinvaeltajia varten. Monet heistä oli sairaita ja tulivat viimeisillä voimillaan Paaavin luo saamaan siunauksen ja syntienpäästön. Useammat kuolivat sillä matkalla ja osa heistä haudattiin tähän hospitsin viereen ja osa kaupunginmuurien ulkopuolelle, kaupunginmuureissa olevien porttien ulkopuolelle. Santa Maria della Pietan kirkko rakennettiin hospitsin viereen. Kirkosta ja hautausmaasta tuli erikoisesti saksalaisten pyhiinvaeltajien oma paikka. Kirkko ja hautausmaa on avoinna kävijöille messujen aikaan.


Campo Santo Teutonicon hautausmaaCampo Santo Teutonicon hautausmaa katsottuna ylähäältä päin

Kuvassa taka-alalla oleva rakennus seinäkkäin Campo Santoa on paavin audienssisali ja sen ovaali ikkuna näkyy kuvassa.


Santa Maria della PietaBorgo Pion katu


Mura Leonide, kuten Vatikaanin muuria nimitetään


Borgo Santo Spirito 21


Castel Sant'Angelo/Hadrianuksen mausoleumi sekä Ponte Sant'Angelon silta.


Nunnat shoppailemassa


Borgo Santo Spirito 14


Vesiposti


Via Aurelia 62


Sovinnon katu, Via della Cociliazione

Katu rakennettiin symboolisksi sovinnosta, jossa Italian valtio hyväksyi Vatikaanin omaksi valtiokseen. Katu kulke kahden valtion välillä, Vatikaanin ja Italian. 

File:014PalazzoTorlonia.JPG

Palazzo Giraud Torlonia, Via delle Conciliazione

Tämä palatsi on ollut yksi Rooman upeimmista. Sen omisti Torlonian erittäin rikas ja avovaltainen suku. Palatsissa asui Espanjan kuninkaan tytär prinsessa Beatrice de Bourbon, joka oli naimississa Alessanro Torlonian kanssa. Prinsessa asui palatsissa kuolemaansa saakka vuoteen 2002.

File:Borgo - palazzo Cesi Armellini 1150686.JPG

Palazzo Ceci Armellini


Viale Vaticano 25Porta Angelica ja Strada Angelica rakennettiin johtamaan pohjoisesta päin tulevia pyhiinvaeltajia suoraan Porta del Popololta pitkin Strada Angeloa Porta Angelon portille. Alueelle rakennettiin pyhiinvaeltajille hospitseja joissa he saivat yöpyä ja ruokailla. Pyhiinvaeltajien järjestöjä nimitettiin Scholae nimellä. Scholaet jakautuivat kansallisiuuksien mukaan ja jokaisella oli oma kirkko ja hospitsi, kuten saksit, langobardit, friisit ja frankit jne. 

Se oli saksalaiset kun aloittivat kutsua aluetta nimellä Burg, josta sitten tuli nykyiselle kaupunginosalle nimeksi Borgo. Borgo sijaitsi Aurelianuksen kaupunginmuurin ulkopuolella ja siksi alueelle hyökättiin useamman kerran. Paavi Leo VI rakennutti 800-luvulla Pyhän Pieterin basilikan ympärille muurin ja sen aikainen Vatikaani oli niemeltään Citta Leonina ja muuri sen ympärillä Mura Leonide.

File:Vatican 3.jpg


Porta Angelica nykyään


Roesler Franz: Porta AngelicaPorta Angelican kupeessa sijaitsi tämä kirkko, Santa Maria della Grazie ja sen vieressä eremiittiluostari. Kirkko purettiin ja aivan upouusi saman niminen kirkko rakennettiin Porta Angelican ulkopuolelle,  lähelle Vatikaanin museon pääsisäänkäyntiä, Cipron metroaseman lähellä.

File:Trionfale - S. Maria delle Grazie 5.JPG

Uusi Santa Maria della Grazia al Trionfale,
 Piazza Santa Maria della Grazie


Palazzo Vaticano


Roesler Franz: Via dei Penitenzieri/Via di Porta Santo Spirito


Borgo Santo Spirito

Saksalaisten kansalliskirkko, tai paremminkin saksilaisten,  jonka yhteydessä oli heille oma hospitsi. Kirkon yhteydessä sijaitsee saman niminen sairaala.


Täällä on oma postaukseni Santo Spirito in Sassian kirkosta.


Piazza San Pietro


Santo Spirito Sassian sairaalan sivustaa


Porta di Santo Spirito/Pyhän Hengen portti

Portin 'tuolla puolella' kadun nimi on Via dei Penitenzieri, joka päätyy Borgo Santo Spiriton kadulle. Katu kuljee saman nimisen sairaalan taustalla.


Patsas Santo Spirito Sassian sairaalan edustalla


Borgo Pio/Vicolo del Campanile


La Ruota, Santo Spirito in Sassia
Reikä johon sai laittaa lapsensa josta ei voinut pitää huolta.


Ponte Vittorio


Piazza delle Vaschette, Acqua Angelica

File:Ponte Vittorio Emanuele II da Castel Sant'Angelo.jpg

Ponte Sant'Angelo
Tätä siltaa pitkin useimmat saapuvat Vatikaaniin.