sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Sant'Anna dei Palafrenieri

Fil: 1345VaticanoIngresso.jpg

Sant'Anna dei Palafrenieri, Via di Porta Angelica/Vatikaani

Munkit muuttivat Vatikaaniin jo vuonna 1378. Sen aikainen kirkko toimi myös hevostenhoitajien järjestön Confraternita dei Palafrenieri kirkkona. Nykyään järjestö käyttää muotoa Parafrenieri. Nämä hevostenhoitajat ja hevoskukit jotka perustivat järjestön olivat paavien palveluksessa. 

Siihen aikaan oli vain korkearvoisimmilla papeilla ja aatelisilla varaa omistaa hevonen. Joten palafreniereillä oli melkoinen satus hevoskukeina ja hevosten hoitajina. Sitä ennen parafreniereillä oli Sant'Anna a Ripan kirkko huostassaan mutta se hajoitettiin. Hevoskuskit käyttivät myös Sant'Annan kappelia entisessä Pyhän Piatarin kirkossa omana rukoushuoneenaan. Paavi Giulio II della Rovere/Julius II antoi vuonna 1505 palafreniereille tämän uuden Sant'Annan kirkon järjestön käyttöön. Venerabile Arciconfraternita di Sant'Anna de' Palafrenieri järjestö pitää järjestöään vanhinpana paavillisena järjestönä, joka vieläkin on toiminnassa.

Nykyinen kirkko valmistui vuonna 1565. Kuuluisa arkkitehti Giacomo Barozzi da Vignola toimi arkkitehtina ja rakennusmestarina. Da Vingolan renessanssin rakennustyyli levisi sittemmin pitkin Eurooppaa. 

Välillä työt keskeytyivät varojen puutteen takia. Sant'Annan kirkko on erinomaisen kaunis mutta pieni.

Nykyisin luostarissa asuu augustiiniläisnunnia. Heidän vuotuista juhlapäivää vietetään kirkossa 22. toukokuuta. Santo Rosariota nunnat pitävät yhdessä paavin kanssa vuosittain 31. toukokuuta Vatikaanin puistossa. Helluntaina on erikoisen juhlallinen jumalanpalvelus kirkossa. Pyhää Annaa juhlitaan 26. heinäkuuta vuosittain. Pyhää Monicaa juhlitaan 27. elokuuta. Pyhä Monica oli Pyhän Augustinuksen äiti. Pyhää Augustinusta juhlitaan kirkossa 28. elokuuta. Joten juhlia riittää.


Sant'Ananan kirkko kuului pappisjärjestölle di Santa di Anna dei Palafrenieri Lateraaninsopimukseen saakka vuoteen 1929. Silloinen paavi Pius X, Ambrogio Damiano Achille Ratti, rakennutti seurakuntakirkon luostarille ja kirkon ylläpito annettiin augustiinimunkeille. 

Edesmennyt paavi Johannes Paulus II kävi Sant'Annan kirkossa sunnuntaina 10.12 vuonna 1978 ja piti kirkossa saarnan, jossa hän muistutti että hän itse kuuluu Sant'Annan seurakuntaan Vatikaanissa.

Munkit siirtyivät Santa Catarina della Rotan vieressä sijaitsevaan luostariin asumaan. Via San Girolamon varrella sijaitseva kirkko Santa Catarina della Rotan kirkossa pidetään messu sunnuntaisin kello 11.30. Muuten Santa Catarina della Rotan kirkko on suljettu.  Se on nimittäin melkein hajoamispisteessä.

Sant'Annan kirkko avaa ovensa joka aamu kello 5.45. Ensimmäisenä pidetään aamuhartaus. Kirkon ovet ovat avoinna kaikille, turisteillekin. Vartija seisoo ovella mutta ei häntä tarvitse säikähtää.


Kirkkoon on kaikilla vapaapääsy

Kirkon ovet  ovat avoinna kello 5.45-12.00, sekä 16.00-19.00
Kesäaikaan kirkossa on messuja useammin, kello 6.00, 7.00, 8.00 ja 9.00. Santo Rosario (ruusukkorukous hartaus) kello 17.30 ja vesperi kello 18.00.

Pyhinä ja sunnuntaisin messu kello 6.00, 7.00, 8.30, 10.00, 11.00, 12.15.
Kello 15.30 messu englanniksi 

 Santo Rosario (ruusukkorukoushartaus) kello 17.30, vesperi kello 18.00.

Pyhän Anna seurakunnan puolesta on paljon sosiaalista toimintaa kuten apua köyhille äideille ja lapsille. Pyhä Anna on äitiyden suojeluspyhimys. Hevostenhoitajat ja-kuskit pitävät myös Pyhää Annaa suojeluspyhimyksenään. Katollisen kirkon hyväntekeväisyysjärjestö Caritas jakaa ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä apua tarvitseville. Seurakunnalla on myös oma koulu lapsille, sekä oma kuoro.


Caravaggion maalaus vuodelta 1606 "Madonna dei Palafrenieri". Maalaus oli aikasemmin Sant'Annan kirkossa. Scipione Borghese osti taulun ja nyttemmin sen voi nähdä Galleria Borghesessa. Palafrenierit tilasivat tämän maalauksen Caravacciolta uuteen Sant'Annan kirkkoon. Maalus aiheutti hämminkiä ja se siirrettiin pois kirkon pääalttarilta jo parin viikon päästä.

Roomasta löytyy toinenkin pyhälle Annalle pyhitetty luostari joka vuokraa huoneita. Keskeinen sijainti.  Tripadvisor.

Albergo Giusti/Suore di Sant'Anna della Provvvidenza

Via Giusti, 5
00185 Rome
Tel. 06.7045.3462
Fax: 06.7045.3513
E-mail: s.annagiusti@tiscali.it17.03.2013 paavi Johannes piti messun Sat'Annan kirkossa

Cappucciniluostari, Santa Maria dela Concezione


Luostari seisoo aivan Via Veneton kadun vieressä jossa on monen bussin pysäkki. Via Vittorio Veneto on kaunis lehtevä katu joka kiemurtelee  alas Monte Pincion kukkulaa Piazza Barberinille. Kadun varsilla on upeita rakennuksia kuten Palazzo Margherita jossa sijaitsee USA:n suurläehtystö. Suuria pannkipalatseja, luksushotelleja, ravintoloita ja kahviloita vieri vieressä Porta Pincianaan saakka. 


Via Venetolle tyypillisiä jalkakaäytävä kahvila/ravintoloita löytyy myös muutama. Ne ovat lasilla ympäröityjä ja päällystettyjä pieniä rakennuksia jotka sijaitsevat jalkakäytävällä. Luostaria vastapäätä on ainakin neljä tällaista "lasikahvila-ravintolaa". Mutta onhan tämä alue juuri se alue jolla elettiin La Dolce Vita elämää ja jossa paparazzi ilmiö syntyi.

Erityisesti amerikkalaisten suosima Harry's Bar sijaitsee aivan viimeisenä Via Veneton päässä. Läheltä luostaria  saman kadun varrelta löytyy myös Hard Rock Caffe, Via Vittorio Veneto 62. Se on baari ja yökerho joka on avoinna kello 12.00-01.30. Tämä on mielestäni sopiva paikka viettää iltaa erityisen kansainvälisessä ympäristössä. Ainoa haittapuoli ehkä on se että tämä paikka on todella tipaten täynnä väkeä joka päivä ja kalliinpuoleinekin se on.Conceptio Immaculata tarkoittaa Pyhän Marian tahratonta sikiämistä. Tämä on dogmi katollisessa kirkossa ja tämän dogmin ympärille on syntynyt joukko luostarisäätyjä- ja järjestöjä, istituto di vita consacrata, eli  elää vihittyä luostarielämää. Nämä insitituutit jakautuvat uskonnollisiin ja sekuläärisiin järjestöihin. Nämä "sekuläärit järjestöt" kuuluvat katolliseen kirkkoon, ovat Santa Seden/Pyhän istuimen valvonnan alaisia, kuten uskonnnolliset järjestötkin, mutta ovat vapaampia. 

Katolisen kirkon nimityksellä sekulääri, ei tarkoiteta agnostikkoja. Sekuläärit jäsenet ovat uskovaisiaq henkilöitä, jotka elävät yhteiskunnassa mutta noudattavat samoja luostarisääntöjä. Suurin osa näistä sekularisoituneiden järjestöjen jäsenistä, nunnista, munkeista ja papeista sekä piispoista, asuvat ja elävät luostareissa mutta liikkuvat vapaammin ja osallistuvat yhteiskuntaelämään. On nunnia ja munkkeja jotka opiskelevat yliopistoissa ja silti asuvat luostareissa. Näitä sekularisoituneita järjestöjä on melko paljon nykyään.


Cappuccini, kapusiinimunkkijärjestö, perustettiin vuonna 1525. Se haarautui omaksi järjestökseen fransiskaanisäätykunnasta. Tämä tapahtui Lutherin uskonpuhdistuksen ajalla, joten se aiheutti  sen että kaikkia uudistuksia ja muutoksia epäiltiin ja vastustettiin. Virallisesti kapusiinijärjestöä ei ole mutta käytäntö on hieman toinen, ainakin niin kauan kun kapusiinejä on olemassa.

File:Francisco de Zurbarán 057.jpg

Francisco de Zurbaran kuvaus Pyhästä Fransiskus Assisilaisesta huppu pässään, noin  vuonna 1658.

Kapusiinit käyttävät sandaaleja ilman sukkia,  tummnaruskeaa tai mustaa munkkikaapua jossa on huppu, jonka tarkoituksena on vain peittää pää huonolla säällä. Kapusiinimunkeilla on usein melko pitkä ja villisti kasvana parta, mutta se ei ole näköjään enää mikään välttämättömyys.

Perinteisesti heidän tehtäviinsä kuuluu auttaa köyhiä ja etenkin sairaita. He ovat aina asuneet yhteiskunnan reunamilla ja eläneet  suurimmaksi osaksi oman puutarhan tuotteillaan. Historian varrella kapusiinit ovat matkustelleet, toimineet läheyssaarnaajina, diplomaatteina, neuvonantajina, toimineet yhetiskunnan sosiaalisessa työssä, kirjoittaneet kirjoja, maalanneet tauluja, toimineet palomiehinä, sotilaina, kaplaaneina...

Kapusiinijärejstö syntyi Marchen ja Kalabrian alueilla. Matteo da Bascio tuli Roomaan vuonna 1525  Marchesta jossa hän oli elänyt frati minori  eremiti-elämää, eristettyä erakkoelämää muutamien muiden mieshenkilöiden kanssa. Kolme vuotta myöhemmin silloinen paavi Clemente VII Medici antoi virallisen luvan Matteo da Basciolle perustaa kapusiiniluostarijärjestö.

Alkuun kapusiinit asuivat Santa Maria dei Miracolin kirkon viereesä sijaitsevassa San Giacomon ospedalissa, sairaalassa. Kardinaali Andrea della Valle antoi kapusiineille melko pian uuden asunnon Santa Maria Maggioren kirkon vierestä jossa oli tyhjä luostari nimeltä Sant'Eufemia. Sen jälkeen kapusiinit muuttivat San Bonaventura dei Lucchesin kirkon luokse. Vasta vuonna 1631 he muuttivat tänne Via Veneton varteen, kun rikas Barberinin suku lahjoitti heille tontin juuri tontille valmistuneen Palazzo Barberinin vierestä. Se alkuepräin luostari on purettu kun alueella vedettiin leveämpiä katuja ja rakennettiin uusia rakennuksia. 

File:Rubens Felice da Cantalice.JPG

San Felice da Cantalice/Felice Porri (1551-1587)

San Felice da Cantalice syntyi Cantalicen kylässä Rietin provinssissa ja kuoli Roomassa San Bonaventuran luostarissa Foro Romanolla. Roomassa San Felice maleksi pitkin katuja ja kujia reppu selässään ja jalat haavoilla, koska hän kieltätyi käyttämästä kenkiä. Talvellakin hän käveli paljainjaloin.

San Felice da Cantalicestä tuli ensimmäinen kapusiinipyhimys ja hän on haudattu tähän uudemman luostarin kirkkosaliin. 

San Felice Cantalise asui useammissa luostareissa elämänsä aikana. Roomassa hän asui Pyhän Bonaventuran luostarissa joka sijaitsee Foro Romanolla. 

Paavi Gregorio XIII Buoncompagni toimi paavina vuonna 1572-1585. Hän jatkoi edeltäjänsä uudistusreformia johon paavit pakottautuivat Lutherin reformation takia. Trenton kirkolliskokous pidettiin vuosina 1545-1563 johon hän oli osallistunut silloisen paavin lähettiläänä. Edellinen  katolisen kirkon kirkkokokous oli pidetty Konstanzissa vuosian 1414-1418, joilloin päätettiin että katolinen kirkko (tai kristillinen kuten siihen aikaansanottiin) oli uudistusten tarpeessa. Uskotiin että uudistus sitoisi protestoivat protestatit takaisin paavin alaisuuteen, mutta se osoittautui olevan liian myöhäistä. Protestanit eivät saapuneet edes paikalle kokoukseen. Kokouksessa silti saatiin aikaan uudistuksia ns Tridenttinen reformi, jota alettiin nimittäämään vastauskonpuhdistukseksi. Suurin ja merkittävin uuditus ehkä oli anekaupan lopettaminen.

Fil: Bl.  Maria Angela Truszkowska.jpg

Maria Angela Truszkowska (1825-1899)

Myöhemmin syntyi myös nunnajärjestö Warsovaan Puolaan, vaikka kapusiinijärjestö on munkkijärjestö. Nunnajärjestön nimeksi tuli La Suore di San Felice da Cantalice, lyhyesti sanoen feliciaanit C.S.S.F. Se on fransiskaanijärjestön alainen, luonnollisestikin. Järjestön perustaja Maria Angela Truszkowska kanonisoitiin vuonna 1993. Järjestön pääkallonpaikka on Roomassa, kuten kaikkein muittenkin katolisen kirkon järjestöjen, mutta Italiassa ei ole ainoatakaan järjestön luostaria, ainakaan vielä. Puolan lisäki löytyy feliciaaniluostareita Virosta, Kanadasta, Brasiliasta, Keniasta, Venäjältä ja USA:sta. Kaiken kaikkiaan noin 2000 nunnaa.


¨
Via Veneto, Immacolata/Chi Era Costui?/PLIloiset kapusiinimunkit nurmikolla

File:Francois-Marius Granet Chor der Kapuzinerkirche in Rom.jpg

Kuvaus luostarista joskus 1800-luvun alkuvuosilta

File:Chiesa dei Cappuccini - Tomba di San Felice da Cantalice.JPG

San Felice de Cantalicen hautamuistomerkki luostarin kirkossa


Antonio Barberinin hautamuistomerkki

chiesa2

Kardinaali Antonio Barberini kustansi luostarikirkon rakentamisenkin. Hän oli itse kapukkiini. Hänen veljensä paavi Urbano VIII Barberini siunasi kirkon ja oli mukana kirkon vihkiäisissä. Uusi luostari valmistui kaksi vuotta myöhemmin.

File:Cappouccini, guido reni, san michele arcangelo 01.JPG

Guido Renin maalaus, v 1636

File:Cripta Cappuccini.jpg

Luostarissa on museo ja krypta jossa on satojen edesmenneiden kapusiinimunkkien luurankoja ja kalloja. Sisäänpääsy Via Veneto 27 kello 9.00-19.00. Samassa yhteydessä sijaitsee myös museo. Samalla sisäänpääsymaksulla  6 € pääsee molempiin.

Luostarissa on myös ns Casa per Ferie I Capuccini, Via Veneto 21, luostariasuntola jossa miespuoliset saavat vuokrata huoneita. Samassa rakennuksessa sijaitsee pakolaisasuntola miespuolisille pakoalaisille. Asuntolassa on jopa modernit konferenssitilat kaikkine mukavuuksineen. Asuntola on aivan viimeisen päälle moderni ja vastikään rakennettu. Henkilökuntaa kehutaan. Suosittelen ottaa yhteyttä ja pyytää infoa asuntolasta. Varmaan aivan mainio paikka nuoremmille miehille ja yksin matkustaville miehille. 

Perheet (ja naishenkilöt) ohjaataan Casa per Ferie Beatha Margherita Caiani nimiseen luostariin Vatikaanin lähellä. Hyvät arvosanat Tripadvisor'ssa molemmille. Kapukkiiniluostari sijaitsee vain parikymmentä metriä Barberinin metrosaeman ylösnoususta. Luostarin edustalla on bussipysäkkejä vaikka millä mitalla. 

E-mail:booking@cappucciniviaveneto.it

File:Capuchin Crypt.jpg
File:Capuchinos 2.jpg


Kryptassa on todellakin paljon pääkalloja ja luita ja jopa jokunen luurankokin.
Täällä on oikeastaan valokuvauskielto...Syy siihen on varmasti siinä että munkit haluavat että tulee mahdollisimman paljon vieraita jotka maksavat sisäänpääsymaksun. Tulot ovat tärkeitä jotta he voivat jatkaa luostarissa asumistaan. Aikaisemmin sisäänpääsymaksua ei ollut vaan munkit odottivat vierailijoilta lahjotuksia. Nykyään ei enää ole rikkaita aatelisia kuten Barberinit jotka suojelisivat luostareita ja elättäisivät munkkeja ja nunnia. Uudesta asuntolasta ja konferenssitiloista on nykyään myös tuloja.