tiistai 27. tammikuuta 2015

Santo Stefano di Sessanio

Santo Stefano di Sessanio

Santo Stefano di Sessanio

 Ooooh, vita bella! sanon minä vaan...


Junalla L'Aquila'aan joka sijaitsee Romasta itään, ja sieltä Collemaggion bussiterminaalista  paikallisbussilla lopun matkaa. Omalla autolla L'Aquila'aan ja siitä SS 5 tietä ensin, sitten SS 153 tietä ja Navellista SS 17 tietä Santo Stefano di Sessanioon. Roomasta Aquila'aan on noin 100 kilometriä mutta siitä sitten onkin kapeita kiemuraisia teitä ylös Apenniineille  ja lähelle sen korkeimpia vuoria Gran Sasson alueella. Tämä alue on todella korkealla merenpinnasta ja täällä maa tärisee melkein yhtenään, jota sentään ei useinkaan edes huomaa. Täällä likkuu myös susia ja karhuja. Vaikka ei niitä kannata pelätä.


Santo Stefano di Sessanio sijaitsee 1251 metriä merenpinnan yläpuolella, ylhäällä Apenninien vuorilla. Täällä asuu vakituisesti noin sata henkilöä mutta aika ajoittain täällä on lomalaisia, niin kesällä kuin talvellakin. Kesällä tänne voi paeta kuumia Rooman helteitä. Yöpymismahdollisuuksia löytyy.

Santo Stefano di Sessanion ja sen luonto ja muut pikkukylät ovat kappale kauneinta Italiaa. Mahtava kokemus.


Santo Strefano di Sessanio sijaitsee upealla kansallispuistoaleella nimeltä Gran Sasso. Gran Sasso on Italian korkein vuorenhuippu, 2912 metriä korkea, jossa on ikuinen lumi ja jää. Gran Sasso oikeastaan käsittää neljä melkein yhtä korkeaa vuorenhuippua. Itse kansallispuistolaue on hyvin laaja, 150 000 hehtaaria. Puistoalue sijaitsee viiden provinssin alueella ja puistoalue koostuu 44 kunnasta. Alueen kylät ovat toinen toistaan ihanampia ja kodikkaampia, joissa varsinkin kesäaikaan on paljon siedettävänpää oleskella kuin kuumassa ja kosteassa Roomassa. Alue toki sijaitsee "blogialueeni" ulkopuolella mutta en malta olla kertomatta tästä ihanasta "mansikkapaikastani".


Voisinpa melkein väittää että Santo Stefano di Sessanio on kaunein kylä koko alueella. Kylä on päässyt Italian kauneimpien kylien listallekin. Täällä ei asu kuin reilut sata henkeä vakituisesti. Täällä on niin sienalaiset Piccolominit kuin firenzeläiset Medicit huseeranneet ja juuri Medicin vallan aikana Santo Stefano di Sessanio eli kukoistusaikaansa. 1700-luvulla kylä joutui Napolin kuninkaan alaisuuteen, kunnes Italia yhdistyi ja Santo Stefano di Sessaniosta tuli oma itsenäinen kuntansa. Vuonna 2009 maanjäristys hajoitti jonkin verraan kylää, mutta se on ihmeen hyvssä kunnossa siltikin. 

Lähistöllä sijaitsevat pienet keskiaikaiset kylät Calasio, Castel del Monte ja Ofena ovat myös tutustumisen arvoisia paikkauntia.
Linssi

Elokuun 2-3 päivä vietetään Pyhän Stefanoksen merkkipäivää juhlien. Sen jälkeen jatkuu "kesänviettoperinteet kylässä" ja syyskussa pidetään linssijuhlat jolloin syödään luonnollisestikin paikallisia linssiruokia. Kaikki kynnelle kykenevät kyläläiset ja turistit ovat mukana juhlinnassa. Linssijuhlat ovat todella mukavat ja hyvin tyypiilliset italialaiset juhlat. Ulos torille laitetaan pitkät pöydät ja tuolirivit. Paikalliset naiset keittävät linssisoppaa valtavissa kattiloissa ja leipovat yhdessä leipää. Musikantit tulevat torille viihdyttämään ruokailijoita.  Suurin piirtein koko kylä saapuu ruokailemaan ja jopa naapurikylistäkin vaeltaa väkeä. Turistit ovat myös tervetulleita. Ruokaulu jatkuu myöhään yöhön saakka ja kaikilla on mukavaa.

Linssit kasvavat erittäin hyvin näissä maisemissa. Täällä kasvaneet linssit eivät edes tarvitse liotusta. Linssinviljely alkoi paikallisesta luostarista. Linssejä toki viljellään naapurikylissäkin. 


Linssisoppaa ja kuivanutta leipää. Kuivuneet leivät on vähän kaikkialla Italiassa tapana laittaa juuri soppiin.


Leirintäalue  Ristocamping Gran Sasso sijaitsee parisataa metriä alenpana, vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä.Santo Stefano di Sessanio

Santo Stefano di Sessanio

Altri tempi...

Santo Stefano di Sessanio from the distance

Event Horizon


Santo Stefano di Sessanio 10.jpg

Santo Stefano di Sessanio 13.jpgSanto Stefano di Sessanio 08.jpg

Santo Stefano di Sessanio 05.jpgSleeping in a stable

Yöpymispaikkoja on useita alueella. Tämä kuvasssa oleva on nimeltään Locanda Sotto gli Archi, Via Principe Umberto. Suosittelen!

Our loggia

 Hotellin parveke, tai loggia ehkä on oikeampi nimitys.

Door and flowers

typical buildingsCampo Imperatoren ruohotasangon kaakkoisella puolella sijaitsee nämä edellä mainitsemani keskiaikaiset kylät ja myös Santo Stefano di Sessanio. Tasanko on 27 kilometriä pitkä ja 8 kilometriä leveä.Korkein vuorenhuippu on Corno Grande, 2912 metriä korkea, jonka kupeessa sijaitsee Euroopan eteläisin jäätikkö, Il Calderone. Campo Imperatoren kupeessa sijaitsee Italian vanhin laskettelualue joka rakennettiin vuonna 1920. Yksi hiihtokeskuksen hotelleista on entinen Mussolinin ajan vankila. Vuoren itäpuolella kulkee pitkä merkattu hiihtolatu joka kulkee kauniiseen Castel del Monteen. Roomasta tänne laskettelurinteille on noin 132 kilometriä.S Stefano di Sessanio 03(RaBoe).JPG