keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Isola Farnese






















Isola Farnesen kylä, Via Cassian valtatie SS 2:n varrella, on rakennettu  tulivuoren purkauksessa syntyneelle mäelle. Kylä on todellinen helmi Lazion maakunnan kylien joukossa, vaikka ihania useimmat kylät Laziossa ovat.






















Kylään kulkee bussi 032 La Stortan rautatieasemalta. La Stortaan pääsee Roomasta Roma Tiburtinan rautatieasemalta lähtevällä paikallisjunalla FL3, ja sitten bussilla 201 Mancinin pysäkiltä Isola Farneseen. Cotralin paikallisbussilla 032 Roomasta Saxa Rubran rauatieasemalta Isola Franeseen. Jää pois kyydistä tällä pysäkillä!  La Stortan juna-aseman ja Ostiesen rautatieaseman välilläkin kulkee bussi. La Stortassa on useita kirkkoja.



Piazza della Colonnettan  tori on kylän keskeisin paikka. Bussin 032 pysäkki sijaitsee juuri tällä torilla. Torilla seisoo roomalainen kolonna.


Isola Farneselle mentäessä on ajettava Via Cassian valtatietä Roomasta pohjoiseen päin kohti Viterbota, ohittaa Grande Raccordo Anularen kehätie GRA ja noin 18 kilometrin päästä käännyttävä oikealle tieviitojen mukaan. Isola Franesen opasviitoitus on tehty erittäin kehnosti. Keltainen opastaulu seisoo aivan viime tingassa teiden risteyksessä. Viitassa ei ole edes nuolta mihinkä suuntaan on ajatettava.


Isola Farnese, Farnesen aatelisuvun omistama kylä, sijaitsee Agro Romanolla/Rooman maaseudulla, Via Cassian tien varrella, noin 17 kilometriä Roomasta pohjoiseen päin. Tosin Farneset ei enää omista kylää, tuskin linnaakaan. Nyt eletään demeokratian ajalla. 

Tämä on kylä missä aika on pysähhtynyt. Täällä asuu noin 5000 asukasta. Naapurikylässä La Stortassa asuu noin 20 000 asukasta, mistä löytyy palvelut.


Sisäänkäynti Isola Farnesen kylään. Castello Farnese toivottaa tervetulleeksi vierailijat tähän hiljaiseen ja rauhalliseen keskiaikaiseen kylään. Braccianon herttuas Paulo Giordano I Orsini rakensi linnan 1200-luvulla. Aatelisherra Alexandro Olgiati joka asui siinä viereisellä maatilalla möi linnan ja kylän Franesen aatelissuvulle 1500-luvulla. Kardinaali Alessandro Farnese kunnosti linnaaa ja se on vieläkin enimmäkseen hänen jäljiltään.  

Ranucius II Farnese, Parman, Piacenzan ja Castron herttuas osti linnan ja tilukset 1600-luvulla pilkka hinnallaa. Ranuccio oli verenhimoinen tyranni, joka vuonna 1612 teloitti maan jaloimpien aatelisten päämiehet ja veti heidän omaisuutensa pois. Hän meni naimisiin paavi Klemens VIII:n veljentytär Maria Aldobrandinin kanssa. Savoijan kuningassuvun naispuoliset henkilöt vuokrata linnaa aikanaan, koska Rabucius oli jonkin aikaa naimisissa vuorollaan kahden Savoija suvun naishenkilön kanssa. Aviolittojen myötä Rabucius onnistui saamaan lukusia linnoja  ja maatiloja omaan haltuunsa.


Farnesen aatelisuvun linna Isola Farnesessa

Farnesen suvun olen maininnut usemmat kerrat, sillä he ovat omistaneet alueita vähän siellä sun täällä. Täällä olen tehnyt postauksen Capraolasta, mikä kuului aikoinan Farnesen suvulle. Linnan he ehkä omistaa vieläkin, vaikka suku on kuollut sukupuuttoon jo ajat sitten mieslinjalla. Mutta Farnesen naispuoliset jäsenet ovat takuulla menneet  naimsiin rikkaiden aatelisten kanssa.  Farnesen sukunimi ei  ole hävinnyt mihinkään, ja suvun jäsenet elää kuten ennenkin. Täällä kerroin Farnesen suvusta jonkin verran. 




Kylän kirjalainaamo
































 Ikivanha kylän  yhteinen vesikaivo.



Se sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä erittäin vilkkaasta Via Cassian tiestä, mutta silti, kiitos sijainnin Rooman kunnan ansiosta se on sisällytetty valtavan isoon Veion aluepuistoon. Puistoalue on erittäin suosittu vapaa-ajan kohde. 15 000 hehtaarin puisto, missä luonto, historia ja kulttuuri yhdistyvät luoden arvokkaan maiseman. Siihen kuuluu yhdeksän kuntaa Rooman pohjoispuolella. Veio Parkin maisema on tulos Sabatinon tulivuoresta, mikä sai alkunsa noin 600 000 vuotta sitten. Ajan myötä Sacrofano-tulivuoren purkaukset ovat siirtäneet Tiberin kurssia muutaman kilometrin kauemmaksi itään.

Veion aluepuisto sisältää 99 kilometriä polkuja, mukaan lukien Via Francigena, mikä on muinainen pyhiinvaellusreitti Italian halki. Täällä olen kertonut Via Cassiasta ja Via Francigenasta. 

Puisto perustettiin vuoden 1997 lopussa ja sijaitsee Via Cassian ja Via Flaminian välissä. Sen alkuperä juontaa juurensa etruskien, faalisalaisten ja roomalaisten aikaan. Nämä väestöt asuttivat sen ajan myötä ja loivat omat asutusmallinsa: esihistoriallisia majoja, linnoitettuja keskiaikaisia ​​kyliä, roomalaisia ​​huviloita ja renessanssihuviloita, viime vuosisadan maatiloja. 

Isola Farnese on Rooman viideskymmenesviides zon/vyöhyke. Alue on nimetty Farnese-suvun mukaan. Vuonna 1567 kardinaali Alessandro Farnese osti kylän. Isola Farnesen vyöhyke perustettiin vuonna 1961.



Farnese on ruhtinasperhe, joka oli keskiajalla yksi Italian eturivin perheistä. Se on peräisin Orvieton alueelta, jossa se voidaan jäljittää 1100-luvulle ja jossa suku omisti Farneton linnan, josta suku on saanut nimensä. Suvun jäsenet olivat merkittäviä kirkonmiehiä, valtiomiehiä ja sotureita, ja perhe hallitsi Parman herttuakuntaa kaksisataa vuotta. Yksi suvun herroista suvusta oli Parman herttuas toinen Piecensan herttuas  ja kolmas Castron herttuas. Elisabet Farnese, Espanjan kuningatar, oli Farnesen suvun jäsen.

Suvun kunniakkaimmat jäsenet olivat paavi Paavali III, kardinaali Alessandro Farnese, Alexander Farnese, Parman herttua,  Espanjan ja Alankomaiden sotilaskomentaja ja kuvernööri ja eräs heistä oli Ronclignionen kreivi  sekä Elisabeth Farnese, josta tuli Espanjan kuningatar ja joka peri hänen Bourbon-jälkeläisensä. Farneset ovat omistaneet lukuisia palatseja ja hallinneet lukuisia kyliä. 

Isola Farensessa on ollut ravintola ja musitaakseni lihakauppa, mutta ne on suljettu. Parkkipiakkain löytyy, sekä hieman sivummassa argelogien kaivausalue, missä kaivellaan entisten luostareiden tiloja. Via Cassain varrelta ja La Stortan kylästä löytyy palvelut, sillä kylässä ei ole muita palveluja kuin kirkko ja kaksi hotellia.



Oliskohan kirjakauppa



Via Francigenan pyhiinvaellusreitti kulkee kylän kautta.


Via Francigenan polku on viitoitettu  koko matkaltaan ja tässä kohtaa se kulkee kohti Veion puistoaluetta.





Kylässä tehdään arkeologisia kaivauksia.