sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Monte Sacro ja Monte Sacro Alto


Monte Sacro, Quartiere XVI

Monte Sacron korttelisto sijaitsee Via Nomentanan varrella, noin reilut kolme kilometriä Terminin rautatieasemalta koillissen. Teveren joen sivujoki Aniene kiemurtelee alueen ohitse ja toimii osittain jopa korttelistojen välisenä rajana. Anienen joki on mitä mahtavin Tivolin kaupungin kohdalla, joka sijaitsee jonkin matkaa Monte Sacrosta eteenpäin. Anienen joki kiemurtelee Rooman itäistä reunaa pitkin ja se saa alkunsa ihanasta Vallepietran laaksosta, Rooman kaakkoispuolelta.
Fil: Aniene.JPG

Anienen joki on Teveren joen sivujoki joka on 99 kilometriä pitkä. Anienen joki kiertää Rooman maaseudun ympäri Rooman itäpuolella, sieltä se kiemurtelee Rooman pohjoisosiin ja liittyy Villa Ada'n puiston pohjoispuolella sitten Teveren jokeen.Ponte Nomentano

Monte Sacro tai Sacromonte, kuten aluetta myös nimitetään, tarkoittaa pyhää vuorta. Alueella on asuttu jo ammoisista ajoista lähtien, jopa niinkin pitkältä aikaa kuin 120 000 vuotta takaperin. Mons Sacer, Monte Sacro, siis pyhä vuori tai pyhä kukkula on sijainnut alueella, Anienen eteläisellä rannalla. 

Bridge Nomentano 1.jpg

Nykyinen Ponte Nomentano

Kerrotaan että paavi Leo III ja roomalais-saksalaisen keisarikunnan keisari Kaarle Suuri tapasivat toisensa juuri tällä sillalla vuonna 800, kun hän tuli paavin luokse kruunauttamaan itsensä keisariksi. Yleensähän roomaais-saksalaiset keisarit kävivät vain kruunauttamassa itsensä paavin luona ja matkustivat sitten takaisin Saksaan. Käytännössä silloiset paavit saivat huseerata ihan omin päin Roomassa koska keisareita ei Rooma kiinnostanut.

Wikipediassa kerrotaan:
Paavi Leo III (k.816) oli paavina 26. joulukuuta 795-12 kesäkuuta 816. Hän oli syntyään roomalainen. Virkakautensa alussa Leo herätti vastustusta. Rooman ylhäisö syytti häntä muun muassa vääräst valasta  ja aviorikoksesta. Leo pantiin modllsiesti viralta vuonna 799 ja lähetettiin luostariin. Leon onnistui kuitenkin paeta. Hän pääsi Kaarle Suuren puheille, joka ei tunnustanut Leon viraltapanoa. Leon vastustajat lähettivät Roomasta omat lähettiläänsä Karrel Suuren luokse. Kaarle Suuren neuvonantaja Alkuin huomautti isännälleen, ettei mikään maalllinen oikeus voi tuomita paavia. Silloin Kaarale Suuri päätti antaaa Leolle sotilassaattueen paluumatkan turvaksi.
Marraskuussa vuonna 800 Kaarle Suuri matkusti Roomaan. Leon ja hänen vastustajiensa riita ratkaistiin joulukuussa pidetyssä neuvonpidossa. Leo vannoi, että häntä vastaan esitetyt syytteet olivat vääriä, ja seurauksena Leon vastustajat karkoitettiin.
Leo III kruunasi Kaarle Suuren keisariksi Rooman Pietrain kirkossa joulupäivänä 800.Ponte Nomentano on kävelysilta nykyään. Autoliikenne on ohjattu viereiselle modernimmalle sillalle, noin parisataa metriä pohjoisemmaksi. Onneksi tämä vanha silta on säilytetty.


Katualttari Ponte Nomentanolla


Monte Sacro Alto, Quartiere XXVIII
  Metro  B1 Conca d'Oro ja siitä kävellen tai busseilla eteenpäin

Esim. bussi 82 Terminiltä Nomentanon rautatieasemalle, tai bussi 83 tai 60 Piazza Venezialta

Monte Sacro'ssa asuu noin 63000 asukata ja Monte Sacro Alto'ssa noin 33000 asukasta. Näitten kahden ympärillä sijaitsee useampia ns zona alueita, Rooman kunnan koillisia äärialueita,  kuten Val Melaina zona I,  Castel Giubileo zona II, Marcigliana zona III, Casal Boccone  zona IV ja Tor San Giovanni zona V.

Val Melainassa asuu noin 38000 asukasta, Castel Giubileossa noin 42000, Marcilinassa noin 6400, Casal Bocconessa noin 16000 ja Tor San Giovannissa noin 6000.

Fil: M04 - Holy Redeemer i Val Melaina 1140996.JPG

Santissimo Redentore a Val Melaine, Via del Gran Paradiso

Val Melaina on alue Via dei Prati Fuscalin pohjoispuolella ja Via di Valle Melainan länsipuolella. Alueen länsipuolella kulkee junaratoja. Tämä alue on osittain arkkitehtoonisesti ns Barocchetto Romano tyylöinen ( 1920-1930-luvulta).Arkkitehti Gustavo Giovannoni rakensi esimerkikis Garbatellan asuinalueen Rooamssa tällä tyylillä, jota voisi vaikka kutsua "roomalaiseksi uusbarokiksi". Myöhemmin alue on varovaisesti uuskorjattu. Erittäin mukava, kumpareinen, kaunis ja siisti alue. Monte Sacron alueella sijaistee La citta giardino Aniene niminen asuinalue varsinaisen Sacro Monten alueen eteläpuolella, Anienen joen mutkassa, Via Nomentanan ja Anienen joen välissä.Zona Val Melaina on omasta mielestäni viihtyisä, siisti ja kaunis asuinalue. Nämä alueet Agri Romano, Rooman maaseutu, ei alunperin kuulunut Rooman kuntaan vaan liitettiin kuntaan vasta vuonna 1817. Näin ollen näistä tuli Rooman esikaupunkialueita. 

Mutta mitä lähemmäksi Via Salariaa, Urben lentokenttää ja junaratoja sekä Val d'alan rautatieasemaa mennään sitä rauhattomaksi alue muuttuu. Prostitutio näyttää olevan suuri ongelma tällä alueella, vaikka prostitutio on laissa kielletty ulkotiloissa, niin osto kuin myyntikin. Via Salaria on aina ollut tunnettu prositutiostaan. Via Salarialta lähtee itään päin Via dei Prati Fiscalin katu, joka jatkuu Viale Jonio'na ja Via Ugo Ojetti'na ja yhtyy sitten Via Nomentanaan. Tämä reitti on erittäin liikennöity poikkitie.


Zona Val Melaina


Zona Val Melaina


Zona Val Melaina 


Zona Val MelainaTässä vanha filmin pätkä siltä ajalta kun lapsiperheet pääsivät muuttamaan Val Melainan upouusiin moderneihin asuntoihin. Filmissä näkee kuinka siihen aikaan -40 -50 ja -60-luvuilla monet kymmenet tuhannet perheet asuivat rähjäisissä parakeissa ympäri Roomaa. Voi sitä onnea kun pääsivät muuttamaan! Momenti belli!

Tästä on tehty elokuvakin, Amore in Cittá. Ja mitäs sitä uusasukkaat iltapuhteikseen tekivät uudella asuinalueellaan, juu he tanssivat tangoa.

Fil: Roma - Castel Giubileo - Serpentara.jpg

Zona Castel Giubileo sijaitsee anitiikin aikaisen Fidenaen kaupungin vieressä Teveren joen mutkassa. Alueen yski juna-asemsita on sanut nimekseen Fidenae Via Salarian varrella. 

Strateegisesti Castel Giubileo sijaitsee Via Salarian varrella, josta kulki tärkeät tiet Etruskien ja Sabinien asuialueille. Tässä kohtaa myös kaksi moottoritietä A 90 Rooman kehätie ja A 1 Autosrarda del Sole. Kaksi junarataakin kulkee pohjois-etelä suunnassa Castel Giubileon molemmin puolin.

Fil: Vialelinacavalieri.jpg

Zona Castel Giubileo
Castel Giubileo on kolmionmuotoinen asuinalue Via Salarian ja Anienen joen kulmauksessa. Alueen pohjoispuolta kulkee kehätie GRA. Alueen kehitys on jäänyt kesken.  Ikävä asuinalue. En olisi aivan valmis muuttaamaan sinne.


Santa Maria della Grazie,Via della Bufalotta 674, Casal Boccone

Miksi ei kirkkokin voi olla kuinka yksinkertainen tahaansa, mutta tämä betonkikolossi on todella ikävää katseltavaa, eikä se kutsu lainkaan luokseen. Todellakin ikävä rakennus. Casal Boccone on melko  nuori asuinlähiö. Kaunista luontoa mielin määrin mutta silti se on ikävä nukkumalähiö, kuten yleensä useimmat uudet lähiöt. Alueen lisärakentamisesta äänestettiin Rooman kunnanvaltuustossa ja päätettiin ettei uusia rakennuksia rakkenneta, ainakaan toistaiseksi. Suunnitteilla oli nimittäin rakentaa neljä pilvenpiirtäjää ja matalia rakennuksia niitten välille. Alueella on jo nyt vaikka kuinka paljon uusia asuntoja tyhjiltään myynnissä. Huonot kulkuyhteydet ei vedä asukkaita alueelle. Joissakin kerrostaloissa on jopa uima-altaatkin pihoilla.


  Casal Boccone


 Casal Boccone


Casal Boccone

Casal Boccone on alue Tufellon itäpuolella, juuri ennen kehätietä GRA, Monte Sacro Alton pohjoispuolella. Täällä asuu noin 15000 asukasta. Alueelle ollaan kehittelemässä uutta taajamasuunitelmaa yhdessä asukkaitten kanssa. Uusia asuntoja on suunnitteilla. Alue sijaitsee kaukana keskustasta ja liikenneyhetydet ovat kehnot kaupunkiin.


Zona Tufello

Tufellon alue sijaitsee Monte Sacron pohjoispuolella ja Casal Bocconen länsipuolella. Täällä asuu noin 15000 asukasta. Tufellossa on jo stabilisoitunut infrastruktuuri ja vaikuttaa melko viihtyisältä alueelta, vaikkakin melko ahtaasti rakennetulta ja silti paljon puita ja pensaita rakennusten välissä. Tufello on jonkinlainen  välimuoto Val Melainan ja Castel Bocconen  asutuksesta. Tufellon aluehan  on rakennettu jo -60-70-luvuilla. Alueen asuntoja on uuskorjattu ja osa vuokra-asunnoista on muutettu omistusasunnoiksi. Täällä on myös asuintaloja jotka rakennettiin jo -20-luvulla ja jotka ovat päässeet ränsistymään.


Tufello


 TufelloTufellon pohjoispuolella sijatsee Porta di Roma, ja sen suuri ostoskeskus Galleria Porta di Roma. Helpoiten Galleriaan löytää busilla 38 Terminiltä. Porta di Roma oli aikaisemmin bussin päätepysäkki, mutta nykyään bussit tekee pienen kierroksen ostoskeskuksen jäkeen ja kääntyvät sitten takaisin kaupunkiin päin. 

Jää pois Bene-Lionellon pysäkillä. Bussit 38 ja 80 käyvät kääntymässä noin puolen kilometrin päässä. Se on melko helppo huomata että missä pitää jäädä pois. Alue on aukeaa ja kun bussi lähestyy ostoskeskusta niin siinä on likenneympyrä ja oikealla kädellä näkee  ostoskeskuksen ja Porta Di Roma on kirjoitettu isoilla kirjaimilla. Paina nappia ja jää pos seuraavalla pysäkillä.

Tätä ostoskeskusta ei ikinä olisi rakennettu tänne Porta di Roma'an jos ei Ikea olisi ensin lupautunut rakentamaan oman tavaratalonsa sinne. Ikea  myy hyvin Italiassa joten muutkin uskaltautuvat avaamaan myymälänsä Ikean viereen. Joten toinenkin ruotsalainen italialaisten suosima suuri firma Hennes & Mauriz avasi myös myymlän Galleriassa.

Nyt siellä on noin 220 myymälää, monta elokuvateatteria, jossa on 13 eri salonkia. Tavartalo Rinascente, Auchan, bouwlingahalli, valtava hotelli ja sitäkin valtavampi parkkiaikka, kaiken kaikkiaan 25 000 neliömetriä galleriaa. Luultavsti Euroopan suurin ostosgalleria.

File:Tor San Giovanni (Rome) - Parrocchia S. Alessandro 06.JPG

Sant'Alessandron kirkko, Via Nomentana/Tor San Giovanni

Kirkko seisoo ylhäisessä yksinäisyydessään idyllisen Via Nomentanan tien vieressä puitten katveessa. Sen takana on aukeaa peltoa ja vanha hautausmaa. Myös kirkon vieressä on hautausmaa ja vanhan antiikin aikaisen kylän Figulean rippeitä. Kirkon alla sijaitsee katakombi.


Fil: Basilica S.  Alexander 01.JPG

Kirkkoa vastapäätä sijaitsee vanha Sant'Alessandron basilika joka on rakennettu viidennellä vuosisadalla. Basiliakssa on kolmen marttyyrin haudat alttarilla, Sant'Alessandro, Sant'Evenzioa ja Sant' Theodule.


 Sant'Alessandron basilika ennen vanhaan ja sen hautausmaa

Fil: Basilica S.  Alexander 02.JPG

Tor de San Giovanni sijaitsee kehätie GRA:n ulkopuolella, Porta di Roman takana. Alue on toiselta nimeltään La Cinquina-Bufalotta. Alue sijaitsee suuren Marciglianan luonnonreservaatin alueella. Täällä asuu noin 600 asukasta. Alue on erittäin modernia ja vakaavaraista.

image001

San Domenico di Guzman, Via Vincezo Marmorale/ Zona Tor San Giovanni
Alueen seurakuntakirkko

image004


Fil: Bridge Aniene Nomentano.JPG


Fil:. Path of the Valley naturreservat Dell'Aniene JPG


Aniene joen luonnonreservaatti sijaitsee aivan Monte Sacron ja Monte Sacro Alton kupeessa.File:Flora della Riserva Naturale Valle dell'Aniene 7.JPGFile:Riserva della Valle dell'Aniene.JPG

Sisäänkäynti luonnonpuistoalueelle

Monte Sacron alue on ollut asuttua jo ikuiset ajat. Täällä sijaitsi jo ennen ajanlaskua aatelissukujen huviloita ja heidän mukanaan tuli myös orjat alueelle palvelusväeksi.


Alla valokuvia Monte Sacron alueesta

1800-luvulla tuli alueesta alueesta virkistysalue kaupungissa asuville. 1900-luvun alussa suunniteltiin  uusia asuinalueita ja ns Città Giardino Aniene/City Aniene/Anienen puutarhakaupunki hanke pantiin alulle. 

Tulos siitä on Citta Giardini niminen asuinalue Monte Sacron eteläisessä osassa, josta on Valle dell'Aniene luonnonpuistoalueelle sisäänpääsy, Anienen joen mutkassa. Alueesta on tullut erittäin suosittu asuinnalue. Kuten jo nimikin kertoo niin Cittá Giardino on erittäin "vihreä" asuinalue. Arkkitehdit Gustavo Giavannino ja Innocenzo Sabbatini suunnittelivat alueen. Moni protestoi urbanisointia siihen aikaan mutta huolestumien on osoittautunut jälkeenpäin turhaksi. Monte Sacro ja Cittá Giardini ovat hyvä esimerkki onnistuneista modernimmista asuinalueista joissa viihdytään. Kun Cittá Giardini valmistui vuonna 1924 annettiin alueelle nimeksi juuri Cittá  Giardini, mutta viralliseksi nimeksi tuli vuonna  1951 Monte Sacro.


Monte Sacro Alto on tyypillinen roomalainen asuinalue. Pinjapuutkin kumartuvat kadun yli, kuten niillä on tapana Rooamssa.Monte Sacro Altossa on yleenesä valtavan suuret parvekkeet

Monte Sacro Alto käsittää suurelta osin alueen jonka on omistanut Talenti nimien aatelissuku. Monte Sacro Altosta käytetäänkin puhekielessä nimitystä Talenti. Suurin tori alueella on nimitetty viimeisen Talentin suvun jäsen mukaa Pier Carlo. Vielä muutama vuosikymmen sitten täällä oli lamapaat laitumella. Talentien huvila ja maatila sijaitsi Monte Sacro Altosta koilliseen, joka on nykyään Parco Talenti.

Suunnitteilla on ollut jo kauan uusi Metrolija D, jonka kohtalsota en ole lainkaan varma. Osa siistä on valmsi ja avttu käyttöön. Monte Sacrossa on metroasema Conca d'Oro, metrolinjan D1 asema, noin kuusisataa metriä Piazza Sampionelta luoteeseen. Tämä linja on melko uusi, lyhyt metrolinjan pätkä Jonion ja Bolognan metroasemien välillä. Parempi kuin ei mitään.

Monte Sacrossa on pieni rautatieasema, josta kulkee juna FL 1. Sillä junalla pääsee Fiumicinon lentokentälle. Juna tulee Ortesta ja kulkee 15 minuutin väliajoin arkena ja 30 minuutin väliajoin sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Lapset ja matkalaukut ilmaiseksi. Jos joku ihmettelee että  matkalaukuistakin pitää maksaa niin Italiassa usein miten pitää maksaa isommista matkalaukuista useammanlaisissa kulkuvälineissä. Mutta ei tässä junassa. Juna pysähtyy Roman Nomentanan jälkeen Roma Tiburtina, Roma Tuscolana, Roma Ostiense, Roma Trastevere, Villa Bonelli, Magliana, Muratella, Ponte Galeria ja Fiera di Roma ennen kuin se lopulta saapuu Fiumicinon lentokentälle. Kerta maksu Rooman kaupunginmuurien sisäpuoella on 8 €, jos nyt ei ole sittemmin muuttunut.

Piazza Sampionelta kulkee usieta busseja keksutsaan päin kuten 60, 80L ja 84 Sant'Agnese/Annibalioanon metroB:N pysäkille. Monte Sacrosta ei ole kovin pitkä matka Via NOmentanaa pitkin kesustaan, noin 3-4 km, mutta matka kestää, varsinkin aamuisin. Bussit ovat tipaten täynnä väkeä ja bussit tulee tai ei tule. Joksus saa odotata tunninkin ja sitten tulee useampikin peräjälkeen. Tämmöistä tämä on monessa paikkaa Rooman ympäristössä. Joten metrolinjat olisivat suureen tarpeeseen, mutta kun niitten rakentamien on työlästä ja kallsita. Rooman maanpinnnan alla on monia metrejä arkeologisia löytöjä, pikaka paikoin kymmenisen metriä, joten ei se ole ihme että metrolinjoja ei ole Roomassa onnistuttu noin vain taikomaan.Piazza Sempione on Monte Sacron keskusta. Kuvassa Santi Angeli Custodi'n kirkko ja luostari. Arkkitehti Gustavo Givannino suunnitteli tämän kirkonkin. Kirkko valmistui vuonna 1925. Paavi Pio XI lahjoitti miljoona liiraa Città Giardinon ja kirkon rakentamiseen. Kirkko kuuluu nykyään Santi Angeli Gustodi järjestölle. Angelo Gustode tarkoittaa suojelusenkeliä.


Piazza Sempione, joka on alueen kohtauspaikka ja liikennekeskus, josta etelään päin on Cittá Giardini ja luonnonreservaatti, pohjoiseen päin Monte Sacro ja sen takana Monte Sacro Alto.

Piazza Sempionen ja Viale Jonion välinen alue on kapeita kiemuraisia kujia ja kauniita rakennuksia sekä paljon puita ja pensaita. Viihtyisä alue.


Monte Sacron markkinapaikka sijaitsee heti kun tullaan Via Nomentanoa pitkin Monte Sacroon, Piazza Menenio Agrippa'lla. Juuri ennen toria vasemmalla puolen Via Nomentana 627 löytyy Menenio Agrippan mausoleumin rippeet. Mausoleumista on vain sen ydin jäljellä. Sen näkee alueen rauta-aitauksen takaa.


Roma (Q. Monte Sacro) - S. Clemente 05.JPG

San Clemente, Via Val Santerno

Kirkko on pyhietty paavi Celmnente I:lle, joka toimi kolmantena paavina Pyhä Pietarin jälkeen laskettuna.

File:Roma (Q. Monte Sacro) - S. Clemente 07.JPG

File:Roma (Q. Monte Sacro) - S. Clemente 10.JPG

File:M04 - s Gemma Galgani 1150007.JPG

Santa Gemma Galgani, Via Monte Mela

Fil: Roma (Q. Monte Sacro Alto) - S.  Achilles 20.JPG

San Achilles, Via Giovanni Verga, Monte Sacro AltoSant'Achillen kirkko, Via Giovanni Verga

Tämäkin kirkko on moderni kirkko, kuten kaikki muutkin kirkot tällä alueella. Ja kirkkoja on täällä varmasti riittämiin. Kirkko on rakennettu tiilestä ja tehty sylinterin muotoiseski. Kirkko on myös fransiskaaniluostarin käytössä ja pyhitetty paavi Pio XI muistoksi.

File:Roma (Q. Monte Sacro Alto) - S. Achille 13.JPG

File:Roma (Q. Monte Sacro Alto) - S. Achille 07.JPG

Freskomaalaus sisäänkäynnin yläpuolella. Tuossa lukee "Herra ja minun paimeneni".
File:Roma (Q. Monte Sacro Alto) - S. Ponziano 01.JPG

San Ponziano, Via Nicola Festa, Monte Sacro Alto


File:Roma (Q. Monte Sacro Alto) - S. Ponziano 05.JPG


File:Roma (Q. Monte Sacro Alto) - S. Mattia 03.JPG


San Mattia, Via Corado Alvaro, Monte Sacro Alto


File:Roma (Q. Monte Sacro Alto) - S. Mattia 05.JPG


File:Roma (Q. Monte Sacro Alto) - S. Giovanni Crisostomo 03.JPG


San Giovanni Crisostomo, Via Nomentana, Monte Sacro Alto

File:Roma (Q. Monte Sacro Alto) - S. Giovanni Crisostomo 04.JPG

File:UPSRoma1.jpg

Universita Salesiana, Piazza dell'Ateneo Salesiano

Salesiaani järjestön perusti Giovanni Bosco vuonna 1859 Pyhän Fransisco de Salesin kunniaksi ja he ottivat de Salesin sukunimen pappisjärjestönsä niemksi. Giovanni Bosco oli kotoisin Torinosta, Piemontesta. Fransiscus di Sales oli ranskalaien ja eli vastasukonpudistuksen 1500-1600-lukujen vaihteessa.  ajalla Hän olis urui kalvinimsin vastustaja.
Salesiaanit toimivat lasten ja nuorten hyväksi kouluttamalla kodittomia tai rikoliselle tielle joutuneita sekä päihdeongelmaisia nuoria. Salesiaaneilla on useita lasten- ja nuorisokoteja ympäri Italiaa.

File:DonboscoUPS.jpg

Don Bosco, Salesianijärjestön perustaja

Fil: Church sant ugo roma2.jpg

Sant Ugo, Viale Lina Cavalieri, Castel Giubileon alueella

Fil: Sangiovannidellacroceacollesalario.jpg

San Giovanni della Croce a Colel Salario, Via Apecchio

Paavi Benedictus XVI vierailulla kirkossa

File:Roma (Marcigliana) - Sant'Antonio da Padova 2.JPG

Sant'Antonio da Padova, Via Salaria, Zona Marciglianan alueella

File:Roma (Marcigliana) - Sant'Antonio da Padova 4.JPG

Fil: IVe et Fidènes VIe siècles avant JC.svg

Zona Marciglianan alueella on sijainnut kaupunki nimeltä Crustumini, latinaksi Crustumerium. Kaupunki oli olemassa vielä seitsemännellä vuosisadalla eaa. 

Zona Marcigliana sijaitsee Sacro Monte alton kupeessa, koillisessa, Via Nomentanan varrella. Alueella sijaitsee  noin 4000 hehtaaria laaja Marciglianan luonnonreservaatti. Reservaatti on Via Salarian, Rooman kehätien GRA:n ja Via Nomentanan välissä. Suurin osa reservaatin maa-alueesta on ollut yksityisessä omistuksessa.


Cittá Giardinon asutusta