sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Via Nomentana

File:Estradas consulares.svg

Fil: RomaPortaPiaFacciataInterna.jpg

Porta Pia on Rooman kaunein kaupunginportti. Sen on suunitellut Michelagelo Buonarroti. Portti on osa Aurelianuksen kaupunginmuuria. Portti sai nimensä silloisen paavi Pius IV:n Medici mukaan. Vanha Nomentanan portti sijaitsi useampi satametriä etelänpänä Aurelianuksen kaupunginmuurissa. Se portti muurattiin umpeen ja rakennettiin tämä uusi portti, joka valmistui vuonna 1565. 

Tässä portin edustalla on yksi minun "mansikkapaikkojani" Roomassa. Sunnuntaiaamuisin ja -aamupäivisin ei kadulla ole juuri lainkaan liikennettä. Roomassa on paikka paikoin ja aika ajoittain yksityiautoilla ajo kielletty määrättyinä aikoina määrätyillä kaduilla tai alueilla. Usein miten lauantaisin ja sunnuntaisin aamupäivästä. Bussitkin kulkevat harvoin ohitse. Jokunen pyöräilijä silloin tällöin pysähtyy ohimennen ihastelemaan porttia. Via Nomentanan tie alkaa Porta Pialta ja kulkee melkein piikkisuoraan 23 kilometriä kohti koillista ja päättyy Nomentana nimiseen kylään.

Fil: Porta Pia front view.JPG

Porta Pia ulkopuolelta katsottuna. Tämän puolen portista  Virginio Vespigniani  suunnitteli ja rakensi uudetaan vuonna 1868.

Fil: PortaPia Sharpshooter Monument.JPG

Portin ulkoupolella, Piazzale di Porta Pialla, seisoo patsas nimetä Monumento al Bersagliere jonka teetätti Mussolini vuonna 1932  ja Publio Morbiducci veisti sen. Patsas on muisto tapahtumasta kun saksalaiset sotilaat tulittivat kaupunginmuuria ja porttia. Portin edustalla on yritetty ottaa myös Mussolini hengiltä vuonna 1926 kun antifasisti laittoi pommin Mussolinin autoon.

Fil: Enrico Toti.jpg

Enrico Toti

Historiallinen Bersagli museo, Il Museo Storico dei Bersaglieri, sijaitsee portin sisällä olevissa tiloissa. Kuvassa näkyvä Enrico Toti on haudattu museoon. Hän oli Roomassa syntynyt patriootti, joka osallistui toiseen maailmansotaan. Hän menetti toisen jalkansa kokonaan, mutta hän pyöräili silti. Hän pyöräili Pariisiin, sieltä Belgian ja Hollannin kautta Tanskaan. Hän pyöräili myös Suomessa ja Lapissa. Sieltä Puolan kautta takaisin Italiaan. Hän pyöräili myöhemmin  myös Egyptissä ja Sudanissa. 

Varsinkin sunnuntai aamuisin ja aamupäivisin monet  pyöräilijät pyöräilevät Pia Portan kautta ja pysähyvät siinä hetkeksi. Mahdollisesti Enrico Totia kunnioittaakeen ja muistaakseen.


Edicole Sacre, Via Nomentana 156/ Via G Gatti 


Ponte Nomentano ylittää Anienen joen joka on 98 kilometriä pitkä Teveren sivujoki. Tämän vanhan sillan kohdalla on ajokielto. Sen sijaan on tehty uusi tienpätkä joka ohittaa tämän sillan. 

Fil: Via Nomentana2.jpg

Alunperin Via Nomentanan tien nimi oli Via Ficulensis, joka päätyi Ficulean kylään, noin 13 kilometriä Roomasta. Via Nomentanasta ei koskaan tullut mitään kovin vilkasta tietä sillä Via Salaria, joka oli rakennettu aikaisemmin, läksi melkein samasta paikkaa ja johti samaan suuntaan. Via Nomentana on toiminut enimmäkseen liikenneväylänä esikaupunkialueilla asuville. Mutta nykyään Via Nomentana on erittäin vilkas tie, varsinkin aamuisin ja iltaisin kun työväki matkustaa töihin ja takaisin kotiin.

Nomentanon asuinalue kuuluu Rooman kuntaan ja alue on korttelisto numero V. Via Nomentanan alkupäässä sijaitsee paljon upeita rakennuksia ja puistoalueita. Sen jälken on useita suosittuja modernimpia, erittäin siistejä asuinalueita, jotka ovat erittäin suosittuja asuinapaikkoja, kuten Sacro Monte ja Citta Giardini.Yksi Rooman upeimmista huviloista sijaitsee Via Nomentanan alkupäässä, Villa Torlonia. Puistoalue huvilan ympärillä on suuri ja suosittu virkistymiskohde. Puisto on avoinna kaikielle. Täällä on paljon koettavaa ja nähtävää. Virtuaalinen visiitti Casino Nobile'ssa.

Villa Torlonian puistossa sijaitsee kahvila/pizzeria/ravintola La Limonaia. Tämä kahvila on tullut minuelel hyvin läheiseksi ja rakkaaksi paikaksi.

Muita huviloita alueella on Villa Mirafiori, Villa Massimo, Villa Ricotti, Villa Paganini ja monta muuta. Bussi numero 90 esimerkiksi kulkee tästä ohi pitkin Via Nomentanaa. Se kulkee Terminin rautatieaseman ja Labian kylän väliä.


Via Nomentana/villa Torlonia
/Sandro Vallocchia/Chi Era Costui?

Aivan valtavan  iso luonnonpuistoalue, Riserva Naturale della Valle dell'Aniene, sijaitsee Citta Giardinin ympärillä, jossa Anienen joki tekee valtavan kiemuran Citta Giardinin ihanan asuinalueen ympäri. Anienen joki on Teveren joen sivuhaara. Hieman kauenpana sijaitsee ties kuinka monta luonnonreservaattia lisää.

Fil: RomaSAgneseInterno01.jpg

Sant'Agnese Fuori le Muran basilika on ehkä alueen suurin nähtävyys ja sen vieressä sijaitseva Santa Costanzan mausoleumi. Lisää täällä! Kirkon alla sijaitsee Sant'Agnesen katakombit!


Via Nomentanalla, aivan bussipysäkkiä vastapäätä näyttää sisäänkäynti Sant'Agnesen luostariin ja kirkkoon sekä Costanzan mausoleumin alueelle tällaiselta vieläkin. Porta Pialta on sinne noin reilut puolitoista kilometriä. Terminiltä päsee Metrolla B1 neljän pysäkin välin. Jää pois Sant'Agnese Annebalion pysäkillä ja kävele 200 metriä Via di Sant'Agnese 1, josta on portti kirkon alueelle. Tai ota bussi 60, joka lähtee Piazza Venezialta ja kulkee Porta Pian kautta. Jää pois pysäkillä Nomentana/Santa Agnese.

Fil: S Costanza - facciata 1160930.JPGVia de Rossi Giovanni Battistan varrelta löytyy tämä betonkikolossi joka on kirkko nimeltä Nostra Signora Santi Martiri Canadesi.

Fil: Nomentano - Corpus Domini.JPG

Corpus Domini nimenen kirkko, Via Nomentana 8

Fil: Nomentano - Santi Sette Fondatori.JPG

Santi Sette Fondatori  niminen kirkko, Via Bari


Via Nomentan 311/
Sandro Vallocchia/Chi Era Costui?

Fil:. Nomentano - Sant'Ippolito JPG

Sant'Ippolito, Viale delle Provincie


Via Nomentana  349/Santa Costanzan pihalla/
 Sandro Vallocchia/Chi Era Costui?

Fil: Nomentano - Sant'Angela Merici.JPG

Sant'Angela Merici 57, Via Bartolomeo Marliano

Fil: Nomentano - San Giuseppe 2.JPG

San Giuseppe, Via Nomentana

Fil: Roma Villa Massimo Accademia tedesca due.jpg

Villa Massimossa sijaitsee saksalainen kulttuuri-instituutti 
Kuvassa Villa Massimon portti

File:Villa Mirafiori 1.jpg

Villa Mirafiori kuuluu yliopistolle. Huvilassa opiskellaan filosofiaa


Castello di Mentana

Via Nomentana on 23 kilometriä pitkä ja päättyy Nomentumin kylään, nykyiseltä nimeltä Mentana, aikaisemmin nimeltään Nomentum. Mentanan kunta sijaitsee rauhallisella luonnon kauniilla alueella. 

Mentanan keskusta on rakennettu keskiajalla erittäin arvovaltaisen  roomalaisen  Crescenzin aatelissuvun linnoituksen ympärille vuosien 1000-1100 aikana. Orsinien aatelissuku sai linnoituksen haltuunsa 1400-luvulla ja samoihin aikoin tärisytti  maanjäristys kylää pahemman kerran. Markiisi Marcantonio Borghese osti linnoituksen 1600-luvulla. Garibaldi taisteli ranskalaisia vastaan 1800-luvulla Vigna Santucci nimisessä kylässä lähellä Mentanaa.


Mentanan vanhassa ydinkeskustassa on kapeita keskiaikaisia mukulakivikujia 


Castello di Mantena
Castello


Garibaldi  monumentti ja Museo Garibaldi


Vanha postilaatikko

Mentanan kunnassa, Fonte Nuovassa sijaistee luonnonspuitoalue, Riserva Naturale Nomentana


 Mentana


Mentana


Mentana


Mentana