lauantai 26. elokuuta 2023

Hellettä pukkaa


Lazion maakunnan säätiedoitus, Rooma on tuossa suurinpiirtein keskellä karttaa.

Hellettä pukkaa taas Roomaan, mutta helle on ihan nomaalia tähän aikaan vuodesta heinä-elokussa. Suuri osa italialaista on lomilla heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun. Joten voi varautua siihen että monet butiikit ja pienemmät ravintolat ovat suljettuja, ainakin muutaman viikon.

Itse en ole koskaan ollut Roomassa juhannuksesta syyskuun loppuun,enkä suosittele sitä muillekaan. Varsinkin vanhemmat ja he joilla on kroonisia sairauksia voi välttää tätä kuuminta aikaa ja matkustaa syksymmällä. Roomaan ei kannata ottaa pikkulapsia mukaan, siinä menea jokaisen loma pilalle. Rooma ei ole tehty lapsia varten, eikä roomalaiset ota lapsia kaupungiille kuin ehkä kerran vuoteen. Sunnuntait on Roomassa perheelle varattua aikaa, ja silloin koko perheen voimin mennään museoihin, puistoihin tai piknikeille maaseudulle.


Italian terveysministeriö antoi tiistaina punaisen hälytyksen 16 suurkaupungille, ja se nousi keskiviikkona 17:ään, kun helleaalto edelleen pyyhkäisee maata.

16 Italian kaupunkia, jotka sisältyivät kolmannen tason lämpövaroitukseen tiistaina: Bologna, Bolzano, Brescia, Firenze, Frosinone, Genova, Latina, Milano, Napoli, Palermo, Perugia, Rieti, Rooma, Torino, Trieste ja Verona.Venetsia lisätään muiden 16 kaupungin joukkoon punaisella hälytyslistalla keskiviikkona.

Italian bollino rosso-varoitus osoittaa hätätilanteita, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti vanhusten, sairaiden tai hyvin nuorien lisäksi myös terveisiin ja aktiivisiin ihmisiin. Italiassa on korkeiden lämpötilojen lisäksi erittäin kostea ilma.




Pää, kädet ja jalat voi kastella altaassa, mutta ei hypätä altaaseen, sillä siitä sakotetaan.

Terveysministeriön ohjeissa, jotka auttavat ihmisiä selviytymään kuumuudesta, on suositus välttää auringolle altistumista ja ulkoilua keskellä päivää. Ihmisiä kehotetaan juomaan runsaasti vettä, syömään kevyesti ja säilyttämään lääkkeensä asianmukaisesti sekä kiinnittämään erityistä huomiota imeväisten, lasten, vanhusten ja lemmikkieläinten hyvinvointiin.

Roomassa kävelevät turistit voivat hyödyntää kaikkialla olevia Nasonen juomalähteitä, mutta heidän tulee huomioida, että kaupungin historialliset suihkulähteet ovat kiellettyjä uima-altaita riippumatta siitä, kuinka kuuma on, ja kiinni  jääneille lankeaa 450 euron sakot.

Tänä kesänä Italia käynnisti 1500-apupuhelimen, joka tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä helteen selviytymiseen sekä tietoa eri puolilla maata saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Syys-lokakuussa  onkin jo taas sopivat säät turisteillekin ja syksymmällä alkaa taas tapahtumaan kaupungilla. Rooma-eurooppafestivaali akaa 6.syyskuuta ja kestää tuonne19. marraskuuta saakka.Tämä on jo 38 vuosi kun festivaaleja pidetään.

Roomassa on yleensä jokainen päivä monta kymmentä tapahtumaa, paitsi ei nyt lomien aikaan. Nyt kesä-aikaan on myös joitakin mielenkiintoisia tapahtumia jotka pidetään ulkona. Suosittelen erityisesti Caragallan kylpylässä pidetettävään La Traviata oopperaesitystä, 21.heinäkuuta- 9-elokuuta ajalla. Ikävä kyllä se on nyt ollutta ja mennyttä, mutta varustautukaa siihen ensi  kesänä. Siellä esitetään jokin toinen ooppera, ja tämä on suuri elämys musiikin ystäväille. Aivan mahtava kokmeus! Suosittelen!

Accademia Nazionele di Santa Cesilia on yksi maapallon arvostetuimpia musiikkiakademioita, minkä musiikkikoulu arvosteen yli muiden. Santa Cesilian akatemia hankki Turkin kansallinen nuorisofilharmonisen orkesterin esiintymään Audoterium Parco della Musicalla 6 ja 7. päivä syyskuuta ja he esittää muun muassa Sibeliuksen sävellyksiä. Täältä voi ostaa pääsylipun ja varata istumapaikan. Parhaat paikat maksaa 20 €. 

Itse Auditotorio Parco della Musica on nähtävyys ja kokemus sinäänsä. Audutoriolla on useita eri konserttisaleja monia erilaisia tapahtumia varten. Jopa on kirjastokin ja ulkoilma-auditorio. 

Auditorio on erikoisesti omistetu edesmenneelle Ennio Morreconelle, roomalaiselle säveltäjälle ja orkesterijohtajalle. Hän sävelsi ensisijaisesti elokuvamusiikkia. Hänelle jatetiin Ruotsissa Polar musiikki palkinto vuonna 2010, mikä vastaa musiikin nobelpalkitoa, mutta sitä ei saa kutsua Nobelinpalkinnoksi, koska Alfred Nobel ei sitä itse perustanut. Hänen kunniakseen pidetään Italiassa musiikkitapahtumia, muun maussa Luccan ihastuttavassa kaupungissa.