torstai 30. tammikuuta 2014

San Michele a Ripa, Porto Ripa Grande ja Porta Portese


Wijck-Ripa Grande.JPG

Porto di Ripa Grande, ennen vanhaan

Ripa Granden satama toimi Rooman satamana jonne kuskattiin tavaraa pitkin Teveren jokea Ostian satamasta, joka sijaitsi meren rannalla. Kun Teveren joen rannat padottiin ja tuettiin Rooman kohdalla niin satamakin meni siinä samalla. Satamalaitureita ja magasiinejä sijaitsi myös vastapäisellä rannalla, Testaccion puolella, joka oli melko tiheään asuttua 1700-luvulla. Testaccion puolella sijaitsevaa satama-aluetta nimitettiin Emboriumiksi, alue suurin piirtein Aventinon ja Testaccion välillä.

Trastevere - san michele 011209.JPG

Porto di Ripa Granden katu

Tässä rakennuksen kupeeessa on kapea jalkakäytävä jota ei juuri koskaan kukaan kulje. Sen vieressä on yksisuuntainen autokaista koillis-lounas suunnassa. Bussit (ainakin osa niistä) jotka kulkee tätä katua ajaa takaisin päin Teveren joen vastapäistä rantaa, Lungotevere Aventinoa pitkin.

Fil: Testaccio - porticus Aemilia 1120517.JPG

Porticus Aemilia Testacciossa, joka oli osa satamaa ja rakennettiin saman aikaan kun satamakin, noin vuonna 170-190 eaa. Emporiumiin kuskattiin viljaa, marmoria, viiniä ja öljyä ennen kaikkea. 


Amforat, muinaiskreikkalaiset kaksikorvaiset viinin ja öljyn kuljetusastiat, kasattiin yhteen kekoon, josta sitten syntyi Testacciossa sijaitseva kumpu, "Monte dei Cocci", jossa luullaan olevan noin  25 miljoonaa amforaa samassa kasassa.


Monte dei Cocci, Testaccio, Via di Nicola Zabaglia 24

Tänne pääsee vain ryhmissä oppaan kanssa.

Testaccion puoleinen Teveren rantatie sai nimekseen Strada di Marmorata, marmorin lastauksesta johtuen. Nykyään entisen sataman kohdalta Piazza dell'Emporiolta lähtee Via Marmorata, mutta se kulkee toiseen suuntaan kohti Porta San Paoloa. Katuhan syntyi niin että sitä pitkin raahattiin marmorikivet eteenpäin esimerkiksi Caracallan Termeille.


Teveren joessa pohjoisenpana sijaitseva satama Porta di Ripetta oli paljon promeampi satama. Sen suunnitteli barokin arkkitehti Alessandro Specchi. Satamaa tarvittiin ennen kaikkea ruokatavaroiden kuljetukseen pitkin Teveren jokea sen alkujuoksulta päin. 

Kolmaskin satama sijaitsi näitten kahden vasta mainittujen satamien välillä Teveren joessa, Forum Boearium'illa, joka toimi kalojen ja vihannesten lastauspaikkana. Siinä sataman vieressä sijaitsi myös kala ja -vihanenstorit.

L re Testaccio - Emporium P1040919.JPG

Emporiumi nykyään arkelogisten kaivasuten jälkeen

Pieter Bruegel the Elder - ca. 1552-54 - Ripa Grande in Rome.jpg

Porto di Ripa Grande tai vain Porto, Rooman satama Ripan kaupunginosassa

Paavi Innocenzius XII Odescalchi oli huolestunut 1700-luvun alulla kerjäläisten määrästä kaduilla. Hän rakennutti tämän valtavan rakennuksen köyhiä lapsi varten jotta heidät saadaan pois kaduilta kerjäämästä. Rakennuksesta tuli siis lastenkoti Ospizio Apostolico di San Michele. San Michele viittaa arkkienkeli Mikaeliin. Lapset opetettiin kutomaan mattoja  ja gobeliinejä. Avattiin matto- ja gobeliinitehdas.


San Michele, Fra Angelicon maalaus
Fra Angelico on yksi minun suurista suosikeistani, Pietro Perugino on toinen...

Alkuun rakennuksessa sijaitsi myös Ospizio dei Poveri, sairaala köyhille. Carlo Fontana sai jatkaa rakennusta jotta rakennukseen saatiin tilat myös vanhustenkodille. Rakennuksessa oli myöhemmin jonkun aikaa nuorisovankila ja pojille taidekoulukin. Myöhemmin 1700-luvun lopulla tiloihin ahdettiin myös naistenvankila ja  tulliviranomaisten asuntola.

Rakennuskompleksi toimi 1900-luvun alussa hyväntekeväisyysjärjestön tiloina. Kun Italia yhdistyi yhteiseksi valtioksi niin rakennus joutui kunnan omistukseen ja seisoi kauan tyhjän panttina. Toisen maailmansodan aikana rakennuksessa huseerasi saksalaisia sotilaita. Vuonna 1969 osti Italian valtio rakennuksen ja tilohin muutti kulttuuriministeriö ja useita kirjastoja heidän mukanaan.

Arkkitehdit  Mattia de Rossi ja Carlo Fontana saivat suunnitella lastenkodin ja Ferninando Fuga jatkoi siitä mihin Rossi ja Fontana lopettivat. Tarvittiin uusi kirkkosali rakennuksen päähän sillä aikasempi kirkkosali Santa Maria  del Buon Viaggio, "hyvänmatkan kirkko" oli merimiehiä varten. San Michelen kirkko on myös tunnettu nimellä San Salvatore degli Invalide. Kirkkosali on kokonaan rakennuksen sisällä ja sisäänkäynti on Via San Michelen puolelta. Aventinon kukkulalta näkee eräänlaisen pienen kellotapulin rakennuksen katon päällä.

File:San Michele da Nolli.jpg

Porto Ripa de Grande,  entinen Ripan satama, joka sijaitsee Teveren rannalla, Trasteveressä. Kuvassa vasemmalla, Porta Portesen puolella, sijaitsi ns paavilinen arsenaali. Silloinen paavi Clemente XI Albani 1500-luvulla  oli voittanut osmaanit Lepantossa ja paavin armeija tarvitsi aseita, armeijan tarvikkeita, kärryjä ja varsinkin laivoja. Arsenaalissa niitä valmistettiin ja säilytettiin. Paavi tarvitsi isompiakin laivoa joilla seilattiin Välimerellä ja haettiin Roomaan kallisarvoisia ja eksoottisia tavaroita.

Fil: Trastevere - arsenal av Ripa Grande 1050828.JPG

Paavin arsenaali nykyään Via Portuensen varrella. Paavi Clemente XI Albanin vaakuna koristaa rakennnuksen päätyä.


Kuva Via del Porton puolelta


Via del Porto 1, ravintola  La Gattabuia

OK ravintoa, mutta turhan kallis. Mutta kulman takana sijaitaee Piazza Mercanti jonka reunalla on useita Rooman suosituimpia ravintoloita kuten La Taverna dei Mercanti, Da Meo Patacca ja torin jatkeena on toinenkin tori Piazza di Santa Cecilia ja sen reunalla kuulisa Roma Sparitan ravintola. Ja vain muutama askel eteenpäin sijaitsee erittäin suosittu ruokapaikka Da Enzo.


Tällä alueella voisin asustella vaikka usemman viikon, kaikessa rauhassa. Roomassa on aamut ihania. Aikaisin aamulla ulos kadulle ja maleksia hiljakseen ja käydä aamukavilla ja cornetolla lähiseudun kahvilassa.

Näillä nurkilla on myös huoneistoja vuokralla ja jo  usemaminkin mainitsemani luostariasuntola, joka on nykyään tavallinen hotelli Casa Santa Franscesca Romana.  Tällä alueella on tunnelma kuin oltaisiin vieläkin keskiajalla. Kuvassa oleva rakennus kuuluu Sant'Egidion kirkolle ja järjestölle joka on hyväntekeväisyydestään kuulu. Sant'Edigion pääpaikka sijaitsee Piazza San'Egidiolla Trasteveressä, mutta heillä on tiloja ja kohtauspaikkoja ympäri Roomaa ja muuallakin ympäri maapalloa.

Porto di Ripa Granden ja Via del Porton kulmauksessa sijaitsee useita keskiaikaisia rakennuksia. Ketä kiinnostaa keskiaikaiset rakennukset niin kannattaa kiertää koko kortteli ympäri, Piazza di Santa Cecilian puolelle. Henkilökohtaisesti olen ihastunut näihin keskiaikaisiin rakennuksiin joita on vielä Roomassa jäljellä siellä täällä.

Via del Portolta lähtee hyvin kapea ja lyhyt kujanpätkä, Vicolo del Cannelle. Kuja kulkee vain yhden rakennuksen ympäri ja kääntyy Piazza dei Mercantille. Kujan varrella on vuokralla kolme pientä huoneistoa keskiakaisessa modernisoiduissa asunnoissa. Lentokenttäkuljetuskin järjestetään. Asunnot ovat erityisesti tanskalaisten ja ruotsalaisten suosiossa. In-Italian sivuilta löytyy muitakin mukavia huoneistoja ja B&B paikkoja.

Rooman paras pizzeria ja pikaruokapaikka on ehdottomasti Pizzeria Ai Marmi (avoinna kello 19.00-02.00) sijaitsee melkein nurkan takana Viale Trasteverellä ja missä sijaitsee myös lähin Supermercato Conad. Hyvät kulkuyhteydet ja paljon on lyhyen kävelymatkan etäisyydellä. Kaiken lisäksi tämä alue on paljon rauhallisempi ja viihtyisämpikin kuin tuo Viale Trasteveren läntinenpuoli osa Trastevereä.


 Osteria da Meo Patacca

Osteria Da Meo Patacca, Piazza dei Mercanti 30, on jo klassinen roomalainen ravintola.Täällä on monipuolien ruokalista Välimeren ruokailuperinteiden mukaan. Ikävä kyllä La Meo Pataccan taso ja suosio sen mukana on laskenut viime vuosina. Henkilökohtaisesti en ole koskaan pitänyt näistä suurista ruokapaikoista joissa meno ja meteli on melkoinen. Mutta onneksi jokaiselle varmasti löytyy mieluisensa ruokapaikka Roomastakin. Kuumina kesäiltoina on ulkona torilla mukava ruokailla mutta musiikista en välitä... La Meo Pataccalla on pitkä historiansa ja vakioasiakkaansa, joidenka varjolla se on selvinnyt mukana kilpailussa asiakkaiden suosiosta. Ravintola ja sen tilat sekä henkilökunta olisi tarpeessa uudistuksia ja modernisointia. Perusteellinen peruskorjaus ja uusi ruokalista sekä hieman innovaatiota olisi paikallaan. Mutta tämä on hyvin perinteinen tyypillinen roomalainen ruokapaikka jota ei ihan hevillä muutella.

Bilder från La Taverna de' Mercanti, Rom

 La Taverna de' Mercanti, taustalla La Meo Patacca

Päivällä ounaan aikaan täällä on rauhallisenpaa mutta illalla on meno kova ja koko tori on tipaten täynnä pöytiä ja ruokailijoita. La Meo Patacca tarjoa usein livemuuiikkia joka ainakin minua häiritsee, mutta Roomassahan sitä ollaan...

La Taverna dei Mercanti, Piazza dei Mercanti 3 on samantyyppinen ravintola kuin tuo vastapäinekin, La Meo Patacca, mutta avattu paljon myöhemmin. Yhteistä näille ravintoloille on myös se että molemmat ovat epätasaisia ruaanlaadussa. Jos minä saan valita niin valitsen tämän Tavernan mieluimmin kuin La Meo Pataccan. Erittäin suosittuja ja tunnettuja nämä molemmat ovat roomalaisten ja turistienkin parissa. Kaikki nämä alueen ravintolat ovat melko kalliita, paitsi Viale Trasteveren varressa sijaitseva Pizzeria Ai Marmi. 


 Ristorante Roma Sparita

Roma Sparita, Piazza di Santa Ceclia 24. Tämä ravntola on myös perinteinen kuten jo nimikin sanoo, mennyt Rooma, muinainen Rooma. Roma Sparita sijaitsee kauniin avaran piazzan reunalla. Oma suosikkini, vaikka Da Enzo, Via dei Vascellarin varrella, saa eirkoismaininnan minulta. Televisiostakin tuttu kokki Anthony Bourdain on myös kehunut tätä Roma Sparitaa ja sen perinteisiä roomalaisia ruokalajeja. Alueella on paljon vanhoja ovia jotka on muurattu sisäpuolelta umpeen. Ovet on jätettyy jäljelle vain silmänlumeeksi ja muinaismuistoksi.Piazza dei Mercanti ja kuvassa keskellä La Taverna de Mercanti

Tunnelma on kuin istuisi jossain elokuvan kulisseissa tai maalaiskartanossa keskiajalla. Tavernassa on kuin vanhassa ladossa tai hevostallissa. Kesäaikaan pöytiä myös ulkona. Joidenkin mielestä ruoka on ensiluokkaista, kun taas toiset eivät ole yhtä tyytyväisiä. Tämä on iso taverna joten ruuantaso voi joskus olla epätasainen, mutta ainahan sitä voi valittaa. Varmaan tulee saamaan uuden annoksen ruokaa. Mutta hyvän ja maukkaan pizzan täällä ainakin saa.


Santa Maria dell'Orton kirkko on erittäin kaunis kirkko. Kirkko sijaitee suoraan Via San Michele'ltä Via dell'Ortoa pitkin noin 70 metriä. Kujan päässä häämöttää tämä Madonnalle pyhitettty kirkko.  Tekeillä on oma sivu kirkosta...


Porta Portese on yksi Rooman porteista kaupunginmuurissa, tässä tapauksessa Mura Portuensin portti. Alkuperäinen portti rakennettiin jo 200-luvulla jaa ja nykyinen portti rakennettiin vuonna 1644. Porttia nimitettiin Porta del Porto 1600-luvulla, siis sataman portti. 

Se oli tämän portin läpi kun vandaalit vuonna 455 jaa ryntäsivät kaupunkiin ja ryöstivät Rooman kahdessa viikossa. Keskiajalla oli tuo läntisen kaariholvi suljettu jostain syystä. Paavi Urban VIII Barberini suunnitteli rakentaa 1700-luvulla Janiculumin (Gianicolon) kaupunginmuurin uudestaan. Muuri oli nimitätäin hajonnut useista kohdista mutta lopulta muuri rakennettin idemmäksi, suoraan Vatikaanista Gianicolonharjun päältä, ympäri Trasteveren. Antikin aikainen Porta Portuensis purettiin 1600-luvulla kun alettiin rakentamaan uutta noin 500 metriä pohjoisemmaksi.

Fil: Port Portuensis anonimo.jpg

Alkuperäisessä portissa oli kaksi tornia ja kaksi kaariholvia ja latinankielinen teksti.

Porta Portesen kohdalla on katu leveä ja oikealle San Michelen rakennuksen takna kulkee kapea Via San Michelen kuja. Portin ulkopuolella vasemmalla sijaitsee musiikkikoulu Najma

Via di San Michelen puolelta on sisäänkäynti San Michelen rakennukseen jossa on monenlaista aktiviteettiä nykyään. Rakennuksen omistaa PaPAAC, kulttuuriministeriö johon kuuluu monen monta eri osastoa. Rakennuksessa on ainakin kolme jos ei neljä erilaista kirjastoakin.


Tältä näyttää Porta Portese nykyään.

Bilder från Trattoria dal Cordaro, Rom

 Trattoria dal Cordaro

Portin kupeessa sijaitsee ravintoa nimeltä Dal Cordaro, joka on kuulemma ihan mukava ruokapaikka. Tyypillistä roomalainen trattoria jossa on melkein vain paikallisia asiakkaita ja jossa melko varmasti saa istua ialialaisten seurassa. Tuo takaa yleensä ruuanlaadun. Ruokaa kohtuu hintaan ja suuria annoksia" kotitekoista ruokaa". Pöytä on parasta varata etukäteen.

Ympäristö ei ehkä ole kovin kotoisa, sillä tuosta torilta lähtee kaksi katua joilla on vieri vieressä autokorjaamoja, myymlälöitä joissa myydään kaikenalaista tavaraa koskien autoja, moottoripyöriä, polkupyöriä jne. En suosittele jos ei ole moiseen liikkeeseen asiaa, sillä mitään nähtävää ei katujen varsilla muuten ole.


Porta Portese portin toiselta puolen nähtynä. Ravintola Dal Cordaro heti oikealla kädellä.

File:Trastevere - san michele 011209.JPG

Piazza di Porta Portesen ja  Via del Porton katujen välillä sijaitsee tämä noin 300 metriä pitkä San Michelen rakennus, jonka paavi rakennutti köyhille pojille työapaikaksi ja asuntolaksi.

File:Trastevere - 040227 tevere05SanMichele e Ripa grande.jpg

Porta Ria Grandesta ei ole enää paljoakaan jäljellä.

 File:Trastevere - san Michele porto di Ripa grande 1000356.JPG

Kuvaus Ponte Sublicion sillalta nähtynä. Ponte Sublico oli alun perin puusilta ja sijaitsi pohjoisenpana. Tämä uusi silta on vuodelta 1919. Silta oli melko välttämätön kun liikenne ja asukaslukua alkoi kasvamaan. Itse ajan melko usein busilla 3 Viale Regina Margheritan/Nizza pysäkiltä Piazzale Ostiensen pysäkille ja vaihdan siinä bussiin 3B joka kulkee juuri tämän sillan yli Trasteveren rautatieasemalle saakka. Bussin 3 ja 3b linjojen varrella on paljon nähtävää ja koettavaa. Bussilinja 3 ja 3b olivat aikaisemmin raitiovaunulinjoja. Raiteetkin ovat vielä jäljellä. Molemmat bussit kulkevat rairiovaunulinjaa ja pysähtyy sen pysäkeillä, siis esimerkiksi Viale trateverellä on laiturit keskellä ajotietä.


San Michelen rakennuksen sisällä sijaitsee myös kirkkosali nimeltä San Michele a Ripa. Rakennuksessa  on toinekin kirkkosali, Santa Maria  del Buon Viaggio, johon on sisäänkäynti Teveren puolelta, Via del Porto di Ripa Grande 8, Porta Portesen puoleissa päädyssä. Kuten ilmakuvasta näkyy on rakennuksessa useita sisäpihoja, cortile, kuten on tavallista esimerkiksi italialaisissa palatseissa josta sitten syntyi yleinen tapa Roomassa 1400-luvulta lähtien  rakentaa cortile isompia rakennuukomplekseihin, jopa sairaaloihin. Roomassa on kymmeniätuhansia cortileita varmasti. Michellozzo di Bartolomeo oli luultavasti ensimmäinen arkkitehti joka suunnitteli tällaisen cortilen Firenzessä Palazzo Medici Riccardiin ja sen jälkeen muihinkin firenzeläisiin palatseihin.

File:Trastevere - s Michele cortile dei ragazzi 1060129.JPG

File:Trastevere - s Michele cortile dei vecchi 1190398.JPG

File:Trastevere - s Michele cortile dei ragazzi scala di sicurezza 1190425.JPG

File:Trastevere - s Michele - Clemente XI 1704 1050840.JPG

File:Trastevere - s Michele memoria dei politici nel carcere delle donne 1190290.JPG

Porta Portesen puoleiseen päättyyn suunniteltiin tilat tytöille ja nuorille naisille. Näin saatiin köhemmät tytötkin pois kaduilta. Samaan päätyyn tehtiin naispuolisille vankisellit, josta myöhemmin tuli naistenvankila. Pojille oli oma vastaava vankiselli pitkän rakennuksen toisessa päädyssä. 

File:Trastevere - s Michele carcere delle donne 1190287.JPG

 Entisen vankilan ikkunoita

File:Trastevere - fontana del s Michele 1200863.JPG

Fontana di San Michele, suihkulähde, jalkakäytävällä rakennuksen seinustalla

File:Rome porta portese july 2006.jpg

Via Sannion markkinat

Porta Portesen markkinat, kirpputori sunnuntaisin aamupäivällä kello 6.30-14.00. Torilla myydään melkein mitä vaan, jopa varastettua tavaraa, mikä on luonnollisestikin laitonta touhua. Täällä on oltava tarkkana ettei taskuvarkaat vie lompakkoa. Poliisit tekevät usein razzioita torille. Kaootinen paikka jossa on tavaraa pinottain ja sikin sokin, enimmäkseen romua ja rihkamaa. Osa asusteista ja vaate- sekä taloustavaroista myydään viikolla Via Sannion torilla, joka sijaitsee San Giovanni in Lateranon metroaseman luona, tavaratalo Coin kupeessa. Mielestäni Via Sannio on hieman parempi paikka tehdä ostoksia. Avoinna arkisin aamupäivät.

Kiinnostus näitä torimyyntejä kohtaan on laskennut huomattavasti viime vuosina. Roomasta löytyy korkeatasoisempiakin markkinoita.

Bilder från Porta Portese, Rom

 Porta Portese, TripAdvisor

Bilder från Porta Portese, Rom

 Porta Portese , TripAdvisor

Bilder från Porta Portese, Rom

 Porta Portese, TripAdvisor

Bilder från Porta Portese, Rom

 Porta Portese