lauantai 4. syyskuuta 2021

San Camillo de Lellis agli Orti Sallustiani


San Camillo de Lelliksen kirkko, 
sisäänkäynti Via Piemonte 4 

Nimitys sallustiania tulee ikivanhasta puutarhasta aluella, Orti Sallustustiani. Täällä olen aikaisemmin kertonut Sallustianin kaupunginosasta ja Orti Sallustianista. Alue on Rooman seitsemästoista rione/kaupunginosa. Alue on erittäin siisti ja rauhallinen alue. Tällä suht koht pienellä alueella asuu vain noin 2200 asukasta.


Orti Sallustiani, Piazza Sallustio


Orti Sallustiani

Via Sallustianin kadun pohjoispuolella sijaitsee kolme ikivanhaa Villinota, Villino Casati, Villino Rudini ja Villino Rasponi. Alue on aidattu, joten sinne ei pääse katselemaan. Villino tarkoittaa oikeastaan mökkiä, mutta  tässä yhteydesä on parasta kutssua rakennuksia kesäasunnoiksi, jotka sijaitsee upealla puistoalueella. Saman aitauksen sisällä sijaitsee myös Eritrean suurlähetystö. Sallustianon alueella sijaitee luultavasti lähemmäksi kymmenen villiniota. Ludovisin ja Sallustianon alueilla sijaitsee useita suurlähetystöjä ja useat rikkaat roomalaiset aateliset asuvat myös alueella.


Camillo de Lellis (1550-1614)

Hän syntyi Chietin provinssissa ja kuoli Roomaasa. Hän oli pappi ja Kamilliaani sääntökunnan/Ordo Clericorum Regularium Ministrantium Infirmisin perustaja. Sääntökunta on pappisjärjestö. Ensi alkuun hän eli Ventsiassa missä hän pelasi kaikki varansa ja kääntyi luostarin puoleen. Roomassa hän alkoi toimimaan sairaanhoitajana San Giacomo degli Iincurabilin hospitsissa, mikä sijaitsi osoiteessa Via del Corso 499, Augusta San Giacomon kirkon vieressä.

Vuonna 1582 hän perusti Roomassa oman sääntökunnan, Kamilliaanit M.I. Santa Maria Maddalenan kirkko Roomassa on kamilliaanien pääkirkko.


Tässä lepää Pyhä Camillo Santa Maria Maddalenan kirkossa.



 Avoinna:
Arkena kello 8.30-11.45 ja 17.00-1845.
 Sunnuntaina ja pyhäpäivinä kello 8.30-13.00 ja 18.00-20.00

Kirkko on paljon suurempi kuin miltä se tässä näyttää. Tuo luostarin sivuseinään kiinnitetty campanile/kellotorni on 30 metriä korkea. Kirkosali on 21x50 metriä. Kirkon takaseinään on liitetty luostari, joten ulkoapäin kirkko näyttää valtavan suurelta. Luostarissa on neljä kerrosta, mutta siellä asuu vain kaksi kamillianipappia.

Kirkko on arkkitehti Tullio Passarellin suunnittelema romaaniseen tyyliin, ja se rakennettiin vuosina 1906–1910 paavi Pius X: n aloitteesta ja kirkosta tuli Pyhän Camillon nimikkokirkko.
 
Kirkon julksivu on Passarellin mestariteos. Julkisivussa on kolme sisäänkäyntiä, parvekebalustraadi ja ylinnä rosetti ikkuna.

Paavi Paulus VI Battista Montini (toimi paavina 1963-1978) puolestaan antoi kirkolle paavillisen Minor basilica stauksen. Paavit ovat nimittäin kautta aikojen jakaneet kirkot arvojärjestykseen. Minor basilica tarkoitta pienempää basilikaa, millä on historiallisesti ja arkkitehtoonisesti arvoa ja että sellainen kirkko kuuluu Paaville.

Sen jälkeen Paavi Paulus VI antoi sille myös nimityksen titulus/titulo/tituläärikirkko, ihme kyllä. En ymmärrä miski näinkin myöhään rakennettu kirkko voisi olla titulus, siis kristinuskon varhaisen ajan rukoushuone, ennen kuin oli kirkkoja olemassa. Mutta kirkko seisoo kryptan päällä ja se kai antoi aiheen kutsua kirkkoa tituiliksi.