perjantai 31. elokuuta 2012

Pietro da Cortona


Pietro  da Cortona  oli oikealta nimeltään Pietro  di  Perrettini. Hän oli taidemaalari ja arkkitehti, vaikka noita nimityksiä ei vielä siihen aikaan ollut käytössä. Hän syntyi Cortonassa vuonna 1596 ja kuoli Roomassa vuonna 1669. Hän muutti Roomaan vuonna 1613. Hän oli yhdessä Giovanni Lorenzo Berninin ja Francesco Borrominin kanssa korkeabarokin ajan yksi kolmesta mestarista.  Hän oli Andrea Commodin oppilas Firenzessä ja Roomaan muutettuaan hän toimi Baccio Ciarpin verstaalla. Pietron suurin esikuva oli Rafel ja hän ihannoi myös antiikin taidetta.

Markiisi Marcello Scachetti, joka toimi mesenaattina Barberinin aatelissuvulle,  esitteli Pietron Barberinille. Siihen aikaan oli taiteilijoille erittäin tärketä onnistua saamaan suojelijasuku rikkaiden aatelisten parista. Paavi Urbano III Maffeo Barberini palkkasi Pietron. Hänen ensimmäinen työnsä oli mahtava kattomaalaus Palazzo Barberiniin jonka Pietro  maalasi vuosina 1633-1639.

Vuodesta 1638 oli Pietro jäsen Accademia Nazionale San Luca'ssa, joka oli eräänlainen taideakademia ja jonka tehtävänä oli pitää yllä korkeaa laatua ja tasoa koskien taidetta ja arkkitehtuuria sekä käsityötaitoja. Paavi Urban VIII Barberini liitti akademian Kirkkovaltion suojeluun ja antoi sen suojelun veljelleen kardinaali Francesco Barberinille. Akademia on vieläkin tominnassa.
Akademia San Luca otti Santi Luca e Martina kirkon, joka sijaitsee Foro Romanolla. Kirkkorakensnu on 500-luvulta ja sen tiloissa sijaisti Secretarium Senatus, rakennus jossa oikeus tuomitsi senaattoreja. Vuonna 1634 aloitettiin kirkon rakentaminen ja da Cortona suunnitteli kirkon ja Accademia San Luca kustansi sen. Da Cortona istui silloin akademian johtohenkilönä. Kirkkoa rakennettaessa löydettiin Pyhän Martinan jälkeenjäännökset. Kirkko vihittiin  apostoli Luukaksen ja  pyhän Martinan kunniaksi. Lukas on taiteiljoiden suojelupyhimys. Santa Martinasta ei tiedetä paljoakaan, mutta kultti hänen ympärilleen silti syntyi. Niccolo Menghini veisti pääalttarille pyhän Martinan patsaan makuulleen. Santi Luca e Martinan kirkko on erittäin harmooninen arkitehtuuriltaan. Ihastuttava.

Kirkko on avoinna lokakuusta huhtikuuhun  vain launataisin kello  9.00-18.30 ja  toukokuusta syyskuuhun kello 9.00-22.00.Santi Luca e Martinan kirkko


Pietro da Cortonan kattomaalaus Trionfo della  divina provvidenza,  Palazzo Barberinissä, Galleria Nazionale d'Arte Antica.

Kattomaalus vei kolme vuotta maalata mutta onhan se suurikin, 24 metriä kertaa 14 mteriä. Palatsissa on usemapikin huone joista löytyy Pietro da Cortonan maalauksia mutta kattomaalaus löytyy salongista joka on saanut nimen taiteiljan mukaan, Salone de Pietro da Cortona.Villa Pigneto del Marchese Sacchetti, nykyään Castello Chigi,
 Viale della Villa di Plinio, Castel Fusano 

Pietro da Cortonan väitetään  suunnitelleen huvilan. Nykyään huvilasta ei ole kuin päärakennus jäljellä. Pietro da Cortona on maalannut joka tapauskessa useita freskoja huvilaan. Huvilan omisti silloin da Cortonan mesenaatti markiisi Marcello Sacchetti.

Castel Fusano on puistoalue Rooman ulkopuolella Ostiassa, 2 km Ostian keskustasta etelään päin. Castel Fusanolla on oma paikallisjuna-asemansakin ja uimaranta aseman toisella puolen. Puiston perusti Sacchettin suku 1800-luvulla. Vuonna 1933 otti Chigin pankkiirisuku huvilan haltuunsa. 

Pietro da Cortona maalasi freskoja myös Palazzo Matteissa ja Santa Bibianan kirkossa.Santa Maria della Pace ja Santa Maria in Via Latan kirkon julkisivut ovat Pietron käsialaa. Paavi Alessandro VIII Ottoboni tilasi da Cortonan suunnittelemaan julkisuvun della Pace kirkkoon. Kirkosta tuli erittäin suosittu. Kirkko oli ainoa kirkko pitkän aikaa jossa pidettiin iltapäivällä messu. Alkuperäinen kirkkorakennus oli peräsin  keskijalta. Acquarellarit kantoivat vettä Teveren joesta alkuperäiseen rakennukseen myytäväksi.
Della Pacen kirkkosali on erittäin kaunis. Cappella Chigi, Cgigin suvun kappeli on todellakin upea.  Kappelissa on ehkä Rooman kaunein maalaus jonka on maalannut Rafel. Valokuvaus on kielletty kirkossa.Santa  Maria in Via Lata'n kirkko


Monet Pietro da Cortonan maalaukset ovat ulkomailla museoissa, Pietaria myöten,  ja ympäri Italiaa, mutta jotain löytyy myös Roomastakin.
Pyhän Pietarin kirkosta löytyy Cappella del Santissimo Sacramento niminen kappeli ja kappelin maalaus nimeltä Pala della Trinita on da Cortonan  maalaama. Pyhän Pietarin kirkon päivittäiset messut pidetään juuri Cappella Santissama Sacramento'ssa kello 8.30 ja kello  9.00, 10.00, 11.00 ja 12.00 San Giuseppen alttarin äärellä. Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä messuajat ja paikat voivat olla toiset.Palazzo BarberiniMaalaus " Ratto delle Sabine " löytyy Kapitolisesta museosta Capitoliumin kukkulalla

File:Ananias restoring the sight of st paul (34663925).jpg

Tämä maalaus löytyy kapusiinimunkkien luostarista Santa Maria della Concezione dei Capuccini, Via Veneton varrelta. 
Paavi Urban VIII Barberini, maalaus löytyy Kapitolisesta museostaCortona maalasi potretin mesenaatistaan, Marcello Sacchettista