lauantai 17. elokuuta 2019

Palazzo Merulana


Palazzo Merulana, Via Merulana 121

Avoinna:

maanantaista keskiviikkoon ja torstaista perjantaihin klo 14-20
lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-20 
suljettu tiistaisin


Nordic Film Fest Summer Palazzso Merulanassa sattui heinäkuun 12. elokuun 31. päivien väliselle ajalle. Täällä näytetään Pohjoismisiten suurläheystöjen valitsemia elokuvia hintaan 7 €, johon sisältyy lasi viiniä. 

Roomassa pidetään joka vuosi Nordic Film Fest. Järjestäjinä toimivat Norjan, Tanskan, Suomen ja Ruotsin suurlähetystöt, Circolo Scandinavo dei Roma/Skandinavisen taideyhteisön avustuksella.  Yhteisö sijaitsee Via della Lungara 231, Trasteveressä. Olen tästä maininut aikaisemmin ohimennen. Facebook! Ruotsalaiset elokuvat ovat suosittuja Italiassa.


Sisäänpääsy Palazzo Merulanaan


Pohjakerroksen näyttely Sala delle Sculture on ilmainen. Pohjakerroksen ensiluokkaiseen kahvila/bistroon pääsee suoraan kadulta. 

Kahvilan sisäpihan terassilla voi kaikessa rauhassa kahvitella sadepäivänäkin.Tämä ei ole vain taidegalleria vaan innovatiivinen kulttuuritalo, jossa saa oleskella, nauttia ja kokea. Pohjakerroksessa sijaitsee  myös kirjakauppa. Toiseen, kolmanteen ja neljänteen kerrokseen sisäänpääsy 320 €, alennettu 4€. Ylinnä sijaitsee terassi jossa pidetään banketteja, kokouksia, kongresseja, juhlitaan häitä ja syntymäpäiviä. Palazzo Merulana passi on voimassa vuoden ja maksaa 20€, nuoret alle 26-vuotiaat 15 €. Tilapäisiin erikoisnäyttelyihin on erikseen erityinen sisäänpääsy.

Roomasta löytyy ties kuinka monta yksityistä museota tai taidegalleriaa. Ja uusia avataan. Yksityisiä museoita avataan usein rikkaiden perijöiden toimesta. Kun vanhemmat ovat koko elämänsä ajan keränneet kalliita tadeaarteita niin lapset sitten vanhempien kuoleman jälkeen tekee palatsista museon.


Elena ja Claudio Ceraci

Nyt vastikään on avattu uusi museo joka on nimeltään Palazzo Merulana, Via Merulana 121. Museon omistaa Elena ja Claudio Ceracin säätiö. Palatsi on rakennettu niinkin myöhään kuin vuonna 1929 ja palatsissa on menneet vuodet toiminut kunnan terveysvirasto. Palatsi pääsi rähjistymään, koska kukaan ei siitä pitänyt huolta, kunta vain vuokrasi rakennusta. Ei ollut muita vaihtoehtoja, kuin joko hajoittaa palatsi tai täydellsiesti rakentaa se uudestaan. Gerasin säätiöllä oli varaa eprusteelliseen uuskorjaukseen. Se olisi melko varmasti tullut halvemmaksi hajoittaa palatsi ja rakentaa se perinpohjin uudestaan.

Palatsia ei ole korjattu ja kunnostettu kahteenkymmeneen vuoteen, joten nyt oli aika. Arkkitehti Carlo Lococo sai sen tehtäväkseen. Cerasin herrasväki oli koonnut palatsin täyteen taideta mm taiteilijoilta Donghi, Balla, Pirandello, Scipione, Mafai, Raphael, Depero, Sironi, Chirico, Casorati, Campigli, Funi, Martini, Capogrossi, Cambellotti, Francalancia, Mazzacurati, Ziveri, Fazzini, Leoncillo.

Cerasi oli markiisi Pohjois-Sisiliasta. Heillä oli siellä oma kreivikunta Contea di Geraci vuosina 1060-1282. Cerasin maatila oli Sisilian suurin. He levittivät valtansa muuallekin Italiaan ja näin syntyi useita suvun dynastioita. Ventimigliasta tuli suvun pääpaikka. Ventimiglia sijaitsee Pohjois-Italiassa, Välimeren rannassa, aivan Ranskan rajalla.

Gerasin kreivikunta lakkautettiin vasta vuonna 1816, jolloin feodalismi lakkautettiin Sisilian peruslaissa. 

Via Merulanan katu Roomassa on leveä suora katu joka kulkee Piazza di Santa Maria Maggioren ja Piazza di San Givanni in Laternaon basilikojen välillä. Katu on saanut nimesä alueella asuneen Meruli nimisen perheen mukaan. 

Sittemmin Via Merulanan katu oli Paavi Gregoris XIII:n paraatikatu, jonka hän käski rakentaa katollisen juhlavuoden kunniaksi vuonna 1575. 

Myöhemmin kadun varteen alettiin rakentamaan esikaupunkialueen isoja huviloita. Kadun varrella on sijainut useita kirkkoja, joista osa on purettu. Kadun varteen on herrasväki rakennuttanut upeita palatseja kuten ruhtinas Salvatore Brancaccion pytinki, joka on nykyään taidemuseo Museo Nazionale d'Arte Orientale, josta olen kertonut täällä. Maesenasin auditorium sijaitsee myös täällä, josta olen kertonut aikaisemmin  täälläKahvilan tiloissa...

Kahvila tarjoaa Rooman kuuluismman leipomon tuotteita, parhaita kahvimerkkejä, palkittuja oliiviöljyjä ja viinejä, laadukkaita tuotteita. Aamiainen 5€ ja lounas tai päivällinen 15€. Kahvila/bistro on avoinna kaikille ohikulkijoille kello 8.30-21.00. Pohjakerrokseen ei tarvitse maksaa sisäänpääsyä. Kahvila/bistron lisäki pohjakerroksessa sijaitsee patsasnäyttely ja kirjakauppa.