maanantai 15. heinäkuuta 2024

San Girolamo della Carità


Piazza Santa Catarina delle Rota, Regolan kaupunginosassa

Kuvassa vasemmalla San Girolamo della Caritá (hyvien/pyhien pappien kirkko) ja keskellä Santa Catarina della Rotan kirkko. San Girolamo tarkoittaa Pyhää Hieronymosta. Hän oli yksi kirkkoisistä ja hänen vuonna 383 jaa kääntämänsä Raamattu Vulgata, on vieläkin katollisen kirkon virallinen Raamattu.

Vinosti San Girolamon kirkosta oikealle sijaitsee Pyhän Birgitan luostari, mikä ei näy luonnollisestikaan kuvassa. Tämä on yksi kolmesta Roomassa sjaitsevasta Birgitta luostarista ja kulman takana sijaitsee Pyhän Birgitan kirkko. Luostarissa saa yöpyä, taso on korkea ja hinta  sen mukaan.


San Girolamo della Caritàn kirkon sivu torilta nähtynä. Hätätilaa varten on kirkkojen sivuilla ovi. Via di Monserraton kuja sisäänkäynnin edessä on hyvin kapea. 

San Girolamon kirkon julkisivu ei ole nykyään kovin näyttävä, vaikka sen on suunnitellut barokin ajan suurmestari Carlo Rainaldi. Hän on ollut suunnitelemassa yli kahtakymmentä roomalaista kirkkoa, etenkin julkisisvuja. 

Kirkon vieressä sijaitsee San Filippo Nerin perustaman sääntökunnan Oratoriaanien nunnaluostari, mikä toimi alunperin hospitsina ja vasta myöhemmin kunnostettiin luostariksi. Roomalaiset luostarit ovat erittäin moderneja ja siistejä. Niissä on kirjastohuone missä voi lukea kirjoja ja päivän lehtiä, aamiaishuone ja lounas- ja päivällishuone erikseen.


Kirkosalissa on vain yksi laiva. Sisäkatto on veistetystä puusta. 


Avoinna: 
tiistaista perjantaihin kello 17-19
 sunnuntaisin kello 10-13 
ja launataisin suljettu

Vuonna 1524 antoi paavi Clemens VII:lle (omaa sukuaan Medici) kirkon Confraternita Girolamo della Carità/rakkauden veljeskunta nimiselle veljeskunnalle, nykyään Arciconfraternita di San Girolamo della carità,  jonka hän oli perustanut ollessaan kardinaali Giulio de' Medici. Veljeskunnan jäsenet olivat pääasiassa firenzeläisiä aatelisherroja, ja ehkä ovat vieläkin.

Itse ​​Pyhä Filippo Nerikin tuli Firenzestä Roomaan Hän oli Confoederatio Oratorii S. Philippi Nerii nimisne sääntökunna  perustaja. Hän asui viereisessä hospitsissa monet vuosikymmenet. 

Italiassa on myös confraternita ja arciconfraternita veljeskuntia, joista osa asuu luostaritiloissa. Confraternita on väilimuoto siviilelämän ja luostarisääntöjen mukaan elettävän luostari elämän välillä. Konvsenteissa asuvat munkit saavat liikkua vapaasti yhteiskunnassa, vaikka he asuvat konventissa ja elävät konventn sääntöjen mukaan.

Meikäläisten ei-katollisten on vaikea tehdä eroja luostarin ja konventin välillä ja munkkisääntökuntien ja veljeskuntien välillä. Käytän nimitystä società/järjestö birgittanunnien tapaan Società (yhteiskunta tai yhteisö) nimitystä, mitkä ovat neutraali muoto näille lukuisille 'kuppikunnille'. Fraternita ja confraternita tarkoittavat yksinkertaisesti veljeellistä ryhmää jonkin asian ympärillä. 


Cappella Antamoro

Spadan aatelissuvun kappelin San Gorolamo della Caritàn kirkossa uudisti Virgilio Spada perusteellisesti, joka oli kardinaali Bernardino Spadan veli. Hän tilasi Francesco Borrominilta joitakin parannuksia palatsiinsa. Borromini ei kuitenkaan ollut mukana kappelin suunnittelussa. Kaikki patsaat ovat Gian Lorenzo Berninin opiskelijoiden töitä. Antonio Giorgettin kahdella enkelillä on pitkä marmorikangas, jolla he  näyttävät estävän pääsyn kappeliin, mutta oikeanpuoleisen enkelin siivet ovat puuta ja liikkuvat. 



Kirkko on todella upea ja sen ymmärtää, että Spadan suku halusi pitää kirkon ovet lukossa suojellakseen kirkon kalleuksia ja varsinkin suvun hautakappelia. Palazzo Sapad sijaitsee siinä melko lähellä kirkkoa. Palatsi in nykyään Galleria Spada.

Vuonna 1524 vanha kirkko omistettiin Pyhälle Hieronymus/Gerolamo paavi Klemens VII:lle Arciconfraternita della Caritàlle, veljeskunnalle, jonka hän oli perustanut ollessaan kardinaali Giulio de' Medici ja sen jäsenet olivat pääasiassa firenzeläisiä, ja San Filippo Neri (joka tuli Firenzestä) asui viereisessä sairaalassa vuosia.


Antamoron suvun kappeli




San Gorolamo della Caritán kirkon ohitse kävelee helposti, sillä kirkkoa on vaikea huomata. Se sijaitsee Via di Monserraton ja Via San Girolamo delle Caritàn hyvin kapeiden kujien kulmauksessa. 

Kadun kulmassa aukeaa tori niemeltä Santa Caterina della Rota. Torilla  sijaitsee kirkko nimeltä Santa Catarina della Rota. Kirkko on ollut kauan lukittuuna huonon kuntonsa takia, mutta kirkko on nyt peruskorjattu ja avattu.

Tämä kikko on pyhitetty pyhälle Katarina Aleksandrialaiselle, joka luultavasti eli 200-300 jaa. Hänestä on olemassa usieta legendoita. Hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 305. Kuitenkaan ei ole mitään varmaa onko kysesitä henkilöä ollut edes olemassakaan. Hänet on poistettu Vatilkaanin Pyhimyskalenterista. 


San Girolamon kirkossa on kauniita maalakuksia. Santa Paula a Roma, osa Giuseppe Bottanin maalauksesta 'Lähdössä pyhään maahan'.

Kirkko on rakennettu paikalle missä Santa Paula de Roma (347-404) asui. Paula syntyi Roomassa perheeseen. Hänen vanhempansa kuuluivat arvovaltaisiin sukuihin, Gracchi ja Scipiones. Paulan talosta ​​tuli ensimmäinen naisluostari Roomassa. 

Paula meni naimisiin 15-vuotiaana ja jäi leskeksi 32-vuotiaana. Yhdessä ryhmän roomalaisia ​​naisia ​​hän kokoontui palatsiystävänsä Santa Marcellan luona  kuunnellen raamatunlukua, mitä piti ulkomaalainen munkki nimeltä  Hieronymos/Girolamolta. Munkki asui kirkon tiloissa ja hänestä tuli myöhemmin pyhimys, San Girolamo/Pyhä Hieronymos. Hieronymos syntyi Betlehemissä vuonna 347. Hän oli pappi, teologia ja hirtorijoitsija.Hän käänsi Raamatun hebreasta ja kriekasta lartian kielelle. Tämä kännös,Vulgata, on veilökin katolsen kirkon viralleinRaamtun versio.

Paula teki pyhiinvaelluksen pyhälle maalle  ja rakensi Betlehemiin kaksi luostaria, yhden miehille ja toisen naisille, mitkä toimivat hengellisesti Hieronymuksen johdolla. Hän perusti myös talon pyhiinvaeltajille toteuttaen siten luostari-ihanteensa. Paula käytti kaiken omaisuutensa hyväntekeväisyyteen, hän eli elämäänsä rukoillen ja opiskeli pyhiä kirjoituksia, katui ja oli nöyryyden esikuva.

Kirkko ja luostari kunnostettiin vuonna 1631 tulipalon jäljiltä. 

Vuonna 1985 rakennus kompleksista tuli Opus Dein johtaman paavillisen Pyhän Ristin yliopiston lisärakennus, jonka pääkonttori sijaitsee Sant'Apollinare alle Termen vieressä. Täällä sijaitsevat yliopiston kirjasto, tutkimuskeskus ja professorin toimisto. Kirkosta vastaava pappi on nykyään Opus Dein jäsen, ja kirkkoa kuvataan yliopiston kirjaston kappeliksi. Edistääkseen arvokasta musiikkiperinnettä veljeskunta on perustanut Accademia di San Girolamo della Caritàn.