lauantai 23. marraskuuta 2013

Piazza di Sant'Ignazio


Fil: Santo Inácio - Roma.jpg

Sant'Ignazion basilika

Sant'Ignazion kirkon julkisivu on mahtava näkemys kun saapuu torille pohjoisesta päin Via dè Burròa pitkin. Piazza Sant'Ignazio on Rooman kauneimpia toreja, uskallan väittää.

File: Lazio Roma SIgnazio tango7174.jpg

Sant'Ignazio di Loyolan kirkko on yksi Rooman upeimpia yhdessä Il Gesu ja Sant'Andrea al Qurinalen kanssa, jotka myös kuuluvat jesuiittijärjestölle. San Saban kirkon omistaa myös jesuiitit.

File:Dedication Sant Ignazio.jpg

Sant'Ignazon kirkon takana sijaitsee Collegio Romano, joka toimi alkuun ihan tavallisena opinahjona poikalapsille. Ensimmäiset kouluthan olivat luostarikouluja. Varsinkin poikien ja ennen kaikkea aattelispoikien kasvatukseen kuului asua luostarissa ja käydä eräänlainen peruskoulu läpi. Paavi Gregoris XIII Boncompagni rakennutti collegion. 

Collegio Romanossa perustivat Galileo Galilei ja Giuseppe Calandrelli, retoriikan mestari, astronomisen obseravatorion vuonna 1787. 

Nykyään sijaitsee rakennuksen itäisessä osassa Italian valtion kulttuuri- ja tursimiministeriön pääkonttori, Ministero dei Beni e dele Culturali e del Turismo.File:Sant-Ignazio Roma falsa-cupola Andrea-Pozzo 1685.JPG

Kupoli on vain maalaus, ei kupoli, siis näköharhaAndrea Pozzon mahtavan kaunis kattomaalaus
Kirkkoa vastapäät torin reunalla sijaitsee nämä elegantit roccocotyyliset rakennukset, jotka ovat arkkitehti Filippo Raguzzinin suunnittelemat.

File:Piazza sant Ignazio Rome.jpg

Tämä on erittäin rauhallinen tori, ei myymälöitä eikä torimyyntiä. Torin reunalla sijaitsee vain yksi ravintola, Da Sabatino-Le Cave di Sant'Ignazio.
Piazza di Sant'Ignaziolle löytää helpoiten kun lähtee Via del Corsoa pohjoiseen päin Piazza Venezialta. Noin parinsadan metrin päästä lähtee vasemmalle katu Via del Caravita. Sant'Ignazion kirkko ja tori on heti siinä muutaman askeleen päässä. Via Caravitan varrella sijaitsee Oratorio Caravita jossa pidetäöän sunnuntaisin  kello 11.00 messuja englanniksi. Kirkko on jesuiittien omistama erittäin lämminhenkinen ja kotoisa kirkko.

Sant'Ignazion kirkon vasemalla puolen Via Seminario 76,  sijaitsee Italian edustajainhuoneen kirjasto Biblioteca della Camera dei deputati. Tämä on osa eduskunnankirjastoa johon kuuluu myös Senaatin kirjasto Palazzo della Minerva'ssa. Molemmat kirjastot ovat avoinna kaikille 16-vuottatäyttäneille, kun näyttää Id-korttia ja täyttää formuläärin. Näin saa puoleksi vuodeksi kirjastokortin haltuunsa. Molemmissa kirjastoissa on todeallakin paljon mielenkiintoista monilta eri aloilta, sekä paljon lehtiä. Avoinna maanantaista perjantaihin kello 9-00-19.30 ja lauantaina kello 9.00-12.30.


Trinity College Irish Bub, Via del Collegio Romano 6
Tämä bubi on avoinna joka päivä kello 12.00-03.00.Sant'Ignazion kirkon leveät portaat toimivat silloin tällöin estradina. Torilla pidettävät ulkoilmakonsertit ovat erittäin suosittuja lämpiminä kesäiltoina.

Fil: Rom, Piazza di Pietra - Tempel Adriano.JPG

Piazza di Pietra ja Tempio d'Adriano/Hadrianuksen temppelin rauniotPiazza Sant'Ignaziolle kannattaa oikeastaan tulla Via de Burroa pitkin, sillä se mahtava näky kun kulman takaa näkee Sant'Ignazion kirkon julkisivun. Via de Burron kujalle kulkee myös pieni sähköbussi 116. Via de Burro on hyvin lyhyt kujanpätkä joka johtaa pienelle Piazza Pietralle. Heti siinä Via di Pietralla on kaksi ravintolaa. Kumpikaan ei ole mitenkään kehuttava. Piazza di Pietralla on kahvila Gran Caffe. Piazzan toisessa päässä sijaitsee Salotto 42.