maanantai 15. joulukuuta 2014

Sora Margherita
Kuvassa jonotetaan lounaalle. Kuten kuvastakin näkee ei Sora Margheritan hostarialla ole edes nimeä oven yläpuolella.

Sora Margherita, Piazza delle Cinque Scole 30

 Lounas kello 12.30-15.00
Päivällinen kello 20.00-22.30 
 Tiistaisin ja torstaisin ei päivällistä
 Talviaikaan suljettu maanantaisin ja kesäaikaan suljettu lauantaisin ja sunnuntaisin

Lounas maksaa siinä 18-25 €. Päivällinen hieman enempi siinä 30 €  ja sisältää salaatin, viinin, leipäkorin ja vesipullon sekä jälkiruuankin. Pastaa eturuuaksi ja jokin liharuoka pääruuaksi. Täällä voi syödä vain pääruuan (secondi), jos niin haluaa, tai pastaruuan kastikkeen kera, jolloin hinta laskee huomattavasti.

Marraskuun puolessa välissä käppäilin näillä nurkilla ja söin lounaan tässä aivan ihanassa ruokalassa. Sora Margherita ei ole mitenkään kauneudella pilattu paikka mutta kotoisuudessa se lyö laudalta monen muun ruokapaikan Roomassa. Ennen kaikkea täällä saa todellakin erittäin hyvää kotitekoista ruokaa. Jopa pastatkin tehdään aamupäivällä käsin.

Tämä on oikeastaan juutalainen ravintola ja sijaitsee Rooman ghetton sydämessä.Roomalaiset ovat kuitenkin omineet paljon juutalaisten ruokalajeista omikseen joten monet ruokalajit täällä ovat niin juutalaisia kuin roomalaisiakin, eikä siitä kiistellä eikä riidellä. Tämä ei kuitenkaan ole koscher ruokapaikka, vaikka sianlihaa ei tästä lukaalista löydy sillä Sora Margheritahan sijaitsee aivan keskellä juutalaista ghettoa. Tänne on varattava pöytä päivällistä varten ja saavuttava ajallaan. Lounaalle saa jonottaa, joten kannattaa olla ajoissa jo ennen kuin Sora Margherita aukaisee ovensa. Tämä on erittäin suosittu paikka jossa suurin osa asiakkaista on kanta-asiakkaita.


Ennen kaikkea friteeratut ruokalajit ovat roomalaiset omineet juutalaisilta ja Cusina romana vilisee friteerattuja herkkuja. Ruokalajien kuningas on luonnollisestikin Carciofo alla Giudia, joka valmistetaan tyypillisestä roomalaiseta artisokkalajikkeesta, cimaroli. Tyypillisessä roomalaisessa artisokassa on selvä aukko ylinpänä.

Roomalaisten artisokat kasvavat Ladispolissa ja Vitebossa ja sesonki alkaa maaliskuun alusta. Roomalainen artisokka on pyöreämpi, pehmeämpi ja suurempi kuin sisilialaiset tai sardinialaiset lajikkeet. Aivan lähellä Sora Margheritaa sijaitsee Da Giggetto niminen juutalainen koscher ravintola jonka artisokat ovat ehkä sittenkin Rooman maukkaimmat, ken ties. Da Gigghetto on kuulu aidosta kapakalastaan, vaikka nykyään ei  ole mitenkään erikoista löytää norjalaista kapakalaa Roomasta.

Niin juutalainen kuin roomalainenkin ruoka tehdään parhaansa mukaan hyvin yksinkertaisista mutta korkealaatuisista aineksista ja hyvin vähillä mausteilla. Roomalaiset käyttävät esimerkiksi paljon anjovista mausteena. Valkosipuli kuuluu myös perusmausteisiin. Persija ja mangoldi ovat hyvin yleisiä.


Santa Maria del Pianton kirkko tässä vieressä on avoinna joka päivä kello 12.00-13.00 ja sunnuntaisn ja pyhäpäivinä ekllo 10.00 12.00. Kirkosta pitää huolta L'Associazione Italia Solidale.

Mitään tämän tyypillisenpää roomalaista ravintolaa, tai oikeastaan tämä on hostaria, saa hakea Roomasta. Alunperin tässä myytiin viiniä ja tarjoiltiin päivän pastaruoka samalla. Kirkon pappi söi tässä hostariassa pasta-annoksensa joka päivä. Eräänä päivänä hän avasi sakristian seinän, joka on nykyään osa ravintolaa.  

Nykyään hostarian omistaa kulttuurijärjestö ja he vaalivat tämän ruokapaikan perinteitä tarkaan. Lucia Ziroli toimii kokkina ja hänen miehensä Mauro, joka on taiteilija, maalaa päivän ruokalistan ja kirjoittaa sen käsin paperille. Pöytäliinatkin täällä on paperista.


Ajo, ojo e peperoncino

Minun mieliruokani on esimerkiksi jauhelihalla täyttetty Zuccini tai spagetti valkosipulin, oliivöljyn ja chilin kanssa, jonka nimi on puhekielessä ajo e ojo e peperoncino (valkosipulia, oliiviöljyä ja chliä). Minulla on tapana kotona puristaa hieman sitruunamehua joukkoon pannulle ja tietysti parmesanoa päälle.

Tämä on juuri sellainen hostaria jonne roomalaiset itse mielellään meneveät syömään. Tämä on yhtä paljon kokemus kuin ruokailupaikka. Roomalaiset, ja sen puoleen pariisilaisetkin, istuvat mielellään pitkissä pöydissä ja melkein sylikkäin. Me suomalaiset ehkä voidaan saada ahtaan paikan kammo näin ahtaissa paikoissa joissa melukin on melkoinen aika ajoittain. 

Turistitkin löytävät nykyään tänne, kiitos internetin. Helpoiten tänne löytää Via Arenulalta, Arenula Cairolin raitiovaunupysäkin kohdalta Via di Santa Maria De Calderaria pitkin. Saman kujan varrella, lähenpänä raitiovaunupysäkkiä, sijaitsee aivan erinomainen hotelli nimeltä Hotelli Arenula. Parenpaa sijaintia saa yöpymispaikaksi etsiä.


Sora Margherita kun se on suljettu


Sora Margherita kun se on avoinnaSora Margheritan edustalla sijaitsee tori, Piazza delle Cinque Scole, joka on aina tipaten täynnä parkkeerattuja autoja ja moottoripyöriä. Tämä kaunis suihkulähde torin keskellä jää autojen joukkoon. Cinque Scole tarkoittaa viittä koulua ja siinä torin reunalla sijaitseekin ainakin yksi  iso juutalainen koulu. Koulun ikkunat ovat usein avoinna ja huuto koulusaleissa on aivan päätä huumaava. Täysin käsittämätöntä että koululaiset saavat huutaa ja pitää sellaista meteliä. 


Santa Maria del Pianton kirkon  pääalttari


Se on tämän Madonna, Madonna del Pianton takia, kun kirkon ovet pidetään visusti lukossa. Tämä Madonna ikooni sijaitsi aikaisemmin Portico di Ottavia'ssa. Vuonna 1546 huomattiin että Madonna itkee ja nähtiin oikein kyyneleiden valuvan. Madonnan ikooni kannettiin kirkkoon nimeltä Santissimo Salvatore de Caccabariis, joka  se luultavasti seisoi keskiajalla juuri tämän Madonna del Pianton kirkon paikalla. Kirkko kuului veljeskunnalle jonka nimi oli Santa Maria del Pianto. Pianto tässä tarkoittaa itkumuuria.


Kovasti keskiaikainen tämä rakennus on...Tuossa oikealla kulman takana sijaitsee Rooman Ghetton keskieisn paikka, Via del Portico d'Ottavian katu ja Kosher Bistrot/caffe heti tuossa vasemalla nurkan takana. Kun lähtee vasemalle kulman takaa niin siinä heti löytyy vaikka kuinkan monta pikaruokapaikkaa. Da Gigghetto sijaitsee nurkalta oikealle. Täällä olen kirjoittanut näistä ravintoloista.Baccala, friteerattua turskaa


 Isoja lihapullia ja mangoldia, Polpette alla romana
Tämä on yksi mieliruokani. Mangold on tosi hyvää toisen kuumennuksen jälkeen.


Puntarelle salaatti on tehty sikoriasta ja päällä on muussattua anjovista, viinietikkaa, valkosipulia, suolaa ja oliviöljyä.


Straccetti, sinappikaalia eli ruccolaa päällä. Ruccolaa kutsutaan Roomassa nimellä rughetta.


Trippa alla romana ja Puntarelle salaatti

Trippa valmistetaan lehmän vatsalaukusta. En ole vielä pystynyt sitä maistamaan. Panee vastaan...Rooman paras artisokka artisokkasesongin aikaanSignora Sora Lella valmistaa tässä tyypillisen roomalaisen ruokalajin Trippa alla romana. Sora Lella ei enää elä mutta hänen omistamansa ja hänen nimeä kantava ravintola sijaitsee Isola Tiberinan saarella. Tämä YouTube video on melko varmasti tehty Sora Lellan omassa ravintolassa. Sora Lella oli hyvin tunnettu henkilö Roomassa.

Sora Margherita hostarian omistaja, Margherita Tomassini,  jäi eläkkeelle vuonna 2000.