perjantai 9. syyskuuta 2022

L'Ombra di Caravaggio


L'Ombra di Caravaggio/Caravaggion varjo on valmisteilla oleva elokuva italialaisen barokkimestarin Michelangelo Merisin elämästä. Hänen oikea nimensä oli Michelangelo Merisi da Caravaggio. Hänet tunnetaan maailmalla Caravaggiona. Hänen myrskyisestä elämästä kertova alokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa eri puolilla Italiaa 3. marraskuuta 2023.

Italiankielisen elokuvan, jonka nimi on L'Ombra di Caravaggio (Caravaggion varjo), on ohjannut Michele Placido ja pääosassa Riccardo Scamarcio on loistava, mutta kiusattu taiteilija. Goldenart Productionin ja Rai Cineman tuottaman elokuvan kansainvälisiä näyttelijöitä ovat myös Louis Garrel, Isabelle Huppert ja Lolita Chammah.

Lehdistötiedotteen mukaan elokuva tutkii taiteilijan persoonallisuutta, kapinallista ja levotonta,  skandaaleihin omistautunutta.

Elokuva pyörii Vatikaanin Caravaggion tutkinnan ympärillä ja sen jälkeen kun paavi Paavali V sai selville, että taiteilija käytti pyhissä maalauksissaan prostituoituja, varkaita ja kuljeskelijoita mallinaan paavi yritti selvittää pitäisikö taidemaalarin saada anteeksi kuolemantuomiosta miehen tappamisesta kaksintaistelussa. 


Michelangelo Merisi da Caravaggio syntyi 29. syyskuuta 1571 Milanossa, kuoli 18. heinäkuuta 1610 Porto Ercolessa. Caravaggio eli tapahtumarikasta elämää. 

Oppisopimus koulutuksen jälkeen Simone Peterzanon luona Milanossa hän matkusti Roomaan, missä hän nousi rahattomasta taiteilijasta Rooman kardinaalien suosikkimaalariksi. Roomasta murhasta karkotettuna hän asettui asumaan Napoliin ja myöhemmin Maltalle. Maltalla hänestä tehtiin Maltan ritarikunnan ritari, mutta hän pakeni sieltä Sisiliaan fyysisen riidan jälkeen ja palasi Napoliin vuoden kuluttua.

Hän kuoli 38-vuotiaana odottaessaan Rooman kiellon kumoamista. Pian hänen ennenaikaisen kuolemansa jälkeen muodostui legendoja, jotka tekivät hänestä "pahan taiteilijan arkkityypin. "Caravaggio-myytti" elää vielä tänäkin päivänä.

Caravaggion suojelija, kardinaali Francesco Maria Bourbon Del Monte (1549-1627), oli hänen ystävänsä ja antoi hänen olla kotitaloudessaan. Ilman Del Monten suojelua ei ehkä Caravaggiosta olisi koskaan tullut yhtä maailman kuluisimmista taidemaalareista, eikä hän ehkä olisi onnistunut elämään edes niitä 39 vuotta, mitkä hän eli. Täällä olen tehnyt aikaisemmin postauksen Maria del Monten ja Carvaggion ystävyydestä.

Caravaggio vaikutti luulosairaalta, sillä hän kantoi miekkaa aina mukanaan, vaikak se oli laissa kiellettyä. Hänen mukanaan kulki hänen apulaisensa tai paremminkin henkivartijansa.

Caravaggio 'oli kirottu taiteilija', joka oli absoluuttinen lahjakkuus, mutta ennen kaikkea jonkinlainen rocktähti, kapinallinen ilman syytä.  Hän oli pakotettu kohtaamaan häikäilemättömän elämän häiritsevät seuraukset naisten ja demonien kanssa, jossa nerous ja armottomuus seurasi rinnakkain hänen elämässään. Hän oli ajaton hahmo ja kiehtova ja universaali ikoni.