keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Sant' Eusebio


Sant'Eusebio, Piazza Vittorio Emanuele II

 Kirkko on avoinna maanantaina kello 7.30-9.00 ja 17.30-19.30
 ja tiistaista sunnuntaihin kello 7.30-12.00 ja 17.00-19.30

Messuajat: 
syyskuusta toukokuuhun maanantaista torstaihin kello 7.30 ja 18.00 
Perjantaina kello 7.30, 9.00 ja 18.30
 Lauantaisin kello 9.00 ja 18.30
Sunnuntaina ja pyhäpäivinä kello 9.00, 10.30, 12.00 ja 18.30. 

Kesäaikaan kesä-, heinä- ja elokuussa maanantaista perjantaihin kello 7.30 ja 19.00
 lauantaisin kello 9.00 ja 19.00
 sunnuntaisin kello 9.00, 10.30 ja 19.00


Joka vuosi 17. tammikuutta kirkon eudustalla voi saada kotieläimensä siunatuksi. Sant'Antonio Abaten kirkossa yleensä eläinten siunaus tapahtuu mutta kaikki ei sinne mahdu. Joten Sant'Eusebion kirkon edutalla on lisätilaa.

  
File:Sant'Eusebio Vasi.jpg
Sant'Eusebio Church


Sant'Eusebio Church

Kirkko on pyhitetty Pyhälle Eusebiolle ja Pyhiä Eusebioita on useita. Yksi heistä oli roomalainen pappi (eli noin 319-353) ja joka kuoli marttyrikuoleman. Hänen asuntonsa on luultavasti sijainnut nykyisen kirkon paikalla ja jonka tiloissa Titulus Eucebi sijaitsi. Keisari Constantinus II lukitsi Eusebion huoneeseen jossa hän sai kuolla ilman ruokaa ja juomaa. Eusebio oli areiolaisuuden vastustaja. Constantinus II:n ajalla oli arianismi/areiolaisuus virallinen julkinen uskontosuuntaus Roomassa. Areiolaiskäsitys synyti Egyptissä ja levisi Italiaan kolmesataaluvulla. Saksalaiset pitivät myös areiolaisuus käsitteestä ja siellä se kiellettiin vasta seitsemännellä vuosisadalla. 

Pyhä Eusebius Vercelli (kuoli noin 371/372) on ehkä se oikea pyhä Eusebio jonka kunniaksi kirkko on pyhitetty. Hän opiskeli papiksi Roomassa ja sai sen jälkeen piispan viran Vercellissä. Hän syntyi Sardiniassa  ja eli suurin piirtein samaan aikaan pappi Eusebion kanssa. Vercelli oli  myös suuri arianismin vastustaja. 

Areolaisen käsityksen kehitteli Areios joka syntyi ja kuoli Konstantinopelissa 300-luvulla. Hän johti aikansa seurakuntaa Alexandriassa. Hän eli hyvin askeettisesti. Areioksen käsitys Jeesuksesta oli antitrinitaarinen, sillä hän uskoi että Jumala loi Jeesuksen ja että vaikka hän oli synnitön niin silti hän ei ollut jumala. Areiolaisuus alkoi jakaa kristikuntaa kahtia ja Konstantinus Suuri päätti kutsua kirkolliskokouksen Niceaan koolle vuonna 325. Kokouksessa päätettiin että areolaisuus on harhaoppi mutta siitäkös monikaan välitti.

Joka tapauksessa, tämä Sant'Eusebion kirkko on yksi Rooman vanhimmista ja se tunnettiin jo sitä ennen Titulus Eusebi nimellä, siis alkuseurakunnan kokoontumispaikkana. Tituluksesta ei ole paljoakaan jäljellä. Kirkkoa on korjailtu sisältäpäin 1200- ja 1800-luvuilla. 

Kirkon vieressä sijaitsi Celestiniluostari josta munkit karkoitettiin Napoleonin ja Ranskan vallankumouksen aikana. Celestiini luostarijärjestö lakkautettiin tyystin Italiassa vuonna 1807. Järjestön alkuperäinen nimi oli Ordo Colestinorum O.SB Coel. Järjestön perusti Pietro del Marrone. Järjestö sai nimensä silloisen paavin Celestine V:n mukaan. Celstinijärjestö oli benediktiini säätykunnan sivujaosto jossa oli vain munkkeja jäseninä. Marrone itse kutsui järjestöään nimellä Pyhän Hengen veljekset Majellesi, Santo Spirito Majellan eremiittiluostarin mukaan. Luostari sijaitsee jossain Perugian suunnalla, Parco Nazionale della Majollan, kasallispuiston alueella. Sant'Eusebion kirkon luostari on nykyään Italian valtion poliisien päämaja.


Santo Spirito Majellan eremiittiluostari, Sulmona

Sant'Eusebion kerrotaan katolisen kirkon mukaan lepäävän SS Marcellino e Pietro ad Duas Lauros nimisessä katakombissa joka sijaitsee Via Casilina 641, saman nimisen kirkon takana. Näitä katakombeja pääsee katsomaan  oppaan mukana joka lauantai ja sunnuntai kello 10.00, 11.00, 14.00, 15.00 ja 16.00. Sisäänpääsymaksu 6 € ja lapsilta ja vanhuksilta 3 €. Vaatii varauksen ja sisäänpääsylipun voi ostaa sitten paikan päällä. 

Katakombien alueen omisti keisari Konstantinus suuren äiti Pyhä Helena. Siihen aikaan tien nimi oli Via Labicana, nyt Via Casilina. Arkelogit ovat tukineet alueen ja se kuuluu Via Francigena pyhiinvaellusreittiin. Katakombien yhteydessä sijaitsee myös Pyhän Helenan mausoleumi.

Tänne löytää Termin rauatieasemalta Termini Lazialin laiturista paikallisjunalla joka kulkee Termini Lazialilta Giardinettiin. Jää pois kyydistä psysäkillä Berardi, joka on yhdeksäs psyäkki. Juna kulkee noin kolmen minuutin välein. Lazialin lähtölaituri sijaitsee Via Via Giovanni Giolittilla. Tavalliset paikallisliikenteen liput kelpaavat.


Mauseoleo di Elena pidetään avoinna kesäkuusta 2014 lähtien, luultavasti syyskuuelle saaka vierailijoita varten. Mausoleumi tulee olemaan avoinan samoina aikoina kuin katakombitkin.

File:S. eusebio, int. 04.JPG

 Sant'EusebioSant'Eusebio Sant'Eusebio

File:Sant'Eusebio interno 01 (Claudius Ziehr).jpg

Kirkkosali on barokin tyylien mutta melko pelkistetty ja yksinkartainen. Sen huomaa ettei tähän kirkkoon olla satsattu varoja. Luultavasti kirkko jäi ränsistymään kun luostari suljettiin. Luostarin tiloissa töitään tekevät poliisit ehkä käyttävät kirkkoa omanaan. Lähistöllä saattaa olla jokunen pienempi luostarikin jotka voivat myös käyttää kirkkoa omanaan.

Fil:. Sant'Eusebio Altare 01 (Claudius Ziehr) jpg

Pääalttarin takana sijaitsee penkit celestiinimunkeille

File:Esquilino - s Eusebio - altar maggiore 1240343.JPG

Madonnan kuvan alapuolella on kuvattu kaksi pyhimystä, oikealla Sant'Eusebio ja vasemmalla luutavasti Sant'Anbrosius. Pyhät reliikkit, Pyhän Eusebion ja luutavasti myös Pyhän Orosiuksen ja Pyhän Paulinuksen, sijaitsevat alttarin alla.

File:Esquilino - s Eusebio - s Antonio degli animali 1240348.JPG

San Eusebio


Tämä Eusebio näyttää olevan  piispa Sant'Eusebio  di Vercelli. Nimi Eusebio on kreikkalainen nimitys ja se tarkoitta hurskasta miestä joka kunnioittaa jumalia.

File:S. eusebio, int. 03.JPG

File:S. eusebio, int. 02 anton raphael meng, gloria di s. eusebio.JPG

Saksalaista alkuperää oleva maalarimestari Anton Rafael Mengs on maalannut nämä Sant'Eusebion kirkon kattomaalaukset. Mengs oli sen ajan kysytyimpiä tiademaalareita yhdessä Pompeo Batonin kanssa.File:S. eusebio, int., altare maggiore, 01.JPG

Fil: S.  Eusebio, int., Altare Maggiore, madonna di Pompeo batoni 03.jpg


Madonna ja Jeesus lapsi, jonka on maalannut Pompeo Batoni  ja joka syntyi Luccassa ja kuoli Roomassa. Hän eli ja vaikutti suurimman osan elämästään Roomassa 1700-luvulla. Hän oli sen ajan suosituin maalarimestari Roomassa yhdessä Mengs'in kanssa. Alunperin hän oli kultaseppä ja maalasi miniatyyrimaalauksia.

File:Chiostro di S. Eusebio.jpg

Luostarin sisäpiha on varmaan kaunis mutta sinne ei pääse katsomaan koska se on poliisien käytössä.