torstai 7. helmikuuta 2013

San Paolo Dentro le MuraSan Paulo dentro le Mura, Via Napoli 58

Kirkko on amerikkalainen episkopaalinen kirkko, siis anglikaaniset kirkot, jotka eivät sijaitse Englanissa, vaan esim. USA:ssa, Euroopassa, Puerto Ricossa, Mexikossa, Haitissa, Thaiwanissa...enemmistö amerikkalaisia. Roomassa on neljä suurta amerikkalaista yliopistoakin.

Kirkkorakennus on uusklassinen tyyliltään. Kirkko avattiin vuonna 1880. Arkkiehtina toimi englantilainen George Edmund Street. Tämä oli ensimmäein ei-katollinen kirkko joka rakennettiin Roomaan Italian yhdistymisen jälkeen vuosina, joka tapahtui 1848-1871. Sitä enne Italia oli monia kymmeniä erilliisä kuingas- ja ruhtinaskuntia.Yhdisrymnien ei ollut mikään itsestään selvyys, eikä suinkaan kaikki Apenniiinien niemimaalla asuvat halunneet yhdistyä. Italiaiset eivät ole lainkaan isänmaallisia, päinvastoin, siis yhteisen Italian kannattajia vieläkään. Italian yli 60 miljoonaa kansalaista ovat jakaantuneet 20 erilliseen regioneen, joilla kaikilla on oma parlamentti ja jopa yhteisten lakien lisäksi omia paikallisia lakejakin. Italia on pääkieli ja niitten lisäksi Italiassa on 14 vähemmistökieltä ja lukuisia maahanmuutajien kieliä. Roomasta löytyy kaikki suurimmat ja keksikokoiset uskonnot maapallolla ja niitten korkeakoulut ja edustus.


Kirkko on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.30-16.30. Jumalanpalvelus sunnuntaina kello 10.30 ja espanjaksi kello 12.30. Kirkossa on erittäin usein musiikkitapahtumia. Rooman passin omaavat pääsevät alennetulla hinnalla konsertteihin.

Kirkon yhteydessä on pieni puistoalue
Kirkkosali on erittäin kaunis ja siinä hyvä akustiikka josta syystä kirkossa pidetään usein klassisen musiikin konsertteja. Kirkko on myös suosittu vihkikirkko. Kirkolla on myös oma kirkkokuoro. 
Santa CeciliaPiazza di Santa Cecilia, Trastevere

Tästä portista on mentävä sisään jos haluaa käydä Santa Cecilian basilikassa.

Avoinna:
Joka päivä klo 7.30 - 21.00
(Elokuu: joka päivä 8.00-12.00 / 16.00-21.00)

Piazza di Santa Cecilia sijaitsee Trasteveressä Viale Trasteveren rauhallisemmalla puolella, sen itäisellä puolella. Omasta mielestäni ei riitä edes pari päivää Trastevereen tutustumiseen. Täällä on erittäin paljon nähtävää ja koettavaa.

Piazza di Santa Cecilian keskiaikainen tori on yksi Rooman vanhimpia asuinalueita ja erittäin suosittu illanviettopaaikka, mutta tänne on hieman vaikea tottumattoman löytää. Viale Tarstevereltä itään päin Via Genovesiä pitkin ja siitä sitten oikealle Via Santa Cecilialle, ja siinä se tori sitten onkin. Täällä sijaitsee muutamia Rooman suosituimpia ravintoloja, Roma Sparita, La Taverna dei Mercanti ja Da Meo Patacca. Kaikki kolem ravintoaa ovat varmoja kortetja.Näissä voi kokea sen todellisen roomalaisen tunnelman, La dolce vita tunnelman.

Keskustasta päsee kolmea eri siltaa pitkin Trastevreen ja hieman eteläänpänä Teveren rannalta on vielä kolme siltaa lisää. Pohjoispuolen silloilta on reilut 2 kilometriä Trasteveren rautaiasemalle, joka Trasteveren eteläosassa. Alueen halkaisee pitkä suora Viale Trasteveren katu, jota pitkin kulkee busseja ja raitiovaunu numero 3. Raitiovaunulinja 3 on aika ajoittain ollut osittain bussilinja ja osittain raitiovaunu, joka kulkee Trasteveren aseman ja Valle Giluan väliä. Matkan varrella on mahdoton määrä erittäin mielenkiintosia kohteita. Suositten!

En suosittele kävellä Viale Trastevereä pitkin, vaan sen molemmilla puolilla kulkevia keskiaikaisia kujia pitkin. Mutta Viale Trastevere on hyvä suunistusmielessä ja kulkuneuvoja ajatellen, varsinkin ensimmäistä kertaa Trasteveressa liikkuville.

Fil: St Cecilia guido reni.jpg

Guido Renin maalaus Pyhästä Ceciliasta

Pyhä Cecilia on musiikin ja etenkin kirkollisen musiikin suojelija. Hän on yksi seitsemästä kristillisistä naishenkilöistä jonka kunniaksia pidetään katollisissa kirkoissa Cannon messu. Cecilia kuoli yhdessä veljensä ja roomalaisen sotilaan kanssa marttyyrikuoleman noin vuonna 230.

Pyhän Cecilian kunniaksi on perusrettu myös musiikkiakatemia, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, joka omistaa Roomassa Auditorium Parco della Musican konserttisalin.


Santa Cecilian kirkko

Vesiallas pihan keskellä on antiikin aikainen. Allas oli alunperin tarkoitettu hevosille juoma-altaaksi. 

Kirkon eteishalli/vestibulo oli tarkoitettu syntisille ja katekumeneille, joilla ei ollut lupaa astua kirkkosaliin sisään. Katekumenit kävivät kristillisessä koulutuksessa, heidät enempi tai vähempi pakotettiin siihen. Katekumeenit olivat aikuisia henkilöitä jotka olivat käännytetty muista uskonnosita (eniten juutalaisia) kristinuskoon ja olivat vielä opiskelemassa kristinuskon alkeita ja aikeissa sen jälkeen saada kaste.

Trasteveressä on perinteisesti asunut juutalaiisia. Heillä oli ensimäinen syngaoga täällä Trasteveressä Vicolo dell'Atletan varrella, vain noin vajaa sata metriä Santa Cecilian basilikan luota, mutta se suora polku, vanha kapea kuja on suljettu.

 Basilikan vieressä sijaitsee benediktiiniläien nunnaluostari.

xti_9404b


Tuossa kirkon vestibulissa on miellyttävää istuskella silloin kun kirkko on suljettu. Siitä on poistettu pankit, mutta kyllä siinä voi silti istua. Vetibulin ja kirkkosalin välissä on pieni eteinen, jossa on kaksi penkkiä. Tuossa vesilaltaan reunallakin voi istuskella. 

Kirkko on avoinna joka päivä kello 7.30-21.00, paitsi elokuussa, jolloin kirkko suljetaan iltapäivän kuumimmaksi ajaksi kello 12-16. Elokuu on muutenkin kesälomakuukausi Italiassa.

Normaalina päivinä pidetään messu kello 9.00, 17.30 ja vesperi kello 20.30. Lauantaisin vesperi puoli tuntia aikaisemmin kello 20.00. Sunnuntaisin messutaan kello 8.30, 10.00, 11.30, 17.30 ja 18.45. Heinä-ja elokuussa on messuja puolta harvemmin.


Santa Cesilian kirkko oli yhdessä Santa Maria in Trasteveren kirkon kanssa Rooman ensimmäiset kirkot. Paavi Callistus I rakennutti kirkon kolmannella vuosisadalla. Kirkkoa on uusrakennttu ja korjattu 1700 ja 1800-luvuilla. Arkkitehti Ferninando Fuga suunitteli kirkon melkein uudestaan 1700-luvulla.


Mosaiikki on yhdeksänneltä vuosisadalta je ovat Pietro Cavallinin (1250-1334) valmistamat. Cavallini kuului ensimmäisten italialaisten suurmestareiden joukkoon yhdessä Cimabuen kanssa. Hän oli esikuva seuraaville  mestareille kuten Giotto'lle. Cavallinin bysanttilainen tyyli sai naturalistisen vivahteen.
  
Cavallinin valmisti myös Santa Maria in Trasteveren basilikaan alttarimosaiikit, jota pidetään Cavallinin mestariteoksena. 

Santa Cecilia mosaic

Jeesus keskellä ja viisi pyhimystä sekä silloinen paavi paavi Pascal I vasemalla neiliönmuotoinen gloria sen merkiksi että hän on vielä elossa kun mosiaaikki valmistettiin.

20110526_Rome_Santa_Cecilia_in_Trastevere_003

Santa Cecilia (kopia) päälattarilla lasiarkussa


roma 2010

Ciboriumin valmisti Arnolfo di Cambio 1200-luvulla. Ciborium on pääalttarin päälle rakennettu koristeellinen lisärakennelma, eräänlainen katos, joka sijaitsee pyhimyksen reliikkien päällä.

Saint Cecilia

Santa Cecilian kirkko sijaitsee Cecilia nimisen naishenkilön laspuudenkodin paikalla. Cecilia kuoli marttyyrikuoleman kolmannella vuosisadalla jaa. Hänen ruumiinsa löydettiin vuonna 1599 melkein muuttumattomana samassa asennossa jossa hän on patsaan muodossa pääalttarin lasiarkussa. 
Cecilia oli ja on erittäin suosittu pyhimys Roomassa. Hän eli 300-luvulla. Hänet haluttiin naittaa erittäin kuuluisaan ja rikkaseen roomalaiseen sukuun nimeltä Valirii. Cecilia sai houkuteltua  miehensä ja miehensä veljen kastamaan itsensä kristinuskoon ennen vihkimistä ja Cecilia halusi elää koskemattomana neitsyenä. 

Kolmaskin mies nimeltä Maximus otti kasteen mutta kaikki kolme tuomittiin martyyrikuolemaan koska he eivät uskoneet roomalaisiin jumaliin. Cecilia otettiin myös hengiltä. Kuolinhetkellään Cecilia lauloi Jumalalle ja siitä syystä Ceciliasta tuli muusikkojen ja etenkin kirkollisen musiikin suojeluspyhimys.

Cecilian kunniaksi perusti paavi Sixtus V Academia Nazionale di Santa Cesilia vuonna 1585. Akademia on erittäin maailmalla korkealle arvostettu laitos. 


Ponnzzianon sukukappelin on valmistanut Antonio del  Massaro.

The Divine Judge

Pinturicchion valmistamat kattomaalauset Ponzzinaon suvun kappelissa.


Santa Cecilia San Calixton katacombeissa


Santa Cecilia Santa Cecilian kirkon pääalttarilla. Arkussa makaava Cecilia on marmoriveistos. Samanlainen löytyy myös Calixtuksen katakombeista josta hänet löysivät kardinaali Carlo Sfondrato, argeologi ja katakombitutkija Antonio Bosio vuonan 1599. 

Kuvanveistäjä Stefano Maderno oli  myös paikalla kun Antonio Bosio ja Carlo Sfondrato vuonna 1599 avasivat Cecilian sargofagin. Stefani Maderno päätti veistää valkoisesta marmorista aivan samanalaisen patsaan kuin Cecilia oli löytöhetkellä. 


Santa Cecilian kirkossa, sisäänkäynnin jälkeen oikealla puolen on kappeli, joka oli  kylpyhuone, jossa Cecilialta yritettiin ottaa henki. Cecilia yritettiin ensin tukehduttaa kylpyhuoneessa, mutta siinä ei onnistuttu, joten hänen niskansa hakattiin poikki. Cecilia kuoli martyyrikuoleman keisari Diocletianuksen ajalla vuonna 303. Diocletianus oli viimeinen kerisari joka vainosi kristittyjä. 


Jo 500-luvulla on dokumentoitu Cecilian marttyyrikuolema. Cecilia on todellakin ollut olemassa ja hänen vanhempiensa koti sijaitsi juuri nykyisen kirkon paikalla. Cecilia oli järjestänyt titulin omaan kotiinsa joka toimi alkuseurakuntalaisten kirkkona. 

Myöhemmin sen paikalle paavi rakennutti oratorion vuosina 817-824 ja nykyinen kirkko on siltä ajalta jonkin verran korjatussa muodossa. Santa Cecilian basilika on aivan omalaatuisensa kuin muut Rooman kirkot. Se on valoisa ja avara vaaleine seinineen ja kattomaalauksineen. Kolme suurenpaa uuskorjausta tehtiin 1700-luvulla, 1800-luvulla ja 1900-luvulla. Julksivun rakensi Ferdinando Fuga vuonna 1725.


  Kirkkosalin kattomaalaukset on tehty Pyhän Ceclian kunniaksi

Untitled

Untitled
Nunna soittaa urkuja


Krypta, alttarin takana vasemmalla sijaitsevat Pyhän Cecilian, hänen aviomiehensä Valerianuksen ja hänen veljensä hautakammiot.
 Krypta
Cecilian kodin rippeitä kirkon alla joita saa mennä katsomaan. Sisäänpääsymaksu.
Piazza Santa Cecilialla, kirkkoon johtavan portin oikealla puolen sijaitsee aivan erinomainen ravintola nimeltä Roma Sparita. Moni pitää tätä ravintolaa Rooman parhainpana. Viihtyisä ravintola. Hyvää tyypillistä roomalaista perinneruokaa kohtuu hinnalla. Suosittelen! Roma Sparita, Trastevere, Rome