sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Noantri


Historiallinen tapahtuma nimeltä Noantri palaa Trasteveren kaduille 20.-28.7.2024.  Olen aikaisemmin kertonut Festa di Noantrista täällä.

Rooma on täynnä uskonnollisia perinteitä, mutta harvat ovat yhtä suosittuja kuin Festa de' Noantri, joka on houkutellut suuria määriä väkeä joka kesä lähes 500 vuoden ajan. Festa, joka on peräisin 1500-luvun alkupuolelta, sijaitsee kahden historiallisen kirkon välillä Rooman Trasteveren kaupunginosassa.

Keskeistä vuotuisessa tapahtumassa, jonka nimi Noantri (noi altri) käännetään roomalaisesta murteesta "meidän", on Karmel-vuoren Madonnan uskonnollinen juhla. Vuosisatoja vanha festivaali 2024 järjestetään 20.-28. heinäkuuta ja päättyy kahteen tärkeään kulkueeseen. Lauantaina 20. heinäkuuta Trasteveren kapeita mukulakivikatuja pitkin kuljetetaan jalokivikoristeinen ja koristeellinen Neitsyt Marian patsas.

Värikäs kulkue alkaa klo klo 18.00 S. Agatan kirkolta ja matkaa kohti S. Crisogonon kirkkoa, jossa patsas pysyy yhdeksän päivää ennen paluuta laivalla "Fiumarola"-kulkueessa alas Tiber-jokea sunnuntai-iltana 28.7.

Tämän suositun festivaalin alkuperä juontaa juurensa vuoteen 1535, jolloin joukko paikallisia kalastajia löysi puisen Madonnan patsaan Tiber-joen suulta myrskyn aikana. Patsas uskottiin S. Crisgonon karmeliittien käsiin Piazza Sonninolla, ja siitä tuli Trasteveren suojeluspyhimys. Se sijaitsi alun perin kardinaali Scipione Borghesen erityisesti rakentamassa kappelissa, mutta vuonna 1890 se purettiin Viale del Re-kadun tieltä, joka tunnetaan nykyään nimellä Viale Trastevere.

Patsas siirrettiin sitten S. Giovanni dei Genoveden kirkkoon, jossa se pysyi muutaman vuosikymmenen ajan, ennen kuin se siirrettiin nykyiseen kotiinsa S. Agatan kirkkoon Largo S. Giovanni de Mathassa, Via della Lungarettan puolivälissä. Perinteen mukaan patsas poistuu kotoaan vain kerran vuodessa, ensimmäisenä lauantaina Karmelinvuoren Siunatun Neitsyt juhlan 16. heinäkuuta jälkeisenä päivänä.

Täältä löytyy vuoden 2024 Noantri ohjelmisto!



Taverna Trilussa

Fontana di Ponte Siston suihkulähde, Piazza Trilussa

Suihkuläde on toisilta nimiltään Fontanone dei Cento Preti ja Fontana dell'Acqua Paola Piazza Trilussalla. 

Suihkulähteen portailla istuu paljon väkeä iltaisin. Suosittelen saapua torille illalla ja kokea tyypillien roomalainen ilta. Päivällinekin on parasta nauttia torin ympäritössä. Tästä onkin sitten helppo suunnistaa toiselle Rooman suosituista toreista, Piazza Santa Maria Trasteverelle. 

Lähtipä Piazza Trilussan torilta mihin suuntaan tahaansa,  niin aina löytyy mukavia trattorioita ja kahviloita. On vaikea suositella erityisesti jotain ruokapaikkaa, mutta Taverna Trilussaa uskallan suosistella päivällispaikaksi. Se sijaitsee noin 100 metriä Piazzalta etelään päin, Via del Politielman kujan varressa. Sinne on vaan varattava pöytä ajoissa. Kalliin puoleinen mutta ensiluokkainen.

Facebook!

Taverna Trilussa Trasteveressä, Via del Politeama 23. Tänne löyttää helposti kun kävelee Ponte Garibaldin sillan ylitse Trasteveren puolelle ja siitä rantakatua oikealle, kahden korttelin verraan ja siitä vasemmalle Via del Politeamalle. 

Ponte Siston kävelysilta on luonnollisempi tapa ylittää Tevren joki, jolloin tulee yhdelle roomalaisetn susituimalle torille Piazza Trilussalle, ja suoistuille ruokapaikoille, viinibaareihin ja kahviloihin. Torille kokoontuu illan mittaan väkeä, jotkut vaan aikaa tapakseen, toiset tavatakseen kavereitaan ja useimmat tavan mukaan tulla tänne melkein joka ilta. 

Torin ympäristä löytyy halpoja pikaruokapaikkoja, pizzapalaa, hampurilaisia, kepabia ja sun muuta. Täällä sijaitsee myös Trapizzino, missä myydään perinteisiä Trapizzo leipiä täytteellä. Trapizzoja syötiin Roomassa jo antiikin ajalla.

Piazza Trilussalta lähdetään vasemmalle Via del Politeaman kujaa pitkin. Siinä heti vasemalla kädellä sijaitsee erittäin suosittu Freni e Frizionin viinipaari, minkä ameikkalaiset turistit ovat kutsuneet maailman parhaaksi. Tämä on erittäin suosittu nuoremman väen parissa ja etenkin amerikkalaisten yliopisto opiskelijoiden parissa. Roomassahan on muuatamia amerikkalaisia yliopistoja.

Taverna Trilussa on monen turistin suosikki, mutta omasta mielestä hieman liian kallis. Riippuen tietysti mitä syö ja juo. Itse en ole käynyt, mutta maininnut olen takuu varmasti blogissani jossain yhteydessä. Kovasti kehuvat. Taitaa olla ainoa ravintola Roomassa mikä on saanut täydet pisteet. Pastaa kehutaan kovasti. Italiassa laki määrää että jokaisen tuokapaikan edustalla tai heti sisäänkäynissä on oltava ruokalista ja hinnat esillä. Joten kannattaa aina tutustua menuun ensin, ennen kuin päättää ruokailla.

Taverna Trilussa on avoinna vain iltaisin kello 19-23, sunnuntaisin suljettu. Aikaisemmin taverna oli avoinna myös lounaalla, mutta ei näin korkeatoisosita ravintolaa kannata pitää Roomassa avoinna päivällä.

Huomautan teille jotka ette ole käyneet Roomassa tai ette ole siellä syöneet, että ei ole mikään pakko ottaa eturuokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa, vaan se on aivan OK valita sitä mitä itse haluaa syödä. Lisukkeet kuten vihannekset ja salaatit ovat usein tarjolla sivupöydässä, mistä ne on itse haettava. Sivupöydässä on usein myös useamman sortin perunoita. Vettä pullossa voi aivan hyvin tilata juomaksi. Ja leipää yleensä tuodaan heti ensimmäisenä pöytään juoman kanssa ruokaa odotellessa.

Primi Piatti, eturuoka siis alkuruuan jälkeen on usein pasta, soppa tai risotto. Seondi Piatti on sitten pääruoka ja se on lihaa, kalaa, kanaa tai äyriäisiä, ja se syödään usein siltään. Mutta sen kanssa voi valita salaattia tai uunissa paahdettuja juureksia.  

Italialaiset ei pysty välttämään jälkiruokaa päivällesellä tai juhlapyhinä. Espressokahvi (usein tupla espresso) on tavallisin jälkiruoka jonkin makean palan lisäksi. Useimmilla ravintoloilla on jonkin sortin pikkuleipä sitä varten, joten sitä ei tarvitse valita. Se voi olla pieni piparkakku tai leivonnnainen. Jotkut juovat Grappaa, Amarettoa, Limoncelloa tai  Sambucaa kaiken päätteeksi. 

Italialaiset taas puolestaan eivät vaikuta olevan yhtä ihastuneita Trilussan ruokaan yhtä paljon kuin turistit, mutta italialaiset ovat erittäin kriittisiä siihen mitä he syövät. Se kuuluu kulttuuriin olla arvoteleva ruuan suhteen. (Suomalaiset näköjään arvostelevat enimmäkseen toisia ihmisiä, kun taas ruotsalaiset ei tee sitä juuri koskaan, ei edes mediassa asvostella).

Löysin yhden suomalaisen arvostelijan ja hän sanoo seuraavasti: "Todellinen Rooman helmi, keskellä täydellisyyttä hipovaa Trasteveren sydäntä ja todella monessa italialaisessa ravintolassa käyneenä sanoisin että yksi parhaista koskaan. Todellista italialaista ruokaa, todellinen italialainen tunnelma ja todellinen ihana italialainen palvelu. Kannattaa ottaa tiramisua, taivaallista!"

Minä en ymmärrä Tiramisun valtavaa suosiota. Mutta en ole mikään jälkiruokien ja kahvileipien ystävä muutenkaan.

Parasta on varata pöytä etukäteen. Voi vaikka pyytää hotellin respan varaamaan. On kuulema vaikea päästä perille, ja voi sattua että tulee kieliongelmia, joten pyydä ystävällisesti respan apua.

Kun italialaiset syövät niin he syövät melkein aina päivällistä television ääreessä. Televiso siis seisoo ruokasalissa tai oleskuleuhuoneessa ruokapöydän lähettyvillä. Päivällisaikana tulee suosituimmat ohjelmat ja kaikista suosituimpia on jännittävät  erilaiset kilpailut, missä voi voittaa suuria summia rahaa. 

Ravintoloissa italialaiset pitää kovaa meteliä. Roomalaiset eivät ole kovin puheliaita muuten, mutta ravintolassa kaikki puhuu yhteen ääneen ja ihmetellä voi että he ehtivät siinä yhtä aikaa syömäänkin.

Kerran me syötiin pienessä ravintolassa Firenzessä yhtä aikaa isomman ranskalaisen seurueen kanssa ja he ei päästäneet sanaakaan suustaan vaan he söivät vaihtamtta sanaakaan keskenään.

Minä vaan en ymmärrä kuinka ihmiset jaksaa syödä pastaa joka ikinen päivä koko elämänsä ajan.Pasta on kuitenkin vieläkin italialaisissa ravintoissa eturuoka minkä jälkeen sitten yödään lihaa tai kalaa, melkein siltään. Miksi ei voi tarjoilla pastaa ja lihaa tai kalaa yhtä aikaa samalla lautsella?

Taverna Trilussa on avoinna kaikkina viikon päivinä paitsi ei suunnuntaisin  19.00:stä puoleen yöhön kello 24.00:ään sakkka. Täällä Menu!