keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Uusi helleaalto ja koronatartuntoja


Alegriasta on tulossa tämän kesän kuumiin helleaalto. Algeriassa on mitattu jo nyt 53,7 astetta ja Algerian Saharassa asuu 45000 henkeä, jotka päiväaikaan joutuvat koville, koska siellä ei ole varjoisaa muualla kuin beduiiniteltoissa, mitkä ovat kuumia nekin. Vesipulakin on aivan valtava, jopa Ruotissakin on alkanut esiintyä vesipulaa. Sääliksi käy ihmis parkoja. Algeriassa on kauttaaltaan nyt 40 astetta päiväsaikaan. 

Tämä helle-aalto on jo alkanut vaikuttamaan Espanjaan, Ranskaan, Portugaliin ja jopa Iso-Britanniaan saakka. Se on erittäin harvinaista että lämpötilat Iso-Britanniassa nousee näin korkeiksi, mitä ne nyt ovat. Portugalissa on parhaillaan noin sata metsäpaloa. Espanjassa lämpötilojen odotetaan nousevan tuonne +44 asteeseen paikka paikoin.

Mutta myös Italia saa osansa tästä aallosta, taas kerran. Roomassa on varoitettu ekstreemistä helteestä. Sisiliassa mitattiin jo lämpöennätys 48,8 astetta, mikä on Euroopan uusi 'lämpöennätys', jos nyt niin voi sanoa. Portugalin ja Italian lisäksi Kreikka, Turkki ja Algeria ovat kärsineet vakavista metsäpaloista, ja kuivuus on aivan valtava. 


Arlandan lentokenttä Tukholmassa

Arlandassa on ollut kuukauden päivät tungosta. Kesäkuussa läksi 2,5 miljoonaa ruotsalaista lentokoneilla ulkomaille, eikä moni ole päässyyt takaisin Ruotsiin vieläkään. Lennot ei kulje toivotusti ja kaiken kukkuraksi SAS meni lakkoon. Lentokentillä koronatartunnat tarttuu jos missä. Saa nähdä kuinka monta tartuntaa ruotsalaiset tuo tuleessaan lomareissuiltaan.

Uusien covid-19-tartuntojen määrä on kasvanut jo neljättä viikkoa peräkkäin WHO:n mukaan. Viime viikolla Maailman terveysjärjestölle ilmoitettiin 4,6 miljoonaa uutta tapausta, voimakkainta kasvu oli itäisellä Välimerellä muun muassa Egyptissä, Iranissa, Irakissa, Afganistanissa ja Kaakkois-Aasiassa.

Mutta jopa Euroopassa kasvu on ollut 15 prosenttia 27. kesäkuuta ja 3. heinäkuuta välisenä aikana. Euroopan tartuntatautien valvontaviraston (ECDC) mukaan tapausten määrä 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien keskuudessa oli lisääntynyt lähes kaikissa maissa. Viikon 26 loppuun mennessä ne olivat nousseet keskimäärin 32 prosenttia edelliseen viikkoon verrattuna. 

Myös useat Euroopan maat raportoivat sairaaloissa hoidettavien potilaiden lisääntymisestä. Yksi Euroopan maista, jossa leviäminen on nyt vakava, on Ranska. ECDC:n mukaan siellä on viime viikolla vahvistettu noin 880 000 tapausta. Italiassa viime viikolla yli 100 000 uutta testattua tartuntaa. Italia alkaa nyt jakamaan neljättä rokotetta kaikille 60-vuotta täyttäneille, sillä sitä annetteiin aikaisemmin vain kaikista sairaimmille ja vanhimmille. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla vahvistettuja tapauksia Ranskassa oli 1 600 000.

ECDC:n ennusteen mukaan tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan useimmissa Euroopan maissa, mukaan lukien Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Rokotteet ovat edelleen tehokkain suoja vakavia sairauksia ja kuolemaa vastaan. Mutta viruksen uudempien muunnelmien on osoitettu tartuttavan jopa täysin rokotettuja. Kaikien 60-vuotta täytäneiden ja sitä vanhempien kehoitetaan Euroopassa ottamaan pikaisesti neljäs rokote.

Ruotsissa aloitetaan syyskuun ensimmäisellä viikolla viides rokotekierros. Rokotteen tulee saamaan kaikki 18-vuotta täyttännet riippumatta siitä, kuinka monta rokotetta he ovat saaneet aikaisemmin. Rokote tulee sisältämään kahden Omigronin lisäksi viruskantaa siitä aivan ensimmäisestä koronaviruksesta nimeltä Wuhan.

Kesälomamatkailu, koronatartunnat, helteet ja tulipalot sekä valtavat tungokset lentokentillä Euroopassa. Ei hyvältä näytä ja sota ja pakolaaivirrat Euroopassa kaiken kukkuraksi. Tosin ukrainalaisia ei ole tullut paljoakaan Ruotsiin ja osa heistä on jo lähtenyt täältä muualle, koska he valittivat, ettei sillä tuella minkä he saavat pysty kukaan elämään. 

Ruotsi ei ole korottanut 28 vuoteen pakolaisille annettavaa päivärahaa, mikä on 71 kruunua per päivä, ja se on riitettävä kaikkeen muuhun mutta ei asumiseen. Sen lisäksi pakolaisäännöt Ruotsissa vaativat että on alettava heti hakemaan töitä, muuten päivärahaa ei anneta. Samoin tarjottava työ on pakko ottaa vastaan.